martianekk komentáře u knih
Z mého pohledu hezky napsaný historický román. Je zde napětí i magično, skvělé popisy pocitů a prožitků hlavních hrdinů. Za mě skvělá kniha.
Velmi vydařená kniha manželského dua Kepler. Božsky napínavý , komplikovaný, psychothriller. Bavil mě nejvíc z této série.
Manželská spisovatelská dvojice Kepler je pro mě zárukou kvality. Opět krásně komplikovaná, napínavá a psychologicky propracovaná kniha.
Poutavý a jak jinak než barvitě napsaný román. Prostředí přímořského letoviska a výpravy lodí za velrybami nadchne většinu čtenářů. Krásné jsou pro mě popisy prostředí a charakterů postav.
Jsem dlouhodobou milovnicí severských kriminálek a tato kniha se britské spisovatelce povedla. Vnímám ji jako poklidný thriller s příjemným napětím, správně vykreslenými pocity hlavní hrdinky a nečekaným rozuzlením.
Kniha nepostrádá napětí. Mám ráda prolínání časových linek. Celkově toto téma za mě bohužel nudně pojato. Nicméně mě kniha bavila.
Dracula je román irského autora Brama Stokera. Dracula je dílo týkající se vampyrismu a je to první zpracování upírské legendy do románové podoby. Filmové zpracování také stojí za to.
Knižní verze Jaromíry Kolárové je předlohou oblíbeného filmu s Danielou Kolářovou a Jaromírem Hanzlíkem v hlavní roli. Obojí skvělé.
Překlad obsahuje knihy uznávané příslušníky katolické církve za součást Bible. Snaží se přiblížit překlad současnému jazyku a připomíná potřebu respektovat dějinnou kontinuitu. Velice si této knihy cením.
Jeden z mých nejoblíbenějších výtvorů pana Svěráka. Super nápad na námět, smutný příběh a spousta něžné legrace, kterou u tohoto všestranného umělce obdivuji.
Na svět přišel Jára Cimrman pravděpodobně v 80. letech 19. století ve Vídni, přesný datum narození není znám. O jeho podobě toho víme velmi málo, rysy jeho obličeje se dají vyčíst na bustě, kterou Mistr sám stvořil. Geniální jako všechny Cimrmanovky.
Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko je super knížka Miloše Macourka, kterou ilustroval malíř Adolf Born. Televizní seriál je vzpomínkou na dětství a skvěle ho namluvil herec Petr Nárožný.
Zajímavá kniha o méně zajímavých lidech. Jsem ráda za pohled pánů Klímy a Kroupy, nicméně znovu si zřejmě nepřečtu.
Vyšší princip je jedno z mnoha děl Jana Drdy. Týká se druhé světové války. Jan Drda ve svém díle ukazuje na nesmyslnost války a staví se proti ní. Dílo obsahuje jedenáct povídek. Líbilo se mi.
Tento text byl zkopírován ze serveru: https://www.cesky-jazyk.cz/ctenarsky-denik/jan-drda/vyssi-princip-nema-barikada.html#ixzz8sZiQm1qT
Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.
Popis událostí druhé světové války k nejpopulárnějším dílům Jana Drdy.
Soubor povídek je doplněn citátem z Halasovy básně Zpěv úzkosti. Podle mého názoru napsal spisovatel lepší knížky.
Klasický český příběh s názvem "Jak Rumcajs vystrnadil z Řáholce obra" zaujme podle mě malé i velké posluchače. Pochází z díla Václava Čtvrtka. Doporučuji
Další úžasně napsaná pohádka. Uhlířův syn Jaromil miluje přírodu a jeho otec chce, aby se učil uhlířině. Zdejší král ničí svou zemi a jeho dcera onemocní, slábne, nevidí a nemluví. A Jaromil musí pomoci.
Krásná národní pohádka od Karla Jaromíra Erbena. Zná ji podle mě snad každý. Povedená jsou i filmová zpracování.
Další z knih české literární klasiky. Babička vypravuje pohádku: O řepě, O šídlu, kohoutu, kačeru a houseru, Liška, zajíc a kohout, O neposlušných kozlatech a ještě dost dalších. Knížka mého dětství.
Soubor národních písní, pohádek, říkadel a pověstí. Je zde matka, která pochybila ve vztahu ke svému dítěti, touha po bohatství, komplikovanost mezilidských vztahů. Erben připouští odpuštění a nápravu. Za mě stojí za to.