limetka2008 komentáře u knih
Dobře napsaný román, konečné rozuzlení mi ale přišlo do děje trochu násilně naroubované, když předtím se půl knihy jen dozvídáme, jak byla ve srubu a při lovení ryb zima a až tak moc se tam toho neděje. Nicméně není to špatná kniha.
Nejprve jsem si myslela, že novinář alkoholik mne bude po pár stránkách nudit, ale autor svoji hlavní postavu vytvořil velmi zajímavou, Plassekovy postřehy a hlášky mne velmi bavily. Pár stránek před koncem mi začalo být jasné, kdo je dárcem, což nevadilo, ale konec mi přišel trochu násilně useknutý, za to jedna hvězdička dolů, jinak dobrý.
Ušlo to, není to sice literární skvost, ale příběhu, který je psaný jednoduchým jazykem, se dalo uvěřit.
Uf! Já sci-fi skoro vůbec nečtu, dostala jsem se ke knize vlastně náhodou - no a už jsem ji nemohla odložit. Přečteno za den a fakt to je dobré! Představuji si, jak takhle autor kouká jednoho dne na vlídnou českou krajinu....a v hlavě se mu začíná odehrávat časotřesení, de facto předurčující celý děj knihy. Výborný nápad a dobře zpracovaný.
Zajímavý děj, občas tajemný a místy silně erotický, překvapivý závěr a nový poznatek o nemoci zvané syndrom mnohočetné citlivosti na chemické látky - o té jsem opravdu slyšela poprvé. Stojí za přečtení, není to žádná tuctovka.
Kniha mne velmi zaujala jednak poselstvím o problému, o němž jsem mnoho nevěděla, ale také nereálnými představami, jaké mají chudí Afričané o ráji v Evropě a o tom, že odchod do Evropy vyřeší všechny jejich problémy. Ta naivita by byla téměř úsměvná, kdyby se nás imigrace tak těsně v současné době netýkala...
Tak nejprve jsem se nemohla začíst, pak vůbec přestat třeba na chvíli číst a po dočtení pozdě večer jsem zase dlouho nemohla usnout a hlavou se mi honily myšlenky na ten složitý osud na pozadí hrozné doby. Zejména ta část minulého století, kterou už pamatuji, mne nenechala chladnou - a když Růžena potkává v parku "Žábu" poklidně krmícího holuby, napadá mne - kolik z těch roztomilých stařečků a stařenek, jimž jsme v dětství pomohli odnést tašku s nákupem, mohlo mít klidně na svědomí tyhle hrůzy....
Kniha je skvělým svědectvím otřesné doby a souvislostí s mnoha osobnostmi z politického, kulturního i duchovního života. O Růženě Vackové je sice také, ale celkově se zdá, že právě o jejím soukromém životě těch informací mnoho neposkytuje, možná proto, že své soukromí nedávala příliš všanc veřejnosti. Nicméně to opravdu nevadí a tento silný příběh se vám zapíše do myšlenek skutečně nadlouho.
Tak vzhledem k tomu, že asi od třetiny bylo jasné, kdo je vrah, zbývalo už jen se dozvědět proč a to jsem čekala větší pecku. A na můj vkus těch střev bylo zbytečně moc a chyběl mi trochu košatější děj. Takže průměrné hodnocení.
Dobrá kniha, zpočátku mi trochu trvalo, než jsem se začetla, ale téma je velmi zajímavé a nahlédnutí do světa autisty poučné.
Tato knížka řeší velmi závažné téma, ale čte se snadno a dobře a celý příběh je natolik uvěřitelný, že klidně mohl být předlohou příběh skutečný. Jen si neumím představit, že podstupuji to, co Veronika, aniž bych o tomto plánu předem mluvila s manželem, neboť si myslím, že to není věc jen té ženy, ale obou manželů. Ostatně je tam popsáno velmi reálně co to s rodinou Veroniky udělalo...
Ušlo to, jedna z knih, které člověk přečte a za den dva o nich neví. Dřívější romány Clarkové měly mnohem větší "tah na branku".
Poutavě popsaný zápas dvou rodů z podhorské vesnice, který se táhne několika generacemi. Boj o úrodnou Dolinu - nejlepší pole, symbol selské hrdosti a pýchy. Neústupnost a tvrdost selských hlav, stejně jako tvrdost vesnického života. Jedna z mých nejoblíbenějších knih někdy mezi pubertou a dospělostí (ostatně jako skoro všechny Vrbovy romány :)
Dobré to bylo. Jednu hvězdu ubírám za to, že druhá půlka knížky už trochu ztrácela grády a závěr tam byl tak nějak naplácnutý násilně, skoro jakoby autor najednou nevěděl, jak to ukončit.
Tak nějak nevím - další kniha, která si tu zlatou kulatou bestsellerovou nálepku podle mne určitě nezaslouží. Pravda, je to celkem slušná téměř klasická detektivka, ale v příběhu je několik ne zcela dobře prokreslených dějových linií a řada celkem nelogických věcí, které mně neskutečně vadily...Takže - ujde to, ale nadšení se nekoná.
Souhlas s Hellou - je to celkem průměrná, řemeslně dobře provedená knížka. Četla se dobře, ale ke konci už moc nebavila.
Velmi dobře napsaná kniha, pokud se člověk tedy moc nenípe v neuvěřitelnosti některých (četných) momentů. Ale kdyby to bylo úplně uvěřitelné, bylo by to děsivé. Takhle si můžu říct, že je to jen smyšlený příběh a ne skutečnost. Naštěstí.
Mně se knížka líbila, ačkoliv oddechovou bych ji vůbec nenazvala, spíše mi z ní bylo smutno, protože tam nebyla jediná postava (možná s výjimkou psa), která by neměla své trápení. Ale tak to asi v životě je a autorka to vystihla přesně. A čtivě!
Nedočetla jsem..... pro mne příliš popisné, nezáživné čtení, takže i když je mi lidí v tom hnusném režimu strašně líto, literárně toto dílko není úplně podařené.
Tato kniha mne celkem moc nebavila, postavy jsou napsané šablonovitě, nevěrohodně, tak nějak rádoby líbivě, ale ve skutečnosti nezajímavě
Pokud nečekáte precizně vykalkulovaný příběh s velmi zapletenými zápletkami, ale akční svižnou detektivku, kde hlavní hrdina je sice samozřejmě nesmrtelný a vždy má navrch, ale naštěstí se nebere smrtelně vážně, pokud se občas chcete zasmát, je to kniha právě pro vás. Dobrá oddechovka, líbila se mi.