MarieAnnaSarah MarieAnnaSarah komentáře u knih

Sex, lži a rande přes internet Sex, lži a rande přes internet Rachel Gibson

Sex, lži a rande přes internet, to je název, který okamžitě evokuje sladkobolný doják. Ale budiž, když už jsem ho vzala do ruky, tak se tím nějak prokoušu. Takové byly tedy mé prvotní dojmy z knihy :)

Po pár stránkách jsem otevřela pusu v úžasu, že je to vlastně detektivní román. Sice nevykreslený do maličkostí, ale rozhodně nebyl špatný. Měl vše, co detektivka pro ženy má mít - ženu vraždící muže, které potkává přes internet, sexy osamělého detektiva, který se zamiluje do své podezřelé, překvapivé (trochu) rozuzlení a světe div se i nějaké to napětí na konci. Děj byl sice předvídatelný, neohromoval, ale na druhou stranu nenudil.
A dojáku jsem se samozřejmě nakonec dočkala také, avšak nepůsobil na mne až tak laciným dojmem jako u některých jiných knih.

Pro oddychovou četbu tedy kniha ideální. Tudíž dávám zlatý střed 3* :)

Netopýří muž Netopýří muž Jo Nesbø

Moje druhá kniha od Nesbøho, po přečtení Sněhuláka jsem sáhla po Pentagramu a zjistila, že knihy na sebe navazují, tak jsem Pentagram odložila a pustila se do prvního Netopýra.

První díl Harryho Holea se odehrává v Austrálii, kterou dokázal Nesbø úžasně vykreslit i s historií a jejími legendami, že si za to zaslouží obrovské plus. Další plus má ode mne za uvedení samotného Harryho na scénu. Dokázal nám jeho příběh předložit nenásilně, zajímavě a mnoho z nás se do tohoto opilého bručouna se složitou minulostí ihned zamilovalo.

Děj knihy mi připomíná mnoho jiných prvních thrillerů, je šokující, drsný, spisovatel se v něm teprve vypilovává a spíše se drží toho, že když nás ohromí, pak ho koupíme. Bohužel je to na úkor příběhu samotného.
Harry se během případu setkává s různorodými postavami, což bylo jistě u první knihy zamýšleným plusem, ale s ohledem na jeho jiné knihy jsem ráda, že se od toho časem oprostil a drží se už celkem normálních lidí.
Případ sériového vraha, který po mnoho let pracuje skryt před zraky policie byl dobrým thrillerem, přesně podle mého očekávání. A až na již udané maličkosti mu nelze krom dopadení nic vytknout.
Dopadení však bylo takové, jak se vlastně dalo čekat, ale přesto šokující, drsné a bohužel neuspokojující.

Na pět hvězdiček to jistě není, dala jsem původně 4 za reálie o Austrálii a představení Harryho čtenářům, které mne oslovilo a v podstatě celý příběh zachránilo. Přesto jsem s odstupem hodnocení nucena snížit na 3*, Nesbø má přeci jenom lepší příběhy.

Švábi Švábi Jo Nesbø

Na Šváby jsem se těšila, už protože to byla jediná kniha s Harrym Holeem, která mi chyběla a já mám svou sbírku ráda ucelenou. Bohužel, prvotní nadšení, že mi kniha přišla, bylo jediné, které jsem u ní zažila. Tentokrát mě Nesbø zklamal.

Švábi nás zavedli do exotického Thajska, které Nesbø jako vždy dokázal skvěle vykreslit a čtenář tak měl pocit, že kráčí po rozpáleném chodníku přímo po boku Harryho Holea. Harry byl stejný jako vždy - opilý, chmurný bručoun, který chce být kdekoliv jinde, než řešit zapeklité případy (třeba u Schröderu) a zároveň postupně opět případu propadá a žene se za dopadením vraha. Nesbø nás i tentokrát obohatil o některé poznatky o jeho životě, díky nimž dokážeme Harryho osobnost pochopit. Potud to bylo dobré.
Špatný mi připadal spíše samotný příběh a osoby v něm. Já vím, že konkurence je velká a spisovatel se nás snaží ohromit, skousla jsem to u prvního díla, ale u druhého, kde se vyskytovaly opět pitoreskní postavy (jednoruká dcera, konzul homosexuál), mne to už dosti nudilo. Téma dětské pornografie bylo zajímavé a počáteční rozjezd byl slibný, avšak s dalšími stránkami upadalo a ke konci mi přišlo jaksi nedokončené. Samotné vraždy a vrah mne neohromili.
Celý příběh mi přišel překombinovaný a takový nemastný, neslaný jako by Nesbømu došly nápady. Poprvé se mi tedy u něj stalo, že se mi do knihy nedařilo začíst a mnohdy jsem jí i odkládala, což mne u spisovatele jako je on opravdu mrzelo.

Takže tentokrát pouze za 3*, nebýt v knize Harry Holea, dala bych asi ještě o jednu méně, on to však trochu zachránil.

Bestiář Bestiář Barbara Nesvadbová

Karla nemá štěstí na muže, po krachu vztahu-nevztahu s tajemným Alexem se rozhodne dát se na mužskou stranu a začít muže kosit a nám před očima projde celé panoptikum jejích známostí.

Nejsem jedna z těch, která by toto dílo odsuzovala, Bestiář jsem četla několikrát, ale uznávám, že skutečně není ničím dokonalým. Hlavní hrdinka je mnohdy nesympatická, děj občas chaotický a strohý, ale přesto se v knize dají nalézt i světlé chvilky, kdy autorka pronese větu, která sedne jako jak se říká * na hrnec. A asi proto se k ní vracím, protože Barbara Nesvadbová není snílek, nepíše románky s happyendem, ale skutečnou výpověď o životě s muži, realisticky.

Snad proto, že i já mám za sebou kvalitní přípravku, se budu k tomuto dílu vracet a dávám mu 3* :)

19.10.2014 3 z 5

Harry Potter a princ dvojí krve Harry Potter a princ dvojí krve J. K. Rowling (p)

Kouzelnickým světem otřásá naplno válka s Pánem Zla, avšak Harry se jí přímo neúčastní, v bezpečí bradavického hradu, za pomoci ředitele Brumbála, odkrývá tajemství života lorda Voldemorta, díky němuž se ho snad v budoucnosti podaří porazit.

I přes bující válku nás i tentokrát autorka provádí životem v bradavické škole čar a kouzel, plném nejen intrik a všudypřítomného strachu, ale i přátelství a nových lásek. Zakončení příběhu jsem samozřejmě opět oplakala, a i když se mi to nepřiznává snadno, bylo mi líto i toho malého Malfoye.

Takže dalších pět, děkuji za neskutečný zážitek při čtení paní Rowling :)

19.10.2014 5 z 5

Dokážete udržet tajemství? Dokážete udržet tajemství? Sophie Kinsella (p)

Protože se Bohyně v domácnosti jako čtivo do vlaku osvědčila, sáhla jsem i po dalším díle Sophie Kinsella. Tentokrát to bylo její často nejvychvalovanější dílo - Dokážete udržet tajemství?

Emma se vrací po zpackané schůzce s klientem zpět do Londýna. Její letadlo však postihnou mohutné turbulence a ona v záchvatu paniky vychrlí všechna svá tajemství svému sousedovi. Nu což, však se nic až tak zlého nestalo, ten muž byl naprosto cizí a ona ho již nikdy pravděpodobně neuvidí. V tom se ale mýlí, jejím sousedem není totiž nikdo jiný než majitel společnosti, ve které pracuje.

Tentokrát si Sophie Kinsella bere na paškál soukromá tajemství lidí. Je dobré je mít? Je lepší být zcela upřímný nebo je to chyba? Hlavní hrdinka se postupně prokousává všemi stádii a nakonec zjišťuje, že nějaké to malé tajemství přeci jenom neškodí.

Na rozdíl od Bohyně v domácnosti tentokrát děj trochu pokulhával, nebyl tak plynulý a byl občas dosti zmatečný, stejně jako hlavní hrdinka. Na druhou stranu mu nemůžu upřít, že mi přišel trochu více zábavný. Ačkoliv styl humoru byl zcela odlišný, i tady mi sedl ba co víc, u některých hlášek jsem se smála nahlas, chudáci spolucestující :) Jediné, co mi nesedlo, stejně jako v Bohyni, byl ten monstrózní happy-end, asi nejsem správná cílová skupina, která při něm holt nevzdychá dojetím, ale spíše nudou.

Podrtrženo, sečteno. Nakonec se to tak nějak vyvážilo a já mohu dát stejný počet hvězdiček jako Bohyni, tedy 3*, přestože byla o chlup lepší.

27.05.2014 3 z 5

Pokojská Pokojská Markus Orths

Po této knížce jsem sáhla, jelikož jsem potřebovala ukrátit čas ve vlaku a z mé knihovny byla nejlehčí :)

Lynn Zapatková se po návratu z léčebny musí naučit znovu žít svůj život a tak nastoupí do práce jako pokojská a každý den si rozdělí na určitou činnost. Ve své práci tráví stále více času a tak se jednoho dne stane, že ji překvapí přicházející host. Lynn se schová pod postel a zjistí, jak je vzrušující sledovat životy druhých.

Zvláštní kniha, která mě dostala. Strohé, krátké věty výborně nastiňují "jiné" chápání Lynn a dávají celému příběhu ten pravý nádech. Ač na první pohled se jeví kniha jako obyčejný deník, je v těch zápisech denních činností obsaženo mnohem více. V některých chvílích mi skutečně přišla kniha humorná, ale především jsem ji vnímala jako výborné psychologicky laděné dílko.

Myslím, že knihu mohu v klidu doporučit. Těch pár stránek máte přečtených hned a jistě vám po přečtení posledních vět, stejně jako mně, vykouzlí úsměv na tváři :)

26.02.2014 4 z 5

Učebnicový případ Učebnicový případ Jeffery Deaver

Učebnicový případ, povídka s Lincolnem Rhymem, na kterou jsem zde na DK náhodou narazila a chyběla mi v přečtených, je bravurním počinem, který se dokáže vyrovnat Deaverovým románům.

Amélie Sachsová se ocitá na místě činu brutální vraždy, které se vykazuje i dalším specifikem, je velmi kontaminováno. Pro Lincolna, Amélii a též staré známé Mela a Lona začíná boj s časem, kdy musí analyzovat stovky důkazních materiálů, které geniální pachatel na místě vraždy rozmístil. Boj s časem, protože všichni tuší, že tato oběť nebyla zdaleka jeho poslední.

Líbilo se mi, že Deaver nespoléhal na čtenářovi předešlé zkušenosti s Lincolnovými případy, ač by se to dalo u tak krátkého dílka pochopit a prominout, ale uvedl čtenáře z počátku do obrazu, seznámil ho s postavami i s jednotlivými vztahy mezi nimi.
Na rozdíl od jiných pisatelů povídek, což je i důvodem proč je moc nemusím, Deaver nikam s dějem nespěchal. Pozvolna stupňoval příběh, nevynechal ani občasný humor a dával čtenáři okusit svůj vytříbený styl psaní tak jako vždy.

Samotný závěr byl nečekaný, měla jsem stejně jako Rhyme hned na poprvé spadeno na jiného ptáčka. Ale to by nebyl Deaver, aby čtenáře nevedl po celou dobu špatným směrem a nakonec se nevytáhl s esem :)
(Ačkoliv jisté tušení při prvním kontaktu s pachatelem tu bylo, ale dále jsem ho nerozvíjela)

Jak už jsem psala, ač povídky příliš nepreferuji, tuto jsem si užila. Dávám 4* :)

25.12.2013 4 z 5

Ústřičkova smutná smrt a jiné příběhy Ústřičkova smutná smrt a jiné příběhy Tim Burton

Ústřičkova smutná smrt je krásná sbírka morbidních říkanek, která potěší všechny příznivce Tima Burtona, doplněná úchvatnými ilustracemi. Moc jsem se u ní pobavila a jsem ráda, že jsem si ji na základě doporučení pořídila. Budu se k ní s radostí vracet :)

23.12.2013 4 z 5

Na vine sú hviezdy Na vine sú hviezdy John Green

Kniha je hezká, čtivá, dojemná, ale...Něco mi v ní chybělo, nedokážu přesně popsat co, ale nějak byl pro mě ten příběh málo uvěřitelný, abych ho mohla procítit, tak jak by si zasloužil.

Mnohokrát se mi stalo, že jsem s postavami nemohla soucítit, protože jejich chování, názory či mluva mi v tom bránili. Mrzí mě, že knize s tak krásným příběhem nemůžu dát plný počet bodů, ale vůči knihám, které mě zcela pohltí a pustí až po dočtení poslední stránky, by to bylo nefér. A Hvězdy bohužel takovou knihou nebyly.

Dala bych 3,5 hvězdičky, ale to není možné, takže dávám 4, snad mi to Hvězdy odpustí.

16.09.2013 4 z 5

Pevné pouto Pevné pouto Alice Sebold

Tak snad je to skutečně tím překladem, až bude jiný dám knize ještě jednu šanci a zkusím to s ní znovu :)

08.09.2013 2 z 5

Obnažená Obnažená Sylvia Day

Jelikož jsem holka zvědavá, sáhla jsem po přečtení Fifty Shades i po další takové knize. Není to sice úplně můj styl, ale zajímalo mne, co na tom všichni mají.

Tak jsem tedy četla...deset stránek, padesát, sto a nic. Postavy takové nijaké, dialogy divné, děj ještě divnější. Nuda, šeď.
Ano, já vím, že to asi nedokážu ocenit, když mě takové žánry nepřitahují, ale Jamesová psala alespoň čtivě, takže to bylo rychleji za mnou, ale Dayové tato vlastnost očividně chybí.

Takže s ní budu mít hned dvě poprvé - poprvé dám jen jednu hvězdičku a poprvé nedočtu celou sérii.

P.S. Omlouvám se všem, kterým se tato kniha líbila. Jen pro mě to prostě není to pravé ořechové :)

07.09.2013 1 z 5

Pevné pouto Pevné pouto Alice Sebold

Knihu Pevné pouto jsem po přečtení recenzí a ohlasů dlouho napjatě očekávala. Jenže po přečtení několika málo stránek jsem byla zklamána. A konec? Ten mne naprosto odzbrojil a znechutil.

Čekala jsem od ní mnohem víc, více myšlenek, méně naivního příběhu pro náctileté. Myslím, že příběh samotný by si to zasloužil, protože základní koncept je krásný, jen byl podle mne nevhodně rozvinut.
Na druhou stranu jí nemůžu odepřít čtivost, ale i navzdory ní jsem občas měla chuť knihu odložit a už se k ní nikdy (probůh) nevracet. Nakonec jsem ji však dočetla. Možná jsem podvědomě toužila po tom, že se kniha nějakým mávnutím proutku promění a mne ta nelibost přejde, bohužel se tak nestalo.

07.09.2013 2 z 5

Jak blufovat o literatuře Jak blufovat o literatuře Michael Kerrigan

Knihu jsem vzala do ruky ze zvědavosti, jelikož mě zaujal její název. Skutečně jde o literatuře blufovat? Já nevím, nikdy jsem to nezkusila, ale je to zajímavá myšlenka. Avšak jediná, kterou v této knize najdete. Kniha je v podstatě rozborem několika spisovatelů a jejich knih, podaném trochu netradiční formou.

Neurazí, ale ani nenadchne. Očekávat od ní něco světoborného je naivní a myslím, že ani sám autor to nechtěl. Plusem je, že je napsána humornou formou, takže jako lehká četba pro chvíli nudy, kdy nic lepšího po ruce nemáte, určitě poslouží.

06.09.2013 3 z 5

Hotel Babylon aneb Nechcete raději zůstat doma? Hotel Babylon aneb Nechcete raději zůstat doma? Imogen Edwards Jones

Jelikož jsem si na cestu na zahraniční praxi musela vybrat něco lehčího na čtení v přítmí autobusu, padl mi zrak na tuto knížku, kterou jsem již delší dobu odkládala. Když praxe hotelového managementu, tak i s tématickou knihou, že? :)

Knížka nás zavede do jednoho pracovního dne recepčního v hotelu, plným usměvavých a až těžko uvěřitelných situací. Ale je to až tak neuvěřitelné? Myslím, že o to více mě kniha pobavila z toho důvodu, že v tomto oboru už se dosti let pohybuji a některé mrtvičné situace, jež hlavní hrdina prožíval, mi nejsou až tak neznámé :)

Trochu mě však mrzel strohý, popisný styl psaní, kdyby se autorka více "rozkecala" a kniha byla květnatější, pak by se mi líbila více, ale i tak velmi pobavila a cesta do Itálie mi příjemně utekla. Svůj účel tedy naprosto splnila, tudíž za 3*

19.10.2014 3 z 5

Bohyně v domácnosti Bohyně v domácnosti Sophie Kinsella (p)

Jelikož momentálně trávím tři hodiny denně ve vlaku na cestě do práce a zpět, potřebovala jsem nějakou knihu, která mi zpříjemní cestu. A protože cestou tam v pět hodin ráno moc nevnímám a cestou zpět jsem zavalena hordou brebentících spolucestujících, musela to být kniha, která je nenáročná a oddychová. A vítězem se stala Sophie Kinsella a její Bohyně v domácnosti, kniha žánru, který až tak často nevyhledávám, ale která splňuje mé požadavky na sto procent.

Samanta je typická moderní žena, která se věnuje své kariéře. Žena, která má svůj život rozdělený na šestiminutové úseky, ve kterých se věnuje všem svým povinnostem. Žena, která dle svých slov rychle chodí, mluví, jí a i rychle souloží. Právnička, v prestižní londýnské firmě, která se nezalekne velkých klientů a s přehledem zvládá zapeklité situace. Tedy zapeklité situace v právnické branži, situace jako přišití knoflíku či nákup mléka jsou pro ní problémem. A tato žena se shodou nepředvídaných okolností ocitne ze dne na den v domě na anglickém venkově zaměstnaná jako hospodyně. Není potřeba říkat, že tato úloha pro ni nebude zrovna jednoduchá.

Samanta jako hlavní postava mi sedla již od první stránky, její cílevědomost a workoholismus mi byl blízký, stejně tak i její ironický humor. Mimo jiné mě uchvátila svou naprostou neznalostí domácích prací, já na tom tak zle nejsem :D I když musím uznat, že až tak moc to k smíchu není, když si uvědomím, že v této době je jistě takových žen jako Samanta mnoho. Ženy už holt nejsou jen ochránkyně rodinného krbu.
Sophie Kinsella v knize vykresluje v podstatě příběh Popelky naruby, z princezny se postupem času stává prostá děva, která si díky této metamorfóze začíná uvědomovat, co je v životě opravdu důležité a nachází sama sebe a jelikož je to román pro ženy, tak samozřejmě i lásku :)

Kniha je klasická oddychovka, okořeněná příjemným humorem a zakončená přebujelým happy-endem jak z hollywoodského filmu. Nedá se od ní čekat nic přeborného, ale přečíst si jí není na škodu. Dávám 3*

24.05.2014 3 z 5

Cyankáli v šampaňském Cyankáli v šampaňském Agatha Christie

Detektivka, kde se dopátráme vraha na základě vzpomínek několika osob na danou noc? Proč ne, to je dobrý nápad.
Bohužel Agatha zrovna asi neměla svůj den.

První část příběhu formou vzpomínek je zajímavá a čtivá.
Druhá část už bohužel pokulhává, děj trochu skřípe, postavy jsou nudné a vrah je zřejmý. Samotné provedení vražd mi přijde takové fušerské. Agatho, vždyť ty přeci píšeš lépe :)

Dnes zůstávám bohužel neohromena a dávám za 3*

07.10.2013 3 z 5

Až tak moc tě nežere Až tak moc tě nežere Greg Behrendt

Knížku jsem si koupila, jelikož se mi film zalíbil a chtěla jsem se dozvědět něco víc o příběhu jednotlivých postav. Jaké však bylo mé zklamání, když jsem zjistila, že knížka s ním má společný pouze název a obálku. Ach, jo :/

Bohužel tato kniha je pouze další z těch chytrých knih pro svobodné či nešťastně zadané ženy. Po přečtení musím ještě dodat, že asi i naprosto neinteligentní. (Ne fakt? Když mi jako týden nebo dva nevolá, tak mě už nechce? :O) - Čímž nechci urazit čtenářky této knihy, ale pouze konstatovat, jak se k nim autor v dané knize chová.
Několikrát zmiňované přirovnání k Bravíčku je více než na místě.

Tohle skutečně není můj šálek kávy.

03.10.2013 1 z 5

Padesát odstínů temnoty Padesát odstínů temnoty E. L. James (p)

Protože jsem ze zvědavosti přečetla díl první, zajímalo mě, jak se bude příběh dále vyvíjet.

No, hlavní hrdinka je stále naivní a jednoduchá, ale na druhou stranu, v knize se na rozdíl od prvního dílu něco děje a za to dávám malé bezvýznamné plus :D

Jak už jsem psala u dílu prvního, tři hvězdičky jsou za čtivost a marketing, který přivedl mnoho žen všech věků ke čtení.

Za příběh samotný bych tentokrát dala hvězdičku a půl :)