marlowe komentáře u knih
Čekal jsem něco více "duchovního" (ve smyslu "více ukazujícího vlastní Cestu"), ale jako exkurz do exotického myšlení japonského samuraje počátku 18. století nakonec velmi zajímavé…
Tři příběhy o vzájemném pošťuchování dvou géniů – Nero Wolfa a Arnolda Zecka – nijak nevybočují z běžné autorovy produkce. Stout, věren tradici, někdy až příliš tlačí na pilu při výstavbě příběhu, na druhou stranu však neopomene vystřílet několik plných zásobníků nezaměnitelného Wolfovsko-Goodwinovského špičkování, jehož existence, ruku na srdce, je pro mnohé z nás tím nejpádnějším důvodem, proč romány Rexe Stouta čteme.
(Pozor, SPOILERY!)
Z tradiční "lajny" běžných "Wolfovek" se trochu vymyká story číslo tři (V nejlepších rodinách), ve které je více akce, Archie se dostane do vězení, Wolfe na dlouhý čas zmizí ze scény a v závěru dojde i na střílení. Jako by se autor snažil strukturou příběhu přiblížit svému současníkovi (a souputníkovi) Raymondu Chandlerovi.
(Mimochodem, děj "trojky" je sám o sobě hodně přitažený za vlasy a ona "zápletka s metamorfózou" jedné z hlavních postav je už za hranicí uvěřitelnosti.)
50%.
1/ Zlaté pavúky, česky Zlatí pavouci (The Golden Spiders) – 1953
2/ Pred polnocou, česky Před půlnocí (Before Midnight) – 1955
3/ Červená kazeta, česky Červená krabice (The Red Box) – 1937
ad 1/ Komentář zde: http://www.databazeknih.cz/knihy/nero-wolfe-3x-nero-wolfe-55458
ad 2/ Protože se snažím číst Wolfovskou sérii chronologicky, nachází se tenhle kousek zatím v režimu „chystám se číst“.
ad3/ Trochu překombinovaná konverzačka, která mě, upřímně, moc nebavila. Celý příběh je přitažený za vlasy, vlastní zápletka postrádá logiku a kamsi zmizelo i obvyklé jiskření mezi Wolfem a Goodwinem. Škoda.
Na druhé straně jsem si zopáknul slovenštinu, což není nikdy na škodu.
P.S.: Možná už nikdy nebudu mít chuť na čokoládový „cukrík“ z bonboniéry…
Ďalší svedok (The Next Witness) – 1955
Jed na bankete (Poison à la Carte, česky Talíř plný jedu) – 1960
Tento svazek obsahuje díla vydaná samostatně: A ještě čtyři další / Orchideje a uniformy.
Sbírka „A ještě čtyři další“ (And Four To Go, v britském vydání: Crime and Again) byla vydána v roce 1958 a obsahuje následující povídky:
Vánoční večírek (Christmas Party) – 1957
Velikonoční procesí (Easter Parade) – 1957
Piknik čtvrtého července (Fourth of July Picnic) – 1957
Vražda není legrace (Murder Is No Joke) – 1958
Povídka „Orchideje a uniformy“ (Not Quite Dead Enough) vyšla v roce 1942.
Černé orchideje (Black Orchids) – 1941
Schůzka se smrtí (Cordially Invited to Meet Death) – 1942