Květ komentáře u knih
Na obalu je uvedeno, že kniha okamžitě vtáhne do děje a to se stalo :) Čtivý román, tak trochu psychologické drama na téma skryté identity, aneb co nevíte o svém partnerovi... Hlavní hrdince Hannah se jednoho dne nevrátí domů manžel a netrvá dlouho, kdy u ní zaklepe FBI... a tak se spolu s jeho pubertální dcerou, se kterou nemá zrovna ideální vztah, snaží přijít na kloub tomu, co se stalo... Není to žádný trhák, ale příjemné počtení nevyžadující přemýšlení pro zkrácení dlouhé chvíle, líbilo se mi to. (3,5*)
Třetí a poslední díl se věnuje poslední z milenek Ludvíka XV., Jeanne du Barry, dívky prostého původu. Odpočinková a lehká knížka jako stvořená na dovolenou. Děj pohodově ubíhá, nevázne, střídá se v něm vyprávění Jeanne a princezny Adelaide, Ludvíkovy dcery, která by ráda otce přivedla zpět ke zbožnému životu. Sledujeme poslední roky vlády tohoto panovníka i události po jeho smrti. Celá trilogie se mi líbila.
Sympatické postavy vyšetřovatelů, děj, který odsýpá a žádná zbytečně hluchá místa, to je psychothriller Spi sladce. Autorka dokáže vytvořit atmosféru plnou nejistoty a napětí, kterou jsem si užívala a za polovinou už jsem knížku v podstatě nedokázala odložit. Konec je trochu předvídatelný, ale nevadilo mi to.
Tak jsem konečně zdolala tohoto knižního obra :) Jak už zde bylo několikrát v komentářích řečeno, čtení je obsáhlé, příběh se rozvětvuje a je vyprávěný do posledního detailu. Na scénu se vrátili mí oblíbenci a to mě nesmírně těšilo, na druhou stranu mi přišlo, že autor zařadil více násilných scén, které se mi nečetly zrovna lehce. Moc ráda bych věděla, co bude dál... nezbývá než čekat, jestli autor ságu dokončí.
Na Zvon, který uzavírá příběhy Smrtka a Nimbus jsem byla zvědavá, zvlášť, když Nimbus moje očekávání tak docela nenaplnil. Od přečtení druhého dílu už utekly dva roky, ale přesto jsem si na všechny postavy a zápletku hned vzpomněla od prvních stránek Zvonu. Bavil mě moc od začátku až do konce, od některých pasáží jsem se nemohla odtrhnout. Cílovou skupinou je young adult, ale je to skvělá sci-fi pro všechny.
Upoutala mě obálka, ale obsah už méně. Knížka je napsána čtivě, je vyprávěna z pohledu dvou žen Estelly a Fabienne, jedna v historické rovině, druhá v současnosti. Námět je také zajímavý, ale podle mě jej autorka nedokázala vytěžit. Příběh místy dost pokulhává, některé situace jsou vzdálené realitě. Některé pasáže by zasloužily rozpracovat, jiné jsou plné klišé a patosu. Bohužel Pařížská švadlena mě nenadchla, hodnotím jako průměr. Mám i autorčin druhý román, tak snad bude lepší.
Robotham byl pro mě autorem dosud neznámým a jeho styl se mi zalíbil. Téměř okamžitě mě román začal bavit, postavy jsou zajímavé, příběh má spád. Do poloviny jsem byla nadšená, pak mi přišlo, že už je děj trošičku natahovaný, nicméně s vyústěním zápletky jsem spokojená. Dobré krimi čtení. (3,75*)
Druhé pokračování série Sedm sester se mi líbilo ještě víc než první díl. Odpočinková knížka, která se perfektně čte, romantická, hořko sladká, nepřeslazená a okořeněná zajímavostmi, tentokrát ze světa hudby. V dějové lince z minulosti se dostaneme do Norska do časů skladatele Edvarda Griega. Za mě spokojenost, takže se těším na trojku.
Moje první setkání s panem Minierem a jeho styl psaní mě zaujal stejně tak jako děj. Mladá Francouzka Moira odjíždí do Honkongu, kde přijímá pracovní místo v oddělení vývoje umělé inteligence digitálního gigantu Ming. Vyrovnává se s odlištnostmi jiné kultury, obavami z naprosté ztráty soukromí a navíc ji kontaktuje policie, která vyšetřuje sérii brutálních vražd, které jak se zdá přímo souvisejí s firmou. Mírný rozjezd, který znepokojuje a mrazí silou a mocí moderních technologií se rozjíždí v celkem napínavý thriller. Trochu jsem bojovala s explicitními popisy mučených obětí, to se mi nečte lehko, ale jinak čtení ubíhalo samo. 3,7
Jak už název vypovídá, tato kniha spisovatelky a historičky Alison Weir pojednává o životě první ženy Jindřicha VIII. Kateřiny Aragonské. Autorka věrně popisuje postavy i události, vychází z faktů a drží se historických pramenů, kniha je napsána z pohledu samotné Kateřiny. Román je velmi velmi obsáhlý, až jsem chvílemi měla pocit, že snad jde den po dni :) Dala si s ním velkou práci, je čtivý, zajímavý, po jeho přečtení budete mít pocit, že jste se něco dozvěděli a naučili, ale občas na mě působil trochu monotónně a rozvláčně. Pro historické fandy určitě doporučuji, pro ty, kdo se chtějí s knížkou jen bavit spíše ne. Mám v plánu přečíst všech šest dílů.
Tento thriller mě trošku odrazoval rozvláčným začátkem, ale bohatě to vynahradil svojí střední částí i závěrem. Hlavní hrdinka Gina je na útěku, náhodná automobilová nehoda odhalí, že celý její život byl jedna velká lež. Její manžel je obviněn ze série vražd mladých žen a ve vězení čeká na popravu.Mnozí nevěří, že Gina o jeho zrůdnostech nevěděla a pronásledují ji v honbě za pomstou a zdá se, že i manžel ve vězení má dlouhé prsty. Román se čte sám, stránky ubíhají pod rukama, napětí stoupá, ze stránek čiší strach Giny o svůj život i životy svých dětí, nedůvěra ke každému. Závěr by nebylo na škodu dovysvětlit, co a proč, to mi trochu chybělo. Konec je otevřený a já se s chutí pustila do druhého dílu... Za mě spokojenost.
Vysoké hodnocení mě nalákalo ke koupi a jsem ráda, že jsem ze svého oblíbeného žánru thrillerů vybočila do prostoru fantaskního. Knížka sice spadá do kategorie young adult, ale i pro mě byla skvělou zábavou, relaxem a příjemným počtením. Autor vytvořil dystopický svět, do kterého jsem se velice lehce ponořila, je psán jednodušším jazykem, ale obsahuje i hlubší myšlenky. Určitě si pořídím i pokračování.
Skvělá detektivka, napínavá, lapne a nepustí, od čtení jsem se prakticky nemohla odtrhnout!
Mnohovrstevný román Vnučka si mě připoutával pozvolna, první třetina mě tolik neoslovila, ale potom už jsem se od knihy nemohla odpoutat. Hlavní postavou je sedmdesátiletý knihkupec Kašpar, který se po smrti své ženy prostřednictvím jejích zápisků dozví, že před jejich seznámením porodila dceru. Zápisky Kašparovy ženy Birgit mapují jejich seznámení, dobu komunismu, rozdělení Berlína a střetu Východu se Západem a posléze jejich život, v němž Birgit nedokáže najít svoje místo. Po přečtení Birgitina deníku se Kašpar rozhodne najít nevlastní dceru, která ovšem zakotvila v neonacistických vodách... v komunitě spolu s manželem vychovávají svoji dceru Sigrun, se kterou se snaží Kašpar navázat vztah a vymanit ji z neonacistického smýšlení...
Další díl s Larsem, už třetí. Stejně tak cynický, obhroublý, frajírkovský, stejně úsměvný jako ty předtím. Je to taková odpočinková jednohubka, co se čte snadno a rychle. Zatím mě to pořád baví.
Rychlopalba určitě není klasickou detektivkou ani tradiční kriminálkou. Nenajdete tu geniálního detektiva ani detailně rozebrané vyšetřování. Rychlopalba je svá a strašně mě bavila, věděla jsem to už od prvních stránek, že se mi bude líbit. Tento typ humoru, někdy drsnějšího, mám ráda. Román je svižný, má vtip, ironii, nadsázku a nepostrádá akci. Komu nevadí "béčkový" vulgárnější styl, tomu můžu doporučit. Já se těším na další díl.
Román Princezna Alžběta od mojí oblíbené historičky mapuje život Alžběty, dcery Jindřicha VIII. od jejího narození až po nástup na trůn. Kniha je čtivá a i když historii znám, s Alžbětou jsem naplno prožívala strach o její život, intrikaření kolem nástupnictví, spisovatelka dokáže krásně vtáhnout do děje. Knihy Alison Weir mám moc ráda, jsou velice podrobné a v doslovu autorka ještě dovysvětlí, co je třeba.
Román na motivy příběhů "příští rok ve stejnou dobu." Mallory a Jack, seznámí se kolem dvacítky, zamilují se, ale okolnosti nepřejí tomu, aby byli spolu, bez sebe to ale taky nedokážou... Takže se setkávají vždy každý rok na jeden prodloužený víkend a mezitím jejich životy plynou, mění se... Je to hezky napsáno, ale něco mi tam chybělo, nebo respektive, důvody, proč nezůstali spolu jsou dost nepochopitelné... I když konec byl jasně daný, nic to neubralo jeho emotivnosti, i slza mi ukápla. (3,75*)
Vcelku dobrý thriller, ale nálepku "světový bestseller" bych určitě nepoužila. Knížka je čtivá, ale ne z těch, které nemůžete odložit, napětí je dávkováno průměrně, i když čtete do noci, bát se nebudete. Děj plyne celkem rychle a střídají se v něm dva styly vyprávění z nichž jeden je přepis podcastu, který knížku trochu ozvláštňuje. (3*)
Knížku bych asi nenazvala thrillerem, ale spíš románem s napínavými prvky. Je to dílo odpočinkového typu, čtivě napsané, ale s žádnými momenty extra překvapení, nezůstanete bez dechu, necítíte strach, spíš jen poklidně sledujete vztahový propletenec postav. Knížka k ukrácení dlouhé chvíle, spíš na dovču.