lesehest9 komentáře u knih
(SPOILER) Pro mě nejslabší kniha autorky, rozvláčná, moc se tam toho neděje, hlavně části s "druhou dívkou" byly repetitivní a neskonale nudné. Zajímavý začátek, ale ve chvíli, kdy se ozřejmí, kdo jsou "ti druzí", je všechno víceméně jasné. A ta laciná romance na závěr - blicí smajlík.
Kingův majstrštyk. Většinou (právem) vnímaný jako geniální horor, ale za mě hlavně nejautentičtější popis dětství, opravdový a syrový, ne kašírovaný jako v jiných knihách. Ráda se ke knize vracím.
Tahle kniha je podvod na čtenáři. Nejdříve je příběh celkem zajímavý, i když zoufale neoriginální (děti mizející beze stopy, ach jo...). Ale autor se neobtěžuje nijak přiblížit, co to jeho vraždící "TO" vůbec je, kde se vzalo, proč zrovna na tom místě a proč zrovna specificky v mrazech, vlastně se na konci knihy člověk nedozví vůbec nic (což ale dle nadšených komentářů tady evidentně spoustě lidí nevadí). Je to jako číst detektivku a nedozvědět se, kdo je vrah. Naštěstí mám tuhle knihu půjčenou z knihovny, kdybych za ni byla zaplatila, byla bych dost naštvaná. Nedá se vůbec srovnat s Trhlinou, je to ztráta času.
Před autorem smekám, díky této knize je najednou z Tribeče mystické místo spojené se řadou zmizení, i běžná média tuto fikci převzala, aniž by se obtěžovala ověřit fakta. Kniha má spád (až na ten pomalejší rozjezd), napětí i zajímavé rozuzlení.
Neskutečně rozvláčná kniha, asi po sto padesáti stranách jsem to vzdala, život není dost dlouhý na čtení takovýchto knih.
Poutavě napsané, zajímavý námět, bavila mě temná atmosféra, překvapivé zvraty (starej Šinágl! :-D), prolínání různých příběhů, které se nakonec pospojovaly, a propojení fiktivního příběhu se skutečnými událostmi a šumavskými legendami. Jednu hvězdičku ubírám za (dle mého mínění zbytečně) drastické popisy násilných smrtí a za vylíčení Ďatlovovy výpravy, které je fakticky správné tak z 50%.
(SPOILER) V téhle knize tak nějak nic nedává smysl... Hlavní hrdina se vrací do rodné vsi, ale s nikým se tam nezná, kromě jedné sousedky a jedné kamarádky z dětství... V okolí se už desítky let ztrácejí děti, ale nikdo místní si toho nevšiml, nikdo to neřeší, kromě jedné vědmy... S hlavním hrdinou komunikují ze záhrobí "ti dobří" hororovým způsobem, při tom on vždy nervově zkolabuje a za tři minuty funguje, jako by se nic nestalo... ví, že je dcera jeho nejlepší kamarádky v ohrožení, ale neobtěžuje se ji nijak varovat... prostě nic tu nedává smysl, všechny postavy byly postiženy kolektivní imbecilitou, samotné rozuzlení hodně skřípe, celá kniha působí jako puzzle, které k sobě nesedí, ale někdo je pospojoval silou. Prostě žádný Stephen King :-(