lenkaabooks komentáře u knih
Nespoutaná Cheryl, která se chce se svými smutky a rozervaností vypořádat po svém. A tak si obuje pohory (au au), nasadí přetěžký batoh (Monstrum) a bez jakékoli přípravy se vydá na pacifickou hřebenovku, trasu dlouhou 1770 kilometrů. Cheryl má můj obdiv, nemusím s jejími činy souhlasit, ale to jak se s cestou poprala, panečku... Ráda se podívám i na filmové zpracování.
Citra a Rowan, dva šestnáctiletí učedníci Smrtky, postaveni proti sobě. Svět, kde neexistuje přirozené úmrtí a obyvatelstvo se redukuje pomocí Smrtek, které za rok pokosí určitý počet lidí ne úplně náhodného výběru. Líbilo se mi to, jsem zvědavá na pokračování.
Vydat se sám na pěší pouť Nepálem a Čínou chce odvahu, nebo být tak trochu blázen s toulavýma botama. A to asi Ladislav je, smysl pro humor má taky, jen s angličtinou jako dorozumívacím jazykem všude nevystačí. Stačí však mít štěstí na hodné lidi. Závěrečné vyznání rodné zemi se mi moc líbilo.
Vtipná kniha o Niki ve středním věku, která si chce získat zpět manžela tím, že zhubne. Na klinice toho ovšem získá mnohem více, ztracenou sebedůvěru, víru sama v sebe, přátelství a možná i lásku.
Amiši. Skromní, pacifisté, oddaní bohu. Ale také lidé neodpouštějící a s předsudky. A v jejich komunitě dojde k brutálnímu vyvraždění sedmičlenné rodiny. Případu se ujímá bývalá Amiška, náčelnice Kate, která sama bojuje se svými démony. Příběh se četl dobře a rychle, bohužel je znát, že v tomto případě jsou hlavním tahákem pro nás exotičtí Amiši.
Kniha je všechno, jen ne veselá. I když by, alespoň zpočátku taková měla být, čtenář vycítí, že to dobře nedopadne. A přitom je zde spousta smíchu, veselí, tance, bláznivých skopičin, boření zajetých konvencí. A hlavně lásky mezi rodiči a synem. A i přesto, že z lásky se dá přimhouřit oči nad čímkoliv, na duševní nemoc to nestačí.
Peníze, moc, sex, vládnou světem. Ovlivňují lidské životy, zabíjejí, trhají přátelství. A o tom je vlastně celá série. Ale taky je o lásce a v tu věřím.
Příhody tříleté Viki jsem poprvé četla asi před rokem a bavila jsem se. Pak mi byla kniha darována a tedy se mi hodila do Výzvy. Tak jsem si ji přečetla podruhé. A zdaleka už to nebylo ono, s odstupem se mi zdá, že hodně příhod je vyumělkovaných, jen aby to bylo zábavné. Takže na hodnocení uberu.
Tahle kniha je úplně něco jiného, než od F. Backmana zatím vyšlo. Jde o vyznání se lásky k malému synovi a manželce ve formě otcovských ponaučení a rad do života. Je to čtení milé, úsměvné, na jedno krátké odpoledne.
Jsou dvě hodiny ráno a já právě dočetla. Ale ne proto, že bych z knihy byla tak odvázaná, ale proto, že ji dnes musím vrátit, jelikož je na ní asi 20 rezervací. Nechápu proč. Ano, čte se dobře a svižně, jsou tam překvapivá odhalení, ale ten konec. Přitažený za vlasy, mírně řečeno. Soucítila jsem jako matka s matkou, to ano, ale nic mi kniha nedala a zřejmě na ni brzy zapomenu.
Třetí díl Aristokratky mi přijde nejslabší. Pořád jsou tam vtipné hlášky, nicméně stačilo. Pokud opravdu vyjde další díl, budu hodně váhat, zda stojí za přečtení.
Velmi útlá kniha plná zajímavých myšlenek. Dlouho mi bude ležet v hlavě a ráda se k ní vrátím.
Nezklamala. Líbil se mi první díl z pohledu Mii a stejně i tento druhý díl z pohledu Adama. Jeho ztráta lásky, vnitřní rozervanost, vztek na celý svět. Ač dávno nejsem cílená věková skupina, párkrát jsem měla slzy v očích.
Raina opět nezklamala. Nádhera. Ilustrace perfektní. Sourozenecká rivalita ? Zažívám dnes a denně :-)
Tak jsem konečně dočetla. Velmi obsáhlá kniha se spoustou informací. Četla se lehce, ale Eva, hlavní hrdinka mi byla "proti srsti" a i proto jsem s četbou bojovala. Eva v roce 1960 nastupuje do svého prvního zaměstnání a my ji provázíme životem až do současnosti. Ta doba jistě nebyla jednoduchá , zvláště pro toho, kdo nebyl ve straně, ale hrdince se nakonec v životě díky její cílevědomosti daří. Konec, kdy se stane ředitelkou Úřadu práce mi přišel trochu absurdní.
Autorka se s rodinou na nějaký čas přestěhovala do Jižní Koreji a tamní zážitky a zvyklosti ji přiměly sepsat tuhle fajn knihu. Koreou naprosto nepolíbena jsem jenom žasla. Paní Dominika v krátkých kapitolách shrnula spoustu pro nás neobvyklých zajímavostí a já si čtení opravdu užila.
Fenka anglického buldoka Lily celkem vtipně komentuje rozhodnutí své paničky pověsit povolání vědkyně na hřebík a začít dělat hospodyni. A není to jen tak. Lidé jsou různí, jejich požadavky často úsměvné, občas je taktní nevidět neslyšet.
Anglie, rok 1850. Iris pracuje v dílně, kde maluje panenkám obličeje a touží po tom být uznávanou malířkou. Díky své kráse padne do oka malíři, který podle ní namaluje obraz a zároveň ji učí kreslit. Bohužel je jí však okouzlen i slizoun Silas, preparátor zvířat, který svou posedlost dívkou touží dovést k dokonalosti. Z knihy je cítit bída a špína té doby, charaktery postav jsou umně vykresleny, líbila se.
Pro čtenáře od 9 let. Příběh o klukovi a jeho psu. Noah má fenku šeltie Risky a je z ní zoufalý. Risky na něj pořád zírá, pronásleduje ho kam se hne a bere mu věci. Pak začnou chodit na kurz poslušnosti a agility pro psy a tam si Noah uvědomí co po něm Risky celou dobu chtěla.
Hvězdička navíc za obálku, jinak zklamání. Autorka se hodně opakovala, snaha o vtipnost nevyšla. Abych nebyla jen kritická, pár zajímavostí mi kniha předala.