lexikon_tf lexikon_tf komentáře u knih

Dokonalé stopy Dokonalé stopy Helen Fields

Na tuhle sérii jsem se moc těšila a moje očekávání dopadlo báječně! Sice jsem asi jedna z mála, kdo se teprve seznamuje s dvojicí vyšetřovatelů Lucem a Avou, ale o to víc si jednotlivé díly budu užívat.

Výletníci ve Skotské vysočině ohlásí hrůzný nález - na poměrně nedostupném místě je nalezeno ohořelé tělo, které je podle následného ohledání identifikováno jako nedávno zmizelá právnička Elaine.

Jenomže skutečná Elaine je stále naživu a pod zámkem psychotického trýznitele. A kdo tedy byla nebohá oběť, která měla svést vyšetřovatele na falešnou stopu? Bohužel Elaine nebyla poslední vrahovou obětí, a tak začíná hon na neznámého pachatele.

Moc se mi líbilo, jak je zápletka uchopena a jak pěkně graduje, protože my padoucha už známe, zatímco kriminalisté po něm doposud pátrají. Což nijak neubírá na napětí, naopak, mám ráda, když je příběh takto pěkně zacuchán. Navíc sympatická dvojka vyšetřovatelů, o jejichž soukromí se také leccos dozvíme, dodává příběhu zajímavý šmrnc. A já už se moc těším na další díly a velice doporučuji!

13.11.2024 5 z 5

Host Host B. A. Paris (p)

Moje druhé setkání s autorkou a opět jsem si čtení užila!

Gabriel a Iris se vracejí z dovolené o pár dní dřív a ve svém domě najdou kamarádku Laurie, která si právě prochází nešťastným obdobím. Sice se to úplně nehodí, ale nechají ji tam ještě nějaký čas bydlet, než si dá svůj život trochu do pořádku.

Gabriel se trápí také tím, že byl nedávno svědkem tragické nehody v nedalekém lomu. Domácí pohoda je narušena i nečekanou návštěvou Laurie, která se protáhla víc než by bylo domácím vhod. Ale je to nejbližší kamarádka, tak se všemožně snaží ji podpořit.

Zapeklité vztahy a tajemství mezi všemi zúčastněnými vygraduje v nečekaný závěr, příběh pěkně rozehrává psychologické drama mezi protagonisty. Doporučuji všem kdo mají rádi šokující zvraty!

28.10.2024 4 z 5

Mlčící fontány Mlčící fontány Ruta Sepetys

Moc krásný příběh ze Španělska za vlády diktátora Franca. Tato kniha byla moje druhé setkání s Rutou Sepetys. Líbí se mi, jak autorka dokáže skloubit silný příběh na pozadí historických událostí a prodchnout jej křehkou linkou o přátelství a lásce.

Osmnáctiletý Američan Daniel přijíždí s rodinou na prázdniny do Madridu. Jeho otec, vlivný ropný magnát, zde má jakési obchodní záležitosti, zatímco Danielova matka, původem ze Španělska, se ráda vrací do rodné země.

V hotelu se Daniel seznámí s pohlednou a plachou pokojskou Anou, která mu ukazuje skutečný španělský život. Pomalu mezi nimi vzniká přátelství, které je však nevhodné a nejen proto i křehké.

Daniel také velice rád fotí, a tato jeho vášeň postupně odhaluje, co se skrývá pod povrchem temperamentního města, které se i jemu na dlouho zaryje pod kůži.

Historie, strach, láska či přátelství v rozmezí let, sluncem rozpálené madridské ulice, býčí zápasy, ale i smutné osudy dětí v sirotčinci, to jsou přísady tohoto poutavého románu, který jsem si moc oblíbila. Velice doporučuji!

27.10.2024 5 z 5

Zimní hrob Zimní hrob Peter May

Moje další setkání s autorem po skvělé trilogii z ostrova Lewis. A hned mrazivý thriller z nedaleké budoucnosti naší planety stižené klimatickou katastrofou!

Rok 2051. Na severu Země je příliš vody a zima, na rovníku se zas nedá žít z důvodu nesnesitelného vedra. Ve Skotsku, kde se příběh odehrává, zuří neustálé sněhové bouře.

Meteoroložka Addie při pravidelné kontrole přístrojů na své meteostanici však narazí na podivný nález - v ledu je zamrzlé lidské tělo!

Případu se ujímá zkušený detektiv Cameron, který však momentálně řeší svůj vážný zdravotní stav. I přesto se vydává na Skotskou vysočinu, aby vyšetřil záhadu smrti zamrzlého člověka. Navíc, meteoroložka, která mrtvolu objevila, je Cameronova dcera, s níž už léta nebyl v kontaktu.

Cameron se tak musí vypořádat nejen s vrahem, který stále uniká spravedlnosti, ale také s vlastní minulostí. Musí se všemu postavit čelem, ať to stojí, co to stojí.

Skutečně mrazivé a velice napínavé čtení, které mě pohltilo od začátku do konce. Věděla jsem, že se mi tato novinka od autora bude líbit, obzvlášť když byla na doporučení od mé milé @marketa_kom_books, jíž zároveň moc děkuji za laskavé zapůjčení! Velice doporučuji!

28.09.2024 5 z 5

Labuť a lovec Labuť a lovec Jiří Březina

Velice chutná jednohubka s krásně odvyprávěným příběhem, moc mě bavilo být na tom pradávném a mystickém místě se všemi protagonisty, i když to chvílemi jistě bylo bytí nesnadné. Ale velice poutavě podané!

Na území dnešního Lipna kdysi dávno pobývaly kmeny lovců, pastevců a zemědělců. O své teritorium se museli bít a čelit všemožným nástrahám a obavám z cizích a nepřátelských kmenů.

Jednoho dne lovec postřelí labuť, avšak namísto kořisti si odnáší zvláštní bytost z jiného světa. Bytost opředená záhadami a cizokrajností je zprvu trnem v oku každému členovi kmene lovců, nakonec si ale na její přítomnost přeci jen zvyknou. Nebo ne?

Lovci nepolevují v prozkoumávání širšího okolí a v honbě za úlovky narazí v lesích na vypleněnou vesnici. Sami pak mají co dělat aby se ve zdraví dostali zpět ke svým blízkým.

Atmosféra příběhu je velice působivá a moc jsem si toto putování užila. Pan Březina píše skvělé detektivky a i tady u této chuťovky jsem byla nadšená! Moc doporučuji!

22.09.2024 5 z 5

Muž, který zemřel dvakrát Muž, který zemřel dvakrát Richard Osman

Na volné pokračování Čtvrtečního klubu amatérských detektivů jsem se moc těšila, protože první díl se mi hodně líbil. I tentokrát se setkáme se čtveřicí stařečků, kterým hned tak něco neunikne.

V poklidném seniorském městečku, kde naši hrdinové užívají podzimu života, se objeví dávný Elizabethin známý. A potřebuje od Elizabeth pomoc. Je totiž obviněn z krádeže diamantů a teď se potřebuje někde ukrýt.

Elizabeth samozřejmě trvá na tom, že se na jeho ochraně budou podílet všichni její přátelé, a tak je postupně zasvětí do situace. Jenomže najednou je nalezena mrtvola a další budou následovat. Co teď? Poradí si starouškové se situací tak bravurně a s důvtipem jako vždy?

Moc doporučuji, tohle ja taková krásná a milá oddechová detektivka, u které nestačím žasnout, jak mistrně je propracován děj i postavy. Bude ještě další díl? Já bych si ho moc ráda přečetla!

20.09.2024 5 z 5

Panenka Panenka Yrsa Sigurðardóttir

Jako tradičně skvělá Yrsa a pokračování mojí oblíbené islandské série s Huldarem a Freyou. Tentokrát o podivném a hrozivém nálezu vyloveném z mořského dna.

Mladá maminka s dcerkou si vyjedou s kamarádem na moře, avšak místo ryb z vody v síti vytáhnou starou rozbitou panenku. I přes její odpudivý vzhled si ji holčička chce nechat. A to se neukázalo jako dobrý nápad.

Mezitím chce mladá dvojice cizinců strávit levnou dovolenou na Islandu pod stanem. Jenomže cena, kterou nakonec za tento výlet zaplatí je tou nejvyšší.

Huldar a jeho tým pátrají po lidských ostatcích na mořském dně. Záhy vyjde najevo, že zdánlivě nesouvisející případy mají společného jmenovatele. A tím není nic jiného než záhadná panenka.

Mistrně propojené případy a postupně do sebe zapadající díly děsivé skládačky, takto to umí jedině Yrsa. Já jsem se opět a s chutí nechala unést na této islandské krimi vlně. Velice doporučuji!

29.08.2024 5 z 5

Profesorova milovaná rovnice Profesorova milovaná rovnice Jóko Ogawa

Ač baseballu ani matematice neholduji, tahle kniha má svoje veliké kouzlo. Je totiž především o síle přátelství. A asi to byla i první kniha, u které jsem namísto slovníku použila kalkulačku.

Geniální matematik, stařičký pan profesor, trpí po dávném úrazu zvláštní poruchou paměti - nepamatuje si nic staršího osmdesáti minut. Nově najatá hospodyně je zprvu překvapena, že jeho oblek je pokrytý nejrůznějšími papírky se vzkazy - to proto, aby měl profesor důležité informace pěkně na očích.

Hospodyně s profesorem se každé ráno znovu a znovu seznamují, postupně si však vytvářejí opatrné rituály a vzniká mezi nimi křehké přátelství.

Hospodyně má 10letého syna, kterého vychovává sama. Postupně jej seznámí s profesorem, jemuž chlapec ihned přiroste k srdci. Tato nesourodá trojice zažívá zvláštně dojemné společné chvíle, o to dojemnější i zábavnější, že se vše musí plánovat s ohledem na 80minutovou profesorovu světlou chvilku.

Moc milý a dojemný příběh o různých podobách přátelství. Velice doporučuji všem, kdo mají rádi silné příběhy!

21.08.2024 4 z 5

Velrybí divadlo Velrybí divadlo Joanna Quinn

Sága jedné rodiny z anglického venkovského panství na počátku 20. století. Osamělá holčička Cristabel, která touží po bratrovi, jehož by zasvětila do svých tajemství a vzala pod svou ochranu, žije ve svém světe fantazie, do kterého utíká před nedostatkem lásky a vřelosti vlastní rodiny.

Časem se sourozenců skutečně dočká, ale tak trochu jinak, než očekávala. Mezitím, kdy ztratila jak matku i otce, vládne v jejich domě macecha a Cristabelin strýček.

Jednoho dne učiní Cristabel na břehu moře nevídaný objev - moře vyplavilo velrybu a Cristabel si usmyslí, že je celý úlovek její. Časem si z velrybích kostí postaví s ostatními dětmi divadlo, kterému je velice oddána a do kterého naverbuje skoro celou svojí rodinu včetně služebnictva.

Jak Cristabel a její sourozenci dospívají, blíží se druhá světová válka, která do jejich životů vnese strach a odloučení. Každý člen rodiny se s nastalou situací vypořádává jak nejlépe umí. Podaří se dát znovu dohromady trojici sourozenců, které válka odvála každého na jinou stranu?

Moc hezké, dojemné i napínavé vyprávění o životě jedné rodiny na pozadí historických událostí. Přiznám se, že víc se mi líbila první část, kdy děti byly ještě malé a hrály svoje velrybí divadlo, které neustále zdokonalovaly. Ale i druhá část o válce je velice zajímavá, já bych se však klidně spokojila s tou první půlkou. Doporučuji všem, kdo mají rádi rodinné ságy ze starých anglických sídel.

16.08.2024 4 z 5

Holly Holly Stephen King

Tohle bylo tak skvělý! King je můj velký oblíbenec a ještě nikdy mě nezklamal. Na tuto knihu jsem se moc těšila a opravdu to stálo za to, jako vždy.

Holly Gibney, postava, kterou čtenář poznal v předchozích Kingových knihách (např. Outsider), zde dostává svůj prostor coby soukromá vyšetřovatelka. Jelikož Holly je osoba přepečlivá, dá se předpokládat, že ani případů, do nichž, se zakousne, se tak snadno nepustí.

Hollyina detektivní kancelář, toho času v době covidové karantény uzavřená, dostává případ pohřešované mladé dívky. Zoufalá matka, která se na Holly obrátila, se nedá odbýt a je přesvědčená, že se dceři stalo něco hrozného.

Poblíž místa, kde byla dívka naposledy spatřena, bydlí párek akademiků v důchodovém věku. A ti mají poněkud zvláštní a dost děsivý koníček. Že by to souviselo se zmizením nejen mladé dívky, po které Holly pátrá, ale také dalších pohřešovaných osob, o kterých se Holly postupně dozvídá?

Perfektně vykonstruované, skvěle napsané a i když od začátku víme, na čem jsme, stejně jsem byla napnutá jak struna, jak se se vším Holly vypořádá. Kdo nemáte se spisovatelem ještě zkušenost a máte obavu, že se budete při čtení bát, tak nebojte - tohle je spíš taková (trochu nechutná) detektivka. Moc doporučuju!

10.08.2024 5 z 5

Není úniku Není úniku Cara Hunter

A do třetice Adam Fawley. Tentokrát při vyšetřování otřesné smrti v hořícím domě.

Hrůzný případ úmrtí malých dětí, které uhořely ve vlastním domě je o to záhadnější, že jejich rodiče nejsou k nalezení.

Inspektor a jeho tým pomalu odkrývají zuhelnatělé sutiny domu a spolu s nimi i tajemství rodiny, která zde žila. Jednalo se o náhodné žhářství nebo to byl důmyslný čin poháněný jiným motivem? Adam Fawley na to přijde a my s ním.

Tato série mě chytla od prvního dílu díky své čtivosti a napínavosti, a také vrchní vyšetřovatel si hned získal moje sympatie. Už se těším na další díly a moc doporučuji!

09.08.2024 5 z 5

V temnotě V temnotě Cara Hunter

Druhý díl se sympatickým inspektorem Adamem Fawleym. Opět skvělá napínavá jízda s překvapivým rozuzlením!

Ve sklepě jednoho domu je při rekonstrukci sousedního sklepa nalezena žena s dítětem, oba jeví známky strádání a nikdo nezná jejich totožnost.

Majitel domu je senilní stařík, který nemá o těchto utajených nájemnících ani ponětí. Nebo snad ano?

Na inspektorovi Adamovi Fawleym a jeho týmu je zjistit pravdu a totožnost ženy s dítětem. Avšak pravda je ještě zamotanější než nejodvážnější domněnky a fantazie.

Další skvělý thriller, od kterého se nešlo odtrhnout dokud jsem neodhalila jak to všechno bylo. Moc doporučuji!

03.08.2024 5 z 5

Někdo blízký Někdo blízký Cara Hunter

Další můj objev na poli detektivních sérií, za jehož doporučení moc děkuji mé milé @marketa_kom_books! A tolik se mi to líbilo, že jsem si dala hned 3 díly po sobě!

Při rodinné oslavě se ztratí osmiletá Daisy. Rodiče ani hosté si ničeho nevšimli, a tak má inspektor Adam Fawley co dělat, aby co nejdříve zachytil stopu pachatele.

Celá Daisyina rodina je tak trochu zvláštní, evidentně každý z nich skrývá nějaké tajemství. K nalezení holčičky však žádná stopa nevede.

Inspektor Fawley je velký sympaťák, který se potýká s vlastním rodinným dramatem. Postupně se čtenář dozvídá, jakému traumatu chudák inspektor ve svém životě čelí.

Napínavé a čtivé psychologické drama, s překvapivým koncem - musela jsem hned zhltnout i další 2 díly. Moc doporučuji!

02.08.2024 5 z 5

Vila v Itálii Vila v Itálii Julie Caplin

Další ze série romantických útěků nás zavede tentokrát do slunné Itálie.

Lia svého vlastního otce nikdy nepoznala, až díky staré fotografii a dávnému rodinnému tajemství, které teď odhalila, se dozvídá, že její biologický otec je slavným italským hercem!

Rozhodne se vypátrat jej a zjistit pravdu, proč od její matky kdysi odešel a nejevil zájem ani o Liu. Setkání však brání hercův manažer a zároveň nevlastní syn Raphael, který se obává, že Lia je jen další ze zástupu bláznivých fanynek.

No jo, jenomže ten Raphael je navíc náramný fešák a… a hádejte co bude dál!
Asi je všem jasné, že o romantiku ani v tomto díle nebude nouze, a ač je děj předvídatelný, hezky se to čte a díky prostředí, do kterého je příběh zasazen, je tato kniha ideální pro prázdninové čtení. Moc doporučuji!

01.08.2024 5 z 5

Vlastní spravedlnost Vlastní spravedlnost Camilla Läckberg

(SPOILER) Pokračování mojí oblíbené série s Patrikem a Erikou nás opět zavede na chladný sever. Copak rozčeří tamější klídek tentokrát?

Podivná dopravní nehoda, při které zemřela řidička vozu, evidentně na otravu alkoholem, nedá vyšetřovatelům spát.
Naštěstí dostávají do týmu novou posilu, šikovnou Hannu. Je tedy trochu záhadná, ale všechno se včas dozvíme.

Současně se nedaleké město Tanumshede hodlá proslavit díky chystané reality show, která se zde má natáčet. Jedna z účastnic show je však záhy nalezena mrtvá.

Vyšetřovatelé brzy najdou podobnost těchto úmrtí s nevyjasněnými starými případy, což pro Patrika a jeho tým obnáší spoustu času stráveného v archivu.

Mezi tím vším vyšetřováním vražd Patrik a Erika chystají svatbu. V Eričině sestře Anně, která se oklepává z vraždy svého manžela, však nakonec najdou užitečnou pomocnici.

Napínavé a čtivé, opět jsem si hezky početla a těším se na další díly! Doporučuji!

31.07.2024 5 z 5

Vražedná naděje Vražedná naděje Wendy Dranfield

Už 4. díl s detektivem Madison Harper a já si musím okamžitě co? Přečíst předchozí díly. Jelikož tohle bylo prostě skvělé!

V poklidném městečku Lost Ceek se chystá oslava svátku Dne díkůvzdání. Sváteční náladu však pokazí nález mrtvé ženy, pečovatelky z nedalekého domova seniorů.

Madison Harper se pouští do vyšetřování, avšak náhlé úmrtí kolegy všem přidělává další vrásky na čele.

Nate Monroe, soukromý vyšetřovatel a kamarád Madison, se pouští do starého odloženého případu zmizení babičky s vnukem. Kam se beze stopy poděli?

Zamotané případy, napínavé vyšetřování s neméně šokujícími zvraty, k tomu sympatičtí detektivové - myslím, že jsem objevila další poklad mezi krimi příběhy. Velice doporučuji a teď už honem přečíst celou sérii pěkně od začátku!

29.07.2024 5 z 5

Polibek múzy Polibek múzy Lisa Rosenbecker

Napínavá fantasy z knižního prostředí - proč ne! Jako vždy u tohoto žánru jsem nakonec příjemně překvapená, že mě to baví.

Malou je dcerou skutečné ženy a fiktivní knižní záporné postavy, díky čemuž oplývá zvláštními schopnostmi. Její jediný polibek dokáže ukrást nápady z hlav spisovatelů.

Tyto své schopnosti využívá v rámci práce pro Litersum, kde se soustřeďují jí podobní jedinci a mají za úkol zachovat knižní svět v rovnováze.

Při jednom z úkolů, kdy má Malou připravit jednoho spisovatele o nápad na knihu, ji však kdosi předběhl - a připravil spisovatele nejen o nápad, ale rovnou o život.

Malou se stává podezřelou, když se případy s mrtvolami opakují, a tak musí napřít své síly a očistit se od všech podezření.

Zajímavý nápad, napínavý děj i romantická linka, všechno hezky sladěné a podané poutavou formou, bavilo mě to a mohu jen doporučit všem, kdo mají rádi přechody do neotřelého fantaskního světa.

26.07.2024 4 z 5

Usedlost Usedlost Maria Turtschaninoff

Jedno místo, několik staletí a generací, a stále jiné a nové příběhy, které vypráví Usedlost. Za zapůjčení a doporučení moc děkuji mé milé @marketa_kom_books.

Kdysi dávno, v 17. století, se vysloužilý voják usadil poblíž mokřadu a založil si zde své obydlí a obživu. Jeho spojení s přírodou mělo až magický nádech, který provází toto místo napříč staletími.

Tato netradičně pojatá kronika jednoho místa mi často připomínala vyprávění o legendách a mýtech spojených s pradávnými kulturami.

Vyprávění jednotlivých postav se prolíná a navazuje na předchozí generace, a vše se propojuje právě díky domu zvanému Usedlost, která byla domovem pro mnohé.

Poutavé zamyšlení nad vlastními kořeny a také nad odkazem pro budoucí pokolení. Doporučuji!

25.07.2024 5 z 5

Hrob Hrob Yrsa Sigurðardóttir

Druhý díl nové mrazivé série od mé oblíbené autorky mi nemohl uniknout!

Parta vysokoškolských přátel přijíždí na Vestmannské ostrovy na poslední rozloučení se zemřelou kamarádkou. Jejich setkání po letech se však rázem promění v boj o holý život.

Výhrůžné telefonáty uprostřed noci, záhadná smrt na pobřeží a tajemství dávného mejdanu, to je velice slibná kombinace pro další thriller od této skvělé autorky!

Mrazivá atmosféra tu pokrývá každou stránku a napětí by se dalo sekat sekáčkem na led! I zde opět potkáváme sympatický vyšetřovatelský tým v čele s Týrem, Karó a Idunn, s nimiž jsme se setkali v prvním díle s názvem Není úniku. Velice doporučuji a netrpělivě čekám na další díly!

24.07.2024 5 z 5

Klub nenapravitelných optimistů Klub nenapravitelných optimistů Jean-Michel Guenassia

To byla nádhera! Bichle jak hrom, ale stránky rychle ubíhaly, jak mě příběh nadchnul a pohltil!

Sledujeme příběh dvanáctiletého Michela, žijícího s rodinou v Paříži roku 1959. Napjatým vztahům v podivné rodině Michel uniká prostřednictvím hraní fotbálku s kamarády po hospodách. Jednou tak objeví i tajemné dveře, kam chodí pouze dospělí pánové. Co tam asi dělají?

Zvědavost Michelovi poodhalí tajemství oněch dveří, za kterými se ukrývá Klub nenapravitelných optimistů. Ten sestává z mužů nejrůznějších národností a věkových kategorií, kteří si sem chodí poklábosit, zahrát šachy nebo prostě jen tak pobýt.

V klubu je spousta zajímavých postaviček, o jejichž životní cestě se hodně dozvídáme a dotváří se tak celkový pohled na partu emigrantů z tohoto klubu optimistů, i když jejich životní cesty se mnohdy optimisticky nejevily.

Michelovo dospívání dostává rychlý spád - v rodině se odehrávají dramatické situace, jeho bratr přes nesouhlas rodiny narukuje do války, a tak na jedné straně mladý Michel o některé přátele přichází a nové zas získává.
Krásný příběh o síle přátelství. Moc doporučuji!

23.07.2024 5 z 5