luciella10
![Jediné pravé lásky Jediné pravé lásky](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/328768/jedine-prave-lasky-YFY-328768.jpg?v=1647556073)
(SPOILER) Taylor mě jako spisovatelka hodně baví, její Daisy nebo Evelyn Hugo jsou koncert. Nemohu si pomoct, toto byla jen pračka na emoce. Ke všemu, aspoň pro mě, hodně plytká. Mít fyzický kontakt jeden večer s jedním mužem, za pár dní s druhým a být úplně v pohodě a in love s oběma. Nevím, možná to jde. Jen mi to přišlo už hodně.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Průvodce literární hysterií 19. století Průvodce literární hysterií 19. století](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498920/pruvodce-literarni-hysterii-19-stol-TxA-498920.png?v=1663597204)
Národní obrození sepsáno tak, že vás bude bavit. Učit tímto způsobem, kdy z velikánů uděláme také "lidi", kteří jsou nám blíž a za díly najednou vidíme lidi za masa a kostí, to je skvělý přístup. Knihu jsem si půjčila, protože mě baví IG profil autorky a mám ráda českou literaturu a toto mě mile překvapilo. Doporučila bych ji všem studentům před maturitou, budete mít češtinu raději.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Američanka v Paříži Američanka v Paříži](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500769/americanka-v-parizi-5rI-500769.jpg?v=1660916045)
Krásný zážitek pro milovníky knih, knikupectví a historie.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Občas lžu Občas lžu](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/397829/obcas-lzu-vLk-397829.jpg?v=1545499083)
Asi jsem čekala něco víc, hlavní hrdinka mě hrozně štvala, měla jsem pocit, že si to vše zaslouží. Překombinovaný styl mi nevadil, neztrácela jsem se v tom, ale kniha mě nenadchla. Nedoporučuji.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Život na míru Život na míru](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/527247/zivot-na-miru-6564d7a4dd193.jpg?v=1701107621)
(SPOILER) Přemýšlím co o knize napsat. Možná je to tím, co jsem v té knize chtěla vidět a pak viděla. Možná je to tím, co rezonuje společností, ale kniha mi přišla velmi silná. Jako obraz dnešního světa. Obraz populismu, obraz toho, že rozdělování lidí, označování lidí za lidi jiné kategorie, segregace a útoky na lidi tady už byly. Že je to velmi nebezpečné a děje se to velmi rychle. Pokud na knihu nebudu koukat jako na příběh 8 lidí, ale na poselství o tom, že diskriminace je zlo, je to za mě kniha, která rozhodně stojí za přečtení.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Rudé orchideje ze Šanghaje Rudé orchideje ze Šanghaje](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491454/rude-orchideje-ze-sanghaje-2j8-491454.jpg?v=1673362747)
Přemýšlím, kdy naposledy jsem četla knihu, ze které mi bylo fyzicky tak nevolno. Knihu, kterou jsem musela co 30 stránek odkládat, protože to, co v ní bylo, bylo tak kruté, tak surové a tak neuvěřitelné. Příběh korejské dívky, která si prošla peklem spolu s dalšími dívkami, které byly unášeny, mučeny a znásilňovány ve jménu vyššího principu. Historie, která by se neměla umlčet.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hadley & Grace Hadley & Grace](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491455/hadley-a-grace-odo-491455.jpg?v=1690224036)
Mám ráda Thelmu a Lousiu, kniha jela na podobných obrátkách. Trošku se to zvrtlo na závěr, který mě zklamal v tom, že byl příliš "fantazijní" a neuvěřitelný. Tak jak jsem půlku knihy věřila v vnímala postavy realisticky, ten konec to zkazil. Ale určitě milá kniha k přečtení, budete fandit do posledního momentu.
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
![Anomálie Anomálie](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476584/anomalie-DqW-476584.jpg?v=1625839329)
(SPOILER) Zajímavý pohled na realitu a na to, zda to co žijeme je simulace nebo reálný svět. Čekala jsem něco trošku jiného podle anotace, ale i tato varianta kniha mě bavila. Nejlepší je popis amerického prezidenta, myslím, že tam se autor dokonale strefil.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Červotoč Červotoč](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/530563/cervotoc-65b0e6dfe4a2b.jpg?v=1706092256)
Hutná atmosféra, nenávist a zloba, tím je kniha prostoupena do posledního místa. Myšlenka, že autorka čerpala z rodinné historie, ve mě vyvolává velké otázky. Třídní boj, zoufalství a zároveň nějaká forma nadřazenosti. Kniha určitě stojí za přečtení, jsou emoce, které u mě vyvolala a na které jen tak nezapomenu. Ale mám z ní takové zatím neurčité pocity, které potřebují nechat odležet.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Svěřený čas Svěřený čas](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531098/svereny-cas-65b92bc36f8b8.jpg?v=1706634179)
Tragický příběh města Smyrny, silný a smutný příběh jedné dívky/ ženy. Měla jsem velký problém se knihou prokousat. Ale určitě je to příběh, který stojí za přečtení, už jen pro porozumění zemi, která není od nás zas tak daleko.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Ztraceni Ztraceni](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484705/ztraceni-vZg-484705.jpg?v=1637503810)
Dobrá duchařská kniha, nemohla jsem se začíst, ale pak už jsem se neodtrhla. Pokud máte rádi příjemné mrazení během čtení, doporučuji.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Stíny nad Pecan Hollow Stíny nad Pecan Hollow](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514585/stiny-nad-pecan-hollow-jqq-514585.jpeg?v=1681078530)
(SPOILER) Mám pocit, že jsem četla asi jinou knihu, než jak vypadá podle hodnocení ostatních. Čekala jsem trošku nové "Kde zpívají raci", ale nekonalo se. Musím říct, že tak toxickou a zvláštní knihu jsem dlouho nečetla. Pokřivené vztahy, pokřivené osobonosti, s žádnou z hlavních postav nešlo sympatizovat a šlo jen litovat okolí. Autorka se zvláštní zálibou rozepisuje v detailech různých tělesných projevů. Popisy strupů, krvácení atd. A divná surovost s jako popisuje zabíjení zvířat mě rozhodně nepřesvědčila o tom, že je takto kniha "ok". Přišlo mi to jako snaha být za každou cenu zvrácený, divný, krutý a za hranou. A pak zvláštní "happy" end a všichni dobrý.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![V případě neočekávané události V případě neočekávané události](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/336066/v-pripade-neocekavane-udalosti-1vI-336066.jpg?v=1497990183)
Výborná kniha, vtáhne vás a nepustí. Ještě, když si dohledáte autentické fotografie, nechápete, že se toto mohlo stát.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dlouhá noc v Paříži Dlouhá noc v Paříži](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/464512/dlouha-noc-v-parizi-fBP-464512.jpg?v=1631277373)
Ze začátku se kniha trošku táhla, ale postupně tempo začínalo nabírat na obrátkách a finále bylo strhující. Doporučuji. Těším se na další autorovy knihy.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kniha ztrát a nálezů Kniha ztrát a nálezů](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/270375/kniha-ztrat-a-nalezu-9mg-270375.jpg?v=1451853568)
Krásná kniha, kterou nechcete odložit. Líbí se mi časové prolínání. Máte pocit, že na tom jste stejně jako Kate, chcete odhalit všechna tajemství, která nejsou vždycky krásná. Kniha, která určitě stojí za přečtení.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Manuál pro milovníka kávy: Jak si doma připravit tu nejlepší craft kávu Manuál pro milovníka kávy: Jak si doma připravit tu nejlepší craft kávu](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378678/manual-pro-milovnika-kavy-jak-si-do-9C9-378678.jpg?v=1525101370)
Knih o kávě a její přípravě jsem přečetla více, ale toto je první kniha, která souhrně dává opravdu velké množství informací a rad.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nedostižná láska Nedostižná láska](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351108/nedostizna-laska-RXq-351108.jpg?v=1510069494)
Ze začátku jsem se nemohla do knihy začíst, přišla mi zdlouhavá a velké množství postav, přeskakování v ději. Ale nakonec se mi líbila, měla nečekané zvraty. Je to příjemná oddychová knížka, která člověka přenese do světa umění.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Finlay na zabití Finlay na zabití](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487644/finlay-na-zabiti-QLG-487644.jpeg?v=1641496095)
Vtipné čtení, oddychovka, když tomu odpustíte, nesmyslnost událostí. Prostě pohodovka, jednou na přečtení dobrý.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Holky z Detroitu Holky z Detroitu](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519490/holky-z-detroitu-64b4251da5b46.jpg?v=1689527581)
Asi jsem čekala víc, milá, hodně předvídatelná kniha. Znovu bych po ní nesáhla, ale věřím, že si své čtenáře najde.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Dny v knihkupectví Morisaki Dny v knihkupectví Morisaki](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528420/dny-v-knihkupectvi-morisaki-657e2f3e25610.jpg?v=1702768446)
Prostě Japonsko na několika stránkách. Milý příběh, žádné zbytečné věci navíc a prostor pro přemýšlení. Za mě milá kniha na jeden večer, kdy si chcete přečíst něco, co vás donutí se zamyslet, ale není to něco, co ve vás zůstane dlouho.