Lienilda Lienilda komentáře u knih

Kocour Fiškus a vánoční skřítek Kocour Fiškus a vánoční skřítek Sven Nordqvist

Kniha je prý pro děti od 3 let. Na to je tam podle mě příliš textu, ale třeba už pětileté by mohla určitě více zaujmout.
Já jsem si ji každopádně přečetla sama a v klidu a moc jsem si užila příběh i ilustrace.

30.12.2022 5 z 5

Čekání na Vánoce s Luckou, Jendou a Martínkem Čekání na Vánoce s Luckou, Jendou a Martínkem Andrea Popprová

Nesmírně milá knížka, kterou jsem četla s dětmi už třetí zimu. Provede nás obdobím od svatého Martina do Štědrého dne.
Mám ráda dílo Andrey Popprove a moje děti hlavně různé úkoly a hledačky. Já se tedy přiznám, že jim nedovolím do knihy kreslit, chci ji mít jako novou každý rok. :) Vystřihovánky si okopirujeme na tvrdý papir, úkoly plníme ukazováním, křížovku třeba přepsáním na papír a hlavně mezi tím vším se odvíjí nějaký děj. Vlastně jsme tam něco doplnili, v jednou úkolu se mají obkreslit malé ručičky.
Mám doma i knihu Jaro je tu. Ale na tu ještě nedošlo... Tak třeba za pár měsíců.

21.12.2022 5 z 5

Co život dal a vzal Co život dal a vzal Betty MacDonald

Nadčasová kniha.

O knize Vejce a já jsem se dozvěděla tady na DK, protože bývá často v žebříčkách nebo ji lidé doporučují v diskuzích. Koupila jsem si ji v Levných knihách a když jsem ji pak půjčovala svojí mamce, zjistili jsme, že má ve svojí knihovně trojdílné pokračování Co život dal a vzal ze 74. roku. Vejce a já předtím nejspíš nečetla.

1. Kdokoli může dělat cokoli - vtipně popsané střídání zaměstnání, postavičky z kanceláří, šéfové. Je tam cítit obrovská láska k rodině, ale co mi v knize chybělo bylo více informací o prvním manželovi, jak se stavěl k jejímu odchodu, jestli jí přispíval na dcery, jestli ho dcery ještě vůbec někdy viděly. Co mě také v této knize mrzelo bylo, že Betty píše jen o tom jak chodí do práce, po práci na večeři s muži nebo večírky, ale nějaká popisovaná péče o její dcery tam úplně chyběla. Jak kdyby se o dcery starala jen její rodina.

2. Morová rána - tato část se mi líbila nejvíce, protože jsem hlavně neměla tušení, že TBC se dříve dalo léčit a hlavně jakými prostředky. Panejo, tak moc jsem soucítila s pacienty co musely vytrpět (hlavně tu hibernační zimu).

3. Dusím se ve vlastní šťávě - příjemné povídání o životě na ostrově Vashon. Jen to několikrát zmíněné "vystřikování mušlí" mi příliš sluchově nelahodilo, stejně jako burská pomazánka a kaguár (z vejce a já).

Tyto knihy hodnotím velice kladně a těším se co se dozvím z knihy "Hledání Betty MacDonald" od Paula Becker a doufám, že některé moje otázky budou zodpovězeny.

11.10.2022 4 z 5

Přitažlivost planety Krypton Přitažlivost planety Krypton Jiří Mádl

S knihou a dějem jsem absolutně spokojená. Nemůžu jí asi ani nic vytknout. Prostě mi sedla a jestli Jirka Mádl ještě něco napíše, přečtu si to spíše než jiné současné české autory.

18.08.2022 5 z 5

Poslední knihkupectví Poslední knihkupectví Madeline Martin

Kniha se sice čte pěkně, lehce, ale jaksi ty postavy a příběhy nejsou úplně propracované jak bych si představovala. Například láska naší hlavní hrdinky je postava jak z červené knihovny. I popisované události jsou sice zajímavé, ale prostě jen o nich čtete. Neprožíváte žádný jejich žal, smutek, vyčerpání z každodenního bombardování a spaní v úkrytu.
Měla jsem od knihy mnohem větší očekávání...

18.07.2022 3 z 5

Heidi, děvčátko z hor Heidi, děvčátko z hor Johanna Spyri

Přečteno v rámci výzvy - příběh odehrávající se v horách. Jako malá jsem v devadesátkách dostala vydání s růžovou obálkou a ilustracemi Marie-José Maury a zkrácenou verzí příběhu. Ty ilustrace byly prostě nádherné a já tu knihu četla stále dokola. Musím se u rodičů po té knížce podívat.
V současnosti jsem si půjčila v knihovně vydání od původní autorky, nezkrácené, ilustrace se mi až tak nelíbily (nakladatelství XYZ), ale číst ten příběh v nezkrácené verzi bylo zajímavé. Hodně prostoru je věnováno náboženství a mravokárným poučením a také je tu více zmíněna minulost dědečka.
Hodnotím jako velmi pěknou a lehce přečtenou knihu.

18.07.2022 4 z 5

Cukrárna v Paříži Cukrárna v Paříži Julie Caplin

Vypujcila jsem si knihu jako takoveho romantického rychlopruvodce Paříži pri mych par dnech dovolené v Parizi. Necim jsem se i inspirovala. Třeba tolikrát zmiňovanou cukrárnu Laduree (zakusek Ispahan je fakt boží), bych bez knihy naprosto minula.

Co se mi opravdu libi, s jakou vášní autorka popisuje jidlo a pamatky, ktere překrásně doplňují dojem z místa. Na druhou stranu u rozhovorů hlavnich hrdinu jsem chvílemi "mlátila hlavou do zdi" jak to bylo špatně popsané a trapné.

Celkově je to průměr. Jenny Colgan, která píše podobné knihy jako Caplin, to má podle mě mnohem lépe propracované.

13.06.2022 3 z 5

Kanálníčci: Strašidla z podzemí Kanálníčci: Strašidla z podzemí Michaela Fišarová

Ilustrace Anety Žabkové známe z časopisu Puntík a máme je moc rádi. Syna čeká k narozeninám kniha Botička od A.Ž., tak jsem zvědavá. Od pani Fišarové je toto moje první kniha a je tedy suprova. Krátké kapitoly na večerní čtení, ale stejně jich přečtěte vic... děsivě krásné obrázky a vtipný, místami nechutný příběh :) dětem se stoprocentně bude líbit.

21.01.2022 5 z 5

Kniha zvláštních nových věcí Kniha zvláštních nových věcí Michel Faber

Po první kapitole jsem si říkala, že to bude asi dost filozofické a náboženské, jestli to vůbec dám. Ale po čase jsem si na ten styl zvykla a pokračovala víceméně bez problémů. Takže se nezalekněte a dejte tomu šanci.
Podobnou knihu, kde by se prolínalo tolik témat jako sci-fi, ekologie, duchovní a filozofická témata, jsem ještě nečetla. Mrzelo mě, že tam nebyl větší prostor dán popisu toho co se dělo s planetou Země, všechno jsme se jenom dozvídali z dopisů a velice zjednodušeně. Asi by to bylo na další knihu. Taky jsem se nedozvěděla co se stalo s tím člověkem, kterého hlavní hrdina potkal v tom prázdném městečku, kde žil jako poustevník. Byl to výplod jeho fantazie nebo skutečnost?
Moc se mi líbil popis těch mimozemšťanů a co jsem se o nich dozvěděli na konci. Podle mě by to chtělo ještě více informací. Byla to trochu náročnější četba, ale obohacující.

17.04.2020 4 z 5

Historie včel Historie včel Maja Lunde

Nad touto knihou budu premyslet jeste dlouho. Zanechala ve me hodně pocitu a bezmoci kvuli vymirani ktere se jim deje. Na zaver nebylo uplne vysvetleno, jak se po katastrofe takovych rozmeru muze jeste neco objevit. Tri dejove linky super, uplne mi prislo jako bych cetla 3 ruzne knihy, ktere se na zaver krasne propojily. A mam v planu se na youtube podivat na dokument Vanishing of the bees s anglickymi titulky. Svuj boj jsem zacala tim, ze cast zahrady nechavam neposekanou a jak to v ni zije... vcelky, motyly, broucci.

29.05.2019 4 z 5

Pekáč buchet Pekáč buchet Kateřina Petrusová

Docela dobra oddychovka, nejlepe k bazenu a koktejlu si to predstavuji. Zaver si to u me spravil, autorka si opravdu krásně hraje se slovy. Par prirovnani s tou rostlinou dvoudomou me pobavilo. Libilo se mi take, ze v teto knize autorka mezi řečí (asi dvakrat) zminila Wintera - postavu z knihy S hlavou v oblacich (pejru). No a ja asi vyzkousim recept na makadamove kolacky, kdyz uz jim bylo doprano tolik prostoru. Dobrou chut a dobre cteni.

18.05.2019 3 z 5

Deník malého poseroutky Deník malého poseroutky Jeff Kinney (p)

Tuhle knížku jsem si vybrala, protože jsem chtěla splnit Čtenářskou výzvu a tohle mi s končícím rokem plně vyhovovalo. Bavila jsem se mnohem víc než jsem původně čekala a opravdu to díky mnoha obrázkům bylo přečtené za cca 2h.

29.12.2017 5 z 5

Oflajňák Oflajňák Václav Toman

Knížka mě zaujala svou anotací, koupila jsem synovi za vysvědčení ve druhé třídě a zároveň abych podpořila čtení a intonaci se kterým má, podle paní učitelky, problém většina dětí ve třídě a musí víc trénovat. Nooo, různě i nerůzně jsem zkoušela syna motivovat aby se do čtení pustil, bez výsledku. Až nakonec návrh, že po přečtení pár stránek bude jeho striktně omezený čas na hraní počítačových her, prodloužen, padl na úrodnou půdu. Je to trochu kontraproduktivní, že. Ale syn pak najednou četl a hodně a nahlas. A každý den. A já vidím zlepšení.

Příběh je o chlapci, který tráví příliš času na počítači, až mu zlá čaroonlajnice ukradne žeton, bez kterého nemůže hrát, ani koukat na televizi víc jak 30 minut denně a ani nemůže vyrůst. Proč? Vysvětlení fungování tohoto žetonu jsme se nedozvěděli. Osmiletý chlapec Péťa (jedináček) má skvělého parťáka, pejska Pětku, který mluví. Péťa x Pětka. Trošku krkolomné, ale po čase jsme si zvykli. Příběh se četl pěkně.

Ilustrace se mi moc líbily. Příběh byl v určitých částech moralizující, Péťovu chování a jeho prozření jsem chvílemi nevěřila :) Líbily se mi i lístečky se vzkazy od Oflajňáka, jen ten font písma na vzkazech byl obtížněji čitelný pro dítě.

Celkově hodnotím hodně kladně. Přimělo mě to přemýšlet, kolik já trávím času s technologiemi během dne.

16.09.2024 5 z 5

Zaslíbená Země Nezemě 11 Zaslíbená Země Nezemě 11 Kaiu Širai

Bitka s poslednim demonem z Goldy Pond končí a nám bylo predestreno jak na zlatém ubruse, co všechno se musí stát v příštích 9 dílech, aby byla hlavní hrdinka Emma spokojená a všichni lidé byli zachráněni.

27.08.2024 5 z 5

Zaslíbená Země Nezemě 10 Zaslíbená Země Nezemě 10 Kaiu Širai

Pořád dobré. Bojových akcí je plná kniha, ale já se v nich trochu ztrácela. Také mě ruší bonusové příběhy (nejvíc ten sen o Kralickovi). V příštím díle nás čeká boj s mocným démonem Leuvisem.

16.08.2024 4 z 5

Zaslíbená Země Nezemě 9 Zaslíbená Země Nezemě 9 Kaiu Širai

Perfektní díl plný napětí akce a také se dozvíme co se skrývá za zavřenými dveřmi a že těch informací bude požehnaně. Také se nám navrací jedna postava, o které jsem úplně tušila, že to s ní nebude jen tak. Ale prozrazovat o koho jde, nebudu :)

05.08.2024 5 z 5

Zaslíbená Země Nezemě 8 Zaslíbená Země Nezemě 8 Kaiu Širai

Goldy Pond. Nové místo, nové postavy, další odkryté tajemství, ale více těch, které zůstavají před námi.

24.07.2024 5 z 5

Zaslíbená Země Nezemě 2 Zaslíbená Země Nezemě 2 Kaiu Širai

Příběh se začíná hezky zamotávat a dozvídáme se docela dost nových informací. Nakreslené se mi to taky moc líbí, i když "Ateliér špičatých klobouků" jen tak něco nepřekoná. Už teď jsem rozhodnutá, že tuto 20. dílnou sérii Zaslíbené Země Nezemě, pokořím.

27.05.2024 4 z 5

Kéž bys tu byl Kéž bys tu byl Jodi Picoult

Moc hezká knížka, ze začátku mi to připadalo, že snad vím, kam to prvoplánově směřuje, ale ten obrat v půlce mi vyrazil dech, to se autorce povedlo. Jen se nemohu ubránit dojmu, že kdyby si na to nechala víc času, tak by to byla ještě větší pecka, jak jsem od ní zvyklá. Knihu vlastně měla napsanou během prvniho roku covidove krize. A mně vůbec nevadilo o tom číst. Na závěr ještě pochválím obálku.

06.04.2024 4 z 5

Ateliér špičatých klobouků 10 Ateliér špičatých klobouků 10 Kamome Širahama

Líbilo se mi, stejně jako předchozí díly. Ale jelikož se slavnost Stříbrného večera táhne už přes tři díly, než vyjde další díl, asi už úplně zapomenu zápletku a motivace některých postav

09.03.2024 5 z 5