LuckaK.088 LuckaK.088 komentáře u knih

Tajnůstkáři Tajnůstkáři Sandra Brown

Tak přesně tohle jsem po srdcebolném Sparksovi potřebovala - nenáročný thriller pro ženy s jistým happyendem (SB je prostě jistota).

Zdánlivě dokonalá loupež. Čtveřice nesourodých parťáků si málem odnesla půl milionu dolarů. Do rozbřesku však byl jejich plán zmařen...
JEDEN ZRANĚNÝ
JEDEN MRTVÝ
JEDEN VE VĚZENÍ
A JEDEN NA SVOBODĚ...

27.05.2024 4 z 5

Knihovnice z Troublesome Creeku Knihovnice z Troublesome Creeku Kim Michele Richardson

Po přečtení prvních stránek jsem si říkala, že to přece neměla být fantasy kniha. Do teď jsem totiž neměla ponětí, že existuje genetické onemocnění, které zbarvuje krev a následně kůži do modra. Byl to opravdu fascinující příběh o houževnaté pojízdné knihovnici s modrou pokožkou - příběh smutný, emotivní, syrový, ale přitom krásný. Mohu jen doporučit.

ČV 2024 - Kniha, jejíž postava pracuje v knihovně

11.02.2024 5 z 5

Hrbáč Hrbáč Paul Féval

ČV 2024 - Dosud nepřečtená kniha z vlastní knihovny
Velmi dlouho mi ležela v knihovničce a díky ČV jsem se do ní konečně pustila. Mám ji totiž ve slovenštině, tak jsem ji maličko přehlížela, až na ni teď konečně přišla řada.
Úžasný historický dobrodružný román plný rytířů, vévodů, markýzů, lapků a dvorských intrik.
Jen za tu romantickou linku, která mi zaváněla Woody Allenem a maličko i stockholmským syndromem, strhávám jednu hvězdičku. Jinak jsem si knihu moc užila a už se chystám na filmové zpracování s Jeanem Maraisem.

07.01.2024 4 z 5

Odkud vane kouř Odkud vane kouř Sandra Brown

Opět velmi zdařilý román od mé oblíbené autorky, který obsahuje vše potřebné - tajemství, napětí, lásku, překvapivé rozuzlení. Sledujeme zde propletené osudy hned několika postav. A jak už to u autorky bývá zvykem, nakonec je vše jinak, než jsme si na počátku mysleli.

07.10.2023 4 z 5

Spolubydlící Spolubydlící Beth O’Leary

Tak tohle byl moc milý, pěkný příběh. Nápad se střídáním v jedné posteli a psaním vzkazů super, originální. Určitě zkouknu i seriál jakmile bude v češtině nebo alespoň s titulky.

12.06.2023 4 z 5

Mlčení Mlčení Diane Chamberlain

Perfektní. Četla jsem již před lety. Teď jsem si dala opáčko a opět se ujistila, že mi styl psaní autorky velmi vyhovuje.

12.06.2023 5 z 5

Boží muka Boží muka Karel Čapek

Čapkova prvotina byla pro mě hodně filozofická a nebudu předstírat, že u všech povídek jsem pochopila, nad čím přesně se zamýšlel nebo co chtěl vyjádřit. Není to "hltací" kniha, vyžaduje čas, klid a soustředěnost.
Právem se u Čapka mluví o slohovém mistrovství. A užila jsem si ho i v těchto povídkách.

"Ulice je prázdná; napravo a nalevo rozevírá se nekonečná dráha opuštěnosti. Čekání zmrtvělo. Vše slilo se v beztvarou látku úzkosti."

"Byla tu od prvopočátku: zprvu pružná, fluidní, povolující nebo napjatá; ponenáhlu znehybněla, stala se tíhou a hmotným tlakem, jako nesmírné svěravé břímě v prsou. Ale byla to zdánlivá nehybnost ohromného vejce, jež se soustředí a připravuje k životu. Rostlo to, jako roste vřed; stále šíře se rozpíná tupý, hnětoucí tlak, zdá se bez hranic, ale náhle se stahuje do středu v jediný bod pronikavé bolesti."

31.10.2024 4 z 5

Zbloudilci Zbloudilci Mario Desiati

Tohle byl opravdu zvláštní román. Nic podobného jsem ještě nečetla. Název "zbloudilci" je naprosto trefný. Autor ve svých doslovných poznámkách uvádí slovníkové významy zbloudilců - nejistý, dezorientovaný, potulný, zmatený, ten, který neví kudy kam, vystěhovaný,... A přesně takové postavy svého románu stvořil. Je to příběh lidí, kteří neustále hledají - svou identitu, svoje místo v životě, životní cestu, sami sebe... Pan Desiati nám představuje generaci Y, tzv. generaci mileniálců. A přesto, že do ní ročníkově spadám (na což jsem přišla až po dočtení knihy), mi byly postavy románu na hony vzdálené, a z větší části i po dočtení nepochopené.
Nemohu říct, že by se mi tento román vyloženě líbil. Trefnější vyjádření je, že mě zaujal, stejně jako autorův osobitý sugestivní styl psaní.

15.06.2024 4 z 5

Trable Trable Samantha Towle

Mie se nedalo nefandit. A jsem moc ráda, že po všech prožitých útrapách nakonec našla světlo na konci tunelu.

06.05.2024 4 z 5

Koralina Koralina Neil Gaiman

Pěkná strašidelná pohádka. I filmovou verzi hodnotím kladně.

29.03.2024 4 z 5

Každá sedmá vlna Každá sedmá vlna Daniel Glattauer

Jako u prvního dílu jsem se od čtení nemohla odtrhnout (spánek až těsně před kuropěním = v práci zombie). Jediné, co bych vytkla, je délka. Spojila bych oba díly v jeden a lehce zredukovala. Přeci jen ta cesta, než oběma došlo nevyhnutelné, byla maličko zbytečně natahovaná. To ale nebrání vřele doporučit k přečtení.

28.03.2024 4 z 5

Jiskra v popelu Jiskra v popelu Sabaa Tahir

Velmi zdařilý úvod do světa lidu válečníků, stříbrných masek, učenců, domorodců, námořníků... Začetla jsem se okamžitě a rozhodně se pustím do dalších dílů.

11.02.2024 5 z 5

Ztracené dívky z Willowbrooku Ztracené dívky z Willowbrooku Ellen Marie Wiseman

Děkuji autorce za to, že se nám snažila přiblížit a upozornit na otřesné podmínky, které musely denně prožívat děti s mentálním postižením ve státním ústavu Willowbrook (Staten Island, New York). Doteď jsem o této takzvané škole neslyšela, a jen díky autorce jsem si po přečtení knihy k tomuto ústavu vyhledala více informací. Je opravdu stěží uvěřitelné, co se tam dělo, a že tento ústav fungoval celých 40 let.
Paní E.M. Wiseman opravdu umí vtáhnout čtenáře do příběhu, skvěle vykreslit prostředí, atmosféru a pocity. Určitě si od ní přečtu i další díla.

5* - ČV 2024 - Kniha, ve které se někdo ztratí nebo zabloudí

02.02.2024 5 z 5

Valčík na rozloučenou Valčík na rozloučenou Milan Kundera

Tragikomický román – jedno malé lázeňské městečko - 5 dní – 8 románových postav - žádná zbytečná slova navíc - mnoho podnětů k zamyšlení.

„Smutný společník není dobrý společník.“

„Stejně jako zamilovanost činí milovanou ženu krásnější, tak úzkost z obávané ženy dává vystoupit každému jejímu vadnému rysu do nepřiměřené velikosti.“

„Tím, že uděláte vrahy ze všech lidí, vaše vlastní vraždy přestávají být zločinem a jsou pouze nezbytným znakem lidského rodu.“

„Strom přece není doma tam, kde nemůže růst. Strom je doma tam, kde je pro něho vláha.“

„Politika je na životě to nejméně podstatné a nejméně hodnotné. Politika je špinavá pěna na řece, zatímco vlastní život řeky se odehrává mnohem hlouběji.“

„Žárlení vyplňuje mysl ještě úplněji než vášnivá duševní práce. V mysli nezbude ani vteřina volné chvíle. Kdo žárlí, neví, co je nuda.“

01.11.2023 4 z 5

Ocelová princezna Ocelová princezna Rina Kent

I druhý díl této série je velmi čtivý, i když už nás tolik nepřekvapí jako první (zvrhlost a psychonátlak již očekáváme). Maličko mě rušily ty stále stejné a opakující se sexuální scény, spíš mě zajímal ten postupně odkrývající se příběh. Konečně se dozvíme více z minulosti obou hlavních postav a důvody jejich narušeného chování začínají dávat smysl. Druhý díl je psán i z pohledu Aidena (kladné plus).
No a závěr nás samozřejmě opět hodí do pozoru a navnadí přečíst si i díl poslední. Nebudu výjimkou a jsem zvědavá na závěrečný díl.

22.09.2023 4 z 5

Dokonalá hra Dokonalá hra Vi Keeland

Sladká romanťárna, u které se skvěle odreagujete...

17.09.2023 4 z 5

Kosti v srdci Kosti v srdci Colleen Hoover

Klasická Colleen, která to prostě umí :-) Její knížky se velmi těžko odkládají. Moc se mi líbí, že nepíše klasickou červenou knihovnu, ale vkládá do příběhů vážná témata. Popisuje pocity a myšlenkové pochody hlavních postav tak skvěle, že se do nich jednoduše vcítíte. I když nejsem cílovka, její knížky si vždycky ráda přečtu.

12.09.2023 4 z 5

Milada Horáková Milada Horáková Zdeněk Ležák

Úžasně zpracované a pro mladší ročníky opravdu lehce pochopitelné. Tohle se povedlo.

24.09.2024 5 z 5

Po západu slunce Po západu slunce Linda Howard (p)

LH mám načtenou. A co jsem očekávala, to jsem také dostala. Kdo čte knihu od autorky poprvé, tak snad jen upozornění, že se nejedná o thriller jako takový. Knihy autorky jsou vždycky zaměřené primárně na romantickou linku a dobrodružný děj je jen omáčka okolo, aby se neřeklo, že je to moc přeslazené...

16.09.2024 4 z 5

Eden Eden Mia Sheridan

Krásné emotivní zakončení. Poklidnější děj, ale i tak moc hezké.

09.07.2024 5 z 5