L_Into komentáře u knih
Kniha je velmi stručná, pro základní přehled o finské historii a do jisté míry i kultuře však postačující. Koho téma zajímá, u Hejkalové určitě neskončí; začít by ale klidně mohl.
Kniha nepatří k nejlepším zpracováním finské historie (pro zahraničního zájemce o finské dějiny je až příliš stručná), z těch dostupných v češtině je však informačně nejpřínosnější. Rozhodně však doporučuji, zajímá-li vás Finsko a ovládáte-li angličtinu, sáhnout spíše po starších knihách Uptona či Kirbyho.
První kniha, kterou jsem od Paasilinny četla, a asi nejlepší. Můj upřímný údiv nad stupněm grotesknosti a šíleností absurdních situací, jaké dokázal autor pro své hrdiny vymyslet, už žádná jeho kniha nepřekonala, a takové salvy smíchu už žádná nikdy nevyvolala. Dokonalé antidepresivum.
Je škoda, že se Waltari tlakem společnosti nechal dotlačit k tomu, aby napsal Dohru. Podle mě naprosto zbytečná kniha, kterou je naštěstí možné si při čtení Cizince odmyslet.
O Keplerovi jsem tolik slyšela, nemohla jsem se dočkat, až si od "něj" taky něco přečtu. A upřímně - popularitu tohoto "autora" vůbec nechápu. Jedna z nejslabších detektivek, jaké jsem kdy četla. Povrchní, banální a velmi nezáživné.
Knížka, která se mi četla velice těžko. Ne proto, že je místy trochu sušší a odborná, ale pro tu smršť pocitů, jakou to ve mně vyvolávalo. Bylo to pro mě náročné, ale důležité si tím projít. Více zde: https://1url.cz/Iz6rj
Čekala jsem víc. Kniha není špatná, ale není ani dobrá. Odložila jsem asi po 150 stranách, které mě nedokázaly chytnout. Ivett to shrnula dobře.
Kniha mi nakonec nic praktického nepřinesla - člověk za běhu zjistí, že některé tipy jsou pro něj nepoužitelné, k jiným naopak selským rozumem dojde sám. Ale bylo to fajn čtení během těhotenství, dodalo mi pocit, že to všechno půjde nějak zvládnout :)
Čekala jsem hrozně moc.... a to byla chyba. Kniha má pár velmi hutných, napínavých pasáží. A je velice čtivě napsaná. Ale když dojdete na konec, říkáte si, že tam tak dobrá půlka odboček nemusela vůbec být. Že obsahuje zbytečné, velmi krvavé a brutální, řekla bych až prvoplánově šokující, dílčí zápletky a detaily, které jsou jen úlitbou masovému publiku dychtícímu po krvi. Druhá kniha autorů, kterou jsem četla, a ani touto nedostáli své pověsti. Asi chápu, proč to lidi čtou, ale raději si přečtu Nesboa nebo pustím švédského Wallandera. To jsou aspoň detektivky :)
Neskutečně hloupá kniha. Předvídatelná zápletka, děj i postavy samé klišé. Možná k tomu přispěl i překlad, ale po tom pátrat nebudu. Milovníkům detektivek rozhodně nedoporučuji.
Vzácný příspěvek k historii místa, kde jsem se narodila.
Napínavé čtení, hlavně v první třetině. Čím víc se ale čtenář blíží ke konci, tím víc ztrácí na tempu. Nevím, jestli je pravda, co se povídá: že King v momentě, kdy knihu začíná psát, sám neví, jak skončí, a nechává se vést postavami. Po přečtení knihy To bych tomu ale věřila. Na pět hvězd to není, ale za přečtení určitě stojí.
Výborně zpracovaná kniha o práci i životě nejslavnějšího finského spisovatele. Nutnost pro každého obdivovatele Waltariho díla.
Tohle není typ literatury, kterému bych se věnovala běžně. Tuto útlou knížku ale není možné hodnotit jinak než kladně. Můžete s jejím sdělením nesouhlasit, minimálně vás však přiměje přemýšlet nad tím, jestli sami aktivně nepřispíváte k existenci všeho toho, s čím ve svém osobním životě nejste spokojení. Život mi nezměnila, ale perspektivu v určitém směru určitě mírně posunula. K lepšímu. Doporučuji.
Nevěřila bych, že spojení detektivky a naturalistické výpovědi o nelehkém životě malého etnika může tak dobře fungovat. Niemimu se ale podařilo ambiciózní koncept skvěle ukočírovat. Pro čtenáře se zálibou v severských zemích a/nebo lingvistice je to velká paráda.
Temný anděl je nedotažený draft příběhu, který Waltari plně rozvinul až v Pádu Cařihradu. Všechno, co Andělovi chybí, čtenář v Cařihradu najde....
Nádherná kniha. Jsem vděčná, že český překlad je jeden z mála, který nevynechal podle mě zásadní meditativní monology a rozhovory duchovního rázu.
Ze čtyř knih tohoto autora, které jsem dosud četla, je tato zatím nedosažitelně nejlepší. Doporučila bych každému milovníkovi detektivek. Hutná atmosféra, originální příběh, atraktivní lokace, překvapení na konci. Je to severské, a přitom vůbec není...
Bohužel o třídu až dvě horší než předchozí kniha série. Autorka se snažila přidat na diváckosti a úroveň poklesla. Obsahuje zbytečně, prvoplánově nepříjemné scény i nadbytečné postavy, kterým se na konci dostane "spravedlností". Jediné, co se mi líbilo, byl posun mužské poloviny hlavní dvojice. U té ženské bylo bohužel od začátku jasné, co s ní bude dál. Atmosféra už takes nebyla tak hutná. Škoda :(