Kristian
![Brána osudu Brána osudu](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/234838/brana-osudu-wzv-234838.jpg?v=1426015271)
Děkuju za Vaše komentáře, protože jsem si připadal divně, že mi to nedává moc smysl. Myslím, že jsou tu některé postavy, které se objevily i v Cestujícím do Frankfurtu. Někdo tu psal, že ne všechna díla by se měla vydávat a tohle k ním opravdu patří. I když mám moc rád Pentličku a Tommyho a Agathu, tak tohle už ne. (Ano, doufám, že v 83 letech si budu alespoň schopen dojít na toaletu a respekt, ale je to škoda. Na druhou stranu paní Christie byla natolik geniální, že nechala vydat posmrtně Zapomenutou vraždu, což byl skvělý tah. Byla by škoda, kdyby kariéru ukončila touhle knihou.)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Hrnčířovy ženy Hrnčířovy ženy](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155369/hrncirovy-zeny-155369.jpg?v=1364047717)
Sledujeme osud hlavní hrdinky Josefy a její rodiny - hlavně syna (Vincent), jeho ženy (Lilina) a jejich dcery (Marika). Oceňuji výběr jmen. Josefa mi byla sympatická a určité myšlenky v knize byly zajímavé a člověk se u nich zastavil a zamylslel (například. tělesná láska u důchodců / je možné milovat někoho, kdo volí komunisty?! / Pocit odcizení / Svědomí x prospěch / cizím rozumíme lépe, než příbuzným). Bohužel mi chybělo hlubší vykreslení postav a trochu jsem postrádal i dějovější příběh a silnější pointu. Občas jsem se na druhou stranu ztratil v osudu Belabé. Nicméně nelituju, že jsem knihu přečetl. Potěšila mě i Slovenština - vcelku hojně se vyskytující. Neustále se mi při popisu tohoto díla vkrádá do mysli slovo "črta"... vyjdařuje tak nějak můj pocit z této knihy.
Dávám 3,5 hvězdičky (pocitově 75%).
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Medaile za ztraceného Boha Medaile za ztraceného Boha](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/144237/medaile-za-ztraceneho-boha-dM5-144237.jpg?v=1518727211)
Čtivé. A jak tu již několik lidí napsalo, pomohlo mi to trochu si udělat představu o poválečné době v Československu. Po celou dobu čtení jsem měl lehce stažený žaludek a pociťoval nepříjemné napětí v těle. Jen mě trochu zklamal konec.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Charakter (taky ještě mädchen, ničema a oskar) Charakter (taky ještě mädchen, ničema a oskar)](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/127663/charakter-127663.jpg?v=1341839847)
Dávám 5 hvězdiček, protože jsem se při čtení (po dlouhé době) fakt několikrát (docela víckrát) chechtal nahlas. Opravdu vtipně napsané, s citem pro postavy. Jen mě mrzel ten konec - na mě působil, že byl napsaný rychle a trošku mě tím pokazil i celkový dojem z knihy - škoda (moje škoda :D ). Nicméně, rozhodně doporučuju k přečtení a určitě budu pana Šimáčka číst i nadále.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jak se z toho nezbláznit Jak se z toho nezbláznit](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/202794/jak-se-z-toho-nezblaznit-202794.jpg?v=1396820009)
Na úvod bych chtěl napsat, že JSEM RÁD, ŽE JSEM KNIHU ČETL A DOPORUČUJI JI OSTATNÍM. Jen mám pocit, že je místy opravdu zbytečně "ukecaná" (hodně, ale opravdu hodně, se věci opakují)... Chvílemi jsem si připadal jako... "K upečení masa je potřeba trouba. V ní maso upečete. Pokud nemáte troubu, maso nemůžete upéct a proto byste měli troubu mít...Stejně jako k upečení masa je potřeba trouba a bez ní ho neupečete, tak k uvaření čaje je potřeba konev a čaj, pokud ho nemáte, je to stejný příklad jako s masem a troubou..." A několikrát (třeba 5x?!) tam chybělo slovo, nebo naopak přebývalo. Něco jako "A se snažte se to pochopit.". A na to jsem alergický. A ještě mi vadil rádoby kreativní obal...(To kolečko je vyřízlé a za ním je celá fotka. Velmi nepraktické. A na můj vkus laciné.)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Sousedka ze Skalistých hor Sousedka ze Skalistých hor](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/115692/sousedka-ze-skalistych-hor-w4A-115692.jpg?v=1539286089)
Z úcty k práci autora přečtu většinou knihu celou. Tohle bude jedna z mála, kterou asi nedám. Takové rádoby vtipné povídání "NORMÁLNÍ" české holky o příšerné kanadské sousedce. (Tedy zatím to málo, co jsem stihl cestou v metru.) Z toho, co jsem zatím přečetl, mi byla sympatičtější otrvaná sousedka, než postava vypravěčky, jež bych dal facku za "frackovitost".
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Prodavač snů Prodavač snů](https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59384/prodavac-snu-G1J-59384.jpg?v=1529996475)
Nebudu v komentáři knihu rozebírat ani hodnotit. (I když vřele doporučuji.) Nicméně, co mě odrovnalo a šokovalo je, jak prasácké (pokud vůbec nějaké proběhly) byly korektury. Tolik chyb (nikoliv překlepů) jsem v knize snad ještě nikdy neviděl.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kraď jako umělec Kraď jako umělec](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138173/krad-jako-umelec-7JP-138173.jpg?v=1452982998)
Jedinečný návod, jak začít pracovat tvůrčím způsobem. Ale hlavně také, jak vydržet. Knihu mi půjčila kamarádka a přečetl jsem ji během dvou cest metrem. Nicméně ihned objendnal přes Internet, protože je to kniha, kterou chci mít v knihovně, vracet se k ní a čerpat z ní.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tak trochu úžasní Tak trochu úžasní](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126547/tak-trochu-uzasni-SuH-126547.png?v=1682351658)
Přidávám se ke komentáří Bobokinga a musím říct, že mě kniha také dost zklamala. (Já jsem ji teda dočetl, ale spíše ze zásady, než z potřeby.) Místy se nejedná ani o prvoplánový humor, ale prostě jen o vulgaritu.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Poměrně čtivé. Zajímavý příběh, ale lehce iritující (- myslím tím neschopnost hlavní hrdinky vymanit se z područí matky). Vadilo mi střídání ich-formy s er-formou, ale časem si člověk zvykne. Příběh dcery a sestry je vyprávěn souvisle, příběh matky je rozdělen podle klíčových dat, což mi najednou vadilo a říkal jsem si proč (- působilo to trochu jako naposlední chvíli přilepená část). A ten happy end, já nevím....co je moc, je moc...
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Jak vzniká divadelní hra a průvodce po zákulisí Jak vzniká divadelní hra a průvodce po zákulisí](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/116123/jak-vznika-divadelni-hra-a-pruvodce-LPV-116123.jpg?v=1642526680)
Velmi vtipně pojatý průvodce divadlením světem. Možno stáhnout na stránkách http://www.mlp.cz/cz/projekty/on-line-projekty/karel-capek/ do čtečky. Pokud máte nějaké zkušenosti s divadlem (z pohledu insidera), budete se smát, jak výstižně to je napsané.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Uzly a pomeranče Uzly a pomeranče](https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84465/uzly-a-pomerance-84465.jpg?v=1312375098)
Inteligentní kniha s velmi silným příběhem a "zajímavým" rozuzlením. Až jsem si říkal, jestli to není na ty děti až příliš závažné, ale proč ne. Takový je někdy život. Dávám 100%!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Velká žena z Východu Velká žena z Východu](https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95973/velka-zena-z-vychodu-95973.jpg?v=1321722862)
Halinu Pawlowskou mám rád, ale tohle už je moc. Opět čteme o české novinářce s ukrajinskými kořeny, nevyřešeným vztahem k otci, nevěrách .... měl jsem problém knihu dočíst, což se mi stává opravdu jen u hodně špatných knih (i humor je zde mdlý). Škoda. :/
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Šimon chce být krotitelem Šimon chce být krotitelem](https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74651/simon-chce-byt-krotitelem-74651.jpg?v=1302688374)
Dal jsem k Vánocům neteři. Vtipně napsané (i dospělý se pobaví) a moc pěkné ilustrace.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dračí polévka Dračí polévka](https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78960/draci-polevka-78960.jpg?v=1307915814)
Velmi pěkný příběh. Reálné prostředí, sociální téma, pohádkové zakončení. Paní Ježková má velmi čistý styl psaní. Doporučuji i dospělým.