kristeen | Komentáře u knih | Databáze knih

kristeen kristeen komentáře u knih

Ďábel v zrcadle Ďábel v zrcadle Juraj Červenák

Vcelku uvěřitelný a napínavý příběh, poutavě vykreslené prostředí. Skvělá volba pro nenáročné čtení, které ale není hloupé...

20.06.2020 4 z 5

Kronika města Kocourkova Kronika města Kocourkova Ondřej Sekora

Nestárnoucí klasika, ke konci už se zdá, jakoby autorovi docházel trochu dech. Krom nejznámějších příběhů, které si pamatuji ještě ze školy, mě rozesmály i jiné, méně známé příběhy. Bohužel jenom mě, knížka je spíše vhodná pro starší dětské čtenáře, ti moji se stále ptali, co udělali v Kocourkově zase špatně ????‍♀️????

13.05.2020 3 z 5

Gerda: Příběh moře a odvahy Gerda: Příběh moře a odvahy Adrián Macho

Nakonec k nám darem doplulo i druhé pokračování velrybího příběhu. Tentokrát snad o něco lepší zápletka, ilustrace opět poutavé, nicméně znovu jsem se neubránila překvapení nad tím, jakou mediální pozornost si může vysloužit docela průměrná kniha...

28.04.2020 3 z 5

Kar Kar Miloš Urban

Asi nenapíšu nic nového, když uznám, že mě knížka zklamala. Už jen svým (těžko uvěřitelným) námětem, ale i jeho zpracováním. Zůstává jen jakási chaotická procházka po Varech, kterou ocení spíš místní, a zcela trapné vyústění postrádající jakékoliv napětí. Myslím, že to pěkné, co na Varech je (a co autor dokáže vystihnout, stejně jako se mu to dařilo u Prahy v předchozích knihách), by si zasloužilo být kulisou lepšímu příběhu....

07.10.2019 2 z 5

Chladnokrevně Chladnokrevně Robert Bryndza

Nenudí, ale ani nepřekvapí. Naštěstí klasická konverzační klišé nejsou tak častá, a kniha si udržuje mírné tempo i napětí. Přesto je to čtení, bez kterého se lze snadno obejít.

14.07.2019 2 z 5

Den, kdy voskovky řekly DOST Den, kdy voskovky řekly DOST Drew Daywalt

Krátké, ale děti to určitě chytne. Dobrý nápad, pěkné ilustrace... knížka, ke které se děti budou rády vracet (a vymýšlet si vlastní dopisy).

13.06.2019 4 z 5

Doplavat domů Doplavat domů Deborah Levy

Krátká, ale hutná a působivá próza. Francouzské léto v Nice doslova cítíte na kůži, na které Vás současně mrazí z předurčenosti osudů přítomných postav. Vynikající je i doslov.

25.05.2019 4 z 5

Praha v srdci Praha v srdci Renáta Fučíková

Tahle knížka pro mě byla naprostým zklamáním. Pod výtvarně lákavou slupkou se nachází plod zcela bez chuti a zápachu. Nedozvíte se v podstatě nic nového a nádavkem ještě získáte změť informací, které připomínají všechny ty publikace zahrávající si s tajemnem. Navíc některé z nich jsou zcela zavádějící. Příklad za všechny - Jan Žižka je tu (snad s nadsázkou?) označen bodyguardem Václava IV. S ohledem na to není tato knížka vhodná ani pro dětské čtenáře.

09.01.2016 1 z 5

Pošetilá družička Pošetilá družička Ida Simons

Opravdu milá kniha, u které se často zasmějete. I když prostředí i postavy už jsou dávno zasuté pod vrstvou prachu, v mnohém zůstává aktuální - ať už jsou to neutěšené rodinné vztahy nebo určitá naivita dětského věku. Trochu nečekané pro mě proto po tom všem bylo její poněkud hořké vyústění, které mě utvrdilo v tom, že i já sama jsem asi taky trochu pošetilá družička -

04.01.2016 4 z 5

Medojedky Medojedky Robert Ruark

Navzdory tomu, že jednání hlavních protagonistů se zdá někdy pošetilé, a už předem (s přibývajícími stránkami pak už s jistotou) víte, jaké bude mít následky, jedná se o skvěle napsanou knihu. Má výbornou atmosféru; příběh, který líčí, se sice ve víru všech událostí může zdát poněkud smutný, ale vlastně popisuje šťastný osud úspěšného muže - Proto i konec působí po všech přestálých "útrapách" nakonec konejšivě a po dalších stránkách této knihy se člověku začne rychle stýskat...

04.01.2016 5 z 5

Očista Očista Sofi Oksanen

Oproti svému zvyku jsem se neudržela a v kapitolách pohledem přeskakovala na další stránky - skvěle vystavěný příběh, vlastně příběhy různých životů, které se nakonec složí v ten jeden. Chronologická neuspořádanost dodává knize neuvěřitelné napětí a tajemství. A jsou to právě tajemství, nebo spíš tajnosti jejích postav, které je samé tíží a které nedají člověku spát, dokud neskončí na poslední stránce. Ani tam ho však nečeká žádná útěcha, spíš zjitřenost -

19.11.2014 5 z 5

Hovězí kostky Hovězí kostky Emil Hakl (p)

Povídky vykreslují překvapivě přesný obraz skutečnosti let minulých i současných. Všechno tak jakoby na pozadí v podstatě všednodenních (patrně z velké části autobiografických) příběhů, které sice mohou na někoho působit poněkud vyšinutě, ale které jsou v podstatě úplně reálné. Neuvěřitelně svěží čtivý jazyk, vtipné dialogy. Stále jsem měla pocit, že to všechno tak nějak znám.

15.06.2014 5 z 5

Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

Anglická verze byla, musím přiznat, v některých momentech obtížněji srozumitelná, takže shlédnutí filmu bylo výhodou. I tak se ale autorovi nedá upřít smysl pro humor, který nestárne, ba naopak - v mnoha ohledech je už legendární.

03.07.2013 3 z 5

Diamantový věk Diamantový věk Neal Stephenson

Jelikož to byla trochu zkouška odvahy, jestli dočtu knihu až do konce (vzhledem k tomu, že je úplně mimo můj záběr), dá se říct, že obstála. Až časem se ukáže, co v člověku po přečtení takovéhle nesnadno uchopitelné záležitosti (aspoň pro mě) zůstane.

25.06.2013 3 z 5

Jonathan Strange & pan Norrell Jonathan Strange & pan Norrell Susanna Clarke

Počet stran mi dal trochu zabrat, ale ve výsledku jsem dospěla k názoru, že právě ona "rozvláčnost" přispěla k velmi realistickému pojetí a vykreslení postav, o to více, že se jejich příběhy odehrávají na pozadí tak nějak reálně nereálném. Ke konci mi přišlo, že trochu upadlo to napětí, ve kterém je čtenář minimálně od poloviny knihy udržován, a samotný konec mi přišel tak trochu nějak ošizený, nic to ale nemění na tom, že to je skvěle napsaný příběh.

30.07.2012 4 z 5

Zamotaný příběh Zamotaný příběh Lewis Carroll (p)

Při četbě každé kapitoly musí člověk ocenit Carrollův vtip a inteligenci, které dohromady působí jako veselé čtení na ranní cesty do práce. Nicméně pro ty, kteří se nenarodili pro slovní úlohy typu: když vlak vyjede z bodu A a auto z bodu B, je tahle knížka trochu pro zlost.

28.02.2012 3 z 5

Chladnou zemí Chladnou zemí Jáchym Topol

Nejdřív mě to tak nějak zklamalo, asi to bylo tématem, které mi nesedlo. Připomínalo mi to jiné knížky, které jsem kdysi četla v jakési podivné míchanici. Po nějakém čase ale musím přiznat, že určité obrazy, které tady autor vykreslil, mi v paměti vyvstávají a vracejí se. A vlastně je to mnohem víc skutečné, než jsem si připouštěla.

07.10.2011 3 z 5

Monsieur aneb Kníže temnot Monsieur aneb Kníže temnot Lawrence Durrell

Knížka, která se nečte zrovna snadno, ale o to více je obohacující. Některé obraty překvapí svou nepravděpodobností, ačkoli právě v těch je nejvíc skutečnosti.

31.03.2011 4 z 5

Jmenuji se Červená Jmenuji se Červená Orhan Pamuk

Parádně "vykreslený" příběh - každou chvíli jsem tipovala jiného pachatele:)

15.02.2011 5 z 5

Poslední příběhy Poslední příběhy Olga Tokarczuk

Příběhy tak opravdové, až to studí, ale nedá se nečíst.

02.02.2011 5 z 5