Márinka | Komentáře u knih | Databáze knih

Márinka Márinka komentáře u knih

Zlatý kámen Zlatý kámen Matthew Reilly

Zatím poslední (čtvrtá v pořadí) kniha od Reillyho, kterou jsem přečetla. A to je co říci, protože já se málokdy vracím :o)

Posvátné kameny Posvátné kameny Matthew Reilly

Napínavé, dobrodružné, čtivé, .. prostě Reilly.

Polární stanice Polární stanice Matthew Reilly

Tým amerických vědců na opuštěné polární stanici v Antarktidě učinil úžasný objev. Našel "něco", co bylo nejméně sto miliónů let pohřbeno ve vrstvě ledu. To "něco" je vyrobeno z kovu ...
Anonce na záložce knihy je trošku zavádějící. Ale vnímavý čtenář brzy pochopí, v čem je jádro pudla. Nakolik je Reillyho Souboj fantasy hororem, natolik je Polární stanice "reálná" a jen zpočátku se tváří jako science-fiction. Propojení reality s románovým příběhem nutí čtenáře přemýšlet o tom, co vše se mohlo odehrát pouze v autorově fantazii a které pasáže psal (mohl napsat) život sám.
Při objevu "záhadné kosmické lodi" drasticky zahyne část vědců. Volání o pomoc zachytí nejen Američané, ale také Francouzi a Angličané. Ve stejné chvíli, kdy se ve Washingtonu D. C. jedná o nové stvrzení dohody NATO, tisíce kilometrů odtud bojují elitní jednotky těchto států proti sobě ve snaze získat objev pro svou zemi.
Nevím, co Reillyho k tomu vede, ale tak jako v Souboji i v Polární stanici je jednou z hlavních hrdinek malá, dosti odolná holčička. Na můj vkus je zde příliš mnoho stříleček. I přesto má příběh spád a napětí. A pokud opravdu autor napíše slibované pokračování, s chutí si je přečtu.

Tommyknockeři Tommyknockeři Stephen King

Další příklad autora, který dokáže napsat příběh na více než 600 stránek a čtenář se nenudí ani na jedné.

Život na lednici Život na lednici Alice Kuipers

Neobvyklý knižní útvar. Silné téma.

Pohádka o Raškovi Pohádka o Raškovi Ota Pavel

Ota Pavel je bezesporu skvělý vypravěč. Jen mi "nesedl" jeho styl převyprávět životopis jako pohádku. I já, která vím, kdo je Jiří Raška a znám Frenštát pod Radhoštěm i Horečky, jsem na začátku příběhu měla problém s dobovým začleněním. A co teprve mladí čtenáři, kteří o našem "zlatém skokanovi" třeba ani nevědí ...

30.11.-0001 2 z 5

O lásce a jiných běsech O lásce a jiných běsech Gabriel García Márquez

Na Sto roků samoty jsem si ještě netroufla. Tato kniha je však skutečně skvělou vstupní bránou do Marquezova literárního světa.

30.11.-0001 1 z 5

Příručka špatné matky Příručka špatné matky Kate Long

Tato knížka patří ke mně. Tak jako léta prožitá ve společnosti žen čtyř generací pod jednou střechou. Příběh Kate Longové, která nic neubírá, nic nepřidává, nečtete, ten přímo žijete společně s Charlottou, Karen i bábinkou.

Evangelium podle Piláta Evangelium podle Piláta Éric-Emmanuel Schmitt

Útlá knížka se silným příběhem.

Planoucí lesy Venuše Planoucí lesy Venuše Tonke Dragt

Opět se mi dostal do rukou sci-fi příběh, jehož děj se sice odehrává na Venuši, ale není o ničem jiném než o nás Pozemšťanech a naší rodné Modré planetě. A také je o tom, že si neceníme toho, co máme. Naopak děláme vše proto, abychom se toho zbavili. A naopak toužíme po tom, co nedokážeme, aniž bychom domysleli důsledky. Venuše nám však ukáže odvrácenou tvář našich ztrát a tužeb ...

Co jsem to proboha udělal? Co jsem to proboha udělal? Robert Fulghum

Málokdy přečtu od jednoho autora vícero knih. K této mne "dohnali" protagonisté pojektu Listování, kteří v představení společně s Robertem Fulghumem v Brně obnovili mou Fulghumománii :o)

Afterdark Afterdark Haruki Murakami

Drobný román známého japonského spisovatele, vypráví o tom, co provází naši společnost bez ohledu na to, na kterém světadíle se nacházíme: o (ne)schopnosti komunikovat. Příběh dvou sester Mari a Eri se odehrává v průběhu jediné noci – after dark = po setmění. Jeho hrdiny sleduje vypravěč okem kamery. Tím vyprávění, zejména v místech kdy sleduje Eri, nabývá až hororové prvky. Na rozdíl od předešlých Murakamiho románů však tento končí - díky Mariným rozhovorům optimisticky.

Cvokyně Cvokyně Eva Hauserová

To, že si autor(ka) vybere oblíbené téma - putování v čase - ještě neznamená, že napíše čtivý příběh. Příběh obsahuje několik neoddiskutovatelných pravd o vztahu muž - žena. Ale nic víc.

30.11.-0001 2 z 5

Ostrov delfínů Ostrov delfínů Arthur Charles Clarke

Milý návrat páně Clarkova na Zemi :o)

Cesta na jih Cesta na jih Michal Ajvaz

Ajvazova klasika plná fabulací různých úrovní. Jako obvykle budete potřebovat tužku a papír, abyste se v ději a hrdinech neztratili. Ale stojí za to.

Třetí přání Třetí přání Robert Fulghum

Úžasná kniha, úžasného autora.

Tak jako jeho povídky, nedá se číst jako bestseller najednou přes noc. Čtenář musí u knihy přemýšlet, vracet se zpět, ... Je až s podivem, jak krásně může američan psát o evropských dějinách, o evropských reálicích vůbec.

Také Třetí přání 2 je velmi dobré.

Trojku jsem ještě nečetla, ačkoli ji mám už hodně dlouho doma. Konec Dvojky mne naprosto rozhodil a lakonická odpověď pana Fulghuma v Brně na otázku: Proč? - Takový je prostě život ... mi nestačila. ;o)

Ten sen Ten sen Martina Formanová

Nezaujala mne ani po dvaceti stránkách.

30.11.-0001 1 z 5

Fahrenheitova dvojčata Fahrenheitova dvojčata Michel Faber

Poprvé jsem četla o vánočních svátcích. To se fakt nedalo. Po měsíci, kdy už bylo nostalgické období dávno pryč, jsem se ke knize vrátila. A nelitovala jsem.

Myslet jako Leonardo da Vinci Myslet jako Leonardo da Vinci Michael J. Gelb

Kniha pojednává o sedmi krocích ke genialitě Pochybuji, že by se kdy na Zemi zrodil druhý Leonardo. Přesto mne popisované "kroky" fascinovaly svou jednoduchostí, přirozeností, kreativností. Zejména kreativita v našich životech velmi chybí. A právě ona může nám všem pomoci k lepšímu zvládání každodenních starostí, řešení pracovních úkolů, soukromých dilemat, ke zkvalitnění naší paměti.

Pavučina snů Pavučina snů Stephen King

Výborná kniha. Film trochu slabší. Ale tak to většinou bývá ...