Lenka Kadeřáb Lenka Kadeřáb komentáře u knih

Na západní frontě klid Na západní frontě klid Erich Maria Remarque (p)

Perfektně napsáno. Kam se hrabe film. Autor má skvělý styl, to je zřejmé z jeho knížek. Není ani jedna, která by nestála za přečtení

Láska za časů cholery Láska za časů cholery Gabriel García Márquez

Tak to je jeden z přeceňovaných autorů. Za co má Nobelovu cenu?!?

Staré pověsti české Staré pověsti české Alois Jirásek

Kdybych byla dítě, vadila by mi stará čeština a pro děti divný a neznámý slovosled. Jsem ale dospělá a Pověsti jsem si přečetla s chutí znovu - s odstupem deseti let. Dneska mi připadají výborné. Nejsou ani dlouhé, ani rozvleklé a archaický jazyk je jen na začátcích kapitol. Je to holt klasika a měl by to znát každý. Přiznávám, že některé pověsti jsem neznala - zapomněla jsem je. Knížku doporučuju aspoň jednou za život přečíst celou

17.05.2011 4 z 5

Vražda pro štěstí Vražda pro štěstí Josef Škvorecký

U autorů by měl být i Josef Škvorecký, ne? Byl v exilu, ale to snad už všichni ví! A on prokázal, že je spoluautorem. Tahle knížka je nejlepší, její pokračování už tak silné není. Smála jsem se, chvílemi jsem se bála a hrdinům jsem držela palce. Není to ryze česká detektivka, spíš připomíná anglickou klasiku. A tu já můžu:-)))

Pes baskervillský Pes baskervillský Arthur Conan Doyle

Nejlepší detektivka. Nebo vlastně druhá - po Deseti malých černoušcích:-))) Nemusela jsem čekat, až se záhada vyřeší na konci. Záhadami je nabytý celý příběh. Filmy se tomu ani zdaleka nevyrovnají!!! Záhada následuje záhadu a autor je natolik solidní, že tajemství odkrývá postupně. Rozhodně nenudí!

Šťastný princ a jiné příběhy Šťastný princ a jiné příběhy Oscar Wilde

Smutné, ale to proto, že Wilde byl zklamaný z Angličanů. Odsoudili ho, opovrhli jím, ale "díky" tomu mohla vzniknout takhle perfektní knížka. Dojme a rozněžní. Je v ní víc moudrých myšlenek než v lecjakém románu. A ten styl! Nad Wilda není! Kdo umí, ten umí!

Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

Nejlepší knížka od Agathy!!! Tuhle nepřekoná vůbec nic. Schválně si přečtěte novinku od Moby Noc, kdy jsem měla zemřít - v něčem mi Agathu připomíná:-))

31.03.2011 5 z 5

Vykladačka smrti Vykladačka smrti Ariana Franklin (p)

Super, super, super! Možná bych vypustila nějaké detaily, ale jinak jsem stoprocentně spokojená. Bylo to vtipné, napínavé a hlavní hrdinka je žena, které okolí kvůli jejímu původu hází klacky pod nohy. Hned jsem si objednala další dva díly a přeobjednala čtvrtý. Škoda, že autorka zemřela a nenapsala už další

Pohled šelmy Pohled šelmy František Niedl

Ze začátku mě mrzelo, že se to odehrává v Česku, víc by tomu seděla Amerika:-))) Ale pak jsem se zamilovala do svérázné policajtky a příběh zhltala. Hlavní hrdina je něco ve stylu Jamese Bonda, který má českou policii i mafii na háku. Pěkná, povedená knížka

Kmotr Kmotr Mario Puzo

Film jsem neviděla, ale pořád jsem slýchávala, že tohle je Bible všech mužů. Po přečtení teda fakt nechápu proč. Asi mám divný vkus. Chlapi milujou i Egypťana Sinuheta, ale ani na něm neshledávám nic výjimečného. Ale jsem holt ženská:-))

31.03.2011 1 z 5

Štvanice Štvanice František Niedl

Tohle se odehrává ve Francii a mně pak chyběla česká policajtka:-))) Příběh je trošičku roztříštěný, nevěděla jsem, jestli je už konec, není, co bude? Tak jsem byla trošku zmatená. V téhle knížce není tolik point jako v Pohledu šelmy, ale určitě taky nezklame

Dáma v modrém Dáma v modrém Naďa Horáková

Vtipná, napínavá. V napětí jste až do poslední chvíle, protože netušíte, jak se to vyvrbí. Mottem může být: Jak podvodník napálil podvodníka. Děj je bezvadný a kulisy zámku poměrně exotické. Opravdu povedená knížka!

Kletba markomanské královny Kletba markomanské královny Naďa Horáková

Pěkná knížka!!! Pro PISTALKU a jiné: Opět Moba a opět učitelka. Tím pádem se vám ta knížka a-priori (to si najděte ve slovníčku) nebude líbit, že? Ať žije objektivní diskuse o knížkách!!!! Knížka je lepší než Vlk na vodítku. Ale pro mě je bezkonkurenčně nejlepší Dáma v modrém - napínavá, vtipná knížka s nečekanou zápletkou. Fakt dobré. Doporučuji!!!

Lekce tvůrčího psaní Lekce tvůrčího psaní Michal Viewegh

Psychologická novela? Novela leda rozsahem, žádná pointa tam nebyla. A psychologie? To už vůbec ne. Akorát se tam obouval do literárních kritiků a novinářů. Jestli si chce vyřizovat účty, tak by to měl udělat jinak. Tohle je ukázka kýče!

31.03.2011

Bílá nemoc Bílá nemoc Karel Čapek

Super. Skvělé jsou i Válka s mloky a R.U.R.

Misery Misery Stephen King

Ale proč natáhnul ten konec? Jinak jednička s hvězdičkou. Jen měl skončit dřív:-))

31.03.2011 4 z 5

Egypťan Sinuhet – Patnáct knih ze života lékaře Egypťan Sinuhet – Patnáct knih ze života lékaře Mika Waltari

Joo, to je stejné jako u Kmotra. Všichni pějí chválu a mě to nijak neoslovuje. Přečetla jsem to poctivě celé a pořád čekala na nějakou zápletku. Uznávám, že je tam moudrost, je to hezky napsané, ale nějak se to nedotklo mého srdíčka

Prostě spolu Prostě spolu Anna Gavalda

Přišlo mi to jako nastavovaná kaše. Zdlouhavé a o ničem. Zato její první knížka povídek je bezkonkurenční!

Lucerna Lucerna Alois Jirásek

Povinná četba s nádechem kýče. Motivy z červené knihovny a do toho pohádkové postavy. Vše se v dobré obrátí a všichni jsou spokojeni. Tak to má být. Je to klasika, což může někoho odrazovat, ale tahle se dá číst!!!

17.05.2011 4 z 5

Hrob třinácté panny Hrob třinácté panny Naďa Horáková

Super knížka. Strhující, napínavá s prvky červené knihovny. Jen ten konec bych trošku natáhla. Ale chápu, že tam už nešlo o detektivku, ale o hlavní hrdinku a její soukromý život. Paráda! Při čtení jsem měla chvílemi husí kůži