kramlinka88 komentáře u knih
Tohle byla tak strašně krásná kniha, na jednu stranu úplně obyčejná, ale skrývá v sobě neskutečnou hloubku. Když jsem poprvé četla anotaci, věděla jsem, že si knihu musím co nejdřív přečíst. Jde o příběh malé Ursy, která se jednoho dne objeví na prahu domku ve kterém bydlí Jo a převrátí ji život vzhůru nohama jen aby získala svých pět zázraků, což pro nás jsou vlastně úplně obyčejné věci, a to mě přivedlo k zamyšlení, že to, co nám může připadat obyčejné může být pro někoho celý svět či vesmír. Já se do Ursy, Malého Medvěda, Geba i Jo a Tabby úplně zamilovala, opravdu krásný příběh neobyčejně obyčejný :-)
(SPOILER) Kniha se mi moc líbila. Byla velmi čtivě a zajímavě napsaná, moc mě bavilo číst obě dějové linky a nejlepší bylo, když se spojily :)
Nečekala jsem, že mě bude bavit kniha, kde se tolik mluví o umění, ale úplně jsem to s Morgan i Annou prožívala. Autorka prostě umí zaujmout. Těším se na nějakou další její knihu :)
(SPOILER) Bylo to vážně skvělé čtení, krátké kapitoly, knížka se četla sama :-) pár Kapitol jsem si poslechla i jako audio a taky skvělé :-) Místy mi příběh připomínal B.A.Paris, ale byl vymakanejsi, já naivka jsem tu zápletku neprokoukla :-D A Amber jsem přála nakonec úplně vše, dostala přesně to, co chtěla a co si zasloužila :-D
Kniha se mi líbila, ale pár ale tam bylo :-) Příběh jako takový byl dobrý, jen mi tam prostě něco chybělo a ta linka Clary mě občas úplně nebavila, přišlo mi to trošku pro mladší ročníky :-D Ale celkově hodnotím knihu kladně a určitě můžu doporučit :-)
Kniha se četla skvěle, když se odprostím od tématu, na pozadí kterého se příběh odehrává. Milostný příběh založený na skutečných historických postavách mě po pár (nezáživných) stránkách vtáhl do děje a nepustil. Samozřejmě má své mouchy, není dokonalý, ale je prostě pohlcující :-) Příběh skutečných postav Heleny Citrónové a Franze Wunsche, si určitě ještě dohledám :-) Určitě můžu doporučit :-)
Jsem docela v šoku z takto nízkého hodnocení, mě se kniha líbila hodně, četlo se to moc dobře a zápletka se mi líbila, ale je pravda že je to teprve moje druhá autorova kniha, tak třeba budu aspoň příjemně překvapená jestli ostatní budou lepší ;-)
Za mě spokojenost, bylo tam vše co jsem chtěla :-) Jen teda paní Krausová by zasloužila přehnout přes koleno :-D Max mě občas štval taky, ale nakonec to dopadlo dle očekávání ;-) Klasická Lanczovka, milovala jsem ji před dvaceti lety a miluju ji doteď, příjemná oddechovka :-)
Zatím nejlepší z případů oddělení Q. Kniha se velmi dobře četla, byla napínavá až do úplného konce. A Asad je prostě boží :-D
Tento díl série jsem přečetla jako první, trošku toho lituji, ale co se dá dělat :-) Každopádně i bez znalosti předchozích příběhů se mi kniha líbila opravdu moc :-) Ano našly by se nějaké mušky, ať u zmiňovaných mnoho postav, i konečné rozuzlení jsem trošku tušila :-) ale ani tohle mi nezabrání hodnotit knihu plným počtem, skvěle napsáno, napětí a hlavní postavy se mi moc líbily, i malinko duchovna jsme zažili :-) Někdy možná trošku neuvěřitelný příběh, ale pořád je to jen kniha, fikce a ne dokument ;-) Moc se těším na další knihy autora ;-)
Tak tohle byla bomba, ze začátku jsem byla celkem skeptická a říkala jsem si že vzhledem k prostředí si nejsem jistá zda mě bude bavit, ale teda wow úplně jsem tomu propadla :-) naprosto skvěle čtivá a napínavá kniha, nelíbilo se mi jen pár detailů, ale i přesto za mě plný počet, určitě doporučuji všem :-)
Skvělá detektivka, místy jsem asi až nedýchala :-) Ty detaily někdy byly sice velmi kruté, ale prostě to do sebe vše skvěle zapadalo, už se opravdu nemůžu dočkat další knihy ze série Lottie Parker ;-) doporučuji !!!
Já jsem upřímně povídky nikdy moc nemusela, ale poslední dobou jim přicházím na chuť čím dál tím víc, právě díky Golden dog a jejich rozličným sbírkám.
Od Tomáše jsem četla povídku v antologii Smečka a líbila se mi. Jelikož teď kupují téměř vše, co u GD vychází, měla jsem doma i Ve spárech múzy. Ideální formát, dávkovala jsem si cca povídku denně a musím říct, že jsem byla opět velmi příjemně překvapená :-)
Hned první povídka Škvíra, mě vtáhla do děje a já si jen říkala, proboha ať jsou i všechny ostatní takhle dobré. A musím uznat, že se mi to splnilo až na malé odchylky téměř na 100% :-)
Zrcadla, Apartmá v sedmém, Kluk a v těsném závěsu Díry a Šmouha v oku, byly dle mého velmi subjektivního názoru ty nejpovedenější :-) Líbil se mi velmi také mix žánrů, každý si zde díky tomu najde to své ať už horor, thriller či pořádné sci-fi.
Teď vám nabízím kratičké shrnutí a hodnocení jednotlivých povídek, třeba vás taky nalákám :-)
Škvíra 4*
Povídka o tajemné škvíře ve sklepě, co se za ní schovává? Odhalí konečně teď už dospělý hlavní hrdina největší záhadu svého dětství? Záhadu, kvůli které skončil na prášcích? Je opravdu blázen nebo ona záhadná škvíra opravdu něco ukrývá?
Soused 4*
Zajímavý příběh o tom co vztek a nenávist dokáže a jak se ho zbavit.
Díry 5*
Skvělá povídka, o partičce mladých kluků, kteří se rozhodnou prozkoumat, co je pravdivého na legendě o tajemných Dírách, kam jim rodiče zakazují chodit.
Šmouha v oku 5*
Tahle byla krátká, ale skvělá. Jen ji nejde moc popsat a neprozradit pointu. Snad jen je to o lásce, o bezmezné lásce, která překoná všechny překážky....anebo taky ne....
Osudová láska 5*
Skvělá povídka o jednom samotářském mladíkovi a jeho osudové lásce. Ovšem nic není zadarmo ;-) Skvěle napsáno, super atmosféra.
Vlákna 3,5*
Tohle bylo velmi zvláštní čtení. O jednom cizinci a podivném městečku plném loutek. Závěr mě donutil přemýšlet, jak to celé vlastně bylo myšleno a každý si na to musí přijít tak nějak sám :-)
Světlo 5*
Podivná záře, výpadek internetu a telefonních linek ? Nepředstavitelné říkáte? :-D Co je ta záře zač, odkud pochází a proč ji chtějí zničit? Tohle bylo opět velmi povedené mini sci-fi :-)
Neznámý interpret 5*
Tahle povídka se mi líbila, hudební prostředí, hudební kritik a smrtící nahrávka ;-) Super námět a moc se mi líbilo vyvrcholení celé povídky.
Mezi stromy 4,5*
Super povídka o síle přírody a že není radno si s ní zahrávat. Občas je taky životně důležité poslouchat zkušenější ;-) Mohla být delší :-)
Písečná bouře 4, 5 *
Sci-fi povídka z dalekého Vesmíru, o záhadné planetě, podivném prvku k těžení a o lidské chamtivosti, která jde přes mrtvoly. Tohle se mi líbilo, zajímavá myšlenka, vojáci posíláni na mise do vesmíru, vlastně proč ne? :-)
Kluk 5*
Tohle byla super povídka o tom, jak zatočit s nevěrnými muži :-D Troška magie ještě nikoho nezabila....i když....Hodně dobře vymyšleno :-)
Dopisy ze severu 5*
Neznámá, zapadlá vesnička v Norsku, kterou nikdo nezná nebo možná nechce znát ? Velmi zvláštní obyvatelé, kteří nemají rádi zvědavé cizince. A jedna statečná žena, se tam vydá hledat svého manžela, který se jí přestal ozývat. Co se skrývá v lese pod rouškou tmy ? Moc povedená povídka ;-)
Zrcadla 5*
Skvěle vymyšlená apokalypsa, aneb jak lidstvo dokáže zničit samo sebe pouhým pohledem do zrcadla ? Tohle bylo taky skvělé ;-)
Apartmá v sedmém 5*
A opět jedna sci-fi povídka, tentokrát o robotech a dokonalosti. Marek se mi teda vůbec nelíbil, takový povrchní blbeček :-D Ale povídka byla celkově super, celkem strašidelná představa, zajít si vybrat partnera do obchodu jako láhev vína :-D
„Zmizí někdy pocit viny těch, kteří přežili?"
Kate, Cam a Charlie - malá, mladá a šťastná rodinka :-) Dokud se jednoho dne všechno nepokazí :-(
Knížka začíná zostra, autorka se s námi nemazlí hned od první stránky a zhruba na straně deset mě poprvé rozbrečela :-(
Je to opravdu těžké čtení, nejen tím, že ústředním tématem je smrt a ztráta, ale především tím, že se do postavy Kate dokážete vcítit, do jejich pocitů a prožitků. Soucítite s ní a hodně taky přemýšlíte....nikdo nechce být na jejím místě.
Kate je matka malého Charlieho, kterému je zhruba rok v okamžiku, kdy se vlastně úplně náhodou Cam dozví svou fatální diagnózu. A verdikt není vůbec příznivý a čekají ho velmi těžké časy a nejen Cama, ale všechny jeho nejbližší, kteří se ale o něj starali až do úplného konce :-(
Kniha je rozdělená do více celků a tak se nám prolíná současnost s minulostí a my se dozvídáme, jak se Cam o diagnóze dozvěděl a jak krutě nemoc postupovala...
Kniha je celkově hodně smutná, ale v první polovině je i spousta vtipných momentů tak zvaně ze života, nejvíc mě pobavila asi historka s granátem :-D Takže se vám možná budou střídat slzy smíchu a dojetí, stejně jako mně.
Druhá polovina je smutnější, ale plná krásných myšlenek, Kate začne po dvou letech od Camovy smrti přemýšlet, jestli bude ještě někdy schopná někoho milovat. Nabízí se hned dva potencionální kandidáti, šéf nebo nový soused ? :-) Ale ten pravý může být jen jeden.
Dokáže Kate začít znovu žít ? Dokáže se odprostit od toho, že je matka a vdova a bude moct začít být zase jen Kate - žena ?
Srdcervoucí příběh, kde každá jedna stránka stojí za přečtení :-)
„Je to dlouhé loučení. Ztrácela jsem Cama po kouskách, jak nemoc postupovala, násilím mi ho brala stále o něco víc. Večer co večer, když ho v sedm uložím ke spánku, mu popřeju dobrou noc a nikdy nevím, jak velká část z něj do rána zůstane."
Hodnocení 4,5*
Momentka:
Tahle povídka byla vážně skvělá. Představa vzpomínek jako fotografií, které se z mysli postupně ztrácí až nezůstane vůbec nic. Jen prázdná schránka. Kdo je záhadný Féničan s ještě záhadnějším foťákem ? Nedovolte, aby vás vyfotil :-O Příběh malého Michaela, který jednoho dne najde před domem zmatenou sousedku, která mu řekne, aby si dával pozor na chlapa s foťákem. A od té doby se jeho život převrátí vzhůru nohama a začnou se dít opravdu zvláštní věci...
Tahle povídka mě vedla hodně k zamyšlení, a to především nad ztrátou vzpomínek, jaké to musí být, když vám každý den zmizí z paměti něco, co tam bylo dlouhá léta. Jak se s něčím takovým vyrovnat. Je to horší pro člověka, kterému se to děje, nebo který "jen" přihlíží ? :-(
„Je to jako...Jako když se z domu vystěhují majitelé. Dům pořád stojí, ale všechny věci jsou pryč. Někdo odvezl nábytek a sroloval koberce."
Nabito:
Hrdina nebo vrah ? Jak tenká hranice může být mezi těmito dvěma pojmy ?
Příběh sledujeme očima více postav, mladé Becki, které se zhroutí celý svět, záhadného Kellawaye, který miluje zbraně a svého syna a mladé a možná až příliš horlivé novinářky Lenternglassové. Jak se jejich osudy nakonec propletou ?
Tahle povídka se mi taky moc líbila, řeší se zde rasismus, ale i náboženství, nelegální obchody se zbraněmi, nelegální držení zbraně. Co může vojákům způsobit posttraumatická stresová porucha a hlavně jaké můžou být následky, když se neléčí. Tahle povídka je nenásilně protkaná spoustou takovýchto závažných témat a samotný závěr mě velmi překvapil ;-)
V nebi:
Bohužel musím přiznat, že tato se mi líbila nejméně. Potenciál měla skvělý, ale to zpracování mě bohužel moc neuchvátilo :-/
Příběh začíná v letadle, ve kterém se chystá několik tandemových seskoků s padákem. Náš hlavní hrdina Aubrey z toho chce nakonec vycouvat, což mu úplně nevyjde a tak skočí, ale místo několik tisíc metrů padá asi jen 15 a přistává na nějakém divném mraku, který tedy není tak úplně mrak :-D No a dále následuje vcelku bizarní počtení :-D
Déšť:
Poslední povídka a opět skvělá :-) Hlavní hrdinka Honeysuckle (strašně by mě zajímalo, kam na ty jména chodí :-D) je svědkem velmi podivného deště. Z nebe nepadá voda, ale jakési tajemné a vražedné krystaly ve tvaru jehel. Zemře bohužel spousta lidí, ale nikdo neví odkud se podivný déšť vzal. Situace se přiostřuje když se do toho všeho vloží ještě jakási pomatená sekta, která předpovídá jak jinak, než konec světa :-D
„Bylo uklidňující vědět, že nejvyšší představitelé našeho národa využívají pro pomoc potřebným všechny zdroje, které mají k dispozici: sociální média a Ježíše." :-D
Nejvíc se mi líbila první a poslední povídka a nejméně povídka V nebi, ale za mě stojí tato knížka 100% za přečtení. Kdo jako já miluje Stephena Kinga, tak určitě taky uznáte, že tam ty geny prostě jsou :-)
„Na konci každé války ať už je vítězem kdokoliv, jsou všichni poražení."
„Dítě prachu chce také poukázat na dopady válek a ozbrojených konfliktů, které nekončí smrtí a zraněním."
Děti prachu - to byly děti, narozené za války ve Vietnamu, děti amerických vojáků a vietnamských žen. Ve většině případů neodpustitelné hříchy, které končily v sirotčincích :-(
Kniha je rozdělená do dvou hlavních dějových linek a zároveň časových období. Linka z roku 1969, dvě sestry, nechají si říkat Kim a Lan, přijedou z chudé vesnice za prací v baru. Potřebují si vydělat peníze, na dluhy rodičů, na studia, na vlastní sny...Těžké životní osudy žen, které tam pracují :-( Co všechno jsou ochotné pro splnění snů udělat ? Znásilnění, chudoba, možnost díky této práci uživit svou rodinu a poslat děti do školy, za vzděláním. Asi si to v dnešní době moc neumíme představit a bereme vzdělání jako samozřejmost :-/ Tahle linka byla velmi emočně náročná.
Nejinak tomu ovšem bylo i ve druhé lince z roku 2016. Která je rozdělena ještě na dva příběhy. Jeden nám představuje mladého Phonga, který se narodil ve Vietnamu s černou kůží, vyrůstal od roku 1972 v sirotčinci a teď po všech těch letech pátrá po svých rodičích. Ve druhém příběhu v roce 2016 sledujeme amerického bývalého vojáka Dana, který se po cca 40 letech vrací i s manželkou do Vietnamu, aby našel své dítě a jeho matku, kterou kdysi dávno, za války, hluboce miloval.
Dějové linky se nám v určitém bodě samozřejmě propojí, ale můžu vám prozradit, že ne tak, jak bychom asi čekali, tak jednoduché to nebude ;-)
Tento příběh a celá kniha byla opravdu úžasná. Nejen, že celý příběh je inspirován skutečnými událostmi, podobné příběhy se opravdu ve Vietnamu odehrály, ale je opravdu zajímavý, citlivě napsaný a člověk má pocit, že těmi postavami žije.
Já stále doufám, že se k nám bude dostávat čím dál tím víc asijské literatury, protože je opravdu skvělá. Co jsem zatím měla možnost si přečíst, byly opravdu skvělé knihy, i když mnohdy o velmi těžkých tématech, ale aspoň trošku nám to dokáže tu jejich, pro nás mnohdy nepochopitelnou kulturu, přibližit :-)
„Mezi nimi začal rašit strom lásky, který měl stále více listí. Úplněk za úplňkem se jejich hudba navzájem proplétala a kořeny vrůstaly jeden do druhého."
Na začátku tohoto příběhu se seznamujeme s Natálií, která se po nehodě na kole probouzí v nemocnici.
Natálie je mladá slečna, která si myslí, že má skvělý život, skvělého přítele, že je jednoduše šťastná. Ale je to tak doopravdy?
Když jí na pokoj přivezou paní Hedviku, která si Natálii nakonec získá svým vyprávěním životního a hlavně milostného příběhu starší sestry Evy, Natálie začíná pochybovat, zda jí stačí taková láska napůl, kterou v porovnání s Evou prožívá....
Vše se ještě zkomplikuje / nebo naopak vyřeší ? Když do toho všeho potká usměvavého Matěje. Natálie se snaží přehodnotit své životní priority, opravdu všechny rozhodnutí, které za poslední dobu udělala, byly její volba ? Nebo se prostě jen nechala nenápadně zmanipulovat?
To vše se samozřejmě dozvíte, a dozvíte se také, jak to dopadlo s Evou a jejím příběhem, který se odehrával na pozadí druhé světové války :-)
Musím přiznat, že se mi moc líbily obě dějové linky, každá měla něco do sebe a obě byly napínavé, ač každá malinko jinak :-)
Příběh Slunečnice se mi líbil o kousíček víc, než Příběh Akvamarínu, myslím si, že především kvůli postavě paní Hedviky, která mi moc připomínala moji babičku :-)
„Existuje spousta druhů rozhodnutí. Například ta, která uděláme a pak jsme z nich nešťastní, nebo ta, která neuděláme a jsme nešťastní dvojnásobně. V závěsu za nimi jsou ta správná.“
Znáte příběh Adama a Evy? Vsadím se, že ano. Tak ovšem pozor Eva byla jen náhradnice :-O A koho ? Jedné neposlušné a nepoddajné ženy, která jen chtěla být Adamovi rovna. Nechtěla se mu ve všem podřizovat a tak byla vyhnána z Ráje. O kom že je řeč? Seznamte se prosím s Lilith ? S vyvrhelem, stoupenkyní pekla, která uzavřela pakt se samotným Luciferem a je prošpikovaná démony :-D
Lilith je démonka, která nikomu nedá nic zadarmo a hledá k sobě další tři "pomocnice", aby jí pomohly dokonat apokalypsu. A tak se mezi nic netušící lid začal šířit třeba mor, díky Daisy - velmi výkonné prostitutce, který mimo jiné způsoboval nepřekonatelný chtíč a tak se vesele šířil dál a dál. Dobře to měly holky vymyšlené :-D Takže dámy a pánové vítejte v příběhu pomsty toho nejhrubšího kalibru :-D
Další ústřední postavou je mladá Kenzi, která se jako malá holčička setkala s někým, koho začala nazývat Počmáraný muž a kdo se jí vždy nečekaně "zjevil" i se svým věrným havranem po boku. Kenzi považovala celý život Počmáraného muže za svého imaginárního kamaráda, o to větší je její překvapení, když zjistí, že je víceméně skutečný :-D
Celý příběh se odehrává v duchu WTF a WOW :-D A určitě stojí za přečtení.
Ze začátku jsem se nemohla začíst, ale jak se příběh začal rozvíjet, tak to šlo pak samo :-)
Za mě tohle bylo fantasy dle mého gusta :-D Plné démonů, divného sexu a všech možných bizarností, jaké si jen umíme a spíš asi ani neumíme.
(SPOILER) Wow, tohle bylo naprosto geniální :-O Vůbec jsem nečekala, co všechno se z tohoto příběhu může vyklubat a jako ten konec byl totální mindf***, to se jinak vyjádřit nedá...i na slzy došlo....už dlouho jsem po dočtení knihy neměla tolik otázek, jsem jako ti studenti na konci....sedím a přemýšlím a mám v hlavě totální chaos....Knihu jsme četli společně v rámci společného čtení a už se nemůžu dočkat až to všichni probereme.... :-)
Autor je geniální, já mu to žrala i s navijákem, úplně si mě omotal a já pořád nechápu jako WTF :-D
Víc takových knih prosím, kdybych mohla dám 10 hvězd, doporučuji na 100%
(SPOILER) Opet jizda, konec necekany, zase je ten Goddard vsechny dobehl :/ Moc se tesim na treti dil, jak to vsechno dopadne :)