martianekk martianekk komentáře u knih

Alchymista Alchymista Michael Scott

Z mého pohledu hezky napsaný historický román. Je zde napětí i magično, skvělé popisy pocitů a prožitků hlavních hrdinů. Za mě skvělá kniha.

31.10.2024 5 z 5

Svědkyně ohně Svědkyně ohně Lars Kepler

Velmi vydařená kniha manželského dua Kepler. Božsky napínavý , komplikovaný, psychothriller. Bavil mě nejvíc z této série.

30.10.2024 4 z 5

Lazar Lazar Lars Kepler

Manželská spisovatelská dvojice Kepler je pro mě zárukou kvality. Opět krásně komplikovaná, napínavá a psychologicky propracovaná kniha.

30.10.2024 5 z 5

Stříbrná zátoka Stříbrná zátoka Jojo Moyes

Poutavý a jak jinak než barvitě napsaný román. Prostředí přímořského letoviska a výpravy lodí za velrybami nadchne většinu čtenářů. Krásné jsou pro mě popisy prostředí a charakterů postav.

29.10.2024 4 z 5

Terapie Terapie B. A. Paris (p)

Jsem dlouhodobou milovnicí severských kriminálek a tato kniha se britské spisovatelce povedla. Vnímám ji jako poklidný thriller s příjemným napětím, správně vykreslenými pocity hlavní hrdinky a nečekaným rozuzlením.

28.10.2024 4 z 5

Vězeňkyně Vězeňkyně B. A. Paris (p)

Kniha nepostrádá napětí. Mám ráda prolínání časových linek. Celkově toto téma za mě bohužel nudně pojato. Nicméně mě kniha bavila.

27.10.2024 4 z 5

Drakula Drakula Bram Stoker

Dracula je román irského autora Brama Stokera. Dracula je dílo týkající se vampyrismu a je to první zpracování upírské legendy do románové podoby. Filmové zpracování také stojí za to.

03.12.2024 4 z 5

Léto s kovbojem Léto s kovbojem Jaromíra Kolárová

Knižní verze Jaromíry Kolárové je předlohou oblíbeného filmu s Danielou Kolářovou a Jaromírem Hanzlíkem v hlavní roli. Obojí skvělé.

02.12.2024 4 z 5

Bible - překlad 21. století Bible - překlad 21. století neznámý - neuveden

Překlad obsahuje knihy uznávané příslušníky katolické církve za součást Bible. Snaží se přiblížit překlad současnému jazyku a připomíná potřebu respektovat dějinnou kontinuitu. Velice si této knihy cením.

02.12.2024 5 z 5

Kolja Kolja Zdeněk Svěrák

Jeden z mých nejoblíbenějších výtvorů pana Svěráka. Super nápad na námět, smutný příběh a spousta něžné legrace, kterou u tohoto všestranného umělce obdivuji.

29.11.2024 5 z 5

Jára Cimrman – Génius, který se neproslavil Jára Cimrman – Génius, který se neproslavil Zdeněk Svěrák

Na svět přišel Jára Cimrman pravděpodobně v 80. letech 19. století ve Vídni, přesný datum narození není znám. O jeho podobě toho víme velmi málo, rysy jeho obličeje se dají vyčíst na bustě, kterou Mistr sám stvořil. Geniální jako všechny Cimrmanovky.

29.11.2024 5 z 5

Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko Miloš Macourek

Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko je super knížka Miloše Macourka, kterou ilustroval malíř Adolf Born. Televizní seriál je vzpomínkou na dětství a skvěle ho namluvil herec Petr Nárožný.

28.11.2024 4 z 5

Pravda o Kajínkovi Pravda o Kajínkovi Josef Klíma

Zajímavá kniha o méně zajímavých lidech. Jsem ráda za pohled pánů Klímy a Kroupy, nicméně znovu si zřejmě nepřečtu.

26.11.2024 3 z 5

Vyšší princip Vyšší princip Jan Drda

Vyšší princip je jedno z mnoha děl Jana Drdy. Týká se druhé světové války. Jan Drda ve svém díle ukazuje na nesmyslnost války a staví se proti ní. Dílo obsahuje jedenáct povídek. Líbilo se mi.

Tento text byl zkopírován ze serveru: https://www.cesky-jazyk.cz/ctenarsky-denik/jan-drda/vyssi-princip-nema-barikada.html#ixzz8sZiQm1qT
Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.

25.11.2024 3 z 5

Němá barikáda Němá barikáda Jan Drda

Popis událostí druhé světové války k nejpopulárnějším dílům Jana Drdy.
Soubor povídek je doplněn citátem z Halasovy básně Zpěv úzkosti. Podle mého názoru napsal spisovatel lepší knížky.

25.11.2024 3 z 5

Jak Rumcajs vyhnal obra z Řáholce Jak Rumcajs vyhnal obra z Řáholce Václav Čtvrtek (p)

Klasický český příběh s názvem "Jak Rumcajs vystrnadil z Řáholce obra" zaujme podle mě malé i velké posluchače. Pochází z díla Václava Čtvrtka. Doporučuji

24.11.2024 4 z 5

Jak Jaromil k štěstí přišel Jak Jaromil k štěstí přišel Božena Němcová

Další úžasně napsaná pohádka. Uhlířův syn Jaromil miluje přírodu a jeho otec chce, aby se učil uhlířině. Zdejší král ničí svou zemi a jeho dcera onemocní, slábne, nevidí a nemluví. A Jaromil musí pomoci.

22.11.2024 3 z 5

Zlatovláska Zlatovláska Karel Jaromír Erben

Krásná národní pohádka od Karla Jaromíra Erbena. Zná ji podle mě snad každý. Povedená jsou i filmová zpracování.

Povídám, povídám pohádku... Povídám, povídám pohádku... Karel Jaromír Erben

Další z knih české literární klasiky. Babička vypravuje pohádku: O řepě, O šídlu, kohoutu, kačeru a houseru, Liška, zajíc a kohout, O neposlušných kozlatech a ještě dost dalších. Knížka mého dětství.

Poklad Poklad Karel Jaromír Erben

Soubor národních písní, pohádek, říkadel a pověstí. Je zde matka, která pochybila ve vztahu ke svému dítěti, touha po bohatství, komplikovanost mezilidských vztahů. Erben připouští odpuštění a nápravu. Za mě stojí za to.