Lac | Komentáře u knih | Databáze knih

Lac Lac komentáře u knih

Ptákoviny podle Aristofana Ptákoviny podle Aristofana Jiří Žáček

Velmi homorně zpracováno. Téma odběru svobod přímo úměrně lidské hlouposti je platná i dnes. První vydání za bolševika je 6 hvězd málo. Krásné doprovodné ilustace mistra Adolfa Borna, taktéž 5 hvězd.

05.02.2023 5 z 5

Léčba neklidem Léčba neklidem Saki (p)

Báječné povídky ostrovního humoru a fantazie.

26.03.2022 5 z 5

Svět hmyzu Svět hmyzu Marcel Safír

Mistrova černobílá krása, lesu zdar!

06.03.2022 5 z 5

Omilovánky aneb Jak se máme rádi Omilovánky aneb Jak se máme rádi Vladimír Jiránek

Z knihobudky velmi pobavilo, díky.

06.03.2022 5 z 5

Životní prostředí očima přírodovědce Životní prostředí očima přírodovědce Jaroslav Zýka

Kniha upozorňuje na ničení životního prostředí. První vydání 1986, druhé doplněné 1989.
Nadužívání pesticidů, odvodňování, emise, zábor stanovišť běží vesele dál.

03.03.2022 5 z 5

Zamrzlá evoluce Zamrzlá evoluce Jaroslav Flegr

Mražákový profesůrek nesahá siru Darwinovi ani pod plosku chodidla.
Na sira Darwina může skrz prsty pohlížet jen duchovní prázdnota, to co s Koperníkem aj. kačíři dokázali je obdivuhodné. Každé novoty mají své mouchy, tady není co vyčítat.
Blbci nic vysvětlit nelze, ani ty mražáky nechápe a k čemu jsou...
Jen si dovolím rozvést úvahu: evoluce je vědomé rozmnožení tvora (individua) v prostředí čistě náhodně, to vědomé znamená, že tvor je puzený do rozmnožení od přírody, ten co není či neměl štěstí vyhyne. Nic víc i míň. Zahyne každý živý tvor, u evoluce je důležité rozmnožení a druhové pojetí není důležité, to sir použil pro větší lidovou názornost a definoval důležitý přírodní zákon přirozený výběr (tzn. haluz DNA). Kdejaký trouba se od logického základu odchýlí a má svou hypotézu, jen p.íčus zamrzlou.

02.03.2022

Filosofie živé přírody Filosofie živé přírody Zdeněk Kratochvíl

Sir Darwin si zaslouží úctu a ne popotahování (tímto trpí většina dalších autorů filozofických pojednání). Filozofové trpí utkvělou představou duše, kterou nejsou po více jak dvou tisících letech opustit a plandají a plandají, až z toho flandají.
Autorův pohled na přírodu je velmi zkreslený, stále uhýbá k jednotlivostem vytržených z kontextu, poté je velkoryse skládá a výsledkem je hlušina dolu Turów. Knihu jsem dočetl po značném přemáhání nudy. Filozofie je až příliš okouzlena člověkem. Filozofovat nad otázkou, zda se lidé chovají ještě hůře nežli jiní živí tvorové? Nehodlám, odpověď jistě najdete po pár transformacích v textu knihy.

01.03.2022 2 z 5

Člověk a stín Člověk a stín Ivan Andrejevič Krylov

Velmi příjemný výběr z díla a kvalitní překlad paní Hany Vrbové-Piskáčkové.

30.11.2021 5 z 5

No není to krása? No není to krása? Kurt Vonnegut Jr.

Poučné moudré čtení, které pobaví, i když se občas opakuje.

14.09.2021 5 z 5

Země na misce vah Země na misce vah Al Gore

Kniha je varováním nad velmi nevděčným tématem, které nebude stejně vyslyšeno. Jelikož vždy se najde blbec, který bude věřit a omílat antitezi, že lidstvo neškodí planetě a příroda si musí poradit. Hlavně, ať blbcům neberou pohodlíčko a jistoty. Daleko větší autorita David Attenborough varuje taktéž, naštěstí ho s politikou nikdo příliš chytrý nespojuje. Však čas ukáže, že lidi jsou proti silám přírody sráděry.
Dávám plný počet hvězd, z důvodů boje s lidskou hloupostí, jelikož bych nejméně dvě ubral za americký styl lehkého výplachu mozků s opakováním, když se snaží něco důležitého (aby přestaly kálet do vlastního hnízda) širokým masám vysvětlit. Daleko lepší je koncepční práce Ohrožená příroda od kolektivu autorů, která si naopak zaslouží několik hvězd přidat z důvodu psaní za bolševika, i když s mírným lhaním do kapsy (socík si poradí - lež jako věž).
Lidé jsou poživační lenoši s rozmnožovacím pudem, který je hlavní příčinou devastace. Lidí je příliš a svinstev se vyrábí čím dál víc, málo se využívá recyklátů a nehorázně se plýtvá. Cesty zpět asi není, aneb Kurva hoši guten tag pro naše děti...

15.08.2021 5 z 5

Ohrožená příroda Ohrožená příroda kolektiv autorů

Velmi závažná a moudrá KNIHA vznikala na začátku 80. let 20. století, kdy se příroda velmi bezohledně znečišťovala a drancovala po c e l é m světě. Autoři mají celosvětový přehled, kriticky naráží na dravost kapitalismu a celkem odvážně kují i do technologicky zaostalého socialismu, za což jim patří velký obdiv. Zabývají se erudovaně zdroji i odpady i ekosystémovým pojetím s časovým trendem. Apelují na nutnost co nejrychlejší změny šetrnějších technologií, což v socialismu příliš nefungovalo. V knize předpověděli nutnost VTE, solárních technologií, také Černobyl, Fukušimu a Covid... stále se od té doby vyrábí, loví, pěstuje pod chemií, produkuje odpad a stále efektivnějí a ve velkém, více a rychleji, lidí i koncentrace CO2 v atmosféře přibývá, "na oko přirozených" divočin stále ubývá... Přesto jsou autoři optimisté, až na pojetí 2. termodynamického zákona. Dík s velkou úctou L.
PS: navíc je aktuální i dnes (!!!)

21.07.2021 5 z 5

Nepříjemná pravda Nepříjemná pravda Al Gore

Film Nepříjemná pravda je nutné brát trochu s rezervou, co se mi v něm líbilo:
1. procitnutí ve vztahu ke kouření a vlastní produkci tabáku,
2. logické argumenty budoucí neprodejnosti spalovacích vozů produkovaných v USA s bezohledností ke snižování emisí, kdy se stanou na světových trzích neprodejné,
3. plasty jsou opravdová hrozba pro světové oceány,
4. hledáním energeticky úsporných technologií lze snížit nároky na výrobu energie,
další, ať čtenář či divák kriticky posoudí sám.
Osobně si nemyslím, že převádění všeho zla na CO2 není úplně správné, dále vodíkové technologie nejsou pro osobní dopravu vhodné z důvodu složitosti a vysoké ceny. Uvádím odkaz na můj článek pojednávají v širších souvislostech o výrobě nejen motocyklů s elektrickým pohonem, dopravě na nich, tocích energií a produkcí odpadu:
Rozvrat přírozených biologických procesů je velmi narušen lidskou činností ... a výrobu nelze zastavit!!!

21.07.2021 5 z 5

Generální úklid Generální úklid Jan Vodňanský

Chytrá sranda

20.05.2021 5 z 5

Stručná historie času Stručná historie času Stephen W. Hawking (p)

Knihu rozkousel náš pes, krátce po dočtení, byl jsem rád, že nemusím řešit, co s ní. Relativní úleva časoprostorového okusu kusu vhodného k experimentu s černou skládkou.
Prof. H. čas bere veličinu jako něco samostatně daného, osobně jsem si pohled na čas zjednodušil, tvrdím o čase, že funkcí pohybu. Hmota v jakémkoliv prostoru (lidstvo, už ví, že existují pidi midi, které tvoří tak nepředstavitelně velký vesmír) jakmile se pohne, tak můžeme definovat čas a dělat si s ním co je libo. Takže není možný posun v čase, protože by se musela hmota pohybovat zpět, což jaksi nejde (fce pohybu). Z pohledu rozkladu pozemské živé hmoty v nějaké flujdum, které mezihvězdně přemístíme s jeho následným složením, to není úkol pro jednoho profesůrka, ale samotného Boha.
Souhlasím s teorií relativních časových posunů, obdivuji přesnost navádění umělých kosmických těles, ale třesky plesky jsou pro mě zbytečná pitomost, která má tendence konečně zviditelnit Boha. Tak obrovské množství hmoty, co je ve vesmíru, nikdo nenamačká, ani černé díry. Dle mého nějak zapomíná na tajemný magnetismus, kdy se cosi podivného od sebe odpuzuje... Profesorské kvákání o třesku, dírách a chování hvězd, jsou pro lidské bytí nanic, planetu stihneme otrávit za tak krátký čas, že nestojí za úvahu v širších souvislostech:o)

17.03.2021 1 z 5

Bubáci pro všední den Bubáci pro všední den Pavel Buksa

Milé povídky.

13.02.2021 5 z 5

Gypsová dáma Gypsová dáma Pavel Buksa

Milé povídky.

13.02.2021 5 z 5

Dekameron 2000 aneb Láska v Praze Dekameron 2000 aneb Láska v Praze Vladimír Páral

Osobně nemám rád bolševické retro, tohle je celkem povedené pro svou syrovost. Nekonečné spojování žen a mužů, zde je kladem, že příliš nepopisuje, v dnešní době by napsal i homo příběhy.
Knihu jsem dočet s odporem do poloviny, už mi vadil opakovací styl psaní a samotné opakování motivů příběhů, které čtenář předem vytuší. Zábava se pomalu vytrácí.

13.02.2021 1 z 5

Hra o lidské štěstí Hra o lidské štěstí Miroslav Plzák

Text je psán odbornou formou, ale velmi srozumitelně. Definuje zákon neustálé obavy (-x.y) k zisku pohody (y), opět podloženo praxí a drtivou logikou Dr. Plzáka v životě. Výborné dílo, platí stále.

20.01.2021 5 z 5

11.9 11.9 Noam Chomsky

Noam Chomsky má výhodu, že je vážený Američan a může si dovolit kriticky myslet a hlavně se svobodně vyjadřovat nejen na akademické půdě. Teror USA a jeho spojenců kritizuje velmi otevřeně. Příběh Nikaragui je opravdu lidský (nedovolím si tvrdit nelidský, protože tak hnusně se k sobě živočiši vnitrodruhovou konkurencí nechovají).

18.01.2021 5 z 5

Ptáci Ptáci Walter Černý

Pro ptáčkaře v 80. letech naprostá paráda.
K aktuálnosti textu výtečné publikace a evolučního vývoje: dnes se některé vzácné ptačí druhy staly běžnými. Jó smetiště bez racka bouřního či stříbrňáka si už ani nedoveme představit, jen nám ho v krásách skládkového hospodářství hubí spalovny a přemíra recyklace. Lidi víc uhlíku do ovzduší a svinstev na skládky, nebo nám vážně odtáhnou!!!

15.12.2020 5 z 5