lendinka.k komentáře u knih
Tak něco podobného čtu poprvé. Vyprávění ve druhé osobě je pro mě také novinka. Myslela jsem, že je to schválně, aby byl děj více sugestivní, ale má to jiný záměr. Teprve na konci se dozvíme, kdo je vlastně vypravěčem. Přestože hlavní hrdinka je robot, moc jsem jí fandila, a úplně jsem ji chápala. Trochu lze srovnávat s Čapkovým R.U.R. - zamyšlení nad tím, jak bude fungovat vztah robotů a lidí, jaké to bude mít následky... Nejvíce šokující byl závěr. Ten jsem musela přečíst dvakrát, abych vše pochopila. Ocenila jsem, že v knize nejsou žádné zdlouhavé technologické postupy. Citově se mě dotýkal příběh autistického dítěte a dopad této choroby na celou rodinu. Od knihy se nedalo odtrhnout.
Od začátku jsem byla vtažena do děje a prožívala se všemi hrdiny jejich problémy, a vzpomínala jsem na dětství, které mi nyní přijde tak jednoduché a problémy, které jsem měla malicherné, proti tomu, co zažívají jiní. Styl autorky je tak sugestivní, že se nedá přestat číst. Kromě Pod sněhem jsem takto prožila všechny její knihy a vždy mě to vzalo za srdce...
Nejdříve jsem měla pocit, že asi špatně čtu - nic jsem nechápala. Nerozuměla jsem tomu. Po dlouhé době mě napadlo, že to odložím, ale řekli mi, že mám vydržet. Tak jsem s nechutí četla dál a najednou to vše začalo do sebe zapadat a ke konci to již dávalo smysl. Knihu jsem pak četla znovu zase do půlky a teprve jsem si ji užívala. Takže: Doporučuji VYDRŽET!
Jinak téma nevěry už mě tak nebere, i když tady to přeci jen bylo něco jiného (kdyby mi manžel řekl to, co hrdince, tak by mě to asi taky docela rozhodilo), ale silně jsem prožívala vztah matka - dcera, to se mě hodně dotklo a nad tím ještě budu dlouho přemýšlet...
Obálka i název klamou, je to pěkný dobrodružný příběh s rychle ubíhajícím dějem a jen troškou romantiky, takže jsem si svěle početla.
Líbila se mi ta část, kdy hrdinka utíká svým pronásledovatelům. Příběh je ale na mě moc nereálný -cestování časem mě nebaví, ale nakonec jsem to zkousla. Jinak se to čte samo, jako vše ostatní od této autorky.
Četla jsem to jedním dechem, líbí se mi styl, jakým je to psáno, líbí se mi psychologie postav, postupně se vše rozkrývá a dobereme se pravdy, ale spíše než abych měla o ně strach, tak mi z nich všech bylo smutno...
Kniha pobavila - nechyběl vtip, dobrodružství, trochu romantiky a detektivní zápletka. Pachatel a motiv bylo nejslabší místo celé knihy, ale to už mi u této autorky nevadí, protože se čte jedním dechem. Opět mi byla symptická hlavní hrdinka svojí odvahou - jsem si jistá, že já bych tam nepřežila ani hodinu.
Opět jsem se nechala vtáhnout do Londýna a se zatajeným dechem sledovala celé dění. A byla to zase jízda! - starý viktoriánský rod, podivné vraždy, skvělý vypravěčský styl a nemohly chybět vtipné dialogy mezi hlavními detektivy, kteří se již stali mými oblíbenci. A ten největší záporák se mi samozřejmě nejvíce líbil - jako obvykle :-) Mrzí mě jenom, proč bylo přeloženo jenom 5 románů ze série, když v originálu je jich vydáno mnohem víc. :-(
Hodně dobrodružný příběh, který se četl jedním dechem. Líbilo se mi, jak se hrdinka o sebe uměla postarat, navzdory ztrátě paměti se řídila instinkty, bylo skvělé ji sledovat. Celá zápletka je slabá, ale nevadí. Moc se mi líbila postava Ala, u kterého se do poslední chvíle neví, na čí straně vlastně je.
Prostředí Londýna, zajímavý a záhadný příběh, skvělé dialogy mezi detektivy - to prostě nemělo chybu :-)
Válečný Londýn, všudypřítomná smrt, divadelní zákulisí, vraždy, tajemno a k tomu všemu suchý anglický humor - prostě dokonalé.
Skvělý konec skvělé série. Budou mi chybět všichni, ale Rooth nejvíc. :-)
Vůbec jsem nečekala, jak krásné a dojemné bude toto čtení. A ještě jsem si příjemně zavzpomínala na Hradec. Byl to pro mě hluboký zážitek.
Tak toto je můj šálek kávy. A ten epilog mě dostal! Vřele doporučuji.