kramlinka88 kramlinka88 komentáře u knih

To nejhorší v nás To nejhorší v nás Viktória Dominová Drgoncová

Kniha nám představuje příběh mladé učitelky Soni, která raději bude sama, než se scházet s těmi divnými muži, které jí dohazuje její nejlepší kamarádka Martina. A popravdě se není čemu divit.

Jednoho dne, po dalším takovém nevydařeném rande, ovšem potká šarmantního psychologa Ivana. Dá mu šanci dobývat její srdce ?

Proč se Ivan Martině nelíbí ? Čeho všeho je Martina schopná, aby ochránila svoji nejlepší kamarádku? Kdo je ten záhadný klient Karel, který s železnou pravidelností potřebuje stále docházet na sezení ?

Velká spousta otázek, ale odpovědi se postupně odkrývají. Kniha se skvěle čte, stránky letí jedna za druhou. V knize se nám prolínají příběhy z pohledu všech hlavních postav, což je skvělé. Každá postava má co skrývat, každý má své tajemství.

Knížka byla skvělá, přesně takové psychologické thrillery mám ráda. Ač mě malinko zklamal konec, představovala bych si ho malinko jinak, knihu určitě velmi doporučuji.
Kdo zvládáte zvolte raději slovenský originál, v českém překladu je bohužel vcelku dost chyb a někoho to může rušit od čtení :-)

14.03.2024 5 z 5

Severní úsvit Severní úsvit Lukáš Kosař

Ponuré a záhadné městečko - nelze ho ani nalézt na mapě... náhoda ? V tomto městečku se staly dvě tajemné, temné a záhadné vraždy...podaří se je přivolanému detektivu Carlu Dawsonovi vyřešit ?

Jednou obětí je malá holčička z městečka, tou druhou dcera majitelky panství, které se tyčí nad městečkem. Mají tyto vraždy něco společného?

Tento mysteriózně laděný detektivní příběh mě velmi mile překvapil. Vykreslená atmosféra je skvělá, upršené, ponuré prostředí celého vyšetřování, bohatá rodina, která skrývá svá tajemství a detektiv Carl je opravdu sympaťák. Někdy se tedy zdál až moc "superhrdinský", měl až moc štěstí, což mě občas malinko rozčilovalo.

Příběh se nám díky Carlovi postupně odkrývá, a ukazuje nám prohnilost, kterou je prolezlé celé Northern Dawn. Podezřelá se nám zdá téměř každá postava, která se nám představí.

Každý může mít motiv. Dokonce se zde setkáme i s okultními praktikami, což nebylo úplně lehké čtení vzhledem k typům obětí :-(

Kniha se mi moc líbila, až na pár detailů, jedna věc bylo již zmiňované přehnané Carlovo superhrdinství a já osobně bych uvítala klidně víc nadpřirozených prvků, ty, které jsme zažili, se mi tam moc líbily a dodávaly celému příběhu jakoby šmrnc navíc :-)

Dále bych vyzdvihla krásné grafické zpracování, i když osobně nejsem úplně zastánce AI, v případě obrázků, které se v knize objevily a skvěle dokreslovaly celkovou atmosféru, musím udělat výjimku, protože se mi moc líbily a moc se těším až kniha vyjde v tištěné podobě :-)

Vzhledem k odkazům v Epilogu na jiné příběhy, které se můžou dále rozvíjet, doufám, že se kniha dočká pokračování, a s Carlem se ještě shledáme u nějaké další mysteriózní vraždy. Budu se na něj moc těšit.

„Temnota je jen absence světla, ale i v nejtemnější noci může být spatřena hvězda."

08.03.2024 4 z 5

Neutečeš Neutečeš Dominika Hájková

Kniha by se mohla klidně mohla jmenovat „Neutečeš před minulostí". A to i když se snažíš, co můžeš :(
Může mít někdo tolik smůly ? A ještě víc ? A když už si myslíte, že bude lépe, tak opět nášup ? Život se neptá, život nakládá, ale vždy jen tolik, kolik jsme schopní pojmout a zvládnout...

Tato velmi nenápadná a útlá knížka nám představuje příběh Alice, mladé dívky, která utíká od svého násilného snoubence na venkov, do domečku po své zesnulé babičce. Podaří se jí tady uzdravit svoji duši ? Po boku slepice (ano čtete dobře :D ) a možná nejen jí? :)

Knížku velmi doporučuji, je to skvělá jednohubka a za délku knihy paradoxně musím strhnout jednu hvězdičku, bylo to prostě vše moc uspěchané, chtěla jsem si ty postavy víc užít a vychutnat :) Ale i přesto moc dobře napsáno :) Velmi se těším na druhý díl - Nezastavuj :)

26.01.2024 4 z 5

Kláru si chce koupit každý Kláru si chce koupit každý Heliodor Šimanik

Musím říct, že já osobně anotace většinou nečtu, buď mě zaujme obálka, nebo doporučení někoho jiného :)
V tomto případě to bylo oboje :)

Na začátku knihy vidíme takový ten klasický trojúhelník jeden muž chce ženu, ta chce ale jiného muže....můžeme věřit všemu co vidíme? Nebo věci nejsou vždy tak, jak se můžou na první pohled zdát?

Klára je velmi zajímavá postava, která nás samozřejmě provází celou knihou :) Nemá lehký osud, ale chvilkami jsem si říkala, že kdyby se zachovala malinko jinak, víc věřila sama sobě, než nějakému bastardovi, mohl se její život ubírat úplně jiným směrem, ale člověk míní, život mění...

Kniha je prošpikovaná nádhernými myšlenkami a životními filozofickými moudry, které by se mohly zdát jako klišé, ale pro člověka, který už má v životě něco za sebou, to klišé opravdu není :)

Neměla jsem žádné očekávání a dostala jsem knihu, která se nečetla snadno, právě proto, že obsahovala tolik věcí k zamyšlení a já za to autorovi velmi děkuji :) Člověk občas rád sklouzne k životnímu stereotypu a je fajn, když ho z něj dokáže něco zase vytáhnout a srovnat si priority :)

„Když se mi totiž v životě přihodilo něco zdánlivě špatného, často se později ukázalo, že mě to něčemu naučilo, nebo rovnou posunulo ke štěstí. A pokud ne, tak potom je třeba uvažovat proč se to stalo. Pokud totiž nepochopíš, proč se ti tyhle věci dějí, budou se opakovat až do tvého zmaru."

„Lidé nám nastavují zrcadla nás samých, takže se nemůžeme zlobit na to, co v nich uvidíme. Ten padouch, na kterého hledíme, jsme my, ale nám to samozřejmě nedochází..."

04.01.2024 5 z 5

Kreténi Kreténi Lukáš Havlas

Nebylo to vůbec špatné :-) Knížka má pár stránek - cca 120, a vypráví nám příběh opravdu vypečené partičky znuděných zbohatlíků.

Na začátku vidíme, jak se účastnili honu na nevinného bezdomovce a chladnokrevně ho popravili a ještě vše natočili a video prodali :-( Kdo by proboha něco takového kupoval ? Je to zvrácený svět, opravdu.... :-/

Ovšem boží mlýny melou, v tomto případě velmi pomalu, ale jistě a nakonec se každý z této povedené partičky bude zodpovídat ze svých činů. Ať už tak nebo tak...

Musím přiznat, že kniha 180 stupňů se mi líbila o něco více, ale kniha Kreténi byla také velmi čtivá a velmi dobře a poutavě napsaná, děj plynul velmi rychle, až si říkám, jestli právě ta délka nebyla trošku na škodu, asi mi malinko chyběla hlubší charakteristika postav :-)

Vyloženě sympatický mi tam nebyl ve výsledku asi nikdo, ovšem nejvíc mě pobavil ráčkující pan podnikatel :-D

Kniha určitě stojí za přečtení ;-)

25.12.2023 4 z 5

Hotel času Hotel času Emilly Ross

Knížka je skvělá, na to, že je to autorčina hororová prvotina mám výtku pouze k jedinému a to je jedna z romantických linek, která graduje před koncem....díky ní se mi to hodilo spíš do YA hororu, ale vlastně i chápu, proč tam byla :)
V knize sledujeme partičku kamarádů, kteří chtějí oslavit s Nikou její narozeniny velmi originálním způsobem a to přespat v neobydleném a strašidelnými historkami ověnčeném hotelu kdesi v Polsku. Už jen cesta k němu je dobrodružství a to ještě ani zdaleka netuší co je čeká uvnitř :O
Děsivé představy, mizející lidé, dveře nebo celé místnosti? A pak taky ty hodiny...... Čas - zajímavá veličina, jak je možné, že každému jdou hodinky jinak, baterie mobilů se vybíjí neskutečnou rychlostí a opravdu odbíjejí hodiny půlnoc teď ? A už zase ? Po kolikáté už ?
Opravdu se to děje nebo to slyším jen ve své hlavě ? A co se to plíží z temných stínů?
Kniha má prostě grády, má náboj, napětí, zvraty a skvělý konec, který vás prostě dostane :)
Vysvětlení minulosti hotelu vás uchvátí a příběh vás prostě pohltí.
Já se nenudila ani vteřinu.
Existuje spousta spisovatelů hororů, ale takhle bravurní zakončení zvládne málokdo :) I když byl konec malinko uspěchaný, přesto byl excelentní :)
Výňatek citace z knížky:
"Čas - Je nemilosrdný, krutý a zákeřný. Zároveň přináší radost, lásku a krásné vzpomínky. Ať jsi mladý nebo starý, ať jsi chudý či bohatý, každému z nás ubíhá stejně bez vyjímky. Určuje náš život, ať se ti to líbí, nebo ne."

24.07.2023 5 z 5

Křik Křik Nicolas Beuglet

Kniha se mi moc líbila :) Velmi originální a zajímavý příběh odehrávající se na pozadí skutečných událostí :)

Malinko mi to stylem připomnělo Dana Browna, hlavně tím cestováním z místa na místo, a vlastně i tématem - kdo četl jeho Počátek, tak pochopí, ale nevadilo mi to. Příběh začíná v psychiatrické léčebně a kde skončí? To se nechte překvapit :)

Inspektorka byla někdy fajn a někdy na facku, ale byla svá :) Z postav zde nebyla žádná, která by mě vyloženě iritovala, jak se mi poslední dobou často stává :D

Téma - v podstatě celé naší existence a hlavně posmrtného života, které se prolíná celým příběhem mě velmi zaujalo a napnutě jsem čekala, jak to celé dopadne :)

Příběh celkově měl asi své trhliny, nebylo to dokonalé, ale celkově hodnotím plným počtem, protože to bylo originální a čtivé a prostě se mi to moc líbilo :)

O knize jsem vůbec nevěděla, že existuje a jsem moc ráda, že jsem se k ní v rámci knizni stafety dostala :)

20.06.2023 5 z 5

Temná tajemství Temná tajemství Marcel Moss

(SPOILER) Wow tak tohle byla opět jízda :-) Už Marcelova první kniha Ukaž mi, dávala tušit, že se objevil skvělý spisovatel :-)
V knize Temná tajemství sledujeme osudy zhruba šesti lidí, vyprávění se vždy odvíjí z pohledu jednoho z nich a na konci se nám ty osudy pěkně propletou :-) Každý z nich si nese svá temná tajemství, ať už je to tajný sexuální život, boj o peníze, pád na úplné dno nebo třeba vražda....
Miluju, když po dočtení knihy sbírám bradu ze země a tady se to opět stalo :-)
Kniha byla za mě opět skvělá, krátké kapitoly, děj krásně odsýpal a najednou byl konec a že Marcel ty konce prostě umí :-)
Určitě velmi doporučuji a hrozně moc se těším na další knihu a tímto mám dalšího oblíbeného autora a těší mě, že ani není z daleka :-)

08.04.2023 5 z 5

Skryté obrázky Skryté obrázky Jason Rekulak

Většinou se snažím od knih nemít vysoká očekávání, tady jsem to trošku porušila a nebyla jsem zklamaná, ani trošku, právě naopak - já se do toho příběhu, který podtrhují naprosto úchvatné kresby, zamilovala :-)
Knihu jsem četla v rámci knižní štafety, kterým jsem poslední dobou tak nějak propadla :-D Ale už zdobí i jednu z políček mé knihovny :-)
Knihou nás provází dívka Mallory, bývalá narkomanka, toho času 18 měsíců čistá. Mallory se uchází o práci v domě Maxwellových jako chůva, pro jejich pětiletého syna Teddyho.
Hned si padnou do oka a Mallory začne Teddymu dělat chůvu a zároveň se nastěhuje k Maxwellovým do jejich přestavěného zahradního domku.
Pár dnů plyne v poklidu, ale pak se začnou všude zjevovat záhadné obrázky...opravdu je všechny kreslí Teddy ?
Mallory začne pátrat a chce přijít všemu na kloub. Kdo je záhadná Anya - je to opravdu jen Teddyho imaginární kamarádka ?
Úžasná kniha plná překvapení, zvratů a hlavně to vše dává smysl :-)
Jedna jediná maličkost, kterou bych vytkla, je označení horor. Je to za mě spíš thriller s prvky hororu :-) Ale geniální - přesvědčte se sami a nebude litovat ;-)

03.04.2023 5 z 5

Tvá vina Tvá vina Claire McGowan

Bohužel tahle kniha mi tolik nesedla :-/ Nejistá oběť se mi líbila více. Hrozně jsem se s ní trápila i když se to nečetlo špatně, díky kratším kapitolám to bylo ok, ale mě všechny ty postavy neskutečně štvaly, ale fakt všechny :-/ To už se mi dlouho nestalo....Příběh celkem předvídatelný, pachatele jsem podezřívala celkem dopředu. Za mě bohužel celkem zklamání :-/

20.02.2023 3 z 5

Eliho slib Eliho slib Ronald H. Balson

Třetí kniha od autora a musím říct, že nejvíc se mi zatím líbily "dvojčata" ;-) V této sledujeme příběh Eliho na třech nelehkých časových úrovních, příběh byl pěkně vymyšlený, kniha se celkově dobře četla, ale něco mi tam chybělo :-/ Myslím, že emočně z toho šlo "vytřískat" mnohem více, už jen ta linka Eliho a Ester....je to škoda. Spíš než romantickou linku jsme sledovali tu politickou a tou jsem se občas musela trošku prokousávat :-/ Naštěstí zde byly krátké kapitoly :-)
Určitě si přečtu i další autorovy knihy, pokud u nás vyjdou :-)

09.01.2023 4 z 5

Neviditelný svět Neviditelný svět Liz Moore

Milá, příjemná a nenáročná kniha :-) Popisuje život mladičké Ady, která vyrůstala jen s otcem. Nebylo to úplně wow, ale líbilo se mi to :-)

31.03.2021 4 z 5

Prohřešek Prohřešek Brandi Reeds

Skvělé čtení :-) Po dlouhé době kniha, kterou jsem přečetla za dva dny :-) Až do konce jsem netušila co za tím vším je a musím říct, že to bylo napínavé od začátku až do konce ;-)

29.11.2020 5 z 5

Manželova žena Manželova žena Jane Corry

Kniha se mi libila :) Vzhledem k predchozimu slabsimu hodnoceni jsem vlastne ani nemela vysoke ocekavani, ale nakonec jsem byla spokojena :) Je pravda, ze konec byl malinko prekombinovany, a v pribehu byly obcas takove zaseky mensi, ale ve vysledku se mi to cetlo moc dobre, pribeh byl fajn, postavy byly dobre a verohodne vykreslene. Libila se mi postava Carly a jeji vyvoj, ale jeji Mamma mi teda nesedla vubec.....Hodne zajimave bylo cist o Tomovi / Danielovi a jejich specialnich potrebach, tohle tema je z me strany neprobadane a asi si nikdo kdo takove dite nema neumi predstavit cim si rodice musi kazdy den prochazet....takze dalsi plus je nahled do sveta lidi s poruchou autistickeho spektra. Pokud neocekavate nejake narocne cteni, smele do toho :)

16.11.2020

Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

Skvělá kniha :-)

14.10.2020 5 z 5

Box 21 Box 21 Anders Roslund

Kniha nebyla spatna, ale uprimne jsem si predstavovala uplne jiny konec, docela me i nastval :/ Ale jinak se kniha cetla celkem dobre, jen jsem se trosku ztracela ze zacatku v tech policejnich postavach :) Urcite zkusim i jine knihy autoru :)

27.04.2020 3 z 5

Zloděj čísel Zloděj čísel Hayley Barker

Skvělé pokračování předchozího Posledního čísla :-) Kniha se čte skvěle, závěr sice trošku předvídatelný, ale i tak se mi kniha líbila, dle závěru to vypadá na pokračování a to by mohlo být teprve zajímavé :-)
Obrovské plus mají ode mne i obálky obou knih, jsou naprosto úžasné :-)

08.04.2020 5 z 5

Sladký život Sladký život Lucie Tringelová Kaňová

Tajemné postapo, tajemný svět, ve kterém se nám postupně odhaluje zajímavý život Myry, mladé ženy, která kromě práce v továrně pracuje také jako zdravotní sestřička.

Jak postupně zjišťujeme Myřin svět má určitá pravidla, na dodržování pořádku a vcelku přísných pravidel a vše okolo dohlíží hlídači a nad nimi bdí všudypřítomné Oko. Myra vede vcelku stereotypní život, který jednou za rok ozvláštní událost všemi sledovaná, tak zvaný Sladký život.

Tady už malinko kniha připomíná mnou milované Hunger games, jen tedy nejde o boj na život a na smrt. Ale spíš o jakýsi souboj talentů. Jakým způsobem tato hra Myru (a nejen ji) ovlivní ? Jak do celkového dění zasáhne záhadná Ariana, jejíž dějová linka se v knize střídá s linkou Myry ?

A jak vlastně vypadal život před vznikem města TéKá, a co vedlo k tomu, že lidé dnes musí žít takovým způsobem, bez možnosti město opustit jinak, než skrz právě Sladký život ?

Musím říct, že mě kniha velmi mile překvapila, neměla jsem žádné očekávání, ale příběh mě vtáhnul od první stránky. Pár drobných připomínek bych měla k celkovému fungování světa, s tím si chtělo trošku víc pohrát a bylo by to super :-) Ale vypadá to, že má Lucie hodně slušně našlápnuto, aby nás do budoucna svými příběhy dostávala do kolen ;-)

09.12.2024 4 z 5

Pod šeptajícími dveřmi Pod šeptajícími dveřmi TJ Klune (p)

„Neexistuje žádný jediný správný způsob, jak tohle dělat, žádná jednotná pravidla, která by se dala aplikovat na každičkou osobu, která projde mými dveřmi. Nedávalo by to smysl protože nejsi jako ostatní a ostatní nejsou jako ty."

Když Wallace zemře a přijde si pro něj na jeho vlastní pohřeb Smrtka, zpočátku vůbec netuší co se děje, ale poslechne ji a jde s ní. Kam ? No přece do čajovny Cháronův přívoz, kam taky jinam :-D

Wallace se zde potkává s majitelem Hugem, a dalšími obyvateli Nelsonem a Apollónem a zjišťuje, jak to tady funguje, a proč tady vlastně je. Co jsou zač ty dveře, které ho tak lákavě volají k sobě? Co se stane když z čajovny odejde jinudy ? Opravdu skvěle vymyšleno :-)

Tohle byla celkově tak nádherná kniha, nejen obálkou, ale hlavně obsahem, brečela jsem několikrát jako želva a vím, že mám nového oblíbeného autora :-)

Opravdu neskutečně citlivě a dojemně a emočně a prostě skvěle zpracované téma smrti a posmrtného života. To, že jsou v knize LGBTQ prvky, není vůbec rušivé, právě naopak, vše do sebe krásně zapadá, takže se toho určitě nemusí bát ani čtenář, který tento typ knih nevyhledává :-)

Nádherný příběh, nádherná obálka a já se moc těším na knihu V životech loutek, která na mě ještě v rámci štafety čeká :-)

„Každý krok kupředu je krokem blíž k domovu."
„Tak proč je to tak těžké?"
„Protože takový je život," pravil Wallace.

06.11.2024 5 z 5

Prošla jsem peklem Prošla jsem peklem Hera Lind

Kniha o neskutečné síle ženy a matky ! Je neuvěřitelné, co vše je matka schopná zvládnout pro své děti. Knihu nám vypráví Gerti, která se zrovna zotavuje v léčebně po celkovém psychickém kolapsu. Seznámí se zde se sympatickým mužem, kterému vypráví celý svůj životní příběh :-)

Gerti si v mládí prošla peklem. Rodiče ji nezahrnovali ani láskou ani teplem domova :-( Jako malá znala jen dřinu, bídu, hlad a bití :-(
A to se nezměnilo až do puberty, kdy ji osud přihrál do cesty strážného anděla v podobě vzdálené příbuzné, která se Gerti ujala, vykrmila ji a našla ji skvělou práci v jedné domácnosti.

Tam se Gerti měla skvěle, jakoby našla novou rodinu. A našla zde také lásku, okouzlujícího Lea. Ale jak už to tak bývá není všechno zlato, co se třpytí a když zamilovanost pomine, a spadnou z očí růžové brýle, může už být pozdě...

Gerti se nechá přesvědčit, aby se za svým mužem, toho času velmi známým a váženým podnikatelem přestěhovala i s dětmi do Afriky, ale opět se přesvědčí, jak důvěřivá a bláhová byla.

Kniha byla vážně skvělá, místy hodně drsná, místy k pláči a místy k smíchu, prostě plná emocí všeho druhu a takové knihy já miluju.

Pokud máte rádi skutečné příběhy ze života, určitě neváhejte a knihu si pořiďte a přečtěte, nebudete litovat :-)

„Je mi čím dál jasnější, jak je v životě důležitá harmonická rodina, v níž panují láska, tolerance, dobrá nálada a dobrosrdečnost. Žádné větší bohatství na světě neexistuje. Touha po penězích a moci je velká chyba."

22.10.2024 5 z 5