L.Helena komentáře u knih
Musela jsem si mezi povídkami dávat pauzu, protože to bylo hodně skličující čtení. Nejvíc mě asi zasáhly Vrátíš se? a Pozůstalost.
Lepší 4*
Audiokniha
K poslechu této knihy jsem se dlouho odhodlávala. Měla jsem strach, že bude moc truchlivá nebo depresivní, ale opak je pravdou. Skutečně mě zaujala, bavila mě, i když jsem pořád měla takový tísnivý pocit z neodvratného konce. Ale ta směsice kontrastů co se týká žánru, vtipu, vážnosti a jemného filozofování o životě i smrti mě prostě bavila.
Těch pět hvězdiček není úplně čistokrevných, ale myslím, že si kniha zaslouží posunout se do červených procent.
Od autorky jsem kromě dvou prvních knih četla všechny, moc se mi líbily, ale tahle je jednoznačně nejlepší. Začetla jsem se téměř okamžitě, moc mě bavilo sledovat osudy těch lidiček z Lověšic, kteří si žili své neobyčejně obyčejné životy navzdory probíhající válce. Ovšem konec mě naprosto odvařil. Nechci spoilerovat, jen dodám, že jsem neměla vůbec ponětí..., donutilo mě to však dohledat si k tomu spoustu dalších informací.
Na tuto knihu určitě nezapomenu.
Audiokniha
Úžasné. Vůbec jsem se nemohla odtrhnou, pořád jsem musela poslouchat dál a dál.
Celou dobu jsem se nemohla pořádně začíst, protože to bylo hodně matoucí, nebylo mi jasné, zda se jedná o realitu, bludy nebo o co vlastně jde. V samotném závěru se to vyjasní a vše pak dává smysl, ale i tak mi prostě vadil ten předchozí chaos a nejasnosti.
Audio
Kniha o tom, jak se navenek vše může jevit docela jinak, než to ostatní cítí a prožívají.
Tak nevím… Strašně dobře se to četlo, sem tam i nějaká ta sentimentální slzička ukápla, ale pořád se nemůžu ubránit dojmu, že spíš než příběh ze života, to byla přehlídka všech možných klišé, pěkně na sebe navazujících. Nechci být zbytečně kritická, protože čtení jsem si fakt užila, ale vždycky když byla nastíněna nějaká nová situace, tak bylo jasné, jak se bude vyvíjet i jak skončí. A to jsem si pro jistotu raději ani předem nečetla anotaci.
Nakonec to nebylo tak špatné, jak jsem se obávala na základě komentářů níže. Místy mi to nedávalo smysl, ale v závěru se vše vysvětlí, takže i to nakonec do příběhu zapadlo. Občas to bylo tajemné, něco se dalo předvídat, jindy to zase bylo docela překvapující, takže ve výsledku docela slušné počtení.
Docela slušná detektivka, místy poměrně napínavá, jindy až zas tak ne, ale vyšetřování se postupně posouvá kupředu a je vcelku logické. Takže bych to viděla tak na čtyři hvězdičky. Jenže musím další hvězdičku strhnout za závěr, protože:
SPOILER!!!
Na konci sice přijde určité překvapivé odhalení (mimochodem, docela přitažené za vlasy), ale celý příběh vůbec není uzavřený, a tak je jasné, že bude mít pokračování v další knize. Což nesnáším, protože než vyjde další díl, zapomenu na vše, co se stalo doposud. A vlastně ani není jasné, zda příště bude konec, klidně nás takhle autorka může tahat za nos třeba i deset dílů.
Tak to byl opravdu mrazivý thriller. Jak prostředí, tak atmosféra. Každý podezřívá každého, čtenář je celou dobu v napětí, nikdo neví, co se to děje za záhadné věci, kdo za tím stojí a co se vlastně stalo před desíti lety. Moc jsem si čtení užila.
Trochu mi vadilo to skákání z jednoho časového období do druhého. Podle vysokého hodnocení zde (91%) jsem myslela, že knihu přečtu jedním dechem, ale místy se mi to dost dobře nečetlo. Nemyslím tím teď obsah, ale formu. Na druhou stranu je dost dobře vystižena taková ta rozháranost pocitů hlavní postavy, nejednoznačnost v tom, zda se jedná o lásku či zneužívání. Čtenář se ani nemůže náležitě vyznat v jejích pocitech, protože ona sama v tom nemá pořádně jasno.
Četba této knihy mě podnítila k tomu, abych si přečetla Lolitu. I když tak nějak obecně vím, o čem Lolita je, tak mi vadilo, že zde byly vyzrazeny některé konkrétní detaily. I tak se ale po ní v knihovně podívám (teda hned jak budou mít znovu otevřeno :-( )
Opět velmi pěkný příběh ze života. Moc se mi líbí, jak autorka dokáže prolnout současný život hlavní hrdinky s návraty do jejích dětských let a postupně odhalovat dlouho skrývaná tajemství.
Těším se na každou novou knihu této paní spisovatelky.
(SPOILER) Audiokniha
Vždycky když čtu (v tomto případě poslouchám) nějakou knížku, kde konec je hodně překvapivý a úplně převrátí celý dosavadní děj vzhůru nohama, tak mám chuť si to přečíst ještě jednou a s vědomím, že znám pravdu a že je to jinak, než se celou dobu jeví. Tady se jedná o vskutku ku.evský zvrat na konci. Možná se k tomu časem vrátím.
Děj knihy je nevšední, děsný, psychopatický… Ale stejně jsem se nedokázala pořádně začíst. Tedy místy ano, ale pak přišly pasáže, které byly hodně popisné, ale i ty popisy takové nejasné, nekonkrétní. Na to, co se v knize odehrávalo, bych očekávala, že z toho budu mít celou dobu mrazení, nebo pocity naprostého zhnusení. Bylo hodně zajímavé číst o vnitřním světě psychopata, ale občas jsem se do čtení musela nutit. Prostě mě to nechytlo tak, jak by si tento neobvyklý příběh zasloužil.
Prostředí mi hodně připomínalo minulý díl, ale jsem ráda, že se Josef Bergman po těch "severských úletech" zase vrátil s vyšetřováním do naší české kotliny. Dobře se čte, akorát je potřeba se víc soustředit na postavy a jejich rodinné vazby, aby se čtenář neztratil.
Dobrá česká detektivka, četla jsem všechny z této série a další si určitě zase nenechám ujít.
Docela děsivé čtení, ovšem styl psaní mi přijde, jako by to vyprávěla osoba alespoň o dvě generace mladší. Ale příběh je svižný, dobře se čte.
Na knihu jsem se docela těšila, protože obě autorovy předchozí se mi líbily. Vždy se jedná o fiktivní příběh zasazený do skutečných historických událostí. Ovšem číst tuto knihu pro mě bylo dost dlouho doslova utrpením. První půlku jsem četla snad měsíc, do čtení jsem se musela nutit, vždy jsem dala sotva pár stránek a zase jsem knihu musela odložit, jak to bylo nudné. Vůbec to nemělo žádný děj, jen neustále dokola popisovaný hladomor, bez příběhu, bez napětí, bez emocí… Ano, jistě jde o příšerně těžké období v historii Irska, ale takto zahozený potenciál se hned tak nevidí. O tom svědčí i fakt, že samotná anotace na knihu uvádí skutečnosti, které se v knize začnou dít až někdy kolem dvousté strany. Protože předtím to opravdu nebylo o ničem. Pak už to začalo být poměrně čtivé a mělo to aspoň nějaký děj, takže jsem knihu dočetla hodně rychle. Konec však oproti tomu šíleně rozvláčnému úvodu byl zase až příliš překotný.
Mrzí mě to, ale líbila se mi asi jen poslední třetina knihy, takže dávám pouhé dvě*
Opět moc krásný příběh, jak ten současný, tak i historický. Když tak nad tím přemýšlím, říkám si, že je to vlastně červená knihovna – romantický příběh, nevšední prostředí, láska a vztahy, které musí překonávat různá úskalí atd. Jenže tady to prostě není vůbec naivní, postavy nejsou jen černobílé, ale mají svá lidská selhání, příběh není plytký… Prostě paní spisovatelce se povedlo opravdu skvostné dílo a já se už nemůžu dočkat dalších dílů.
Audiokniha
Zpočátku se mi to moc poslouchat nechtělo. Úplně jsem cítila tu všudypřítomnou zimu, bolest, bezvýchodnost situace… Jenže stejně mě to brzy vtáhlo natolik, že jsem prostě musela poslouchat každou vhodnou chvilku. Pak se přidala dějová linka s Rachel, a tak to občas přestal být jen nervy drásající boj o přežití v drsných podmínkách. Ačkoliv…
Knížka mě hodně bavila, měla vše, co od dobré detektivky čtenář očekává. Snad vyjdou v češtině i ostatní autorčiny knihy.