Kudík komentáře u knih
Od autorky jsem četla knihu "Kudy ke hvězdám", která se mi velmi líbila. Tato je jiná.... v jistém ohledu trošku drsnější. Na jedné straně Lištička a Alex a na druhé Bailey a Porter. Na třetí Lištička "ani" Bailey nic netuší, i když znamení je víc než dost, která dojdou dřív dokonce i jejímu tátovi. Porter byl skvělý syn, bratr a asi i nejlepší kámoš. Jeho odvahu nemají leckdy dospělí, ale přesto mi jeho chování přišlo vůči Bailey v jisté situaci nefér a až hnusné, protože ona se neprovinila o nic víc než on sám. Kniha je čtivá, a i když čekáte očekávané, tak nebudete zklamaní.
Tak mám opět jednu sérii za sebou a jsem zase o něco "bohatší", protože se celkově jedná o hezké a kouzelné čtení. V tomto díle došlo na poslední neprovdanou dceru Camry, a i její příběh byl doslova magický. Pokud budu brát jako "předehru" emailování mezi ní a Lukem, tak to nepůsobilo tak rychle. Bavila mě Fiona ve všech podobách, a co teprve Tigger s Maxem, anebo Maxine. Vysvětlení Grace po 20ti letech stálo za to.
(SPOILER) První seznámení s Jackem bylo zajímavé, hlavně to jak sledoval Megan a předvedl se před rodiči. Přesto se mi jeho přístup a hraná nešikovnost líbila. Jinak musím uznat, že autorka to tam naprala pořádně. Kdyby bylo ještě pár dílů, tak se tam snad objeví i zombie, protože u odhalení "Williama" jsem si říkala, že to už je fakt pořádné mytické zvíře, a co teprve jeho léčba. :)
Zde mě Winter přímo bavila, a ta její "rozmazlenost" mi vůbec nevadila. Ono je celkem těžké, když jste nejmladší ze sedmi sester. Navíc chudák táta Greylen. :) Jistá podezření ohledně dalších 3 postav jsem měla, avšak vyšla mi jen v jednom případě a ostatní byly překvapením. Svědci na svatbě v L.A. mě dostali. :)
Trošku mi ty stupňující se magické vlastnosti "strážců" přijdou už moc, ale i tak opět příjemné a rychlé čtení. Celá domácnost Robbieho s jeho 4mi výrostky + Cat s dětmi neměla chybu. Jejich "výlet" byl fajn, jen jsem trošku zápasila s lety... ve smyslu +35/-800/+10. :)
Z "Malého" skřítka z 1. dílu vyrostl úžasný Robbie, a to byla hlavně Michaelova práce s pomocí "Mary". U Michaela jsem si jen přála to, co bylo předem dané a 2x to zatím nevyšlo. U Libby mi přišlo pouze škoda, že by zahodila své znalosti a léta studií, ale třeba se to vyjasní v následujícím dílu. Každopádně mohla bych mít výhrady a připomínky už od prvního dílu ohledně celé zápletky s cestováním, ale proč? :)
"V tu chvíli mi došlo, že když vám svět připadá strašlivý a temný, je to láska, co vás roztančí, je to smích, který vám trochu odlehčí od bolesti, a krása, která dokáže porazit strach. A rozhodla jsem se, že v mém životě tyhle tři věci prostě budou."
Opět mě upoutala anotace, která se točí ohledně knih a prozrazuje i větší část děje. Janie jako autorka romantických příběhů zjistila, že svět není až tak růžový a Gus jako autor vážných románů, že není ani černobílý. Jedná se o celkem nenáročné čtení, kde je i pár klišé, ale ničemu to nevadí.
SPOILER: Jejich nové tituly vzniklé na základě sázky se mi líbily. Moje reakce na šťastný konec dle Guse byla stejná jako u Janie. :)
Myslím si, že těmto knihám ubližují obálky a názvy, protože popis Sadie neodpovídá a nevím jak se z orig. názvu "Loving the Highlander" stal "Muž s mečem". Každopádně ten popis přírody byl parádní. Umím si přestavit trávit čas u jezírka s vodopádem v deštném pralese, i vedle uštěkaného vlka Faola. :) Sadie i Morgan jsou sympatické postavy, které se originálně seznámily. Odhalit padoucha a uhádnout co se asi stalo před 8 lety není nijak náročné, ale věk bratrů Dolanových mě s ohledem na jejich chování překvapil, hádala jsem jim o cca 20let méně.
(SPOILER) Od autorky jsem prozatím četla sérii "Logger" a nyní jsem zkusila i tuto "horalskou". Zde nevím, zda vznikla chyba v počtech přenesených válečníků v překladu, anebo v jednoduchých počtech, protože v Daarově kostele se najednou objevilo 10 pochybně vypadajících zděšených válečníků, ale MacKeageů byli 4ks a MacBainů v boji (v roce 1200) 6 s tím, že 4 v současnosti zemřeli a Michael zůstal sám. Tak teď nevím, bylo jich 10 nebo 9? :) I když pro děj je to absolutně nepodstatné a zpět k zemanovi a vědkyni. Grey i Grace byla dvojice velmi zajímavá, hlavně v rámci věkového rozdílu. protože se potkali, když jí bylo cca 30 a jemu 835let. Děj plyne sám s tím, že je třeba více věcí brát s nadsázkou, protože fantazii se zde meze nekladou. Líbil se mi závěr, kdy se potká sedm Sutterových, čtyři MacKeageovi, dva MacBainovi a Otec Daar a sliby Mary jsou splněny. :)
(SPOILER) Autorku mám velmi ráda, ale zde mě někteří jedinci až štvali, i když to je občas i účel. Caroline byla na začátku, hlavně v úvodní scéně s lupiči úžasně statečná, ale postupem děje se to trochu vytratilo a byla z ní skoro plačka. Ale její prožití hudebního představení a odvoz věcí do Bradford Place to zase napravilo. :) No a Bradford... mám ráda "mužné" hrdiny, ale nikoliv v této podobě. Jako Jerod se mi zamlouval více, ale zase se tomu jeho prozření hůře věřilo. Potěšila mě zápletka Charity s Paulem a pobavil Milford. Každopádně JG má lepší díla.
(SPOILER) Spíše než popis historický román se hodí pohádka, ale vtipná a obsahující duchy, o kterých jsem neměla tušení, protože v anotaci nic takového nebylo a komentáře si čtu až nyní. Sorcha s Neil a Rossem mě bavili nejvíce. Překvapivě ty druhé dva autorka nespárovala, ale Neil našla celkem zajímavý protějšek. Epilog byl neuvěřitelný, a to v mnoha ohledech.
(SPOILER) Tohle byla opět paráda. Ze začátku jsem si říkala, že mají všechny tři, a to Olivie, Kathy i Elise, neuvěřitelně podobné problémy v manželstvích, hlavně v tom, co se týká milenek a nemanželských dětí. Bylo zajímavé číst např. o manželství z pohledu Raye a následně Kathy, jak to každý vidí a prožívá jinak. Nyní by možná autorka měla vydat "Dívka ze Summer Hillu 2", protože by to doznalo mnoha zajímavých změn. :) A to nejen co se vnučky a syna týče. Každopádně zde jsem se nejvíc bavila s příběhem Elise, u Kathy mi to přišlo trošku odbyté.
Nápad s cestováním všech tří (Amy, Faith a Zoe) do 18. stol. byl zajímavý. Každá se tam něčemu přiučila a nechala tam, svým způsobem, i kus svého srdce. Část zápletky mi přišla podobná (logicky) s předchozím dílem a opět to bylo doslova kouzelné. Spoiler: Teď mi jen chybí informace, zda se Amyina dcera nakonec rozhodla "narodit" a u Faith mě překvapila výsledná volba, i když to bylo dobře zdůvodněné.
(SPOILER) Tak tohle jsem nečekala, byla to fakt paráda. Sice je anotace trošku zavádějící např. tím, že se staly "nerozlučnými" přítelkyněmi, i když se potkaly pouze 1x, a to před 19lety na dopravním inspektorátu.
U osudu Madison jsem si říkala, že tam to po takovém daru/zázraku přímo křičí. A vlastně i Leslie a Ellie toho parádně využily, i když každá po svém. Cca ve 3/4 jsem si říkala, že k dokonalosti už chybí jen vražda....
A po dočtení také přemýšlím, zda bych využila služeb madame Zoji. Rozhodně se těším na další díly.
Nevím, proč se tak často setkávám v popisech knih s přirovnáváním k Bridget Jonesové, a to nejčastěji tam, kde je podobou snad pouze hrdinčin věk. Přiznám se, že jsem podle anotace čekala něco úplně jiného. Sice je zde skoro celý děj knihy uveden, ale já si při čtení stále kladla otázky, ve smyslu co je přesně za agenturou ukryto, zda epizoda s Aronem nemá hlubší význam, a co teprve vztah mezi Annou a Williamem, není-li za tím přece jen víc..... dokonce jsem si říkala, že celá ta svatba je fake, anebo došlo k záměně mezi Jackem H. a Philem M. V očekávání všech možných scénářů jsem však samotným závěrem překvapená ani zklamaná nebyla. Knihu mohu shrnout jako příjemné čtení s nekomplikovaným dějem.
Nechci psát, že to není dobré, protože to dobré je, ale "pouze" dobré. Autorka má i lepší díla. Tady mi přišla velká škoda toho nevyužitého nápadu s místem jejich seznámení, dalo se to trochu více rozvést. Caleb a jeho chování mi přišlo reálnější než u Teagan, hlavně s ohledem na to, s čím se doma potýkal. U Teagan se mi prostě její problémy nezdály dostatečné a úměrné k jejímu jednání. Calebovi e-maily byly vtipné, jen ty dopisy mi přišly trošku moc. Přestože má kniha jistý vtip, velkou dávku romantiky a celkem příjemné postavy, tak to nebylo úplně ono.
(SPOILER) Tak hodně je Lukov podobný Kultimu a Malychinovi, ale přesto je tak jiný. Kulička a Satan v podání Jasmine a Ivana byli hrdinové, kteří od začátku nešli pro slovo daleko. Jejich slovní přestřelky se mi moc líbily, i když občas to bylo trošku na hraně a bylo možné sarkasmus a vtip zaměnit za hrubost, ale přesto jsem ráda, že si Mariana nebere servítky, protože o to je pak četba záživnější a já její styl zbožňuji. Jas jsem záviděla její rodinu... sourozence, jejich partnery a maminku vč. jejich vzpomínek na dětství Bručouna. :) No a u Váňi to mimo jeho talentu byla ta jeho "smečka". Pozvolný přerod z nesnášení se v kamarádství měl svůj půvab, jen toho mrkání zde bylo trošku moc. ;) Komu se líbila předchozí autorčina díla, tak nebude ani tentokrát zklamán.
(SPOILER) Tak tohle se mi od dua autorek vážně líbilo. Graham byl bezmála dokonalý…. jako partner určitě až na ta tetování, resp. motivy jeho tetování. Jako zaměstnavatele bych jej nechtěla. No a Soraya…. tam nejvíc lituji, že sloupek „Zeptejte se Idy“ nevedla přímo ona. Její odpovědi měli vtip i správnou dávku sarkasmu a morální hloubku. SMSková konverzace mezi hrdiny byla sice víc než lechtivá, ale nějak to sem prostě krásně zapadlo. Setkání „Drzého kravaťáka“ s „Drzým bastardem“ a jeho kozou byla krátkým, ale příjemným osvěžením. No a ten epilog… uf.
(SPOILER) Vždy jsem ráda, když se z knih, navíc nečekaně, dozvím něco nového a ohledně yips jsem neměla ani tušení, asi protože nejsem nadšenec do baseballu, ale pokud někoho tato "nemoc" postihne, tak reakce fanoušků jsou více než kruté. Zde se jedná o pozvolný příběh, kde se seznamujeme s vdovou Eveleth a ex-nadhazovačem Deanem, vč. jejich přátel a rodinných příslušníků. U Evvie jsem již díky anotaci měla trošku tušení, o co mohlo jít a nebyla jsem moc daleko od pravdy. Myslím si, že všem lidem udělá jejich "Webster" jen dobře. Celkově velmi příjemná kniha s občas vtipnými, sarkastickými, a i nešťastnými hrdiny, kde v závěrečném poděkování, autorka neděkuje svému psovi. :)
(SPOILER) U knihy mě primárně upoutala anotace s informací, že hlavní hrdinka provozuje knihkupectví/antikvariát. Sára doslova žila ve světě knih a byla obklopena mnoha knižními hrdiny, proto s těmi z masa a kostí měla trošku problém. Do toho se jí naskytne možnost, jak nadále svůj podnik udržet na trhu a vezme si pod svou mechem porostlou střechu herce C₉H₁₃NO₃ filmových rolí, Maxima Maréchala, který si u ní musí odpracovat celé dva měsíce, anebo skončí ve vězení. Příběh je to velmi pozvolný a něžný, a to cca do 3/4, poté autorka nasadí do děje jistou tragédii a od té doby jsem měla pocit, že mi trošku něco uniká v ději. Taky mi přišli mírně odbyté vedlejší postavy.... restauratér, vinař, květinář, studentka, vydržovaná trojnásobná ex.... Ale v závěru jsem dostala z místa vzdáleného cca 500km od Paříže přesně to, co jsem očekávala.
"Někdy se nám knížka může zdát zvláštní, může se zdát, že není pro nás. Je jenom potřeba... dát jí šanci."