lencin komentáře u knih
Starý japonský příběh o chlapci Hoteimarovi, z něhož se stane mnich Hotei a později kazatel Rennjo,po jednání o víře, věrnosti, pokoře a spravedlnosti. A příběh o mamince a jejím vlivu na Rennjův život.
(2009)
Navazuje na van Gulika,ale jeho kvalit nedosahuje.
(2008)
Tři sourozenci středního věku se společně s mladou striptérkou ocitnou na společném lyžařském výletě, který jen náhodoz neskončí vraždou.
Kniha o ženském zklamání ze světa řízeného přestárlými kluky. Bilancující a sebeironické.
(2008)
Soubor povídek. Zajímavé a občas velmi nečekané zvraty. Zvláštní přístupy v/k partnerství.
(2008)
Novela,která líčí scény ze života starého manželského páru. Velmi naturalistické a současně hodně dojemné zcela jiným přístupem těchto dvou starých lidí k životu.
(2008)
Povídky psané úsporným jazykem i formou. Téma-samota a partnerské vztahy-osudovost člivěka naší doby. Velmu působivé svým stylem.
(2008)
Černá parodie na politická a sexuální tabu Maova režimu. Satira popisující pokrytectví a šílenství kulturní revolzce, temné doby moderních čínských dějin.
VojákWo-Ta-Wang a velitelova manželka Liou Lien prožijí dvou měsíční románek, který má za následek nejen těhotenství,ale i rozprášení celé jedné divize. Po 15 letech se opět sejdou a (asi) začnou žít spolu. Vtipné,ale drsné.
Upřímná zpověď bohéma a pijáka. Autor bývá nazýván českým Vieweghem. Dobře naosané, ale točí se v kruhu. Příliš mě nezaujalo.
Román o životě na Kubě v 70. a 80. letech.
Nieve (šp. Sníh) má extravagantní matku a otce alkoholika. Fiktivní deník dítěte a dospívající dívky, která žije v deprimujícím polutickém prostředí a navíc strádá nedostatkem mužského prvku, rodiče jsou rozvedeni a matčin přítel Fausto-pro Nieve pozitivní a důležitá osoba- se musí z politických důvodů vrátit do Švédska. Natce a dceři se nedaří odjet z Kuby ani tam spokojeně žít.
(2008)
Román mladé východoněmecké autorky. Vodácký tábor ve Švédsku pro děti z bývalé NDR. Antje utekla před maloměstským životem. Potkává zvláštní "elfí" ženu Sisi. Sisi svádí Antje. Erotická utopie s tragickým vyústěním.
(2008)
Vypravěč a hlavní hrdina Espen Arnakke se doznává k tomu, že kdysi zabil člověka. Nebyl potrestán zákonem,ale pocit viny ho provází celý život. Příčinou vraždy bylo dětství v maloměstském pekle Jante, kde sebemenší snaha jedince odlišit se od davu byla tvrdě potlačována.
(2008)
Devět povídek ze současného Slovenska. Hlavní hrdina prožívá své slasti i strasti.
Velmi smutné svojí realističností.
(2008)
Příběh židovského kocoura a výklad Talmudu v jeho podání. Prosté, ale velmi ironické podobenství. Rabínův kovour získal možnost mluvit a začnal se o své názory dělit se svými lidmi.
(2008)
Orwelovský příběh o internátu a lidech v něm žijících. Příběh 2 dospívajících dvojic (Helena, Miloš, Mikena, Bart). Silný příběh.
(2008)
Životopisný román o životě M. de Cervanta. Zajímavé pojetí- vyprávěn8 jednotlivých osob, které se s M.C. během života setkali. Měl velmi těžký život a rytíř Don Quichote byl jeho životní román i přítel.
(2008)
Komiks. Příběh Freda,který se zamiluje do Cati. Cati má syna a oba dva mají AIDS.
Velmi dobře udělaný komiks. Zajímavý pohled do světa nemocných.
(2008)
Povídka o učiteli v malém městě Ospalá díra. Ten sepři boji o dívku vyleká bezhlavého rytíře a opustí město.
Dopisy přátel, ČR-USA na počátku 90.let
Vtipné a velmi trefné. Sva vědci o svých životech soukromých i odborných.
(2008)
Sbírka 12ti povídek o manželství a mezilidských vztazích. Smutné, absurdní nebo tragické, všechny však velmi silné.