Kudík komentáře u knih
Pro mě opět nová autorka a musím říct, že se jedná o velmi milé a nenáročné čtení, s trochou humoru a špetkou dramatu. Ať už Emma nebo Harry (i se svým rodinným "harémem") jsou sympatické postavy. Hrozně se mi líbil pan Holub. :)
Když jsem zahlédla hodnocení, tak jsem se trochu bála, do čeho to jdu, ale i přes svůj věk a s informací, že se jedná o román pro dívky, to nebyla taková hrůza. Ano, veškeré zápletky ať už okolo Angel a jejího "tajného" Santy, anebo kamarádů jako Joshe, Sanje, Izzy... to nebylo nic překvapujícího. Trochu mi vadilo, že Angel byla na jednu stranu takový genius s copánky a na druhou hrozně naivní, i když zase v 16letech to asi není tak divné. Ale jako celek tuto knihu i s pár vtipy a charitativní myšlenkou nemohu hodnotit hůř než 3*.
Neříkám, že to bylo špatné čtení, ale od oblíbené autorky jsem zvyklá na lepší díla. Tohle byl na můj vkus mix různých žánrů (vč. sci-fi). Ale co oceňuji, že mě v závěru autorka dostala, protože jsem celou dobu přemýšlela, která z těch dvou z prologu....
Paráda. Jsem ráda, že jsem si rovnou pořídila oba dva díly, protože první končí doslova nad propastí. ;) Až na ty brzdy jsem to vydedukovala dobře a závěr v Salty Bend (který bych brala všemi deseti) se mi vyloženě zamlouval.
(SPOILER) Od autorky jsem četla již "Příběh srdce", takže trošku představu o jejím stylu mám. Ústřední dvojice, Lexie a Grayson, jsou na to jaké měli dětství, zajímavé postavy. Hlavně Lexie mi i přes svojí "naivitu" byla sympatická, navíc když zvládá akční scény v noční košilce. :) Další dvojice, a to Betty s fanouškem skupiny Badgers, zde nemá tolik prostoru, ale možná to ještě přijde. Po dočtení prvního dílu mám takové tušení.... kdo poškodil brzdy, kdo je čí otec, a že ne vše hodné a milé je svaté (nemyšleno v náboženském kontextu). Zítra si (doufám) své domněnky ověřím, protože jsem byla včas varována a budu rovnou pokračovat druhým dílem. Jinak velké plus za popis hradu.
Tak si říkám, kdyby tato kniha byla zfilmována, kolik litrů umělé krve by zde padlo? :) Od začátku čtenář tuší, jak to dopadne s Amity a Benedictem, ale jsou zde i další postavy, které příjemně osvěžují děj, např. sestra Penny, inspektor Logan, manželé Hodgesovi, Declan Garraway... Zajímavé bylo využití tessenu, i když já bych s ním, namísto ovívání či sebeobrany, omylem spáchala harakiri. :)
Titul je sice kratší a skoro celý děj probíhá v rámci jednoho domu, ale je to taková rychle čtivá a celkem i dost vtipná jednohubka. Didi i Alex jsou sympaťáci, a to vč. Daianiny rodiny. U šarvátek Alexe se svojí ex jsem se až škodolibě bavila. :) Jsem ráda, kam jsou směřovány prostředky získané z prodeje, a že se čtenáři mohou takto podílet.
Hezký příběh se smutným pozadím. Myslím si, že byl i adekvátně dlouhý, aby popis Elsy, která je již 5. měsíc v kómatu nezačal nudit. Osobně se mi to moc líbilo. Na pár stránkách jsem našla celkem dobře vykreslené charaktery nejen hlavních postav, ale i rodinných příslušníků, přátel a hlavně personálu. Jaký byl rozdíl mezi uklízečkou, primářem a stážistou. Až z toho mrazí.... hlavně z -X a slova.... "náhoda". Asi nejvíc mě (v dobrém) fascinoval Thibault. Konec jsem přesně takto očekávala, a nevím jak, ale věděla jsem, jak to dopadne se Sylvainem a v mém vydání také chyběla kapitola 24.
Tak tohle bylo opravdu překvapivé. Sice se mi u Alenky nezdály všechny ty změny, ale závěr, resp. cca od 3/4 knihy byl opravdu překvapením. Jinak je to čtivě psaná kniha (možná spíše delší povídka), kterou jsem přečetla během chvilky.
Knihovnice a průkopnice "flextologie" a "momspringu" Amy B. se mi zamlouvala, ať už před proměnou, anebo až úplně na konci, jen ten prostředek trošku pokulhával. Ale musím říct, že měla štěstí na dvě úžasné děti, a to Cori a Joea. A co teprve její přátelé, ať už Ti "staří", anebo aktuálně získaní... Talia, Lena, Matt, Daniel, Kathryn. U některých scén z chatu s Lenou a Taliou, či jejím rande, jsem se upřímně bavila. A přiznám se, že se i děsila, jak Amy naloží s Johnem.....
Katy, za těch cca 10 let při práci pro Gilchristův klan, poznala jejich typickou charakteristiku až musela začít jednat s jedním mírně atypickým, a to Lukem. Sice se mi moc nelíbilo, jak o něm z počátku ostatní mluvili jako o parchantovi, i když nesplňoval ani jednu definici tohoto slova. Jeho pokus o vaření, boj se špenátem a hlavně "pořízení" Zeka bylo působivé, a i vtipné. Katy byla takový až naivní "anděl", ale zase s příkladnou péčí o ml. sourozence. Z postav se mi však nejvíc zamlouvala Liz, škoda, že nedostala více prostoru a hned po ní Zeke s miskou a pánečkem. :)
Díky uživatelce "moudivlacek" jsem objevila díl s Maris Mackenzieovou v části "Šampion". Trošku mě zklamalo, jak byl krátký, ale kdo mě nejvíc bavil byla opět Nicky. Ta myslím vynahradí nerovnováhu v pohlaví vnoučat 100násobně. :) Maris jsem měla ráda i z ostatních dílů, hlavně v rámci vztahu s bratry, a to hlavně s Chancem. Alexe člověk ani nepoznal, ale on poznal to nebezpečí, když má někdo 5 starších bratrů. :)
Části "Splněná věštba" a "Vánoce na ranči" jsou takové jednohubky, pro mě, od neznámých autorek. Pravdou je, že jsem to jako celek četla jen díky Lindě, ale tyto příběhy také nepatří k nejhorším, jen je vše dost rychlé.
Potomci Wolfa a Mary jsou bezva, a co teprve vnoučata, a že jich nebylo málo. Původně jsem očekávala, že se každý dočká svého dílu, dostalo se tak "pouze" 4 ze 6. Část "Výjimečné okolnosti", kde se korvetní kapitán Zane Mackenzie, člen týmu SEAL, snaží se svojí jednotkou zachránit velvyslancovu dceru Barrie Lovejoyovou je zajímavý. Líbila se mi zápletka i celá záchranná akce, ale nejlepší byl výsledek v podobě Nicky. :)
V části "Osudová hra" na mě nejvíc zapůsobilo, jak vlastně Mary s Wolfem přišli k Chanceovi. A Susan byla úžasná hrdinka, i když celá ta zápletka s matkou a sestrou už mi přišla trošku moc. Ono i to ztroskotání, ale jak už jsem psala dříve, tato autorka umí popsat nehody tak, že by si to člověk chtěl zkusit. :)
(SPOILER) Pokračování s prvorozeným Wolfa, a to s plukovníkem Joem Mackenziem. Líbilo se mi, že se k těm oblakům dostal. To co jej potkalo v pěstounské péči, když byl Wolf nespravedlivě obviněn a odsouzen je hrozné. Caroline mi přišla zvláštní... nevím, jak lépe tuto postavu charakterizovat. Nadprůměrně inteligentní, ale zbytečně zariskuje na tak "zabezpečené" základně, kde by proklouzl skoro kdokoliv. :) Překvapilo mě, že autorka použila stejnou část jisté zápletky i v knize "Náruč plná lásky". Každopádně první díl se mi líbil o chlup víc a tady to žádný mazlíček nezachraňuje.
Řekla bych, že autorka má lepší tituly, ale i tak to nebylo špatné. Mary byla doslova skvělá a Wolf s Joem také. Vlastně je to taková romantická jednohubka o nové učitelce s pidi detektivní zápletkou (kde je bohužel pachatel brzy jasný), která se neohlíží na rasové ani jiné předsudky a dělá si vlastní názory. Navíc Joea vyzvedla až k nebesům. Viděla bych to na 3,5*, ale za Woodrowa zaokrouhluji nahoru. :)
Musím říct, že mě kniha příjemně překvapila. V anotaci je vlastně popsán pouze začátek dobrodružství nevlastních sester, a o to se mi to lépe četlo, protože je to celkem osvěžující podání tradiční Popelky. Isabelle, Octavia, Felix, Hugo, Ella.... jsou celkem nestandardní hrdinové. Dále i Šance (trošku nabubřelý) a jeho "partička" vč. sudičky s Loscou se mi zamlouvali, u královny víl Tanaquill jsem měla jedinou výhradu, a to její jídelníček. :)
Jinak vývoj hlavní postavy Isabelle od zaškatulkované "ošklivky" do výsledné nevlastní sestry je působivý. Scény z jatek, s králem myší, Mallevalu a převozem rakví byly pro mě top. Jedná se o mojí první knihu od autorky a určitě se podívám i po nějaké další.
(SPOILER) Začátek knihy je sice vláčnější, ale hned tušíte o co jde, ať už ohledně časté nevolnosti hlavní hrdinky, anebo v necelé polovině knihy, jak to bylo s její rodinou. Docela se divím, že tak inteligentní a pragmatická Suze to nevydedukovala sama. Přesto mě hodně věcí v jejím životě mrzelo, ať už otec alkoholik, matka s takovým přístupem k mladšímu sourozenci, bratr Edward a jeho chování, i to jak byl matkou neustále omlouván a chráněn. No a co mi bylo vyloženě líto, to se týkalo Phila a jeho maminky. Ale Susan i hodně získala, a to že poznala (lépe) Kate… Roba…. Hlavně díky Richardovi měla Nell. Při jejich vzájemném vypořádání jsem se nemohla nesmát, a pak ještě scéna s asistentkou Claudií a její 3x žádné... :)
Tak došlo k završení série a z jedné strany jsem i ráda. Přiznám se, že té "lásky" už bylo i na mě hodně. :) Ale Dare nezklamal, jen škoda, že nedostal více prostoru se svými vtípky, i když ten Juliennin se také povedl, ale to nijak nezlehčuje události před 7 lety. Jen mi po dočtení ještě vrtá v hlavě, že se ztratil Grayson...
Nemůžu si pomoct, sice se jedná o Ligu pekelníků, a tohle je jediný díl, kde hlavní hrdina není řádným členem, ale přijde mi to zatím jako nejlepší díl z této série. Raven jsem si z předchozích dílů představovala víc živelnou, ale i tak byla úžasnou hrdinkou s krásnou fantazií. :) Jen to co se týkalo Seana bylo na nic, hlavně ohledně O’Malleyho. Teď to ještě dotáhnou s Darem, který je díl od dílu lepší.
"Budiž navždy prokleta krása žen tvého rodu. Jejich láska nechť přinese každému muži smrt. Cikánčina kletba, 1623"
Zajímavá kletba trvající již 190let. Chápu, že v dané době tomu věřit bylo na místě. Takže další pekelník se z lovce stal kořistí. :) Tentokrát došlo na Luciana, který se mi v přechozím díle velmi zamlouvat, a to jak v pomoci svému bratranci Nickovi, anebo když vypátral Geoffreyho Crewa, hraběte Marche. Sice Brynn už mé plné sympatie neměla, ale líbila se mi její zpupnost. :)