Marta08 Marta08 komentáře u knih

Hana Hana Alena Mornštajnová

Velmi silný a výjimečný příběh. Alena Mornštajnová vyniká v umění vyprávění lidských příběhů na pozadí dějinných událostí. Ze všech jejích knih jsem zatím četla Hanu a Tiché roky a obě byly výborné, umí výborně pracovat s fakty, které využívá jako kulisy pro svůj příběh. Autorčin styl práce s jazykem mi vyloženě sedí. Hana je tragickým příběhem jedné židovské rodiny z Valašského Meziříčí, jejíž osudy můžeme sledovat očima tří generací. Kniha je velice čtivá, hltala jsem jednu stránku za druhou, i když jsem v silných momentech vždy na pár minut musela odkládat. Charaktery jednotlivých postav jsou výborně vykreslené a uvěřitelné. Mně osobně slaboch Jaroslav velmi lezl na nervy. Příběh je ukázkou, jak především drobná špatná lidská rozhodnutí mohou vést ke zkáze všech. Nejhorší a nejsilnější scény pro mě byly z čekání a života v Meziříčí, jak si mysleli, že jim se přece nemůže nic stát, Německo je daleko atd. A potom postupná nařízení, kdy každé další bylo horší než to předešlé. Jako čtenářku by mě zajímalo, jak se vyvíjely osudy Elsina bratra Rudolfa a jestli se po válce o další osud svých příbuzných zajímal. Knihu k přečtení určitě doporučuji a s radostí si přečtu i další autorčina díla!

09.08.2019 5 z 5

Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Třetí kniha přečtená od autorky a opět skvělá :) Autorčin styl vyprávění se mi moc líbí, dokáže vyprávět o těžkých časech s takovou lehkostí. Zároveň je Slepá mapa první kniha od Mornštajnové, kterou jsem nepřečetla za jeden den, což není špatně, alespoň jsem si ji mohla lépe vychutnat. Postavy byly výborně vykreslené, jediný problém jsem měla s Anežkou, která mi svou povahou i rozhodnutími nebyla moc sympatická. Knihu jednoznačně doporučuji. Ještě mi zbývá přečíst Hotýlek a pak už jenom doufat, že autorka bude i nadále psát. Za mě patří mezi nejlepší české současné spisovatelky.

15.11.2019 5 z 5

Narodili se, aby přežili Narodili se, aby přežili Wendy Holden

Výborně napsaná kniha, která popisuje osudy tří žen, které otěhotněly těsně před transportem do Osvětimi. Z té putovaly do pracovního tábora a nakonec transportem smrti do Mauthausenu. Navzdory podváze, zimě, s minimem jídla, vody, nulovou hygienou a krutosti dozorců porodily zdravé děti, které toto peklo přežily a dodnes šíří dál svědectví svých matek. Po jejich návratů "domů" mě nejvíce šokoval přístup tamních obyvatel, ať už Poláků v Pabianicích či Čechů v Třebechovicích pod Orebem. Nedivím se, že po nějaké době všechny raději emigrovaly do zahraničí.

12.02.2020 5 z 5

Nůž Nůž Jo Nesbø

Jeden z nejlepších dílů série! Harry chlastá, už zase! Řeší komplikovaný případ, už zase! Tentokrát to je ale jiné, jedná se totiž o nejtěžší případ jeho dosavadní kariéry. Příběh mě překvapil hned na začátku a odhalení pachatele na konci mi vzalo dech. Nesbøho detektivky jsou napínavé, propracované a hlavně skvěle napsané. Téměř 600 stran a bylo mi to málo, zvládla bych i dvojnásobek. S postavami se Nesbø nemazlí a zbavuje se jich jak na běžícím páse...Jsem zvědavá, kam Harryho kostky zanesou, snad se dočkáme ještě pokračování!

17.01.2020 5 z 5

Pohřbená pravda Pohřbená pravda Angela Marsons

Angela prostě umí :) Děj se tentokrát netočí zejména okolo Kim, o to více prostoru dostává zbytek týmu. Stacey jsem si díky tomuto dílu oblíbila a Dawson konečně ukázal, že není necitelný slon v porcelánu. Téma knížky je v dnešní době opět aktuální a ukazuje, jak zvrácení někteří lidé dokáží být.

"Člověk spáchá zločin, vy ho chytíte, zavřete ho. Práce hotová, jednoduché. Ale jak zavřete nenávist?"

I když se jedná už o 6. díl série, autorka drží vysokou laťku a pokaždé dokázala přijít s něčím originálním.

12.08.2019 5 z 5

Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

Pecka, pecka, pecka! Moje nejoblíbenější kniha v sérii. Konečně se dozvídáme příběh stojící za komisařem Joonou Linnou. Rozhodně doporučuji!

09.01.2019 5 z 5

Slepé skvrny: O chudobě, vzdělávání, populismu a dalších výzvách české společnosti Slepé skvrny: O chudobě, vzdělávání, populismu a dalších výzvách české společnosti Daniel Prokop

Sociolog Daniel Prokop se v knize komplexně zabývá problémy a výzvami, kterým čelí naše společnost. Chudoba, nerovnost ve vzdělávání, populismus či dostupnost bydlení jsou jen hrstkou problémů, kterým se autor věnuje. Velmi oceňuji, jak Daniel Prokop zasazuje statistická data do kontextu, dodává k nim potřebný výklad a označuje "pravdy", které jsou spíše mýty, domněnkami či toužebnými přáními než realitou. S mnoha autovými názory se ztotožňuji (např. s přístupem české společnosti k ženám jako matkám a v otázkách sladění pracovního a rodinného života), v mnohých dalších se s ním neshodnu, autor si je ale schopen své odpovědi vždy obhájit. Za velmi přínosné považuji paralely ze Spojených států, zejména pasáž věnovaná kriminalitě a americkému vězeňství pro mě znamenala "aha" moment. Mimo jiné se autor také zabývá metodikou sociologických šetření a průzkumů veřejného mínění. Na několika případech ukazuje, jak snadno je možné ze seriózního výzkumu udělat frašku. Velmi doporučuji!

23.06.2020 5 z 5

Ďábelské hry Ďábelské hry Angela Marsons

Inspektorku Kim jsem si velmi oblíbila. Ďábelské hry jsou soubojem dvou žen - obě jsou velmi inteligentní, výjimečné, ale povahově zcela rozdílné. Zatímco první zdobí tvář úsměv, její nitro je černé jak nejtemnější noc, druhá, ač bez úsměvu na tváři, má citlivou duši.
Paralelním případem k souboji Kim s Alex je sexuální zneužívání dětí. Autorce se výborně podařilo zobrazit postavu sociopata. S takovým typem záporného hrdiny/hrdinky jsem se zatím nesetkala. Druhá kniha o Kim se mi moc líbila a těším se, až si přečtu další díly.

14.07.2019 5 z 5

Skryté karty Skryté karty Angela Marsons

(SPOILER) Po téměř roce jsem se vrátila k sérii od Angely Marsons a případům Kim Stoneové, proto jsem si do detailu nepamatovala události a vedlejší postavy (zdravím Joanno Wadeová z Němého křiku! :D) z předchozích dílů. Kim a členové jejího týmu mi definitivně přirostli k srdci. Skryté karty byly opět skvělé, případ byl zase o trochu jiný než ty předcházející. Z chudinské čtvrti Holytree jsme se přesunuli na prestižní soukromou akademii Heathcrest. Pro mě zatím asi nejlepší díl v sérii. Závěr mě rozesmutnil, i když náznaky se táhly celou knihou. KD bude chybět!

30.07.2020 5 z 5

Ostrov šedých mnichů Ostrov šedých mnichů Michaela Klevisová

Dobrá oddychová detektivka, kde netečou potoky krve a pachatelé nejsou zvrácení sadisti. Zasazení děje na nizozemský ostrůvek v Severním moři příběhu prospělo a dodalo na atraktivitě. Styl autorky mi vyhovuje, ačkoli sklouzává lehce k určité šablonovitosti. Na pláži zemře mladá žena, která po sobě zanechá malé dítě a manžela. Po letech přijíždí reportér, který na ostrově vlastní letní dům, aby případ opět vynesl na světlo a umožnil přinést nové důkazy k tomuto ne zcela náhodnému úmrtí. Pak je ale zavražděn i on...Čím dále se v ději posouváme, tím více podezřelých se objevuje. Krásná obálka nového vydání koresponduje s atmosférou knihy.

04.02.2020 5 z 5

Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Moje premiéra s Alenou Mornštajnovou :) České autory nijak nevyhledávám, radši čtu zahraniční, ale přehlédnout tuto autorku by byla chyba! Příběh byl tak strhující, že jsem knihu přečetla během jednoho dne. Bohdany mi bylo líto, protože otec ji poznamenal na celý život. Ještě otřesnější mi přišlo Svatoplukovo chování k Běle, ze kterého jsem byla dost znechucená. Spoiler až ke konci jsem pochopila, že Bohdana vůbec nemluvila, žila jsem v přesvědčení, že komunikační problémy měla pouze s otcem, ale s ostatními komunikovala "normálně".

30.05.2019 5 z 5

Vzkaz v láhvi Vzkaz v láhvi Jussi Adler-Olsen

Strhující příběh od první po poslední stránku. Spolu se Složkou 64 nejlepší kniha v sérii, i když Složku 64 mám o chlup výše. Rose dostává větší prostor se projevit a tým je čím dál víc sehranější. Zajímavé zpracování tématu náboženských sekt. Pachatel vystupuje v knize od prvních okamžiků a postupně je odhalován jeho motiv.

09.01.2019 5 z 5

Dívka, která kopla do vosího hnízda Dívka, která kopla do vosího hnízda Stieg Larsson

Nemám slov! Bylo to brilantní, perfektní..jednoduše skvělý! Příběh Lisbeth se uzavírá...
Spoiler: Moc jsem se těšila na soudní proces, odhalení spiklenců a hlavně na grilování některých aktérů, jak Pavlovův slintající pes :D Ze všech tří dílů mě tento bavil nejvíc. Celý příběh je geniální, výborně vymyšlený a perfektně napsaný. Velká škoda, že autor zemřel předčasně :(

04.05.2020 5 z 5

Schindlerův seznam Schindlerův seznam Thomas Michael Keneally

Poslední kniha z čtenářské výzvy 2019 pro mě byla na čtení opravdovou výzvou. Bylo to náročné čtení ať již formou či samotným obsahem.

Nejvíce knihu vystihuje parafrázovaný citát z Talmudu: "Kdo zachrání jeden život, jako by zachránil celý svět."

02.01.2020 4 z 5

Dům číslo 6 Dům číslo 6 Nela Rywiková

Knihu jsem četla kvůli čtenářské výzvě a byla jsem příjemně překvapena. Poslouchala jsem ji ve formě audioknihy a moc mě bavila (i díky skvělému načtení ostravského dialektu). Charaktery jednotlivých postav i atmosféra zchátralého továrního areálu byly skvěle vykreslené. Knihu určitě můžu doporučit.

15.10.2019 4 z 5

Je to i můj život Je to i můj život Jodi Picoult

Moje premiéra s Jodi Picoult. Co k ní říct, ta kniha byla šílená (tématem, ne formou). Zcela souhlasím s terimila, že postava matky byla odporná. Přivést na svět dítě jenom proto, aby bylo na náhradní díly pro nemocného staršího sourozence je šílené. Sledovala jsem Annin boj o život a fandila jsem jí, aby si rodiče (hlavně matka) konečně uvědomili, že i ona je lidská bytost se svými právy a ne jen zdroj "náhradních dílů" pro svou nemocnou sestru. Hlavně, že ten otec si to alespoň částečně uvědomil. Matka se chovala, jak kdyby Kate byla jejím jediným dítětem a na Jesseho a Annu nebrala žádné ohledy. Její chování k synovi považuji za stejně zvrácené jako chování k Anně. Alespoň, že Kate se nakonec ukázala být celkem morální, dokázala jsem s ní soucítit a obdivovala ji, že je stále schopná rozlišit, co je a není správné. Konec byl šokující a vůbec jsem nečekala, že to tak dopadne (čekala jsem, že Annu k dárcovství ledviny nějakým způsobem donutí, ale z toho co přišlo, mi spadla brada).

17.09.2019 4 z 5

Zlámané kosti Zlámané kosti Angela Marsons

Další skvělý počin Angely Marsons. Příběh je opět zajímavý a jiný oproti předchozím knihám, obsahuje více dějových linek. Moc se mi líbila spolupráce Stacey a Dawsona při vyšetřování "vedlejšího" případu, snad se i v budoucnu s bližším zaměřením na jednotlivé členy týmu budeme setkávat. Zápletka "hlavního" případu je svým způsobem velmi jednoduchá a logická, ale funguje velmi dobře.
Kim a její tým mě moc baví, jinak bych během měsíce a půl nebyla schopná přečíst všechny doposud vydané knihy v sérii :) Těším se na další díly (na stránkách AM jsou i knihy 8 - 11, tak doufám, že se brzy setkáme i s jejich českým překladem)!

13.08.2019 5 z 5

Tichá modlitba Tichá modlitba Angela Marsons

Třetí případ Kim Stone, tentokrát se nejedná o vraždu/y jako v předchozích knihách, ale o únos. Kim je jednoduše třída, i když ne vždy jedná pochopitelně :) pro mě zatím nejlepší kniha v sérii (už mám přečtené i následující dva díly). Nemohla jsem se odtrhnout, jak jsem hltala jednotlivé stránky příběhu dvou holčiček. Vše naštěstí skončilo dobře, i když to teda byly občas nervy. Trochu mě zaráží, že se Kim vždycky vydá za pachatelem sama a zatím vždy byla zraněna, zřejmě se jedná o autorčin podpis :))

05.08.2019 5 z 5

Sněžný měsíc Sněžný měsíc Michaela Klevisová

V šestém příběhu s kriminalistou Bergmanem se vracíme dějově zpět do Čech. Prostředí Beskyd je krásně popsané a charaktery postav, jak už je autorčinou podpisovou značkou, rovněž. Nezbývá nic jiného než doporučit!

02.06.2020 5 z 5

Zmizela v mlze Zmizela v mlze Michaela Klevisová

Povedená detektivka z pera české autorky, která se s každou další knihou zlepšuje. Tentokrát nás příběh zavádí daleko na sever za polární kruh, kam se kriminalista Bergman vydává na rybářskou dovolenou. Naneštěstí dojde v místě dovolené k vraždě a tak se Bergman vydává po stopě vraha. V místě, kde každý z místních obyvatel má své tajemství, rozjíždí pátrání, které mu uzavřenost místních obyvatel neulehčuje.
Tento příběh mě zatím bavil nejvíce, protože severské země jsou pro mě srdcovka. Autorka již vybrousila svůj styl psaní, kdy nejprve seznamuje čtenáře s charaktery jednotlivých postav a teprve poté začíná kriminální linka.

02.06.2020 5 z 5