KubaHanzelin
![Zpráva pro Adolfa 2 Zpráva pro Adolfa 2](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425202/zprava-pro-adolfa-2-Lg0-425202.jpg?v=1573228818)
(SPOILER) Velmi emotivní konec, i když jsem všichni věděli jak to vlastně dopadne..
Nemám co vytknout, oproti prvnímu svazku tu nejsou místy zbytečné pasáže a neuvěřitelně rychle to plyně.
Dodal bych snad jen jedno a doufám, že mě autoři legendární Mafie nebudou lynčovat:)
,,Nakonec tě zabije tvůj nejlepší přítel"
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Thor: Zabiják bohů Thor: Zabiják bohů](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493405/thor-zabijak-bohu-R4w-493405.jpg?v=1655892927)
Zatím nejlepší Thor komiks co jsem četl.
Po filmu, který si půjčil záporáka a pár nápadů z tohoto díla, jsem si řekl, že bych si mohl přečíst předlohu..
A jo, je lepší jak film:)
Obával jsem se klišé, ale dostal jsem originální příběh o neuvěřitelně naštvaném člověku, který se rozhodl zabít všechny bohy minulosti, současnosti a budoucnosti.
Ale díky Thorovi, který je sice pořád neuvěřitelný trouba jak jsme zvyklí se mu to možná nepodaří ..
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nasterea Nasterea](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410344/nasterea-8G0-410344.jpg?v=1621429206)
Pořád se nemůžu se slávou kolem této série zžít.
S Naslouchačem jsem měl problém, Faja mi přišel lepší a když jsem otevřel Nastereu, tak jsem nechtěl přestat, děj parádně utíkal a pořád se něco dělo, bohužel je to šíleně moc nových informací a odkrytých tajemství a příběhu to za mě až škodí. Autorce se možná kniha lechce vymkla kontrole a pak se to zamotalo, což je veliká škoda, jinak by to za mě byl zatím nejčtivější díl..
Každopádně držím palce s dalším psaním, kreativitu autorce upřít nemohu:)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Spirála Spirála](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470651/spirala-dFc-470651.jpg?v=1619555745)
Úchylárna, ale šíleně čtivá úchylárna co vás vtáhne a nepustí..podobně jako spirála..
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Blednoucí vzpomínky Blednoucí vzpomínky](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475152/blednouci-vzpominky-UY5-475152.png?v=1629621232)
Vždycky jsem rád za cokoliv nového z Geraltova světa..
Radši bych ale byl kdyby toho bylo víc, nebo to aspoň bylo delší, protože po dalších dvou letech se zase jedná o příjemnou sotva půl hodinku, kdy dočtete a víte, že budete čekat zase nekonečně dlouho. Aspoň, že máme teď ten Netflix seriál, který to vynahrazuje, ale nebudu lhát a budu to myslet naprosto upřímně.. pane Sapkowski, napište další knihu!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Spasitel Duny Spasitel Duny](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344418/spasitel-duny-ilustrovane-vydani-ky4-344418.jpg?v=1503695962)
Kdyby "Spasitel Duny" byl obsažen jako další část původní Duny asi by se nic nestalo, je to takový krátký, ani ne moc příběh, navíc co se dělo po událostech Duny, bohužel kvalita pokračování již nedosahuje stejných kvalit jak bychom si všichni přáli.
Sem tam mi to trochu připomínalo Hru o Trůny, spousta intrikování jak svrhnout božského imperátora Paula, který trpí pod návalem věšteb možných budoucností. Ale abych byl upřímný, po většinu času jsem se při čtení bavil, zajímalo mě jak to s Paulem, Chani, Aliou a Duncanem dopadne a hořkosladký, možná až špatný konec dost pomohl tomu, abych nakonec přidal i tu třetí hvězdu. Tímto se považuji za připraveného na (snad) ne moc vzdálený film a k sáze Duny se ještě někdy určitě vrátím:)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Ekhö: Zrcadlový svět 7 a 8 Ekhö: Zrcadlový svět 7 a 8](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468815/ekho-zrcadlovy-svet-7-a-8-JWI-468815.jpg?v=1616434394)
Zatím asi nejslabší svazek Ekhö
Vrátili jsme se k "detektivce", která nás provázela prvními dvěma svazky. .
Londýnský příběh byl fajn, spousta narážek na kulturu, Gringottova banka, The Beatles a další, jen od začátku nebylo moc těžké přijít na to kdo je padouch.
Další kousek nás zavedl zpátky do New Yorku a bylo tu zase to stejné jako dříve, do Mraveny vstoupí někdo nedávno zemřelý a už se vezeme.
Ale nechci být jen negativní a proto čtenáře ujistím, že dle mého názoru má tento svět ještě pořád co nabídnout, jen musí autoři trochu popustit pud fantazii:)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Ztracenci z West Abbey (limitovaná edice) Ztracenci z West Abbey (limitovaná edice)](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415792/lady-mechanika-ztracenci-z-west-abb-JiA-415792.jpg?v=1565811646)
Zatím asi nejlepší Lady Mechanika pokud jde o příběhovou stránku..
Hlavně první příběh, kde jsme se opět věnovali minulosti samotné Mechaniky a když už to vypadalo, že se konečně něco dozvíme...zase z toho nic nebylo!
Budování napětí by Benitezovi opravdu šlo, doufám, že se dočkám ve čtvrtém svazku.
Pokud jde o druhý příběh, který je zase tak trochu z jiného soudku a z jiné časové linie byl neskutečně krásně a detailně nakreslen, v této části si ilustrátoři skutečně vyhráli a parádně se na to kouká, jen ta příběhová část už byla kapánek ohranější..
Celkově když jde o Lady Mechaniku, musím říct, že jde hlavně o to co vidíte, ne co čtete, ale kouká se na to ooooopravdu příjemně:)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hodná holčička Hodná holčička](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468528/hodna-holcicka-iNF-468528.jpg?v=1616077377)
Gerda je po půl roce zpátky a opět si nebere servítky!
Ze začátku to vypadá, že už to s návratem domů vzdala, ale po zkušenosti s její fanynkou (následně zlodějkou identity), si řekne, že by nebylo špatné kdyby zkusila být hodná, ale jak už Gerdu známe tak ji to moc nejde a dosáhne toho pouze tak, že se zaplete s nějakými těmi čaroději, houbovými samuraji a kouzelnými koulemi..možná to nedává smysl, ale já se bavil o něco víc než u druhého dílu a už teď se nemůžu dočkat dalšího nášupu!
A prosím všechny rodiče co tohle čtou, hlídejte si své ratolesti když mají v ruce lízátko..
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Sunstone 1 Sunstone 1](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/396853/sunstone-1-N22-396853.jpg?v=1550232625)
Harleen jsem zbožňoval, k Sunstonu jsem přišel s respektem a i s respektem odcházím.
Bohužel to není můj šálek čaje, kresba je sice opět parádní, ale příběh od kterého jsem nic moc nečekal, pro mně osobně ani moc nenabídnul. Ze začátku to vypadalo velmi slibně, ale jak tu zmiňují jiní, občas tam bylo až moc zbytečného tlachání, které by se místy dalo seškrat možná až na půlku..
Těším se na další Šejićovy projekty, ale se Sunstonem pokračovat nejspíš nebudu.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Operace Thümmel Operace Thümmel](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/453774/operace-thummel-iQn-453774.jpg?v=1600935426)
Potřeboval jsem nějakou ptákovinu a když jsem sahal po další "Kotletovce" už jsem tušil, že vybírám správně.
Rozhodně jsem se nebavil tolik jako u série Spadu, ale několikrát jsem se fakt slušně zasmál, hlášky - ať už české nebo ruské stojí prostě za to, akce střídala akci jak už je to zvykem a pro sprosťárny a střeva se taky nešlo daleko, jen ten vesmír mi úplně nesedl asi tolik jako "české postapo", možná někdy zkusím další díl(y), když má vyjít těch neuvěřitelných 12 kousků:)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Volání vlka Volání vlka](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447845/volani-vlka-ZCt-447845.jpg?v=1594838660)
Ryan zpátky v plné síle!
Aneb, takhle jsem se bavil naposledy u Písně Krve..ani jsem nečekal, že se ještě někdy dostanu k něčemu novému z Vélinova světa, a když se ze dne na den objevil první díl sequelové trilogie na Stín Krkavce, byl jsem nadšen a věděl jsem, že to musím mít hned jak výjde.
Měli jsme tu pomalejší rozjezd, ale to vůbec nevadilo, protože jsme tu měli staré známé, ale nový příběh v ještě v čtenářem neprozkoumaném "Západním světe".
Chytlo mě to hned i přesto, že jsem knihu odkládal, protože nebyla chuť na čtení, tak jsem do toho zase spadnul a vychutnával si další příběh Vélina a jeho přátel, přiznám, že pár věcí bylo poměrně předvídatelných, ale ani to nevadilo a už teď se těším na pokračování:)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kdo seje vítr Kdo seje vítr](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449924/kdo-seje-vitr-Cra-449924.jpg?v=1597083418)
Poprvé kdy jsem čekal až vyjde další díl Mýtů, protože jsem neměl žádný v zásobě, ne poprvé, ale možná po druhé, kdy jsem se přistihnul, že mi příběh přišel slabší než jsem u této skvostné série zvyklý. Minimálně ten hlavní, byl takový (doufám) přípravný na další (snad zajímavější) svazek.
Takže když už jsem si leštil své 3* dostal jsem se ke krátkým příběhům, které na čtenáře čekají po hlavní lince a musím říct, že příběh o jistém čaroději to vytáhnul na ty 4*
Jinak obálka jako vždy skvostná a jisté proslovy mistralů mě opravdu rozesmály:)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Superman: Rudá hvězda Superman: Rudá hvězda](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/450094/superman-ruda-hvezda-F4X-450094.jpg?v=1597298878)
Parádní příběh z alternativní historie!
Soudruh Superman měl grády, myslel to sice dobře, ale moc to nedomyslel, i když jsem mu fandil, aby nad Zemí zavlanul rudý prapor se zlatým kladivem a srpem.
Vskutku zajímavý kousek, který by měl zkusit každý fanoušek komiksu, protože je tohle přece jen inteligentnější věc než to co na nás poslední dobou sypou, kresba byla typická pro komiksy s ocelovým mužem. No a ten konec..no, k tomu nejde říct nic jiného než ironie!:)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Naslouchač Naslouchač](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275144/naslouchac-OED-275144.jpg?v=1462437674)
Obrovský hype okolo Naslouchače se dostal po dlouhém odkládání i ke mě..
A není to žádný zázrak, možná i lehké zklamání. Autorka nám představí velmi zajímavý, temný a originální postapo svět, který vypadá ze začátku jako místo - obrovské, plné postav, míst, událostí, ale není to tak. Možná jsem měl podle hodnocení přehnané očekávání, ale když narazíte na databázi knih na českou fantasy, která má přes 2500 uživatelských hodnocení a 93%, tak už ta očekávání máte. Ale aby to neznělo, že tu sypu jen kritiku: Příjemně se to četlo, hezky to odsýpalo a nejspíš zkusím i další díl, když už ho doma mám:) Jen už doufám, že hlavní hrdin(k)a už nebude tak otravný(á), protože sakra, půlka knihy jsou věty tázací, ale jako úvodní kniha do pentalogie? Lepší průměr, jen ten úvod byl na mě asi moc roztahaný a mohlo se toho víc dít:)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Joker Joker](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36787/joker-awF-36787.jpg?v=1598465039)
První věc z DC Black Labelu co u nás vyšla, kdy se ještě nevědělo, že něco jako Black Label existuje..
Jokera zbožňuju, je to můj nejoblibenější batmanovský záporák a i tady se mi líbil, i když byl lehce drsnější (což mi vůbec nevadilo). Příběh je fajn, sledujeme Jokera z pozice jeho řidiče, takže hlavní protagonista hraje druhé housle, což není na škodu, ale jak už psali mnozí přede mnou, příběh je jednodušší s tím velkým překvapením na konci..
A jo, kresba byla příjemné temná jako u "Batman: Zatracení", což je svazek, který vlastně následuje po tomto Jokerovi, takže čtěte nejdřív Jokera a pak Batmana, nedělejte chybu jako já:)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Ilustrovaný muž Ilustrovaný muž](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/338747/ilustrovany-muz-Fjn-338747.jpg?v=1526305282)
Čtu Bradburyho teď nějak v kuse, teda to, co od něj vyšlo od nakladatelství Plus a začínám si říkat: "Sakra, tohle jsem si opravdu měl přečíst dřív." Sice je to skoro 70 let od vydání Ilustrovaného muže, ale povídky jsou napsané stejně nadčasově jako tomu bylo u příběhu 451 stupňů Fahrenheita, samozřejmě nejsou všechny dokonalé, ale opět se to četlo samo a velmi příjemně. Už teď začínám číst Marťanskou kroniku, tak jsem zvědav zda si mě autor udrží i u té
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Sága 3 Sága 3](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/305316/saga-3-aAn-305316.jpg?v=1469225483)
Opravdu nechápu, proč jsem po tomhle skvostu nesáhnul dřív..
Pořád se u čtení směju, pořád mě dojímá, pořád mě baví, krásná a zajímavá kresba, záhadné postavy, které si rychle zamilujete, příběh, který vás chytne a nepustí..tohle je pro mě zatím Sága!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Sága Sága](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/242330/saga-yoa-242330.jpg?v=1426939796)
Paráda ve všech ohledech, tehle komiks si nebere vůbec servítky a to se mi líbí, příběh originální, zajímavé rasy, několik příběhových linek, které se určitě ještě pořádně rozběhnou, jsem zvědavý co mě čeká dál, jsem rád, že jsem si pořídil hned první tři svazky:)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Star Wars: Darth Plagueis Star Wars: Darth Plagueis](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/199684/darth-plagueis-199684.jpg?v=1394478798)
"Did you ever hear the Tragedy of Darth Plagueis the Wise?"
Sithský, tedy ten "zlý" pohled na události před Epizodou I se velmi podařil..Politické pletichy, intriky, vydírání a další části "Velkého Plánu" Dartha Plagueise a Dartha Sidiouse, kniha se četla opravdu příjemně a i přes šíleně malý font písma, jak už to u těchto starších Legends knih bývá, příběh hezky plynul, dozvěděli jsme se jak se Plagueis dostal k moci, jak narazil na Palpatina a postupně začali oba Sithové hýbat s galaktickým děním a rozkladem Republiky. Po dočtení na Sithy nahlížím zase trochu jinak, nejsou nutně ti zlí, jen mají jiný pohled na věc než uživatelé Světlé strany Síly.
Jediné co bych snad vytknul je dlouhé pasáže o politice, ale chápu, že tam musely být, byly důležité pro příběh.
Děkuji, Egmontu a Albatrosu za dotisk tohoto skvostu, doufám, že se budou dotiskávat i další starší Legends knihy!