marli58 marli58 komentáře u knih

Kroky vraha Kroky vraha Michaela Klevisová

Je to má druhá kniha od autorky, co se týká detektivek se vztahovými příběhy a zase se mně moc líbila. (První byla Dům na samotě). Když připočtu tři povídkové knihy o zvířátkách a hlavně kočkách, tak zařazuji autorku mezi oblíbené. Určitě si přečtu i další :).

29.09.2020 5 z 5

Cukrárna v Paříži Cukrárna v Paříži Julie Caplin

Když je čas na oddychovku, sáhněte po ní. Prostě romantika.

01.09.2020 3 z 5

Dědina Dědina Petra Dvořáková

Vyprávění o životě na dědině se moc dobře četlo. Bavilo mě i použité nářečí a tím jsem se vrátila do dětství, kdy i moje bábička používala některá dnes již zapomenutá slova.

01.09.2020 4 z 5

Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Román o těžkém životě havířů, jejich žen a dětí. Těžko uvěřit, že se to všechno dalo vydržet. Hlad, bída, těžká dřina, nemoci, špína a přesto se žilo. Dovedla jsem si představit matku, která s těžkým srdcem pouští čtrnáctiletého syna fárat do dolu, protože musí finančně podpořit rodinu. Hubený kluk a deset hodin v rubání... Aby toho špatného nebylo málo, začíná první světová válka. Nejvíc mě překvapilo popisování dějinných událostí, o kterých jsem neměla ani tušení. Že česko-polské vztahy byly ještě dva roky po válce na bodu mrazu, krvavé dohadování o hranicích, rozdělení nerozdělitelného. A přesto je tam i láska, přátelství a očekávání něčeho lepšího. Moc se mně líbila věta paní Aleny Mornštajnové z recenze knihy, že je to "vyprávění o světě, v němž bylo snadnější umřít, než žít".

22.08.2020 5 z 5

Z kopce do kopce Z kopce do kopce Kateřina Dubská

Hezké a milé příběhy, které navozují příjemnou atmosféru. Ale jedna hvězda je dole za příliš nahuštěné stránky, které se mně nějak špatně četly až z toho bolely oči :(.

11.08.2020 3 z 5

Anežka Anežka Viktorie Hanišová

Musela jsem se nutit si udělat přestávku. Tak jsem byla zvědavá na vývoj vztahu. No, není lehké se rozhodnout pro adopci dítěte. Natož romského. Prostě je v nich něco zakódovaného. (Osobně znám - pečlivá výchova od miminka a s velmi špatným koncem.) V této knize sehrálo velmi špatnou roli okolí - spolužáci, učitelé, sousedé... A pak také velmi špatně na adopci připravená matka. Patrně to bylo tím, že adopce neprobíhala podle pravidel. Musela se rychle rozhodnout, byly v tom i peníze. Těžké téma, dobře zpracované. Trochu zvláštní konec nekonec... Stojí za přečtení, nedoporučuji těhotným a adeptům na adopci. Určitě to odradí.

05.08.2020 4 z 5

Tisíc východů slunce Tisíc východů slunce Sabina Zelená

Je to takové smutné čtení se sladkým koncem. Ale i to je někdy třeba.

04.08.2020 4 z 5

Dáma v modrém Dáma v modrém Naďa Horáková

Docela čtivý příběh s šarmantním šlechticem v hlavní roli, ale detektivka... to ne. Prostě se v tom příběhu ztratí obraz a taky tam někdo zemře a to je tak všechno. Policie případ odloží a tak se vyšetřování ujímá náš šlechtic a jeho krásná pomocnice, která má prsty všude. A pak zazvoní zvonec a pohádky je konec. Pěkná oddychovka a není brutální ;-).

27.07.2020 4 z 5

Svatební dar Svatební dar Danka Šárková

Sáhla jsem po knize mladé české autorky a nebyla to špatná volba. Sice to bylo trochu přepísknuté tou dcerou multimilionáře a chudého skoro sirotka, ale příběh byl zajímavý, leccos se vysvětlilo a ten nevyžádaný dar byl fakt bomba. Doporučuji.

27.07.2020 4 z 5

Hříšná touha Hříšná touha Monika Knápková

Knihu jsem našla ve čtečce a jelikož jsem chtěla zkusit mladou českou autorku, tak jsem ji zkusila číst. Několikrát jsem chtěla knihu odložit, protože působí jako špatný překlad, který zpracoval robot. Tak jak již zmínila Salen86 - velké množství pravopisných chyb, u kterých jsem si říkala, že tolik chyb ani není možné vytvořit (spisovatelkou) a knihu zařazuji do Čtenářské výzvy pod bod 20. Kniha, která nesplňuje ani jedno z předešlých témat letošní výzvy - Kniha s největším počtem hrubých pravopisných chyb :(.

12.07.2020 1 z 5

Závity ulit Závity ulit Martina Málková

Hezký letní příběh pro chvíle pohody. Moc se mi líbil. A ještě bych pochválila překrásnou obálku :).

12.07.2020 4 z 5

Hluboká modř moře Hluboká modř moře Marie Lamballe (p)

Kniha mě zaujala jak svým romantickým názvem, tak i krásnou obálkou. A nezklamala ani svým obsahem. Prolínání současnosti (2010) a minulosti (1938 až 1980) bylo čtenářsky příjemné a dobře jsem se jak v obou časových rovinách, tak i v postavách orientovala. Tento dramatický příběh opět ukázal na nesmyslnost a krutost války a nebezpečí fanatizmu. Na druhé straně je tam lidskost, nezištná pomoc a láska. Ke čtení mě pobízelo i pátrání po rodinném tajemství, které je dokonale vypátráno a vysvětleno. To celé je úhledně zabaleno v autentickém popisu malebné krajiny Bretaně. Doporučuji a těším se na další autorčinu knihu.

20.06.2020 5 z 5

Benátský proces: Návrat porodní báby Benátský proces: Návrat porodní báby Roberta Rich

Pokračování pěkného příběhu. Jako v každém dílu, tak i v tomto Hanna hodně riskuje kvůli Matteovi, ale jinak by to nebylo tak napínavé... Líbilo se mně syrové vykreslení židovského ghetta v Benátkách. Popřemýšlela jsem nad nenávistí křesťanů k Židům (Proč?) A nebo jak mohla Hanna přežít pobyt ve vězení v Benátkách. Zase hezky strávený čas s knihou.

06.06.2020 4 z 5

Porodní bába z harému Porodní bába z harému Roberta Rich

Čtivý příběh a zároveň jsem se dozvěděla i něco ze židovských zákonů. Některé i těžko uvěřitelné, to když zemřel bratr Izáka, tak jeho manželka (tedy vdova) - protože byli bezdětní, byla automaticky manželkou Izáka. Nebo způsob života v harému. Doporučuji k přečtení.

06.06.2020 4 z 5

Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Neuvěřitelně protivný dědek... Parvenah úžasná a nakonec i slza ukápla :).

26.05.2020 4 z 5

Láskobraní Láskobraní Blanka Hošková

Noooo, moc to ve mně nezanechalo. Přečetla jsem asi před 14 ti dny a teď jsem si nemohla vzpomenout o čem to bylo. Hodí se jako odlehčení mezi náročnějším čtením.

26.05.2020 3 z 5

Poslední paní Parrishová Poslední paní Parrishová Liv Constantine

(SPOILER) Asi třikrát jsem se chystala knihu odložit. Amber na mě působila úplně odpudivě. Knihu četla na doporučení dcery a když jsem jí říkala, že končím pro nepřekonatelný odpor, tak prý mám vydržet. Vydržela jsem. A to, co si Amber tak vysnila, jsem jí ze srdce přála. Od té doby, co příběh vypráví Daphne, je to jízda a člověk má pocit zadostiučinění. Kdyby mě neotrávil ten pomalý začátek, tak by to bylo na 5*.

06.05.2020 4 z 5

Dobře mi tak Dobře mi tak Radka Třeštíková

Po dočtení poslední věty ze mě vypadlo: Tak to byla otřesná blbost! Šla jsem do toho jen proto, že jsem chtěla dát paní spisovatelce ještě šanci a že to mělo málo stran. Zase to byla ztráta času - dobře mi tak... Měla jsem věřit tomu hodnocení 57 %.

18.04.2020 1 z 5

Láska a zášť Láska a zášť Hana Marie Körnerová (p)

Oddechovka pro tuto rouškovou dobu. Dost sladká :). Proti Hlasu kukačky a Heřmánkovému údolí dost velký úlet paní spisovatelky směrem dolů :(.

13.04.2020 2 z 5

Kočárová cesta Kočárová cesta Jana Klimečková

Je tak trochu jiná. Není v první řadě o Marii Terezii a Josefovi 2., ale hlavně o těch, kteří se o všechny ty bohaté a mocné starají. A jako bonus je historická linka příběhu.

02.04.2020 4 z 5