Loxias

Bezbarvy Cukuru Tazaki se snazi vybarvit skrze vyreseni svych problemu z minulosti. Presto, ze se s minulosti vyporadava veskrze uspesne a odbourava mnohalete bloky, na barve mu to bohuzel nepridava. Cukuru je proste bezbarvy od zacatku pribehu az do jeho velkeho finale, kdy ma svuj osud ve svych rukou, ale radejivyckava nez aby jednal, radeji se dopredu smiruje s neuspechem nez aby sel naproti uspechu. A ja vlastne vubec nevim co mi tato kniha mela dat. Mozna mi unkal vyznam jemne symboliky, ale to asi nic nemeni na tom, ze Cukuru se dostal odnikud nikam a zustal otrokem sve zivotni pasivity. Doslov prekladatele necham radeji bez komentare.

Tezko se mi formuluje nazor. Je to urcite nadcasove dilo, se spoustou vystiznych myslenek, ale v kontrastu dnesni doby to pusobi prilis jednoduse a ma mnoho nevyuziteho potencialu, ktery by dokazal hru jeste vice zdramatizovat.

Po nekolika vrcholech uz musel prijit pad. Oproti predchozim dilum se mi kazda drobnost nebo i podstatna udalost zdala tezko uveritelna, nesmyslna nebo nerealna. Stale casteji jsem u cteni kroutil hlavou a to neni dobre znameni. Zaverecna taskarice to byla slusne receno fraska. Ale i presto, ze si Jo neodpustil teaser na jiz 12. dil HH, tak davam za zasluhy 3*. A tim bysme tuhle serii mohli radeji ukoncit.

Jako dalsim se kterymi jsem se o knize bavil, i mne prisla kniha v mnoha pasazich nastavovana a i kdyz uz clovek tusil co se stane, musel si jeste par stranek pockat. Je na tom proste poznat, ze to puvodne byla povidka. To ale vyrazne nesrazi muj dojem. Neobtezovaly me zadne prilis velke chyby, mezery, nelogicnosti v deji a po celou dobu se dobre pracovalo s napetim. Jen ten zavrecny happy se semlel tak rychle, ze vlastne nevim jestli me potesiil nebo ne

Hodne podobne farme zvirat. Lehce napsane a paralel dnesnich i minulych je tam opravdu mnoho ..to jsou same plusy :)

Krasne nadcasove a pritom lehke, ale presne. Pres vic jak stolety rozdil se to cte samo. Mel sem trochu dojem, ze tam byl celou dobu citit jakysi nevyuzity potencial, ale vzhledem k roku vydani nemam asi na takovou vytku narok :)

Syrove, brutalni a zaroven lehke vypraveni, kdyby mi tohle dali misto dejaku, tak bych ho snad neprospal :)

Obrovské zklamání. Kinga a jeho styl jsem před touhle knihou neznal, ale jak moc jsem se zmýlil, když jsem si myslel, že bude přesně pro mě. Mám rád sci-fi, mám rád utopie a antiutopie a uplně nejlepší je, když je to situováno v post-apokalyptickém světě. Námět svědectví se mi proto velmi zamlouval, ale to jsem ještě netušil jakým způsobem lze tak slibný materiál promrhat.
Už od začátku jsem měl pocit, že něco není v pořádku, hlavně asi kvůli Kingově slabosti pro popisování všemožných exkrementů. Snad každá postava si zde prošla popisem močení v hoším případě pomočování a další variace na tělesné tekutiny jako krev, hnis nebo semeno se řinuly snad každou druhou stránkou. To by ale nebylo to nejhoší, protože komu prošla rukama nějaká splatterpunková knížka, tak tomu to bude připadat jen jako zoufale smutná snaha šokovat. Větší problém je jak je kniha hloupě napsaná, postavy jednají neuvěřitelně, nesmyslně a king všechno podtrhuje všeprostupující predestinací, kdy jedna postava dokáže díky nějakému vnuktnutí zjistit co si myslí jiná na druhém konci města. Jako by toho nebylo málo, během krátké doby se děj zvrhne v náboženský souboj dobra a zla, plný kouzel, zázraků a nepravděpodobných nehod a náhod, že občas nevíte jestli vám tu knihu někdo nevyměnil za bibli. Je zde i spousta faktických chyb, nad kterými lze jen kroutit hlavou. Zkrátka jakékoliv zamyšlení nad knihou bolí a doporučil bych ji pouze pravidelným čtenářům blesku, protože to má asi tak podobnou úroveň. Jediné plus spočívá v tom, že mi ted asi na dlouho nehrozí, že bych přečetl něco horšího.

Me to bavilo. Takovy Forrest Gump, kdyby byl najemnym vrahem :) Pri srovnani s druhou casti mi ta prvni prijde zabavnejsi a hravejsi.

Debilni postavy (s Artomem v cele), debilni dialogy, debilni situace. Na prvnim metru bylo asi nejzajimavejsi to tajemno pri objevovani novych stanic a jejich nebezpeci, i tak ale se tam dej dost tahl a cetne zamysleni, filozofovani a prolinani snu s realitou bylo zbytecne roztahle. Do dalsich dilu se preneslo vlastne vsechno spatne, ale uz nic z toho dobreho a plati to i o dile tretim a snad i poslednim. Vzdy kdyz to vypadalo, ze dej dostane nejaky smysl a jasnou linii, postavy z neznamych duvodu zmenily svoje motivace a dej se otoci zpet do slepe ulicky. Docteni teto knihy pro me bylo jedno z nejtezsich co pamatuju.

Jedna z mala knih, ktere se podarilo me opravdu sokovat. Ze zacatku to bylo tak neprijemny, ze sem myslel, ze tu knihu spalim. Kousnul sem se a nakonec z toho mam velmi unikatni zazitek.

Mel sem tendence kotletu spis kritizovat. Nemuzu si pomoct, je to proste kopie Kulhanka a vetsinou spis slabsi. Ale musim rict, ze tim poslednim dilem si me docela ziskal, slapalo a bavilo to od zacatku dokonce a tak to v tomhle zanru ma byt.

Ten cyberpunk mi vubec nesedi, nevim jestli je to prostredim nebo postavami, ale prislo mi, ze si tam nelze vybudovat vztah k zadne z postav a bylo mi uplne jedno co se se kterou stane. Lidi se tam rezou hlava nehlava, umiraji hlady a nekdo se namaha vysetrovat serioveho vraha ve meste, ktere je jedna obrovska antiutopie..? meh. Uz jednicka me vlastne nebavila a nejak ze setrvacnosti sem zabloudil az do dvojky. Kotletuv prime uz mam asi precteny, cas dat prostor nekomu dalsimu

Absolutni cringe. Vetsinu textu zaplnuji kvetnate popisy, privlastky a prirovnani a dej se tam moc nevyskytuje (fakt jak nejaka stredoskolska soutez ve slohu). Dalsi otravna vec bylo predcitani ze spisu. Nedrzi to cele moc pohromade, nedava mi to smysl, nema to pravidla a nechapu to, ale to muze byt problem na moji strane. Zaverecna tretina mi tam prisla uplne zbytecna. Co se podarilo, byla dost ponura atmosfera, ale na dobry pribeh nestaci psat, jak je vsechno na levacku.

Chapu jaky to melo budit dojem, ale na me to proste nefungovalo, i kdyz sem se snazil jit tomu naproti. Pasaz kolem soudu si dokazala urvat vsechnu mou pozornost a doufal sem, ze se to na vrcholu uz dovali zdarne do konce, ale bohuzel napeti ihned opadlo a zbytkem knihy na jednu i druhou stranu jsem se pronudil. Zapisuju jako dalsi zboreny mytus.

Pro me asi zanrovy standard, ktery mi neprijde, ze by necim vynikal. V mych ocich to zveda postapo prostredi, ktere mam v knihach a hrach rad (ale i tak mi prijde ze je pouzito vse. co uz jsem nekde videl nebo cetl).

Koupi tohodle komiksu jsem roky odkladal. Bal jsem, ze to bude prilis trivialni a nebude me to bavit. Po precteni muzu rict, ze je to strasne trivialni a dost me to bavi :)

Stara dobra snaha sokovat. Jenze by to chtelo pridat trochu rafinovanosti a uveritelnosti. Od momentu, kdy tri deti prikryvali prosteradlem prave zemrelou matku (se kterou, podle vseho, vsechny mely dobry vztah) a nezadrzitelne se u toho smali, me nejak prestaly osudy postav zajimat. Nejvic sokujici na cele knize byla jeji otravnost az do konce.

Vyborny crossover. Zelvy jsou presne v takove forme a nalade jak si je pamatuju. Pocitove dostatecne odlehcene a misty i dostatecne vazne. Kresba super.

Trochu me mrzi, ze nekteri lide asi ve trinacti letech jeste zerou hlinu a na zaklade vlastni zkusenosti, pak dokazi zpochybnovat vyjadrovaci schopnosti trinactiletych spisovatelu. Ono lide s autismem mivaji zpravidla bohatou pasivni slovni zasobu, jen ji neumi pouzit v reci. Diky pocitaci se ale casto dokazi vyjadrit lepe nez jejich neutisticti vrstevnici.