lexikon_tf komentáře u knih
Moc hezký sladkobolný příběh o lásce, odvaze, ale i intrikách. Psáno krásným květnatým jazykem, hezky se to čte, až mě to příjemně překvapilo. Postava Černého Petříčka je velmi zajímavá, pro mě byl něco mezi kladným a záporným hrdinou. Vyprávění je zasazeno do staré Prahy, líbily se mi popisy stánků na Koňském trhu nebo hostince u Beránka.
Knihu jsem si vybrala v rámci čtení ve skupině #klasikomilove a určitě si od autorky ještě nějakou knihu přečtu!
V roce 1998 se v Detroitu poprvé objevila mytická postava obra, který vraždil děti. Spravedlnosti však tehdy unikl a po 15 letech se tento Obr z mlhy, jak mu média začala přezdívat, vrací a páchá další zlo.
Proč se vrátil? A kdo je to?
Ponurý příběh v ještě ponuřejších kulisách chátrajícího města, kde se v mlze rozpadají domy, toulají se psi a navíc tu mizí děti! Policejní vyšetřovatelé se ženou za vrahem a zároveň bojují i se svými vnitřními démony.
Vyprávění je dost temné a nechybí ani akce, napětí i překvapivé zvraty. Od autora je to moje první kniha a doporučuji všem, kdo mají rádi chmurnou atmosféru a hon na padoucha.
Krásný a smutný příběh o mimozemšťanovi, který na Zemi hledá spásu pro svůj lid z planety Anthea, avšak místo toho přichází spíše zklamání a deziluze.
Kniha je geniální v tom, jak je prostá všech příkras. A velmi nadčasová! Ač jde o sci-fi žánr, nebojte se žádných přetechnizovaných ani jinak mimozemských zvláštností. Příběh je víc poetický a promlouvá skrze pocity osamělosti a marnosti.
K příběhu není třeba dodávat víc, přečtěte si knihu sami, ten zážitek opravdu stojí za to, i když je příběh trochu melancholický.
Díky společnému čtení na Instagramu jsem si knihu pořídila a jsem za to moc ráda, patří k těm, které mě chytly a už nepustí.
Na motivy knihy je natočen i film z roku 1976 s mým velkým oblíbencem Davidem Bowiem. Musím se na něj brzy zase podívat.
Skoro všichni jsme si celý život mysleli, že Frankenstein se jmenuje ta kreatura. Já tedy určitě! Až do teď, kdy jsme ho četli v minulém kole #klasikomilove.
On vlastně chudák ani jméno neměl, tedy alespoň v knize Mary Shelley. Píšu “chudák”, protože mi ho chvílemi bylo líto.
Příběh vypráví mořeplavec, který v nehostinném arktickém kraji narazí na zvláštního člověka. A tím zvláštním člověkem není nikdo jiný než Viktor Frankenstein. Vědec, který uměle stvořil monstrum, ale svého výtvoru se natolik zděsil, že ho zanechal svému osudu. A teď jej po zamrzlém kraji Arktidy nahání.
Čtení jsem si nesmírně užila, podobně jako třeba Draculu. Prvky hororu, zima, tajemno, to je přesně kniha pro mě! Pokud máte rádi vyprávění příběhu formou deníkových záznamů, knihu si určitě zamilujete.
Japonsko, květiny, chrámy, jedna protivná Francouzka, která v Japonsku najde sama sebe, umění a zase květiny.
Bylo to moc milé čtení, takové pohlazení. Bavilo mě spolu s hlavní hrdinkou ochutnávat tamní pokrmy a odhalovat nejrůznější květiny, stromy a větvičky.
Rose jede do Japonska vyslechnout poslední vůli svého otce, kterého však nikdy nepoznala. V jeho domě se postupně seznamuje nejen s otcovými přáteli, ale i s tamní kulturou.
Spolu s hlavní hrdinkou objevujeme krásy a vůně Japonska. Ona sama však kromě tohoto kouzelného místa poznává i svou japonskou část své osobnosti.
Knížka se mi četla hezky, měla jsem chuť tam odjet a poznávat popsané chrámy, zahrady a restaurace. Atmosféra je zde krásně zachycená a příběh lehce plyne. Pokud máte rádi květiny, Japonsko a jeho kulturu - určitě si knihu přečtěte.
Minulost a rodinná tajemství postupně odkrýváme s hlavními hrdinkami příběhu. Jedna přijíždí do Jelení Hory pátrat po svých kořenech, druhá tam žije po rozvodu sama s dcerou. Obě ženy se spřátelí a společně rozmotávají tajemnou historii protknutou napříč několika rodinami a generacemi.
Popis prostředí Jelení Hory, rodinná dramata i ponurá atmosféra - přesně podle mého gusta. Moje první kniha od autorky - a určitě ne poslední. Doporučuji všem, kdo se ve čtení rádi potulují tajemnými lesy.
Byl jednou jeden starý sklář a ten měl tři dcery. Jednoho dne sklář zemřel a dcery se musely o všechno starat samy. A tak se ta nejstarší vypravila na zkušenou do města, prostřední si vyhlédla bohatého ženicha a ta nejmladší - ta usedla tajně k otcovu kahanu a pustila se do práce.
Miluju romány z období 18.-19. století. Tenhle jsem si nechala na Vánoce a krásně se mi strefil atmosférou, příběhem i stylem psaní! A že je to první díl ságy, to jsem taky nevěděla, o to víc se teď těším na další díly!
Ke knize jsem se dostala díky Čtenářskému klubu na Facebooku a jsem za to moc ráda, bylo to pro mě kouzelné čtení! Moc doporučuji!
Mysteriózní dánský román, který začíná záhadnou smrtí malého grónského chlapce, čemuž se hlavní hrdinka Smilla snaží přijít na kloub. Toto nesnadné odhalování tajemných okolností nás zavede do tajných archivů národních společností a nakonec až na loď-ledoborec, která vyplouvá s tajemným posláním do mrazivého Grónska.
Dozvíme se toho také hodně o ledu. A o Eskymácích.
Ideální čtení na zimu, perfektně se mi kniha strefila do nálady a ze čtení jsem byla nadšená. Doporučuji všem, kteří vyhledávají mrazivou zimní atmosféru a příběhové tajemno!
Žít věčně? No já nevím, zavání mi to trochu osamělostí. A věčný život určitě nebude jen tak zadarmo
Knihu Neviditelný život Addie LaRue jsem četla v rámci Čtenářského klubu na Facebooku a jsem ráda, že jsem se takto ke knížce dostala. Zprvu jsem se bála, jestli to nebude nějaká romantická slátanina, ale nebyla! Naopak mě velmi překvapilo rozuzlení a samozřejmě jsem si pěkně pobrečela ️
Je to moc milý a krásně napsaný příběh o touze po svobodě, která je až taková, že hlavní hrdinku dohnala ke smlouvě s temnými silami.
Addie poznáváme v roce 1714 v jedné francouzské vesničce. Chtějí ji provdat, ale ona z toho tolik nadšená není. Ona je přímo zoufalá a tak moc chce být volná, až se uchýlí k modlitbě k temným bohům. A přání se jí nakonec vyplní. Avšak aby mohla žít věčně, nemůže po sobě sama zanechat žádnou stopu, zkrátka jako by neexistovala, jako by byla neviditelná. Kamkoli přijde, lidé na ni po chvíli zapomenou. Naučí se toho docela dobře využívat a takto se protlouká svým věčným prokletým životem už skoro 300 let.
Ale jednou, v jednom newyorském knihkupectví, se objeví mladík a ten si ji pamatuje! Jak je to možné?
No a pak… to už si ale raději přečtěte sami, stojí to za to!
A mám dalšího oblíbeného spisovatele a určitě si od pana Fitzeka brzy přečtu další pecku!
Tohle totiž byla opravdu jízda, a to doslova.
Ocitáme se na zaoceánské výletní lodi, kam hlavního hrdinu Martina Schwarze, vyšetřovatele v utajení, vyláká jeho minulost a dořešení záhady zmizení jeho vlastní rodiny na stejné lodi.
Senzačně napínavý psychothriller, neotřelé prostředí luxusní obrovské lodi a hlavní hrdina, kterému budete děsně fandit - to je skvělý koktejl, který velmi doporučuji každému, kdo má tento žánr rád, tak jako já.
Škoda, že nehraju šachy. Pro někoho, kdo tuhle hru ovládá, může možná být knížka ještě větší paráda. Ale nebojte, na příběh to nemá vliv.
Hlavní hrdinku Beth Harmonovou poznáváme v osmi letech, kdy se dostane do sirotčince. Tam se seznamuje se zajímavou hrou s černými a bílými kameny na kostkovaném hracím poli.
Beth je moc chytrá a šachy postupně ovládá natolik perfektně, že pro ni představují jak psychický, tak i fyzický únik ze sirotčince. Kromě šachu má ale malá Beth ještě jednu závislost, a to jsou uklidňující pilulky.
Stejnojmenný seriál na Netflixu, jemuž byla kniha předlohou, jsem zatím neviděla. Raději si vždy nejdřív přečtu knihu. A tahle se mi moc líbila, příběh má spád a je plný napětí. Docela jsem po přečtení knihy zatoužila naučit se šachy. Knížku vřele doporučuji!
Nehostinná krajina, kde je většinou zima nebo tma, to je pro mě ideální prostředí pro krimi příběhy. Proto jsem taky byla tolik nadšená ze Skály!
Detektiv Fin Macleod se vrací do rodného skotského městečka, aby zde vyšetřoval vraždu, která je provedena stejným způsobem jako jiná vražda v Edinburghu, kterou se tam rovněž zabýval. Mají vraždy něco společného?
Vrací se nejen na místo, odkud se snažil jako teenager uprchnout, ale také do své minulosti, z níž začínají vyvěrat na povrch dávná tajemství.
Příběh se prolíná se současnou dějovou linkou a s vyprávěním Fina z období jeho dětství a dospívání. Dozvíme se také o děsivém a nebezpečném lovu ptačích mláďat na nepřístupné skále uprostřed oceánu, kam se každoročně vydávají muži a chlapci, aby tam nejen lovili, ale také si dodali kuráže a vzájemné sounáležitosti.
Moc doporučuji všem, kdo mají rádi kvalitní psychologii postav i temné atmosféry a nehostinná prostředí. Já jsem našla svého nového oblíbeného spisovatele!
Skála je prvním dílem trilogie, takže si honem musím pořídit další díly!
Příběh podle skutečných událostí. A je docela děsivé, že se stal v nedávné minulosti.
Malá Tara žije se svými mormonskými rodiči a sourozenci v americkém Idahu na samotě, na úpatí horského masivu. Rodina se živí a přežívá všelijak, protože Bůh jim přeci pomůže. Děti do školy ani k lékaři neposílají, protože to je proti jejich přesvědčení.
A tak se rodina protlouká životem jak se dá a čtenář zírá, co všechno jedinci v příběhu zažívají a hlavně jakou sílu v sobě hlavní aktérka nachází, aby svému nepříznivému osudu unikla.
Kniha se mi líbila, hrdince Taře jsem držela palce a tu její rodinu jsem často chtěla profackovat za to, jaká příkoří musela dívka snášet.
Doporučuji všem, kdo mají rádi příběhy na základě skutečnosti.
Útlá knížka plná dobrodružství a romantiky, na své si přijdou i milovníci zlatokopů a příběhů o hledačích pokladů.
Román vychází ze skutečného příběhu “zlatého spiknutí” o ovládnutí světového volného trhu se zlatem v roce 1974.
Nechybí ani romantická linka s hlavními hrdiny, kterým čtenář celou dobu fandí a drží palce, aby všechno dobře dopadlo.
Mně se to líbilo. Taková příjemná oddechovka na víkend.
Životopisný román o francouzském malíři Edgarovi Degasovi jsem vyhrála v soutěži u Argo, z čehož jsem měla nesmírnou radost, jelikož jsem si knihu moc chtěla přečíst. A byla jsem velmi příjemně odměněna.
Kniha je krásně a čtivě psaná, příběh mě hned strhnul a úplně jsem měla chuť něco začít malovat a tvořit - tak inspirativně a poutavě je popsán život i dílo tohoto slavného francouzského umělce.
V příběhu se krásně prolíná Degasův podzim života s jeho mládím, cestou do New Orleans i osudem jeho životní lásky.
Vypravěčkou příbehu je mladá žena, která se hlásí do služeb starého, slepého a zahořklého umělce. Tento se má brzy stěhovat ze svého starého pařížského domu, proto je potřeba pomoci mu roztřídit a katalogizovat jeho domácí sbírku, která čítá nepřeberné množství obrazů, skic, sošek a všeho možného. A samozřejmě dojde i na “třídení” jeho vlastních vzpomínek, jitření minulosti a odhalení starých tajemství!
Opravdu krásná kniha, pokud máte rádi tak jako já umělecký svět a životopisná díla, velice doporučuji k přečtení!
To bylo něco! Všechny ty rozlehlé Síně, burácející Přílivy, vznešené Sochy a nekonečná Schodiště… já je všechny viděla. Byla jsem tam.
Knihu Piranesi jsem si moc chtěla přečíst. Nakonec jsem ji zhltla za 5 hodin nonstop čtení. A jsem okouzlena!
Nejdřív jsem si myslela, že se budeme s hlavním hrdinou jen tak bezcílně potulovat po neskutečných a fantaskních Síních rozlehlého Světa.
Pak se mi vyjevil napínavý příběh křehké lidské existence, otázky dobra a zla a bezbřehé hranice fantazie.
A nakonec jsem zjistila, že jsem se celou tu dobu při čtení knihy potulovala po tom fantaskním světě společně s Piranesim.
A byl to opravdový zážitek!
Občas čtu ke knihám anotace, občas mě k nějaké knize něco přitáhne, tady to možná bylo autorovo jméno (“pamuk” znamená v srbštině - a jak jsem následně zjistila i v turečtině - “bavlna”).
Kniha je sice trochu bichle, ale historická a s detektivní zápletkou, a jsem moc ráda, že jsem si jí přečetla. Dostat se totiž do turecké iluminátorské dílny nebo k sultánovi, to není každý den.
V příběhu se dostaneme na konec 16. století do Istanbulu, kde se má pro sultána vyhotovit iluminovaná kniha, oslavující jeho velikost.
Tamní iluminátoři, zvyklí malovat po způsobu starých mistrů, se však brání novým “franckým” způsobům malby, která je v rozporu s jejich vírou a znamená pro ně hřích.
Nejen tato záležitost rozpoutává mezi bratry iluminátory nevraživost a dojde dokonce k vraždě jednoho z nich!
Příběh nám vypravují různé postavy, živé i neživé, každá ze svého úhlu pohledu.
I díky těmto různým perspektivám vyprávění si čtenář může udělat obrázek nejen o tom, kdo je vrah, ale také o tehdejší víře ve staré a osvědčené, kdy cokoli nového a neznámého bylo považováno za špatnost.
Jo Nesbø je jedním z mých velkých oblíbenců. Četla jsem od něj už téměř všechno, kromě knih o doktoru Proktorovi pro děti ️
Nová kniha povídek Žárlivost mi tedy nesměla v knihovně chybět.
Je tu opět a opravdu vidět, že Nesbø je mistr vyprávění příběhů. V knize je 7 různě dlouhých povídek, všechny mě nadchly, každá svým způsobem. Povídka s názvem Žárlivost je nejdelší a taky mi nejvíc utkvěl v hlavě její děj. Avšak perfektní jsou všechny!
Všechny povídky mají taky něco společného (kromě tématu žárlivosti).
Pokud jste nečetli - vřele doporučuji!
Překvapivě dobré čtení! Od knížky jsem nic nečekala, jako většinou, nechávám se vtáhnout do děje. O to víc mě příběh velmi příjemně překvapil! Knížku jsem měla půjčenou a zhltla jsem ji za dva večery. Zdá se, že jsem našla novou oblíbenou autorku!
Zajímavé čtení. Zaujal mě název, obálka i anotace. Adam Kulakov, vnuk slavného výrobce hraček Arkadije Kulakova, který přežil Osvětim. Děj se odehrává v Austrálii, ale retrospektivní dějová linka nás zavede právě do Osvětimi roku 1944.
Adam je samolibý floutek ve středním věku, který si užívá života, nehledíc napravo, nalevo. Zatímco jeho dědeček Arkadij bojuje s nemocí a démony své minulosti, jeho snacha pomalu odkrývá tajemství, jejich odhalení může zničit vše, co Kulakovova rodina celý život budovala.
Většinou nemívám od knih žádná očekávání, proto mě zvrat v knize docela šokoval! Ale víc nemohu prozradit, jen doporučím - přečtěte si knihu sami, je to taková víkendová oddechovka a možná budete taky tak překvapení zvratem, jako já