marlowe | Komentáře u knih | Databáze knih

marlowe marlowe komentáře u knih

Hořký konec / Vražda s intrikami / Nebezpečný úkryt Hořký konec / Vražda s intrikami / Nebezpečný úkryt Rex Stout

Hořký konec (Bitter End) – 1940
Vražda s intrikami (Frame-Up for Murder) – 1958
Nebezpečný úkryt (Assault on a Brownstone) – 1985 (1959, posmrtně),

13.01.2014 2 z 5

Smrt v zákulisí aneb Lak na rakve Smrt v zákulisí aneb Lak na rakve Michal Fieber (p)

Podle mne (maje na paměti obecně platné české přísloví o holkách a vdolkách) velice mizerně napsaná detektivka. Za vlasy přitažené motivy „zlých činů“, policejní vyšetřování probíhající jen na bázi „sbírání drbů“ (nalezený vlas je světlou výjimkou), neústrojně působící včlenění skutečných (byť pseudonymy maskovaných) postav z vod českého kulturního rybníčku. Rozvleklé, ukecané.
P.S.: Petronelo, lady Ulmannovou se mi také rozklíčovat nepodařilo, redaktor Viktor Mlejnek nejspíš bude – podle mne – český hudební a filmový kritik a novinář Jan Rejžek.

03.11.2013 2 z 5

Léčka Léčka Åke Edwardson

Tak tahle detektivka Ake Edwardsona (na rozdíl např. od románu Nebe na zemi) mě naprosto neoslovila: zmatený příběh plný vykonstruovaných vztahů, nepravděpodobných náhod, schválností a uměle vytvářeného napětí, který se – řekl bych – autorovi zcela vymkl z rukou.
Nebavilo mě a dočetl jsem jen silou vůle.

20%.

16.05.2015 1 z 5

Oscar Wilde & vraždy za svitu svíček Oscar Wilde & vraždy za svitu svíček Gyles Daubeney Brandreth

Vůbec ne povedená, nijak originální, značně užvaněná a zároveň nudně neosobitá napodobenina románů Arthura Conana Doylea, mechanicky vycházející (a čerpající) z primárního vzorce "jak prosté, milý Watsone"…
Nebavilo, nedočetl, neohodnotil…

28.02.2015

Cesta kaizen Cesta kaizen Robert Maurer

Zatímco autor Robert Maurer k vyjádření myšlenky potřeboval 141 stran, psychiatrovi Leo Marvinovi v podání Richarda Dreyfusse na to ve filmu "A co Bob" stačila jediná věta: Malými dětskými krůčky vpřed…
Trochu víc hlušiny – ale na druhé straně i pár dobrých a užitečných rad…

13.02.2015 3 z 5

Tři minipřípady Jacka Linného Tři minipřípady Jacka Linného Jan Lipšanský

Základním atributem povídkového triptychu je do očí bijící nevyváženost – a to jak při vzájemném porovnávání jednotlivých povídek, tak z hlediska "struktury mikroklimatu" každé z nich.
Jednoznačně nejlepší je povídka první, která je zároveň nejdelší a nejstarší. Autor evidentně sám sebe nebral při psaní příliš vážně a tahle sympatická skutečnost dodává dílku punc jisté zábavnosti.
Povídka číslo dvě je totální omyl a úlet, autorův dramaturgický autopilot měl včas zakročit a tohle "dílko" okamžitě vyhodit do koše.
"Trojka" už ani zdaleka nedosahuje oné lehkosti, která vyzařovala z první povídky – a navíc z ní příliš čouhá chtěná didaktičnost.
30% za tu zmiňovanou "lehkou zábavnost" ve vstupní novele.

12.02.2015 2 z 5

Povídková sbírka z pozůstalosti.
„Hořký konec“ s Nerem Wolfem je povídková varianta románu „Hořké pochoutky“ (respektive "Lahůdková vražda") s detektivem Tecumsehem Foxem.
„Nebezpečný úkryt“ je varianta povídky „Nevůle Hattie Annisové“ z knihy „Třikrát vražda“.
40%

19.11.2014 2 z 5

Kdyby smrt někdy spala / Dvě přiznání Kdyby smrt někdy spala / Dvě přiznání Rex Stout

Kdyby smrt někdy spala (If Death Ever Slept) – 1957
Dvě přiznání (The Second Confession) – 1949

13.01.2014

Hagakure - Moudrost samuraje z kraje Saga Hagakure - Moudrost samuraje z kraje Saga Cunetomo Jamamoto

Čekal jsem něco více "duchovního" (ve smyslu "více ukazujícího vlastní Cestu"), ale jako exkurz do exotického myšlení japonského samuraje počátku 18. století nakonec velmi zajímavé…

15.03.2015 4 z 5

Úsměv sluší zločincům / Dvojí přiznání / V nejlepších rodinách Úsměv sluší zločincům / Dvojí přiznání / V nejlepších rodinách Rex Stout

Tři příběhy o vzájemném pošťuchování dvou géniů – Nero Wolfa a Arnolda Zecka – nijak nevybočují z běžné autorovy produkce. Stout, věren tradici, někdy až příliš tlačí na pilu při výstavbě příběhu, na druhou stranu však neopomene vystřílet několik plných zásobníků nezaměnitelného Wolfovsko-Goodwinovského špičkování, jehož existence, ruku na srdce, je pro mnohé z nás tím nejpádnějším důvodem, proč romány Rexe Stouta čteme.
(Pozor, SPOILERY!)
Z tradiční "lajny" běžných "Wolfovek" se trochu vymyká story číslo tři (V nejlepších rodinách), ve které je více akce, Archie se dostane do vězení, Wolfe na dlouhý čas zmizí ze scény a v závěru dojde i na střílení. Jako by se autor snažil strukturou příběhu přiblížit svému současníkovi (a souputníkovi) Raymondu Chandlerovi.
(Mimochodem, děj "trojky" je sám o sobě hodně přitažený za vlasy a ona "zápletka s metamorfózou" jedné z hlavních postav je už za hranicí uvěřitelnosti.)
50%.

19.11.2014 3 z 5

Zlaté pavúky / Pred polnocou / Červená kazeta Zlaté pavúky / Pred polnocou / Červená kazeta Rex Stout

1/ Zlaté pavúky, česky Zlatí pavouci (The Golden Spiders) – 1953
2/ Pred polnocou, česky Před půlnocí (Before Midnight) – 1955
3/ Červená kazeta, česky Červená krabice (The Red Box) – 1937

ad 1/ Komentář zde: http://www.databazeknih.cz/knihy/nero-wolfe-3x-nero-wolfe-55458

ad 2/ Protože se snažím číst Wolfovskou sérii chronologicky, nachází se tenhle kousek zatím v režimu „chystám se číst“.

ad3/ Trochu překombinovaná konverzačka, která mě, upřímně, moc nebavila. Celý příběh je přitažený za vlasy, vlastní zápletka postrádá logiku a kamsi zmizelo i obvyklé jiskření mezi Wolfem a Goodwinem. Škoda.
Na druhé straně jsem si zopáknul slovenštinu, což není nikdy na škodu.
P.S.: Možná už nikdy nebudu mít chuť na čokoládový „cukrík“ z bonboniéry…

19.03.2014 2 z 5

Ďalší svedok / Jed na bankete Ďalší svedok / Jed na bankete Rex Stout

Ďalší svedok (The Next Witness) – 1955
Jed na bankete (Poison à la Carte, česky Talíř plný jedu) – 1960

5 x Nero a Archie 5 x Nero a Archie Rex Stout

Tento svazek obsahuje díla vydaná samostatně: A ještě čtyři další / Orchideje a uniformy.

Sbírka „A ještě čtyři další“ (And Four To Go, v britském vydání: Crime and Again) byla vydána v roce 1958 a obsahuje následující povídky:

Vánoční večírek (Christmas Party) – 1957
Velikonoční procesí (Easter Parade) – 1957
Piknik čtvrtého července (Fourth of July Picnic) – 1957
Vražda není legrace (Murder Is No Joke) – 1958

Povídka „Orchideje a uniformy“ (Not Quite Dead Enough) vyšla v roce 1942.

Tři případy pěstitele orchidejí Tři případy pěstitele orchidejí Rex Stout

Černé orchideje (Black Orchids) – 1941
Schůzka se smrtí (Cordially Invited to Meet Death) – 1942
U dveří zazněl zvonek (The Doorbell Rang) - 1965

Červená nit Červená nit Rex Stout

V knize nevystupuje Nero Wolfe, nýbrž inspektor Cramer.

Černé orchideje Černé orchideje Rex Stout

Černé orchideje (Black Orchids) – 1941
Schůzka se smrtí (Cordially Invited to Meet Death) – 1942

13.01.2014 2 z 5

Nero Wolfe zv. 2: Vražedná kniha / Hlas zo záhrobia Nero Wolfe zv. 2: Vražedná kniha / Hlas zo záhrobia Rex Stout

Vražedná kniha (Murder by the Book) – 1951
Hlas zo záhrobia (The Silent Speaker, česky Němý řečník) – 1946

Tři případy a Nero Wolfe Tři případy a Nero Wolfe Rex Stout

Červená krabice (The Red Box) – 1937
Jeho poslední vůle (Where There's a Will) – 1940
Literární vraždy (Plot It Yourself) – 1959

13.01.2014 3 z 5

Konečná dedukce / Příliš mnoho klientů Konečná dedukce / Příliš mnoho klientů Rex Stout

Konečná dedukce (The Final Deduction) – 1961
Příliš mnoho klientů (Too Many Clients) – 1960