krakonos.kraken

Po zhlédnutí filmu mě kniha dost překvapila - není to jen řežba, ale je tam občas i přesah do Lovecraftovského stylu psaní, kdy Conan přichází do styku s bytostmi starými a z jiných světů. Také srovnávání Conana jako divocha naproti zkažené kultuře bylo zajímavé.
Určitě to není žádný normální hrdina - drnacuje a zabíjí s piráty, je velmi popudlivý a ženy...přesto ma své vnitřní hodnoty a dokáže se někoho zastat nebo někoho bránit.
Čtivá a akční kniha, ale i něco víc.

Bylo to mnohem víc každodenní než jsem čekal a to bylo dobré. Mohlo tam být méně agitace za skvělost Obamova prezidentování ale tomu se asi nedá vyhnout. Nejvíc mi příjde škoda několika sociálních problematik, které byly jen nakousnuty a nerozvedeny.

Asi nejsem cílová skupina, přišlo mi to příšerně snobský a povrchní :D Nicméně autorka píše krásně a má smysl pro humor.
Nebudu kazit hodnocení jenom kvůli svým subjektivním názorům na podobný způsob života.

Skvělá kniha, trochu psycho triller, trochu survival...a hodně zoufalosti a bezmoci. Kniha která přes svůj nezvratně nutný konec nepůsobí kýčovitě, ale realisticky.

Bylo to jak "jistě pane ministře". Nevím jestli to byl záměr, ale každou obhajobou kterou autoři podali to vyznělo ještě víc v jeho neprospěch. Tolik nekompetentnosti, hlouposti, podlézání. Neuvěřitelný.
Nicméně velmi zajímavá a dobře plynoucí kniha, snad kromě těch psychologických rozborů na začátku.

(SPOILER) Tak to bylo něco. Už od věnování z toho jenom sršela ta ironie.
Byla to velmi dlouhá a podrobná kniha o tom, jaké to bylo být vojákem na Guadalcanalu. O vedru a o komárech, o strachu z náletů, nalezení první mrtvoly, stresu před bitvou, souložení s muži, malárii, okrádáním vlastní armády, prvních mrtvých, zmatku v bitvě, smrtící palbě kulometů z neviditelných pozic, bezprostřední zkušenosti smrti všude kolem, myšlenkách na vlastní smrtelnost - na naprostou náhodnost a nahodilost smrti kvůli zbloudilým střelám a minometům, o zjištění, že od začátku bitvy uběhlo sotva 2 hodiny a už mnoho mladých kluků zemřelo a pokud se bitva vyvine dobře a já přežiju, budu muset jít znovu a pak znovu a znovu...děs a úzkost a žal a zmatek a zoufalost. Muž mrtvý protože vedlejší člun zasáhla bomba z náletu a jeho trefila do obličeje letící helma z vybuchlého člunu, voják s utrželnými prsty kvůli vadnému granátu z výroby, voják mrtvý kvůli zaseklému granátu na pásku, mrtvý zdravotník rozstřílený kulometem, když běžel dát morfium i tak umírajícímu vojákovi...a sposta podobných situací.
Přes to všechno se pak dostavuje otupělost a poznání, že většina lidí válku přežije. A tak jdou do dalších bojů, hází granáty do kulometných hnízd a střílejí muže s rukama nad hlavou, protože se chtéjí pomstít a chtějí žít.
Za mě silná kniha, jediná připomínka, že je opravdu příliš dlouhá. Dřív jsem viděl film a měl jsem pořád v hlavě, že ve vesnici na konci se stanou nějaká zvěrstva, ale nakonec to tak nebylo, takže mi to přišlo trochu bez gradace a natahované.

Nestává se mi často, že bych nedoposlouchal audioknihu, ale u tohohle jsem se modlil aby to už skončilo a v půlce jsem to utnul. Nevím co mi na tom vadilo, vůbec mě to nezaujalo a celý to bylo tak divný. Kvůli tomu nedáván hodnocení.
Když se mi něco podobnýho stane, vždycky přemejšim čim to je...jsem na to moc hloupej? Rozjede se to najednou v druhý půlce? Líběj se člověku knih y jenom na základě individuálního vkusu? Nevim...ale tohle nebylo ono :D

Už mi to nepřišlo tak dobrý. Ten styl povídek mi k Conanovi sedí líp. Celou dobu mi byl osud země úplně jedno, naštěstí se tomu zas tolik času nevěnovalo. Ale kromě toho to nemá filosofickej ani emocionální přesah jako u Conana z cimerie (úvahy o Starších, láska s Bêlit...). Za mě to byl takovej slabej odvar.

(SPOILER) Takovej cliffhanger :D ale jo, dobrý...horší než hotel ale dobrý.

Snad víc než číst vyloženě blbou knihu mě vždycky naštve číst něco s potenciálem, co se promění v překombinovanou slátaninu. A už se mi to stalo u Nočního motýla, Orla, Andělů a démonů...autoři mají na to napsat dobrou knihu, má to svoje momenty, ale prostě ne...
A i tohle. Hlavní postava mě zaujala svým flegmatickým přístupem a humorem i v těch nejhorších sutuacích. Prostředí bylo zajímavé a příběh měl spád. Ale prostě pak...překombinovaná slátanina.

(SPOILER) Bylo to moc hezky napsané, stylem dost Lovecraftovské. Něco mezi Barvou z kosmu a tou povídkou o neviditelné příšeře říznuté Klostermannem.
Bohužel tady z toho jsem nakonec neochopil, o co vlastně šlo. Lovecraft nakonec tu příšeru aspoň ukáže. Ale co to bylo tady? Hora? Šílenství? Po pravdě to nedokážu říct. A je to podle mě škoda, mělo to velmi hutnou atmosféru a děj asi do půlky skvěle gradoval.

Jako auduoknihu jsem to nedokázal překousat. Čekal sem něco víc ve stylu filmu Jako jed - okouzlení a láska před kterou se nedá bránit a při který se věk stává jenom číslem. Ale tohle není jedna osudová láska, hlavní postavě se líbí určitá skupina děvčat v dost ranném věku a všímá si jich celý život.A hlavně to popisuje.
Fimové zpracování lolity se mi líbilo, ale tohle je jiný. Přes všechen humor a poetičnost je to fakt dost úchylný a hlavní postava je navíc tak hnusně cynická a sbestŕedná, až se to nedá. Bylo vyloženě nepříjemný to poslouchat. Třeba se k tomu po částech nějak dokopu.

Knize nedávám hodnocení, protože jsem jí nedočetl, ale teda za mě...hodně "odpočinková" věc. Velmi prvoplánový styl, něco jako Scooby-Doo. To by mi asi tak nevadilo, kdyby na to nebyl napasovaný pokus o serióznost v podobě alkoholismu a post-traumatického stresu hlavní postavy, které zase působí velmi vážně. Otravná slečna, která vždycky všem ukáže a farář v roli Van Helsinga. K tomu ty popisy zbraní...nevím. Na mě to nefungovalo.

Skvělá detektivka ze zajímavého prostředí. Několik nečekaných zvratů, pořád se něco děje, atmosféra...skvělá kniha.

Hezky popsal, jakou mají v podobných situacích roli média (a jak se to díky nim taky může posrat :D)

Genialni kniha...pribeh kterej dava smysl az zpetne jako celek a ma sakra dobrej a intenzivni konec i s ponaucenim, do toho zajimavy prostredi, do toho politika, do toho vznikajici myty sveta v metru, do toho filosoficky otazky reseny s nahodnyma lidma, ktere hlavni hrdina po ceste potkava. Pro me jedna z nejoblibenejsich knih.

Nejvic se mi libila asi atmosfera knihy...a sousedka za dverma byla pasaz, kterou sem si cetl nekolikrat a u ktery sem se sakra bal :D

Nikdy bych nečekal, že skoncim u podobnýho typu knih, ale skončil sem...a sem za to fakt rád :D každý díl se mi líbil trochu jinak, ale v celé sérii autorka dokonale popisuje city a emoce (někdy i protichůdné) a to je hrozně fajn