Leído komentáře u knih
Kolem autorky jsem kroužila už dlouho. Asi to bylo nepříliš vysokým hodnocením jejích knih. Já ale byla spokojená moc. Líbily se mi jak obě hlavní postavy, tak i vedlejší. Námět, čtivost, chemie, vyřešení jednotlivých situací i vtip do poslední stránky hodnotím na výbornou. Moc pěkná knížka.
Knížku jsem si koupila před časem, asi na základě komentáře některé z uživatelek, které sleduji pro podobný apetit. Ale v knihovničce zůstávala netknutá, protože ani obálka, ani anotace mě nepřipravila na to, co přijde. Byla to přesně moje krevní skupina. Temná romance, která byla opravdu temná. Obě postavy byly vykresleny přesvědčivě, jejich jednání mi dávalo smysl. I když jsem jim na ostrově přála happyend, věděla jsem, že to tak jednoduché být nemůže. Líbilo se mi, že příběh se uskutečnil v dlouhé časové rovině, protože byl tak komplikovaný, že potřeboval uzrát. Obě postavy se během času hodně změnily. Na konci byly úplně jinými lidmi než na začátku, ale to nejdůležitější přetrvalo. Drama na závěr mi nepřišlo zbytečné. Damian dostal příležitost podívat se svému starému já do očí a definitivně si uvědomit svoje chyby a jejich následky. Nebyl ani z daleka dokonalý a o to jsem ho měla radši. Sky byla na svůj věk překvapivě moudrá, i přes zamilovanost se rozhodovala správně. Pro mě měl příběh všechno, co by měl mít. Všechny části knihy jsem si užila. Tato kniha mi rozhodně nesplyne s jinými.
Chystám se na Božské začátky a tak jsem si dala bastarda pro připomenutí podruhé. A líbil se mi ještě víc, než poprvé. No co, jsem prostě romantická duše... "Cítil jsem vůči ní majetnický nárok. Ne v romantickém slova smyslu, ale spíš ve smyslu vzít ji kyjem přes hlavu, odtáhnout za vlasy do jeskyně a o*ukat." Bastardů je na světě hodně, ale jen jeden je božský.
I já jsem z této knihy nadšená. Spadá do kategorie, kdy je lepší cesta, než samotný cíl. To znamená, že ji člověk nehltá proto, aby se dobral konce a toho, jak to dopadne, protože je to úplně zřejmé a ani snad nelze spoilerovat. Ale hltá ji, aby si užil každou stránku a doufá, že to jen tak neskončí. A takové knihy je možné číst opakovaně a já už se teď těším, až si tohle po čase prožiju znovu. Líbilo se mi vykreslení mafiánského prostředí, jakoby ze staré školy. Někdy jsem nevěděla, ve kterém století se nacházíme, ale bavilo mě, že oproti jiným mafiánským knihám vytvořila autorka pro příběh originální prostředí. Kniha je zábavná, tematicky přesvědčivá, čtivá a žhavá (a to i ve fázi bez sexu). Ničím mě neštvala, naopak jsem si oblíbila i všechny vedlejší postavy, včetně babičky a všech bratranců. Kéž by takových knih bylo víc.
Na prvním díle se mi líbily tři věci: prostředí motorkářského gangu, detektivní zápletka a napětí s ní spojené a (po všech těch kravaťácích) hlavní postava jako automechanik. Přesto jsem hodnotila jen třemi hvězdičkami, protože to hlavní, milostná linka, mě nějak nechytla.
Tento díl, to ovšem bylo úplně jiné kafe. Genevieve a Isaiah byli oba úžasní, to jak kladli jeden druhého na první místo aniž by něco očekávali, oddanost a pokora, se kterou do manželství z rozumu vstoupili a jejich přeměna vztahu byla dokonalá. Na této knize se mi líbilo tolik věcí, že je ani nemůžu všechny zmínit:
- nekonala se klišé související s manželstvím z rozumu, tím myslím, že ona tajně neslintala nad každým jeho svalem, ani jeden druhého nepřistihli omylem nahého v koupelně nebo něco podobného...
- líbila se mi vyváženost vypravěčů on/ona,
- líbilo se mi, že ačkoli se jednalo o dvě osoby se silným traumatem, autorka nějak dokázala jejich pojetí vykreslit tak, že to nepůsobilo ufňukaně,
- neřešili v myšlenkách jen jeden druhého a vzájemnou touhu, ale spoustu věcí okolo, svou práci, hledání pachatele, minulost, takže posun jejich vztahu se děl jakoby mimochodem, o to věrohodněji působil,
- nepředvídatelnost: bylo tam několik hodně překvapivých momentů
- celou dobu jsem netušila, kdo je vrah, nebyl prakticky nikdo podezřelý, takže jsem se bála, že si autorka někoho vycucá z prstu a bude to působit divně, ale všechno mi na konci do sebe zapadlo a vyvrcholení knihy nepůsobilo přehnaně dramaticky nebo překombinovaně,
- epilog nebyl přeslazený a byl z poloviny prologem k třetímu dílu, po kterém skočím záhy
A tak bych mohla pokračovat, protože těch věcí, co u knih subjektivně hodnotím a porovnávám, je spoustu. A tady za mě autorka obstála ve všech bodech.
I přesto, že hodnotím tento díl o dost výš než první, nikomu nedoporučuji první díl přeskočit, protože příběh na sebe plynule navazuje a bez prvního dílu by nedával smysl. Jedná se vlastně o druhou půlku jednoho příběhu, jen je vyprávěn jinou dvojicí.
Pro mě to bylo milé překvapení. Námět je originální, což cením úplně nejvíc. Prostředí zločinu bylo vykreslené přesvědčivě a charakter hlavních postav, hlavně Leky mě totálně rozbil. Je to totiž úplně jiný typ hrdiny, než na které jsme zvyklí. Chlap nemusí být vždycky zlý, arogantní, bohatý a napravený děvkař. Za toto osvěžení jsem vděčná a čtení jsem si opravdu užila.
Konečně někdo "nedokonalý". Už jsem si myslela, že na Briaru můžou studovat jen namakaní sportovci a barbíny. S Taylor se bylo snadné ztotožnit. Všechny její obavy jsem chápala a Conora jí přála. Další skvělý příběh a hezká tečka na závěr série. Jsem ráda, že nakonec došlo i na trenéra :)
Velmi příjemné překvapení od české autorky. Knížek bohatý/chudá nebo chudý/bohatá jsem přečetla mraky, takže jsem měla nějaká očekávání od děje a vývoje a ono to probíhalo dost jinak. Překvapit a zároveň zaujmout a nepustit je v tomto žánru dost těžké, za to určitě klobouk dolů.
Příběh je vyprávěn z pohledu Vicky a nemůžu si pomoct, já si tu holku zamilovala. Její pohled je plný přirozeného vtipu a sarkasmu, rozmazlená princezna, která projde životní zkouškou. O Jasonovi vám prozradím, že to není ten týpek z obálky. Protože Jason je naprosto normální kluk. Není nejvyšší, aby k němu všichni vzhlíželi. Nemá nejvyrýsovanější břišáky, ze kterých holky vlhnou. Vicky neslintá nad jeho "véčkem" a dokonce jsme se celou knihu obešli bez informace o velikosti jeho penisu.
Kniha je psaná v dialozích. Žádné zdlouhavé popisy nebo nekonečné vnitřní monology. Díky tomu je velmi čtivá a je problém ji odložit z ruky. Také je tam docela dost vedlejších postav, všechny skvěle dokreslují celý příběh. Doufám, že má autorka v rukávu víc takových. Budu ve střehu.
Problém většiny dark romancí je ten, že vlastně nejsou dark. Že mají tendenci ukazovat ty záporáky v takovém světle, aby si je čtenář zamiloval. Že vyměknou předčasně. A nebo naopak tou brutalitou autorka tlačí na pilu a já tomu úplně nevěřím. Je to těžký žánr. Od přečtení Papírové labutě jsem doufala, že narazím na podobný odvar a jsem šťastná, že se to stalo. Ale není to jen brutalita, co dělá tu knížku skvělou. Je taky sakra dobře napsaná. Samozřejmě pro určitý okruh čtenářů.
Nemám moc ráda sladkou romantiku, ale Abby Jimenez prostě umí. Dává do příběhu něco víc, nevyhýbá se silným tématům, ale umí je vyvážit i decentním humorem. Její postavy jsou velmi sympatické, je prakticky nemožné jim nepřát ten sladký konec.
Čekala jsem, že to bude trochu nuda. Kamarádi, co se po letech zamilují? To nebude mít grády. Ale musím říct, že to rozhodně nuda nebyla. Kromě toho okamžiku, kdy si oba zároveň uvědomili svou přitažlivost a který tu byl už několikrát kritizován, si se všemi ostatními momenty autorka poradila velmi dobře. Vztah Cartera a Ari byl skvělý. Knížku jsem si užila.
Klasickou romantiku moc nečtu. A už vůbec nečtu romantiku z ranče. Není to nic pro mě. Co ale pro mě určitě je, je hate to love linka, která tady tvořila podstatu příběhu a byla skvěle uvěřitelná. Stejně jako postupná proměna. Byl cítit boj srdce s rozumem, hlavně u Jetha, ten se v tom chudák topil a ani se mu nedivím. I přesto, že knížka je na dnešní poměry naprosto cudná, chemie mezi postavami byla hmatatelná. A v okamžiku, kdy se zdálo, že právě chemie nevyhnutelně zapracuje na směřování příběhu, hodila do toho Cara vidle.
Kromě hlavních postav se mi líbily i ty vedlejší, především Fiona a Leon. Bavilo mě, jak si překlad poradil s jejich nespisovnou mluvou. Většinou s tím mám problém, když se překladatel snaží psát slangovým jazykem, ale tady mi to k těm postavám opravdu sedlo.
Nepříliš velká očekávání a velmi příjemné překvapení. Hodnocení 4,5*
Jasně, kniha nepřináší nic nového. Stokrát ohrané téma plné klišé. Ale! Postavy sympatické a humor vtipný. Některé hlášky sedly jak prdel na hrnec. Myslím, že knížka si tak nízké hodnocení nezaslouží.
Na téhle sérii se mi líbí mužští vypravěči, kteří zajišťují originální humor, ale také to, že postavy jsou obyčejní chlapy bez nadlidských schopností. V knížce není žádná velká zápletka a dokonce ani vynucené drama. Je to příběh, který se dost dobře mohl stát. I když už mi jednotlivé příběhy série splívají, čtení si vždycky užívám.
S hodnocením jsem trochu váhala, ale nakonec myslím, že si knížka pět hvězd dle mých měřítek zaslouží. Na začátku mě uchvátila, pak mé nadšení mírně opadlo. Některé zvraty mi přišly trochu na sílu, některé jednání mi úplně nedávalo smysl, některé scény jsem si reálně neuměla moc představit. Jako třeba sex v autě s dvoumetrovým osvaleným chlapem, kdy ona je ta co sedí a on ten, co předvádí gymnastiku. Další zvraty mě ale strhly zpátky do děje. Když autorka nechala Isaaca udělat to, co udělal, pochopila jsem, že autorka se toho opravdu nebojí a když slibuje drsný příběh, tak ho taky dostaneme. Tady se po špičkách nenašlapuje. Vulgarismy mi nevadí. Vlastně je naopak vítám. K tomuto typu literatury prostě patří a příběhu svědčí.
Hodnocení knihy je vždycky tak trochu o očekávání. Já moc nečekala, podle anotace to vypadalo na neoriginální téma, nenáročnou oddechovku. Ale zpracování bylo dokonalé, všechno dávalo smysl, čtení jsem si užila, emoce jsem cítila na vlastní kůži, tak jak to má být. Líbily se mi dvě časové roviny, bylo to jako číst dva díly v jednom. Děkuji autorce za hezký víkend.
Byla to moje druhá kniha od autorky. Trochu jsem se jí bála, protože ta první mě tak uchvátila a laťka byla nastavená tak vysoko... ale teď už věřím, že Colleen má dar a můžu ji zařadit do kategorie: jistota dobré volby. Obecně nemám ráda moc sladké knížky, ale už podruhé mě autorka srazila na kolena příběhem, u kterého bych to nečekala. (Ne)pravděpodobnost děje nechci hodnotit, protože mi to tady nepřijde podstatné. Byla to pohádka, která se mi moc líbila.
Já tuhle autorku miluji. Protože umí sakra dobře psát a hlavně překvapit. Nikdy si nejsem jistá koncem. A dějovou linkou se vždy táhne nějaké tajemství, které toužíte odhalit. Tato kniha měla pomalý rozjezd. Ale věděla jsem, že se to změní. A pak to byla jízda. Tu chemii jste cítili na vlastní kůži a docílit toho při konkurenci erotických knih, kdy už jste sexem na papíře často až znudění, je umění. Tohle toužíte taky zažít a vlastně i zažíváte. Oba hrdiny jsem si zamilovala a pořád jsem se bála, že se něco pokazí, že je to až moc dokonalé a navíc to hollywoodské prostředí... dokonce jsem se bála, že nebude happyend, protože tahle autorka umí překvapivé konce. Takže ano, opět překvapila, protože se nedržela typického scénáře: nenávist - touha - pak konečně láska - drama jako vyvrcholení - nutné usmíření. Styl psaní, kdy její pohled byl v první osobě a jeho ve třetí osobě, byl taky neotřelý. A pak ten kohout...
Celá série se mi vryla pod kůži. V prvním díle se Tyler choval jako vůl, v druhém Eden občas jako kráva a ve třetím? Vše odpuštěno. Krásné zakončení série, všechno dávalo smysl, oba se hodně posunuli, z puberťáků se stali vyzrálí mladí lidi, kteří to rozhodně neměli jednoduché.
Bylo tu docela dost postav (přátelé, rodina), jejichž vztahy byly skvěle vykresleny. Oceňuji, že ke konci se autorka nesnažila napravit vše na sílu, že ne všichni si všechno odpustili (Jamie, Dean). O tátovi Eden snad nemá smysl se ani zmiňovat. Zato mámy byly přesně takové, jaké mámy mají být. Bezpodmínečně milující.
Znovu musím ocenit popisy měst. Autorka je sice ze Skotska, ale stoprocentně musela ve všech třech amerických městech žít, protože takhle je popsat nemůže nikdo, kdo k nim nemá osobní vztah.
Tohle vše dohromady dává krásný, poutavý a inspirativní příběh pro mladé.
Knížku jsem si koupila už před časem a vůbec nevím proč, když jsem evidentně o generaci jinde. A i přesto, že jsem se nedokázala občas odprostit od toho politovat rodiče, tak mě příběh úplně pohltil. Už od první kapitoly jsem se nějakým záhadným způsobem dokázala ztotožnit s šestnáctiletou dívkou a prožívala s ní lehkovážné mladické léto a zamilovala se spolu s ní do Tylera. Zvláštní je, že ani nedokážu určit, co přesně se mi na té knížce tak líbilo. Možná mi seděl autorky styl, který mě pořád hnal dopředu, možná ta atmosféra, kterou dokázala vykouzlit, charaktery, které nebyly přes kopírák. Jedno ale vím. Právě jsem na krátký příjemný čas značně omládla :)