LuckaK.088 LuckaK.088 komentáře u knih

Divergence Divergence Veronica Roth

Na přečtení mě nalákalo filmové zpracování a jsem za to ráda. Mám ráda tyto dystopické příběhy, i když většinou nejsem cílovka. První díl super, je to originální, autorka to má promyšlené, děj má dobrý spád. Pár mušek by se našlo, ale bavilo mě to a do druhého dílu se určitě pustím.

21.11.2024 4 z 5

Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Uff. Opět bravurně napsaný román, ale to téma je opravdu odporné. A zatímco jsem po dočtení Hany cítila aspoň trochu naděje, tak tady mi zbyla jen hnusná pachuť.

18.11.2024 5 z 5

Kocour Bob: Příběh o přátelství a naději Kocour Bob: Příběh o přátelství a naději James Bowen

Ano, tohle je opravdu příběh o přátelství a naději. Milé, optimistické, kocourek Bob byl velká osobnost. Ovšem po dohledání informací, jak je na tom James Bowen nyní, mi příběh docela ztrpkl.

14.11.2024 4 z 5

Noční lov Noční lov Robert Bryndza

Druhý díl s Erikou za mnou a už se těším na další. Fandím Eričině tvrdohlavosti a jít si za svým jako buldok i přes byrokratickou nespravedlnost. Atmosféra opět skvěle vylíčena - to sálající dusno, kdy se na vás lepí oblečení, málem cítíte na vlastní kůži. Důmyslně vymyšlený sériový vrah a jeho technika vraždění. Navíc vraha mi bylo ve skutečnosti líto, zajímalo by mě, jak skončil. A i když zhruba od půlky známe vraha, tak je příběh napínavý až do konce.

12.11.2024 5 z 5

Sedmilhářky Sedmilhářky Liane Moriarty

Rozjezd pro mě trochu náročný, protože obecně nemám ráda knihy, ve kterých je moc postav. Ale nakonec to stálo za to. Nebyla nouze o humor, napětí, rozkrývání malých i velkých tajemství. Především jsem byla napjatá, koho vlastně tedy zabili. Všechny 3 hlavní "hrdinky" byly skvěle a uvěřitelně vykresleny. Nejvíce sympatií u mě získala svou ztřeštěností Madeline. A i když to byla taková malá bichle, tak stránky neskutečně utíkaly.

11.11.2024 4 z 5

My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane Vera Felscherinow

První čtení ve 14 letech pro mě bylo brutální a odstrašující. Říkala jsem si, že když už ji budu číst podruhé, nebude to pro mě takový šok. Byl. Jelikož mám teď dceru ve stejném věku jako byla Christiana, byl pro mě rereading ještě více děsuplný a nepředstavitelný.

11.11.2024 5 z 5

Dokonalé ticho Dokonalé ticho Helen Fields

Úžasný díl. I když se mi líbí všechny 4 díly, které jsem zatím četla, tak druhý a tento čtvrtý prozatím vede. Brutalita je zpět (až jsem musela potlačit svou živou představivost, abych uklidnila žaludek), a tentokrát je nám vrah neznámý až do samého konce. Skvělá je i vedlejší linka a vývoj postav.

07.11.2024 5 z 5

Hana Hana Alena Mornštajnová

A já si říkala, proč zvolili na obálku zrovna žloutkový věneček, když je to kniha o holokaustu. No už to bohužel vím. A i když je na toto téma poslední dobou spousta knih, tak autorka příběh zpracovala originálně, provedla nás osudy několika generací a na konec vložila alespoň špetku naděje. Určitě stojí za přečtení.

01.11.2024 5 z 5

Boží muka Boží muka Karel Čapek

Čapkova prvotina byla pro mě hodně filozofická a nebudu předstírat, že u všech povídek jsem pochopila, nad čím přesně se zamýšlel nebo co chtěl vyjádřit. Není to "hltací" kniha, vyžaduje čas, klid a soustředěnost.
Právem se u Čapka mluví o slohovém mistrovství. A užila jsem si ho i v těchto povídkách.

"Ulice je prázdná; napravo a nalevo rozevírá se nekonečná dráha opuštěnosti. Čekání zmrtvělo. Vše slilo se v beztvarou látku úzkosti."

"Byla tu od prvopočátku: zprvu pružná, fluidní, povolující nebo napjatá; ponenáhlu znehybněla, stala se tíhou a hmotným tlakem, jako nesmírné svěravé břímě v prsou. Ale byla to zdánlivá nehybnost ohromného vejce, jež se soustředí a připravuje k životu. Rostlo to, jako roste vřed; stále šíře se rozpíná tupý, hnětoucí tlak, zdá se bez hranic, ale náhle se stahuje do středu v jediný bod pronikavé bolesti."

31.10.2024 4 z 5

Útěk ze světa Útěk ze světa Lucinda Berry

Další z knih, u které i přes významné mrkání hodin, že je čas použít záložku, lampička stále svítí, dokud není dočteno. A po dočtení mi stejně nedá spát. Téma pro mě opravdu děsivé, ale velmi dobře zpracované. Je znát, že autorka zúročila své znalosti a původní práci psycholožky.

31.10.2024 5 z 5

Za trest Za trest Aleš Černý

Tak tohle byla správně ujetá prasečinka, která díky malému počtu stran nestihne začít nudit. Taková à la parodie na všechny ty nesmrtelné americké hrdiny, Kobru 11 a přeslazené romanťárny...

"A proto máš mě", zavrtěla se na sedačce. "Budeme jako Bonnie a Clyde."
"Mrtví?"
"Ne, myslím jako pár, který zažívá romantické dobrodružství. Prostě Bonnie a Clyde." Zasněně se pousmála.
"Nesouhlasím, já budu spíš jako Billy Kid a ty jako přítěž."
"Vtip? Ty umíš žertovat?" vyvalila oči v hraném překvapení.
"Nechápu, proč s tebou vlastně diskutuji. Měla bys sedět na hotelu a přemýšlet, co s načatým životem."
"To už jsem vymyslela."
"Vážně?" odbočil jsem na polní cestu, procházející hustým lesem.
"Vážně. Rozhodla jsem se pověsit na krk jednomu bývalému vojákovi a ztrpčovat mu život tak dlouho, dokud se do mě nezamiluje."
"Povedlo se," kývl jsem hlavou.
"Miluješ mě?" nadechla se v očekávání kladné odpovědi.
"Ne, ztrpčuješ mi život".

30.10.2024 4 z 5

Dokonalá smrt Dokonalá smrt Helen Fields

Třetí díl a stále laťka vysoko. U tohoto dílu chyběla brutalita dílů předchozích (což mi nijak nevadí, protože u druhého dílu to už bylo u mě na hraně). A opět skvělá psychologie vraha, která mě u této série opravdu baví.

29.10.2024 5 z 5

R.U.R. R.U.R. Karel Čapek

Není třeba představovat Čapkovo utopické drama varující před pokročilou technologií a automatizací, lidskou leností a hraní si na Boha. České klasické dílo, které dokázalo oslovit čtenáře po celém světě, a zaujmout i čtenáře po sto letech. Vznik slova robot a jeho celosvětové přijetí, je jen třešničkou. Přečteno během dvou knižních kávových dýchánků. A po dočtení závěru se mi připomněla hláška - "život si najde cestu".

24.10.2024 5 z 5

Žalář nejtemnější Žalář nejtemnější Ivan Olbracht (p)

Díky bývalé kolegyni vím, jak těžký život je s chorobným žárlivcem (směla pouze do práce, nesměla navazovat s muži oční kontakt - musela se dívat pouze do země, když už si mohla vzít sukni, tak jedině ke kotníkům). Až po jeho smrti, až v téměř 70 letech, si poprvé vyšla na kafe s kamarádkou. Vždycky jsem si říkala, co je tohle za život.
Olbrachtova krátká novela nám dává nahlédnout do hlavy právě takového nemocného žárlivce, přičemž zjistíme, že i jeho život je v podstatě psychické peklo. V případě komisaře Macha ještě umocněné jeho náhlou slepotou a nevědomostí, co se kolem něj děje.

"Teď jsem slepý, Jarmilo. Rozumíš, co to jest, chtít hádanku, které nebylo možno rozluštit všemi smysly, řešiti teď pouze sluchem, zoufat si nad tajemstvím šustotu tvého šatu, vrznutím dveří, barvou tvého hlasu a tichem, které na mne křičí? To jsou muka, Jarmilo. Muka moje a muka tvá, neboť i tobě bude se mnou těžko."

"Ale marno se zbaviti myšlenek. Malý náraz stačí, aby se nanovo řítila halda šedého kamení a on, tvrdohlavý těžař, aby do ní opět bořil ruce a rozdíral si je o hrany ostrého štěrku."

22.10.2024 5 z 5

Stane se včera Stane se včera Gillian McAllister

Parádní detektivní thriller naruby - namísto abychom hledali vraha, pátráme po příčině vraždy. A to tak, že hlavní postava Jennie (matka vraha) cestuje časem nazpátek. Autorčin styl psaní mi byl velmi příjemný (dobře vykreslená atmosféra i pocity, ale zároveň se v tom sáhodlouze nepitvá), příběh měl spád a závěr byl opravdu vydařený. Za mě velká spokojenost.

15.10.2024 5 z 5

1984 1984 George Orwell (p)

Tak k tomuto dílu by se mi hodil štítek literatura naučná. A zatímco Farmu zvířat bych doporučila k pochopení totalitního režimu i dětem, tento román je určen spíše pro dospělé.

09.10.2024 5 z 5

Ve stínu Rudé věže Ve stínu Rudé věže Karolina Francová

Tak celá trilogie za mnou. Na přečtení mě nalákal prequel z povídkové sbírky Žena se lvem, a také mi krásně zapadla do letošní čtenářské výzvy. Jelikož jsme v Jizerských horách a Liberci strávili před dvěma měsíci úžasnou dovolenou, o to víc mě čtení bavilo a spoustu míst jsem dle popisu viděla před očima (to prostředí je opravdu kouzelné). Že mi autorčin styl psaní sedne, jsem věděla už po přečtení povídky. Z třetího dílu mám pocit, že by ještě nemusel být poslední a autorka si nechala otevřená zadní vrátka k napsání pokračování. A já bych ho určitě uvítala a ráda si přečetla.

01.10.2024 4 z 5

V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

Další úžasná kniha, po které si řadím autorku mezi oblíbené. Její příprava (návštěvy oblastí, průzkum, spolupráce s institucemi, rozhovory s přeživšími, ...) je opravdu obdivuhodná. Klidně bych uvítala, kdyby byla kniha obsáhlejší. Ten konec byl pro mě moc rychlý a zůstalo mi několik nezodpovězených otázek.

01.10.2024 5 z 5

Milada Horáková Milada Horáková Zdeněk Ležák

Úžasně zpracované a pro mladší ročníky opravdu lehce pochopitelné. Tohle se povedlo.

24.09.2024 5 z 5

Ve stínu Hvozdu Ve stínu Hvozdu Naomi Novik

Pěkný fantasy příběh prostoupený magií a prvky východního folklóru a mytologie. Velmi příjemnou změnou je, že hlavní postavy jsou lidové a nedokonalé - Agnieszka moc krásy nepobrala, a ještě je k tomu nemotorná a věčně upatlaná, Drak je mrzutý bručoun, kterým i zůstane...

24.09.2024 4 z 5