L.Helena L.Helena komentáře u knih

Šepot z lesa Šepot z lesa Kateřina Surmanová

(SPOILER) Výborné, čtivé, celou dobu jsem to viděla na jasných pět hvězdiček, přestože mnohé pasáže byly zbytečně zdlouhavé a napětí i atmosféra tajemna díky tomu byly značně kolísavé. Ale ten konec!
SPOILER:
Strašně překotný konec, na to, kolik toho během celého vyprávění bylo rozehráno, tak konec byl úplně useknutý. Chyběl mi tam třeba epilog "rok poté", kde by bylo alespoň zhruba nastíněno, jak se se situací vyrovnávají jednotlivé osoby, vesnice, policie... Vždyť za rok zase měla nastat ta samá situace. Co se tedy dělo dál? Jistě, byl by to pro autorku oříšek, protože by musela nějak logicky vykreslit ten rozkol mezi mystikou a realitou, ale celá kniha je tak postavená, takže by se s tím měla umět popasovat. Takto mi to připadá, že právě z toho důvodu, že si s tím nevěděla rady, raději to usekla a čtenáři, vypořádej se s tím, jak chceš. Proto hvězdička dolů.

19.02.2023 4 z 5

V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

Audiokniha
Depresivní od začátku až do konce. Ani ty sem tam vložené flashbacky onu neustálou truchlivou atmosféru neodlehčily. Určitě se jedná o závažnou část historie, o které by se mělo mluvit, tím spíš, že (jak mj. uvádí autorka ve své závěrečné poznámce) po dlouhá léta zůstávala zamlčovaná a za její případné odtajnění hrozily přísné postihy. Nechci, aby to vyznělo nějak cynicky, ale prostě mi tam chyběl nějaký nosnější příběh. Kniha je neustálým popisem situací, u kterých máte pocit, že se jedná o to nejhorší, přitom však záhy přijde další, ještě horší situace. Samotný příběh by se pak dal odvyprávět na pár stránkách. Určitě nelze z tohoto smutného období napsat nějakou odlehčenou knihu, tak, aby vystihovala všechny ty zrůdnosti, jenže pro mě jako pro čtenáře to celkově bylo hodně jednotvárné (když knihu srovnám např. se Sofiinou volbou, nebo i jinými válečnými romány).
Znovu opakuji, nechci nějak dehonestovat tyto závažné historické události, jen si prostě myslím, že se to dalo zpracovat jinak i se zachováním všech těch popisovaných útrap a obětech na životech. Stejně z úcty ke všemu tomu až nelidskému utrpení nemám odvahu dát knize méně jak 4*.

04.10.2022 4 z 5

Musím tě zradit Musím tě zradit Ruta Sepetys

Navzdory obsahu se kniha velice dobře čte, ta atmosféra strachu a nejistoty, zda můžete věřit i svým nejbližším osobám, je opravdu dobře vykreslená. Teď, s odstupem času, se to čte jako nějaká příšerná dystopie. Jenže ono to všechno byla pravda. 4,5*

28.09.2022 5 z 5

Volající Volající Jonathan Dylan Barker

Kniha mě chytla hned od začátku a nepustila po celou dobu. Měla jsem hodně rozporuplné pocity, bylo to tak napínavé, že jsem měla potřebu pořád číst dál a dál, jenže na druhou stranu nemám ráda, když umírají nevinní lidé jako "vedlejší produkt" k dosažení zločincova cíle. A že jich tady bylo! Váhám, jestli kvůli tomu ubrat hvězdičku, ale na druhou stranu je to po dlouhé době thriller, kde by se napětí dalo opravdu krájet. 4,5*

08.05.2022 5 z 5

Propast smrti Propast smrti Robert Bryndza

Knížka se četla dobře, Kate i Tristan hodně sympatičtí, vyšetřování se plynule posouvalo, ale přece jen..., na to, že se jedná o detektivku, jsem čekala víc napětí a dějových zvratů. Slabší 4*

20.04.2022 4 z 5

Chci tvůj život Chci tvůj život Amber Garza

Povedený thriller, i když jeho téma zaujme spíš ženy. Obávala jsem se, aby to konec všechno neshodil, ale autorka to vyřešila bravurně.

28.12.2021 5 z 5

Prokletý kraj Prokletý kraj Michaela Klevisová

Podle vysokého hodnocení (90%) jsem od knihy očekávala daleko víc. Bylo to takové vyprávění či pátrání po historii obyvatel žijících v šumavském pohraničí, ale napětí mně přišlo málo napínavé, záhady málo záhadné a i to v anotaci avizované úmrtí za nejasných okolností, od kterého jsem si slibovala, že do pozvolna plynoucího příběhu vnese trochu dramatu, přišlo až téměř v závěru knihy. Nakonec asi nejsilnější atmosféru celé knihy nejlíp navozují popisy krajiny a sychravého podzimního počasí.

03.09.2021 3 z 5

Chaloupky Chaloupky Štěpán Javůrek

To mohl být tak krásný román… Jenže:
Hned od začátku hrozně moc postav, jejich představení bylo strašně suchopárné a hlavně všechny téměř naráz, takže čtenář okamžitě ztratil přehled. Kdyby byly jednotlivé postavy do děje přidávány postupně a zaobalené do nějakého příběhu či události, bylo by to o moc přehlednější. Knize nelze upřít čtivost, ale to spíš díky obsahu než způsobu vyprávění, ten byl takový nějaký odtažitý, neosobní. Občas jsem si připadala, jako bych četla učebnici dějepisu, či v lepším případě zápisky obecního kronikáře, a ne historický román z pera spisovatele.
Škoda. Jinak celkový příběh a osudy postav byly velice zajímavé, i když vesměs smutné. Ale to jde na vrub spíše samotné historii, než panu autorovi.

21.08.2021 3 z 5

Vyměnit vodu květinám Vyměnit vodu květinám Valérie Perrin

Hodně dlouho mě to vůbec nebavilo, do čtení jsem se musela vyloženě nutit, vždy jsem přečetla několik stran a knihu zase na pár dnů odložila. Pořád jsem měla tendence knihu prostě nedočíst, ale říkala jsem si, něco na ní musí být, když tady má tak vysoké hodnocení (89%). Pak někde kolem půlky přišla jistá událost, kvůli které jsem vytrvala ve čtení dál. Ale i potom jsem se vůbec nemohla začíst. Prostě už jsem ke knize neměla ten správný vztah, tím, že jsem první půlku četla s vyloženou nechutí, jsem ztrácela přehled v postavách a jejich milostných propletencích, připadalo mi, že je zde spousta nezáživných pasáží a jediné, proč jsem i přesto pokračovala, byl onen tragický příběh.

Myslím si, že kniha není vyloženě špatná, jen jsme si nějak nesedly hned od začátku, a tím ta počáteční nechuť ve čtení pokračovat mě ovlivnila i na celý zbytek knihy.

31.07.2021 2 z 5

Vražedná lhůta Vražedná lhůta Andreas Gruber

Nabubřelý, arogantní a sebestředný detektiv mi byl zpočátku silně nesympatický. Postupně, jak jsem se o něm dozvídala další a další podrobnosti, mě však jeho postava začínala čím dál tím víc bavit.

Případ hodně zajímavý, způsoby provádění vražd ovšem dost nechutné. Je až s podivem, že ona dětská knížka, coby inspirace k jejich provedení, skutečně existuje. Byla jsem na ni tak zvědavá, že jsem si ji vypůjčila v knihovně a přečetla.

Těším se na další díly a současně se omlouvám Maarenu S. Sneijderovi, že jsem nedokázala svůj komentář shrnout do tří vět :-)

22.07.2021 5 z 5

Loutkové divadlo Loutkové divadlo M. W. Craven

Ten správný požitek ze čtení jsem měla až tak ve druhé půlce knihy. Ovšem Tilly mě bavila celou dobu. 3,5*

21.05.2021 3 z 5

Kyselé třešně Kyselé třešně Lenka Chalupová

Od autorky jsem kromě dvou prvních knih četla všechny, moc se mi líbily, ale tahle je jednoznačně nejlepší. Začetla jsem se téměř okamžitě, moc mě bavilo sledovat osudy těch lidiček z Lověšic, kteří si žili své neobyčejně obyčejné životy navzdory probíhající válce. Ovšem konec mě naprosto odvařil. Nechci spoilerovat, jen dodám, že jsem neměla vůbec ponětí..., donutilo mě to však dohledat si k tomu spoustu dalších informací.
Na tuto knihu určitě nezapomenu.

17.11.2020 5 z 5

Drak spí Drak spí Michaela Klevisová

Prostředí mi hodně připomínalo minulý díl, ale jsem ráda, že se Josef Bergman po těch "severských úletech" zase vrátil s vyšetřováním do naší české kotliny. Dobře se čte, akorát je potřeba se víc soustředit na postavy a jejich rodinné vazby, aby se čtenář neztratil.
Dobrá česká detektivka, četla jsem všechny z této série a další si určitě zase nenechám ujít.

17.10.2020 4 z 5

Jeden z nás Jeden z nás Shari Lapena

Hodně dobré čtení, tohle se autorce opravdu povedlo. Každou chvíli je podezřelý někdo jiný, příběh neustále graduje. Nakonec mi jen bylo líto, že už to mám přečtené.

01.08.2020 5 z 5

Milé dítě Milé dítě Romy Hausmann

Psychothriller, jehož čtení jsem si opravdu užila. Místy poněkud nejasné až matoucí, ale řekla bych, že to byl autorčin záměr. Postavy uvěřitelné, měly svá lidská selhání, pachatel ovšem psychopat se vším všudy. Z Hannah šel občas až mráz po zádech, ale vzhledem k tomu, jaký život byla nucena vést…
Na to, že je to autorčin debut, si pět hvězdiček skutečně zaslouží.

20.07.2020 5 z 5

Skryté karty Skryté karty Angela Marsons

Jeden z těch lepších dílů celé série...

06.06.2020 4 z 5

Šesté dítě Šesté dítě Jonathan Dylan Barker

Stalo se přesně to, čeho jsem se obávala. První a druhý díl jsem četla hned po sobě, takže jsem byla dost nadšená. Jenže od té doby uplynula již nějaká doba a pamatovala jsem si akorát to, že se mi to líbilo. Čekala jsem, že autor nějak připomene alespoň hlavní momenty předchozích knih, ale ouha… Skočil rovnýma nohama přímo do rozjetého příběhu. Vůbec jsem se nechytala, nemohla jsem se začíst, tápala jsem kdo je kdo atd. Vždy, když se zdálo, že jsem se už konečně začetla, přišlo něco, co se vztahovalo k předchozímu ději a u čeho mi tudíž unikaly souvislosti nebo jsem si na to vzpomněla jen matně. Škoda. Jinak je celý příběh docela hodně promyšlený, spletitý a obdivuji autora, že se v něm sám neztratil. Ale určitě by se měly všechny tři díly číst takříkajíc „na jeden zápřah“.

30.05.2020 3 z 5

Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

Poslední Hartlovka, která mi ještě chyběla přečíst, a musím říct, že mi opravdu sedla. Dokázala jsem se začíst tak, že jsem naprosto zapomněla na všechno to blbé, co se teď děje. Knížka popisuje životní peripetie hned několika osob, děj se pořád posouvá kupředu, místy je to vtipné, místy dramatické... prostě život.

08.05.2020 5 z 5

Já nevím Já nevím Barbara Abel

Ty jo, tak to byla fakt síla. Myslela jsem, že si přečtu knížku o pátrání po ztracené holčičce, ale vyklubal se z toho naprosto šílený psychothriller se vším, co k tomuto žánru patří - napětí, dějové zvraty, myšlenkové pochody jednotlivých postav... Místy mi až běhal mráz po zádech.

04.02.2020 5 z 5

Čtvrtá opice Čtvrtá opice Jonathan Dylan Barker

Opravdu výborná detektivka. Napínavá, dobře se čte, není nouze o dějové zvraty... Akorát některé scény na můj vkus docela brutální, ale zase to vše pořádně okoření a dovedou čtenáře ke stavu mírného šoku.
Těším se na Pátou oběť.

27.01.2020 5 z 5