markulina711 markulina711 komentáře u knih

Hedvábník Hedvábník Robert Galbraith (p)

Mezi nadšené čtenáře této série se nezařadím. I když tento případ a jeho prostředí mě zaujal víc než Volání kukačky, definitivně jsem se utvrdila,že tohle není můj šálek čaje. Mnohem víc než hledání vraha mě u čtení držela zvědavost jak se bude vyvíjet vztah Cormorana a Robin.

10.09.2024 3 z 5

Manazuru Manazuru Hiromi Kawakami

Celý příběh je jakoby utopený v mlze, sem tam při záblesku slunce se na chvilku rozestoupí, ale jen na krátký okamžik, nejsem schopná postihnout podstatu a to mě žene dál, k další letmé příležitosti a najednou je konec... To se mi ještě nestalo, abych shltala knížku ,kterou od začátku do konce nemůžu pochopit, s takovou chutí.

01.09.2024 4 z 5

Magorův ranní zpěv Magorův ranní zpěv Ivan Martin Jirous

Hvězdičky neuděluji. Četla jsem vícekrát, pokaždé s jiným prožitkem. Záleží na duševním rozpoložení čtenáře.Velmi skromná sbírečka s velmi skromnými, co do délky, básněmi. Magor reaguje na určité situace ve svém životě, sice je na konci vysvětlení,ale prožité někým jiným je těžko přenositelné. Vulgární, cynické vyjadřování mi nevadí, hodilo mě to o hodně let zpátky, v období pubertálních gymnaziálních časů jsem veršovala dost podobně,když jsem potřebovala ventilovat vztek a rozčarování.

13.03.2024

Příběhy Staré dámy Příběhy Staré dámy Tomáš Macek

Namlsaná letošními jarními klasikami a závěrem Gira jsem se nemohla dočkat mé milované Tour de France a proto jsem po večerech znovu klimbala v této bichli, ve které si se zatajeným dechem nejradši čtu o těch prvních statečných, protože v dnešní době je cyklistika už úplně jiný sport. Vždycky když se snažím na kole přesáhnout svoji komfortní zónu, si vzpomenu na ně.

04.07.2023 4 z 5

Případ pro exorcistu Případ pro exorcistu Michal Sýkora

Velmi slušná hanácká detektivka, víc než samotný příběh mne bavilo rázovité panoptikum vesnických figurek. Spoustu podobných mám každý den kolem sebe. Velkou Sovu mám spojenou s výbornou Klárou Melíškovou. Většinou se mi stává, když čtu něco,co jsem před tím viděla, že mi to zkouknuté nepasuje do čteného. A to mi vadí. Tady mi všechno skvěle zapadlo.

24.05.2023 3 z 5

Chaloupky Chaloupky Štěpán Javůrek

Dvě třetiny knihy je román pro ženy a dívky šmrncnutý malebným místopisem okouzleného písmáka. Poslední třetina pak nabere zběsilé tempo, je potřeba obsáhnout dějepisnou materii půlky Evropy a USA v rozmezí cca 15 let, nějak vygradovat a uzavřít rozběhnuté linky mnoha postav a jejich rozbujelého příbuzenstva. Prostě na 285 stranách nadlidský výkon. Body dávám jen za ten malebný místopis, jinak to bylo k uzoufání.

22.05.2023 2 z 5

Zmizela v mlze Zmizela v mlze Michaela Klevisová

Bergmann nezahálí ani na dovolené. Pomalejší tempo bez detailních popisů brutalit. Čte se to dobře. Prostředí norského severu je také lákavé. Jen je to jaksi bez napětí. Oddechová na dovolenou dobrá,víc od toho nečekejte.

05.06.2022 2 z 5

Dobrodružství v temných uličkách Dobrodružství v temných uličkách Jaroslav Foglar

Není to zrovna dívčí čtení, od prvního vydání po mé dětství taky uběhlo dost času,ale pro mne to stejně mezi Neználkem, Čukem a Gekem, Timurem a dalšími socialistickými sragorami bylo zjevení. Ano Foglar není zrovna adept na Nobelovku. Ale spousta dobrodružství, tajemná Stínadla a zjevný morální podtext vytváří lákavý mix. Mně přivedla k ježkovi v kleci předchozí generace a já dál předávám svým dětem. Jen teď už mají Rychlé šípy obrovskou konkurenci. Tak jsem sama zvědavá jestli ten ohýnek vzplane.

12.05.2022 5 z 5

Doktor Proktor a vana času Doktor Proktor a vana času Jo Nesbø

Úžasná jízda v čase i prostoru. Jen mi bylo líto Rašple. Čteme před spaním a už se těšíme na zítra. Začneme další díl. Já milovala Rychlé šípy. Moje děti Bulíka a Lízu.Jen doufám, že jim ta láska ke čtení vydrží po celý život. Já pro to dělám všechno,co můžu.

30.03.2022 5 z 5

Marlow Marlow Volker Kutscher

Konečně v sedmém díle máme možnost nahlédnout do minulosti hlavního záporáka. Dřív mi ten uhlazený Dr. Marlow byl celkem sympatický. Teď když se jeho impérium hroutí už mu na vnějším dojmu nesejde. Jen sbalit prachy,pomstít se Gereonovi za to,že mu zničil plány na legalizaci podnikání a zavinil smrt jediné osoby,na které mu záleželo a pryč za moře. Evropu už stejně nic dobrého nečeká. Německo je sfanatizované. Jsme na pokraji války. Rok 1935. Při čtení o norimberském sjezdu a výchově mládeže v hitlerjugend se mi navalovalo.
n

29.03.2022 4 z 5

Agnes Agnes Hannah Kent

Ještě teď mi běhá mráz po zádech. Celou dobu vím kam ten příběh dospěje a doufám že se tak zázrakem nestane. Všechno je tak intenzivní. Nehostinné podnebí,chudoba, nenávist, láska. Tady je všechno opravdové, krvavé, živočišné,jinak to neobstojí. Island není snadné místo k životu.

29.01.2022 4 z 5

Český lidový a církevní rok Český lidový a církevní rok Alena Vondrušková

Pěkně vyvedená publikace. Doplněná spoustou fotografií. Většinu těchto svátků znám a aktivně držím. Žiju v prostředí, kde nejsou tradice opírající se o liturgický kalendář či hospodářský rok mrtvé. Se zájmem jsem si přečetla jak se slaví v jiných částech naší vlasti.

14.03.2024

Co kdyby to dopadlo jinak? Co kdyby to dopadlo jinak? * antologie

U nás se vždycky říkalo:,,Na kdyby se nehraje."
Když jsem marně bloumala možným soupisem knih k příslušnému bodu ČV a už to viděla černě,že si nevyberu, bleskl mi nápad na alternativní historii. Moc zajímavé čtení, ovšem též náročné,ne všichni autoři antologie pracují s myšlenkou, že jste tabula rasa a musí vám nejdříve předestřít fakta a pak fabulovat možné alternativy. Nu,co mi zbývalo? Tak jsem oprášila středoškolské znalosti, bylo to osvěžující. Jen kapitoly z nedávné minulosti mě moc neinteresovaly.

26.01.2024 3 z 5

Zrcadlo a světlo Zrcadlo a světlo Hilary Mantel

Třetí díl postrádá svižnost předchozích.Utápí se v odbočkách, vzpomínkách i mlhavých snech a blouzněnich v horečkách. Rozsah mi nedovolil rychle postupovat, při množství postav jsem si musela pomalu dělat výpisky. Bylo v podstatě jedno kde to příště otevřu a začnu číst, ztracená jsem byla pořád stejně. Autorce však nemůžu upřít, že napsala hotové veledílo. Nenásilně jsem se dennodenně nořila do 16.století. Nebylo jediného detailů, kdy bych pochybovala,jestli tam patří.

07.01.2024 4 z 5

Dukla mezi mrakodrapy Dukla mezi mrakodrapy Ota Pavel

Pro mě je to fotbalová historie, kterou nemůžu pamatovat. Ale protože miluju fotbal a dějiny a Otu Pavla sešlo se to náramně... a prozářilo mi to konec podzimu zahalený smutkem že skonu Pepy Vacenovského ze sousedních Ratíškovic.

07.12.2023 4 z 5

Vzplanutí Vzplanutí Jiří Březina

(SPOILER) Lepší než předchozí díly, zajímavé téma hoření..., dozvěděla jsem se něco nového. Celkem jednoduchý dávno uzavřený případ, ke kterému se Tomáš dopracuje skrze jiný. Že v krimu sedí 9 let někdo nevinný mi bylo jasné hodně brzo, hltala jsem knihu rychle dokonce, abych zjistila jak to Tomáš navlíkne, aby dostal za katr skutečného pachatele.

24.11.2023 3 z 5

Předveďte mrtvé Předveďte mrtvé Hilary Mantel

Druhý díl je čtenářsky přívětivější. Neztrácíte se v textu. Není zde přehršel narážek a odboček. Všechno spěje k ostrému finále. Anna prohrála svoji královskou rošádu. Je mi ji líto? Není. Vykreslena je jako vypočítavá mrcha, která nelituje žádných prostředků použitých ve svůj prospěch. Čím dál víc obdivuju Thomase Cromwella, musel to být neobyčejný muž,mimořádně inteligentní, světa znalý a ve svém postavení splachovací. Jestli bych si něco přála, tak prohodit s ním pár slov o tom, co si doopravdy myslel a jestli se mu dobře spalo ..

12.11.2023 4 z 5

Wolf Hall Wolf Hall Hilary Mantel

Co k tomu říct? Náročné čtení. Skoky v různých časových rovinách, vyprávěno více vypravěči, spousta historických postav doplněná o fiktivní. Aby nebyl román suchou přednáškou o politice v první polovině 16. století v Anglii je vyprávění doplněno o fiktivní momenty ze soukromého života hlavních postav. Musím uznat,že celek je velmi zdařilý,ale žádá poučeného čtenáře, nebo alespoň ochotného dohledávat historická fakta, aby pochopil souvislosti. Pro mě bylo zajímavé,že jsem nedávno četla román A. Weir o Kateřině Aragonské. Teď jsem tedy celou záležitost jejího rozvodu- nerozvodu obhlédla z druhé strany. Ani ne tak v podání Jindřicha, ale jeho právníka Thomase Cromwella. Hodně mě zaujala linka s Thomasem Morem. Budu to chvilku vstřebávat,ale určitě si přečtu i pokračovaní.

31.10.2023 4 z 5

Richard III. - Vrah, či oběť? Richard III. - Vrah, či oběť? Jiří Kovařík

Skvělá kniha. Cílenou kampaní se napříč staletími z Richarda III. stal netvor. Tento životopis ho rehabilituje. Je zde zachycen jako pravý rytíř, poslední svého druhu, cudný,hluboce zbožný, zodpovědný, cílevědomý, člověk s vyhraněným smyslem pro věrnost.Rytířské zásady ho vedou celým životem a dostojí jim i v hodině své statečné smrti. Anglii vládl krátce,ale stihl mnohé. Je otázkou kam by směřovala, kdyby nebyl u Bosworthu zrazen.

09.09.2023 5 z 5

Promlčení Promlčení Jiří Březina

Taková prázdninová oddechovka, čte se dobře a rychle. Nebobtná počtem postav ani počtem stran. Zasazená je do atraktivního prostředí bývalého pohraničního pásma, které mělo zvláštní režim. Dějinné zvraty tohoto území Sudet jen lehce naťukne,ale jak říkám, je to oddechové čtení. Každopádně Tomáš Volf je celkem zajímavá postava, tak dám sérii šanci. Jenom mě mátlo, že jsou tu odkazy na spis Polednice, kterážto detektivka je řazena až za Promlčení.

27.07.2023 3 z 5