machalcz komentáře u knih
Asi není nutné dělat tajemstvím, že se s Pavlem osobně známe. A taky bude dobré zmínit, že jsem velmi upřímný kritik jeho knih, povídek a všeho, co se mu honí hlavou. Mám téměř všechny jeho vydané knihy. Některé číst nechci, některé jsem rozečetl a odložil. Máme odlišný způsob psaní a v mnoha věcech se neshodneme názorově. Ale tahle sbírka …
Tady musím říct, že brnkl přesně na ty správné struny. Knihu jsem sjel od začátku do konce jedním dechem. Ne doopravdy. Tak dlouho dech nezadržím. Ale bylo to v řádech dnů a ke každé povídce dostal obratem mou zpětnou vazbu. Myslím si, že mu v tomhle případě parádně sednul právě formát povídek. A že Pavlovi povídky jdou, už mám ověřené z těch mnoha, které mi (nám) četl. Tím nechci říct, že by mu romány, nebo v poslední době životopisy nešly, ale v tomhle případě se mi kniha velmi příjemně četla. Je srozumitelná, člověk se v příběhu nikde nemotá, vše je jasné, stručné a jdou to od začátku rovnou k věci.
Výhled na rok 2084, v Pavlově podání, není výhled na města zalitá slunce a všešťastné bytosti všude kolem. Naopak. Líbí se mi ten kritický až depresivní pohled, ta vazba na neduhy naší doby, které se postupně ve zmíněném roce transformují v něco nechtěného, odpudivého, místy až mrazivě reálného. Je to něco, kam jednou můžeme skutečně dojít, ale také nutně nemusíme. Mám rád ten druh povídky, která neřeší globálně nastolené otázky příběhu, ale jen ten dílčí moment. Pak to nutně nutí přemýšlet, jak to vlastně pokračuje, co bylo s ostatními a podobně. A to se přesně tady nedovíme a nezbývá nám než uvažovat, jak to asi mohlo dál pokračovat a zda nastíněná budoucnost je ta, jakou bychom sami chtěli.
Ale aby to nevyznělo negativně. Některé povídky jsou drsně kruté, některé jsou vtipné, některé jsou překvapivé. Nebojte se podívat pod pokličku, co se pro nás za dalších pár let chystá ;)
Tak tohle stálo za přečtení. Celkový nápad mě bavil. Představa pekla v podání Kopřivy je hodně zajímavou záležitostí. Knihu rád doporučuji známým, kteří holdují podobnému žánru ;)
Od Kopřivy jsem čekal víc. Sice jsem si na jeho styl jazyka musel kdysi chvíli zvykat, ale zvykl jsem si. Asfalt byl pecka. Tohle mě zklamalo. Ne že by to bylo vysloveně špatný. I sám autor na začátku varuje, že to vycházelo jako povídky někam na web. Ale v té samé formě to mrsknout do knihy byla zvrácenost. Mimo to jsem se nemohl zbavit pocitu, že druhá část je prakticky to samé co bylo v první části. Jen jsme prohodili kulisy.
Víc takových kousků a nebudu se vůbec zlobit, že si Kulhánek dává na čas s novou knihou ;)
Solidní prasárnička co se prasárniček týká :D
Po dlouhé době zase jednou knižka, kde hlavní postava není nadčlověk.
Kniha zcela zapadá do oddělení podobné tvorby. Takže se dobře čte, je akční a nenudí.
Prostě dotřetice hustě nařezáno a stálo to za to. S každým dílem šla kvalita nahoru. Pro nás brakožrouty prostě skvostné čtivo ;)
Když Kulhoš nevydává, tak jedeme na vlně Kotleta ;)
Komentáře píšu se značným zpožděním. Tento typ knih kupuji většinou hned po vydání a knihovnička se mi solidně zaplnila ;)
A to jsem si myslel, že Kulhánek je můj favorit, moje hvězda, moje inspirace. Pak si přijde Kotleta a všechny mé iluze nesměle odkráčej s nudlí utřenou do rukávu. Tohle je prostě nářez. Kluci (Kulhánek a Kotleta) se mi v knihovničce poperou :)
Jobs byl děsnej parchant, ale geniální a buďme rádi, že byl (jsem Apple ovce) ;)
Kniha Waltera Isaacsona je napsaná věcně a nezaujatě. Žádná přehnaná oslava ikony. Prostě tak jak to bylo v dobrém i zlém. Myslel jsem si, že toho vím o Jobsovi a Apple hodně. Mýlil jsem se a i díky tomu mě kniha mohla v mnohém překvapit.
Konečně jsem ji sehnal v antikvariátu. Tuhle záležitost jsem hltnul tak před 20 lety (minimálně) a byla to jedna z knih, která řekla: "Tak chlapče a tobě se bude líbit sci-fi."
Klasický Gellner. Básničky moc nemusím, ale ty jeho mě dokáží oslovit. Žil zvláštní život a uměl ho do básní otisknout.
Místy jsem měl pocit, že to je snad kniha určená pro ženské publikum, ale dost jsem se u toho pobavil. Hodně otevřená zpovděď. Dobře se to čte :)
No prostě Kulhánek. Co jiného k tomu říct :)))
Nejvíc mě fascinuje v úplném začátku knihy poznámka o tom, kdy a za jak dlouho byla kniha napsána :)
Teď zas čekat na další nějakou pecku z pera tohoto autora :/
Není to špatné. Místy malinko utahané. Závěr se dal očekávat, ale ten úplný finál jsem nečekal. Celkově mě kniha bavila a zpříjemňovala mi cesty do práce a z práce.
Tuto knihu jsem kdysi dostal v letech základní školy. Fantasijní příběh se mi tenkrát velmi líbil. Po mnoha letech jsem tuto knihu objevil u rodičů na půdě. Vzal jsem si ji tedy k sobě domů. Rozhodl jsem si ji znovu přečíst. Degradoval jsem ji sice na toaletní četbu, to ale nic nemění na kvalitě příběhu :)
Tuhle knihu jsem měl jako "dítě" velmi rád. Fascinoval mě ten mluvící kůň :)
Nejsme moc básničkový typ, ale tahle sbírka se mi líbí. Některé básně jsem se naučil i nazpaměť.
Nejdřív jsem viděl film. Vzhledem k době kdy je točený to je poměrně zajímavý filmový počin. Po přečtení knihy jsem byl nadšen prostředím a příběhem. Možnostmi, které pásmo má. Určitě zajímavé klasické sci-fi.
Tento starší výtisk jsem bohužel půjčil a zpět nedostal. Ale novější vydání ku příležitosti vydání hry S.T.A.L.K.E.R doma mám :)
Některé povídky jsou dobré, jiné tolik ne. Ale celkově dobrá sešlost :)
Dobrá sbírka. Rozhodně si další koupím. Doufám, že v některé budoucí bude i má povídka :)