lukaflek lukaflek komentáře u knih

Endurance Endurance Alfred Lansing

je neuvěřitelný, jaké podmínky dokázali přestát. když jsem si mnohokrát představoval, jak jsou v úplně promočeném oblečení, v mrazu a vichřici a to několik dnů ba i týdnů v malé lodi v nejbouřlivějším průlivu světa, tak mi naskakovala husí kůže. no vlastně mi naskakuje i teď, protože si to zase představuju ;) všichni přežili - měli štěstí, velikánský štěstí. při čtení mi místy vadily detailní zmínky "o počasí" (odkud kam foukal vítr) - nedokázal jsem si předtavit, kterým směrem se loď pohybovala, když se vítr opíral od jihojiho západu do pravoboku lodi a hnal je na západ od sloního ostrova, takže se vzdalovali od jižní georgie, která byla na východě. koukal jsem do mapy, ale stejně jsem to nedal. místama kniha ztrácela spád, když autor téměř den po dni popisoval kolik ulovili tučňáků, kolik tuleňů a kdo je zrovna stahoval z kůže. jsem ale hrozně rád, že se mi kniha dostala do ruky - o polárních expedicích jsem do jejího přečtení nevěděl téměř nic, teď mám alespoň trochu představu. díky petře! :)

03.05.2013 4 z 5

Egypťan Sinuhet – Patnáct knih ze života lékaře Egypťan Sinuhet – Patnáct knih ze života lékaře Mika Waltari

knihu jsem nedočetl, přesto dávám 4 hvězdy. příběh se mi velmi líbil, jazyk taky, ale úplně mě odrovnaly dialogy zejména když mluvil kaptah. jedna řeč na půl strany, přitom by se to, co říká, dalo bez zjednodušování říci na třetinovém prostoru. dlouho jsem se s knihou trápil, nechtěl jsem jí odložit, ale nakonec jsem si řek, že nemá smysl nutit se do čtení, když se bojím dalšího odzbrojujícího kaptahova monologu a odložil jí. doufám ale, že se k ní někdy vrátím a dočtu ji

21.01.2013 4 z 5

Návrat pokojného bojovníka Návrat pokojného bojovníka Dan Millman

stejně jako "cesta pokojného bojovníka" je kniha zajímavá nejen pěkným příběhem, ale čtenáře vede k hlubokým úvahám. rád vzpomínám na čas, kdy jsem tuhle knihu četl!

02.11.2012 5 z 5

Cesta pokojného bojovníka Cesta pokojného bojovníka Dan Millman

krásná kniha! není to ani populárně naučná literatura, ani "jen" beletrie, ale snoubí v sobě oboje - poutavý příběh a zároveň mnoho k zamyšlení. viděl jsem i film, který mě ale velmi zklamal - hlavní idea tam byla zcela překroucená.

02.11.2012 5 z 5

Mistr a Markétka Mistr a Markétka Michail Bulgakov

náhrerný snový, ale zároveň realistický příběh. dloho po dočtení mi jména hlavních hrdinů rezonovala v hlavě!

17.08.2012 5 z 5

Pearl Harbor 1941 Pearl Harbor 1941 Michael Borovička

Úzká kniha ktera da zakladni prehled o důvodech a prubehu utoku. Chybělo mi povidani o zhodnoceni dosazenych cilu - jakamuto totiz vedel ze se utok nepodaril...

03.07.2020 4 z 5

Hon na válečné zločince Hon na válečné zločince Guy Walters

místama velmi zajímavý čtení, místama nesmírně nezajímavý. struktura knihy je tak strašlivě zmatená. jeden přiběh je vyprávěn a dovyprávěn v několika kapitolách. jeden příběh je stále přerušován jinými, odstavce jsou dlouhé a je to podle mě zcela zbytečně prošpikované názvy ulic, měst a jmen, která pro příběh mnohdy vůbec nejsou důležitá. kromě toho mě vadilo celé lazení knihy zaměřené na urážení wiesenthala - neříká, že to bláto není pravdivé, ale říkám, že nečtu knihu proto, abych neustále dokola slyšel urážky jednoho a totéž člověka

20.06.2016 3 z 5

HHhH HHhH Laurent Binet

moc pěkně napsáno, ale i mě vadily ty "osobní" odbočky ...

12.04.2016 5 z 5

Šňupec Šňupec Terry Pratchett

nejsem pretchetův čtenář, tohle je myslim teprve druhá kniha, co jsem od něj čet. místama to bylo nesmírně ftipný, ale děj se týhl jak nudle a na ty prapodivný tvory a jejich návyky jsem neměl dost trpělivosti

31.01.2016 2 z 5

Olomoucký bestiář Olomoucký bestiář Vlastimil Vondruška

prostě vondruška - jednoduchý jazyk, chytlavý příběh, krásně se čte, ale do života nic nedá :)

13.10.2013 4 z 5

Jak si udělat ze života peklo Jak si udělat ze života peklo Bernhard Geue

první dobré 3/4 knihy jsem při čtení doslova kvet. autor tam vysvětluje, jak jsou lidé zajatci vlastní mysli, ale dělá to způsobem někdy květnatým až k zlosti a někdy používá ironii tak, že člověk místama neví, jestli je ironický nebo to myslí vážně. místama mě to fakt s...lo a dokonce jsem v zoufalství až přeskakoval odstavce. chtěl jsem ale vydržet, říkal jsem si, že třeba ke konci přijde vyvrcholení. jo závěr tam byl, ale to utrpení ze začátku mi to nenahradilo. knihu bych spíš nedoporučil. jsou myslím jiné, které jsou srozumitelnější a více inspirativní :)

27.09.2013 3 z 5

Původ ctnosti Původ ctnosti Matt Ridley

tato kniha (podobně jako červená královna) sehrála naprosto zásadní roli na přelomu mé puberty a adolescence. poskytla mi odpovědi na mnoho do té doby nozodpovězených otázek a velmi mě inspirovala. velmi doporučuji lidem, kteří se ptají jak? proč? a boží vysvětlení jim nesedí. vedle religionistického pohledu na svět zbývá buď pohled evoluční nebo chaos. původ ctnosti poskytuje evoluční pohled na svět. jedna z mála knich, které jsem četl opakovaně

17.08.2012 5 z 5

Pěna dní Pěna dní Boris Vian

kniha se mi četla poměrně špatně. způsob, jakým je napsána je velmi zajímavý a pokud se člověk dokáže uvolnit tělesně i duševně, tak ho taková četba pohladí. mám ale za to, že způsob, jakým je kniha napsána není dostačující a pro příjemnou četbu nestačí. byl bych raději, kdyby tam byl i poutavý příběh. příběh jsem ale shledal jako velmi nezáživný - prakticky o nic tam nešlo. osobně na takovou literaturu nemám zřejmě v hlavě škatuli, proto jen 2 hvězdy

17.08.2012 2 z 5

Sourozenci bez rivality Sourozenci bez rivality Adele Faber

čtivá praktická kniha, která předkládá přehled technik, jak řídit situace, ve kterých dochází k sourozeneckým přím. no vlastně se netýká jen pří, ale i "obyčejných" problematických situací. vřele doporučuju. po přečtění (kdy jsem měl knihu z knihovny) jsem si jí koupil ...

25.07.2012 5 z 5