Listy Listy komentáře u knih

Romance pro křídlovku Romance pro křídlovku František Hrubín

Po přečtení mám smíšené pocity. Nemohu říct, že by se mi dílo nelíbilo, ale ani nelze říci, že by se mi přímo líbilo.
Četlo se poměrně dobře, ale určitým způsobem to na mě místy působilo až kýčovitě, což nekritizuji.
Velice zajímavé byly časové a místní skoky, které velmi obohatily celé dílo.

29.07.2019 3 z 5

Dárce Dárce Lois Lowry

Výborná kniha, rozhodně nejen pro děti.
Většinou nebývám nadšená z těchto druhů ukončení knih, ale tady to bylo zcela na místě. Lépe napsané by to být ani nemohlo.
Úžasný příběh, který rozevírá oči i v našem světě, který v mnoha věcech není od některých zvláštností Jednoty až tak vzdálený, jak v bonusu (Proslov autorky při přebírání ceny) ukazuje sama Lois Lowry.
Krásný příběh napsaný neuvěřitelně čtivě, který stojí za přečtení i vícekrát.
Vřele doporučuji!

25.07.2019 5 z 5

Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Další skvělá knihy od Aleny Mornštajnové. Jen těžko říct, jak to dělá, protože Tiché roky i Hana se zabývají obdobími, která nevyhledávám, ale paní Mornštajnová je pojala tak, že jsem každou stránku přímo hltala. Nebyl absolutně žádný prostor pro nudu. Mnoho překvapení a opět úžasné propracování jednotlivých příběhů postav. Zakončení brilantní. Co víc dodat? Tuto knihu nelze popisovat, ta se musí číst! :) Naprosto doporučuji.

17.07.2019 5 z 5

Misery Misery Stephen King

Moje první Kingovka. Jsem ráda, že jsem začala právě touto knihou, která je údajně jednou z těch méně typických, a proto jsem více než zvědavá na další jiná Kingova díla. Všechny scény působily neuvěřitelně živě.
Ale zatím mě to nenadchlo až tak, abych byla absolutní fanoušek Stephana Kinga, třeba mě takto tedy pohltí jiná jeho kniha. Jsem zvědavá.

20.06.2019 4 z 5

Podivuhodný případ Benjamina Buttona Podivuhodný případ Benjamina Buttona Francis Scott Fitzgerald

Zajímavě pojaté téma. Krátká, stručná kniha, která ale i tak zanechá cosi, co člověka přiměje zamyslet se i třeba nad tím, zda takový život, jako měl Benjamin, je odměnou či nikoliv. Já nevím, má to něco do sebe. Ukazuje nám, že život a věci, situace v něm jsou tak pomíjivé a tak vratké.
Oceňuji, že se autor držel jednoho systému při psaní a nesklouzl k chaosu mezi Benjaminovým "stárnutím" v podobě reálně odžitých let a mezi jeho tělesným věkem, který se celou dobu promítal i do jeho duševního věku. Nelehký úkol!
Jinak ze začátku byla kniha mnohem humornější než ke konci.
Doporučuji.

16.06.2019 4 z 5

Simpsonovi: Supernova! Simpsonovi: Supernova! Matt Groening

Po delší době díl, který v sobě má i něco ze starého typického Simpsonovského humoru. Příjemná oddychovka, ačkoliv na ty první už zdaleka nemá, ale co by člověk taky po X letech chtěl... Také mi to vlilo do žil novou dávku motivace číst komiksy se žlutou rodinkou dál. Mnohem lepší než Čarodějnický speciál - Bžunda mrtvého muže za roku 2013 (ČR), která byla propadákem z mého pohledu.

09.06.2019 4 z 5

Marcelín Pivoňka Marcelín Pivoňka Jean-Jacques Sempé

Úžasný a extra roztomilý komiks!
Doporučuji! Krása :)

01.05.2019 5 z 5

Věc Makropulos Věc Makropulos Karel Čapek

Klasika od Karla Čapka. Čte se velice dobře.
Pár humorných hlášek a hlavně zamyšlení nad nesmrtelností.
Jinak zapadá ke hrám jako R.U.R., Bílá nemoc apod.

01.05.2019 5 z 5

Ryby - Útok z hlubin Ryby - Útok z hlubin Džundži Itó

Bylo těžké se rozhodnout ohledně hodnocení, ale nakonec je pro mě tato hororová manga spíše zklamáním.
Až do cca poloviny mi to přišlo jako nepovedená parodie bez hlubšího propracování. Vzhledem k rozsahu si to zasluhovalo hlubší propracování příběhu. Když už něco vypadalo, že tady se příběh rozeběhne po propracované lajně, tak po pár stránkách opět zklamání.
Druhá polovina už tak groteskně nepůsobila, což mě nadchlo, např. !!!SPOILER!!! scéna v cirkusu, která vypadala vskutku nadějně, byla ukončena v podstatě nijak... !!!KONEC SPOILERU!!!
Mnoho dobrých nápadů, které vyšly naprázdno.
Kresba je ale naprostým opakem. Naprosto skvělá a propracovaná do detailů. Kdyby to nebyla manga, jež je černobílá, bylo by to ještě silnější kafe. Za kresbu tedy dávám bonusové body.
Přídavek ve formě dvou krátkých příběhů mě naprosto nadchl. Ten tedy přidal další body. Oba příběhy byly skvělé, ale Záhada zlomu v Amigaře byla delší, a tedy i zanechala větší dojem, ale to není jediný důvod.
Více tedy oceňuji přídavky než hlavní příběh, který se spíše jen vrtal v odpudivosti bez jakéhokoliv prohloubení děje. Ryby mi zkrátka přišly jako složené z několika výkřiků.

30.04.2019 2 z 5

Velká nabušená kniha Barta Simpsona Velká nabušená kniha Barta Simpsona Matt Groening

Čtyři časopisy v jednom, příběhy jsou tedy kratší, nikoliv málo propracované vzhledem k rozsahu. Oddychová četba. Komiksy mě rozhodně pobavily. :)

26.04.2019 5 z 5

Simpsonovi: Čarodějnický speciál - Bžunda mrtvého muže Simpsonovi: Čarodějnický speciál - Bžunda mrtvého muže Matt Groening

Tenhle díl patří ke slabším. Příběhy mi přišly příliš ploché a prvoplánové.
Simpsonovský humor se ztratil neznámo kam... Není divu, když už existuje tolik příběhů této rodiny po tolik let.
Jeden z nejméně povedených dílů, dle mého názoru.

26.04.2019 2 z 5

Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Nejdříve jsem před lety a lety viděla film, který mě uchvátil, a přišla doba, kdy jsem si řekla, že je čas na knihu. Nicméně jsem ale čekala asi něco víc. Kladně rozhodně hodnotím, že příběh se oproti filmu zdá ucelenější (s výjimkou Harryho prvního chycení Zlatonky, přišlo mi to jako nečekaný střih, doufám, že to není vadou tisku...) Líbí se mi také, že překladatel používá i slova jako "vůči" apod., což se dnes již v tomto literárním žánru moc nevídá, nicméně občas mi překlad přišel poněkud mechanický, to je však jen můj osobní názor. Kniha se jinak četla dobře a nebyla vleklá. Občas se objevil i velmi dobrý a trefný humor. Za sebe hodnotím jako příjemné oddychové čtení. Jsem zvědavá na další díly.

26.02.2019 4 z 5

Hlubina temných strachů Hlubina temných strachů Fran Krause

Skvělá knížka vtipných, někdy až děsivě přesných komiksů. Doporučuji všem, kterým není cizí sarkasmus a černější humor.

29.12.2018 5 z 5

Hana Hana Alena Mornštajnová

Výborná kniha. Vyráží dech! Ať už stylem popisu různých situací apod. (surově a přeci s emocemi) či celkovou promyšleností a propoutaností. Překvapovala, zarážela a přiváděla mě do šokovanosti až do poslední stránky. Upřímně jsem to nečekala,vzhledem obecně dokola opakované tématice holokaustu. Tato tématika tu je však podaná zcela nevšedním způsobem a vůbec ne typickým okatým, tak jednoduše a tak mistrně. Kniha se četla sama. Rozhodně doporučuji všem!

07.12.2018 5 z 5

Kočky útočí Kočky útočí Sarah Andersen

I tento díl mne nadchnul a nezklamal. Sice se zde autorka zaměřila více na jiná témata než v prvním díle, ale i tak jsem se dost zasmála. V závěrečné části nám je představena úvaha a naděje autorky prokládané komiksíky. První díl je jedinečný, ale stejně tak i druhý a třetí. :)

13.11.2018 5 z 5

Velká darebácká kniha Barta Simpsona Velká darebácká kniha Barta Simpsona Matt Groening

Sada časopisů v jedné knize. Lepší varianta, pokud je nechcete shánět zvlášť. Jinak Simpsonovi v komiksu opět nezklamali. Vřele doporučuji všem fanouškům, kteří něčetli samostatné časopisy.

29.10.2018 5 z 5

Dvě stě sošek jizo Dvě stě sošek jizo Stan Sakai

Super díl! Moc se mi líbil + bonusový komiksík také potěšil. Velmi doporučuji!

29.10.2018 5 z 5

Pan Kaplan má stále třídu rád Pan Kaplan má stále třídu rád Leo Rosten

Výborná kniha, která se čte sama! Velký dík překladateli, pustil se do těžkého úkolu, který ale dle mého názoru zvládl brilantně. A samozřejmě děkuji autorovi originalu, který vytvořil celé dějiště, postavy a vůbec! Rozhodně doporučuji všem, kteří maji rádi humor a jazyk jako takový. Výborné dílo!

12.10.2018 5 z 5

Červený škorpion Červený škorpion Stan Sakai

Jeden příběh provázející nás celou knihou. Setkání se starými známými i nové postavy, napínavost, dobrodružství, všechno, co byste od Usagiho chtěli. Bezvadný díl! Rohodně doporučuji!

06.10.2018 5 z 5

Simpsonovi: Přísně tajné! Simpsonovi: Přísně tajné! Matt Groening

Další komiks Simpsonových, který mě opravdu pobavil, skělá oddychovka! Z mého pohledu bylo hodně odkazů k seriálovým dobrodružstvím, což příjemně oživilo různorodé šlamastiky této rodiny. Rozhodně doporučuji!

30.09.2018 5 z 5