martin3683
![Baťovský prodavač Baťovský prodavač](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/318268/batovsky-prodavac-waF-318268.jpg?v=1481062489)
Kniha přináší opravdu detailní vhled do provozu prodejen Baťa v době svého největšího rozmachu. Dozvíte se, jak se vyvíjel jejich koncept, probíhaly inventury, zásobení a hlavně práce se zákazníky. Vše doplněno dobovými zprávami z firemního Zpravodaje, zápisků z kontrolních cest a fotografiemi.
Doba pokročila a některé věci jsou už dávno překonány: inventura se dělá na počítači a ne v šílených inventurních formulářích, zásobení prodejen vlakem si také asi neumíme moc představit a z pohledu zákazníka si můžeme postesknout, že i tlak na personál prodejny není tak silný. Tlak na prodavače a vedoucí prodejen byl neuvěřitelný a ustát ho dokázali opravdu jen ti nejlepší. Bič v podobě nesplněného prodejního plánu prodejny byl jen jeden z mnoha. Kontrolovalo se úplně vše, nejen pořádek v prodejně a chování k zákaznikovi, ale i soukromý život zaměstnanců, jejich oblečení, sebevzdělávání, dobré mravy apod. Prostě práce pro Baťu nebyl žádný med a nedovedu si představit, že by v dnešní době si jakýkoliv zaměstnavatel mohl dovolit takto kompletně zasahovat do života svého podřízeného. Odměnou jim ale byla jistota dobrého zaměstnání, nadprůměrné peníze a společenská prestyž.
Knihu bych doporučil všem, co vedou nějakou prodejnu (nebo celou síť prodejen) či jsou poskytovatelem nějaké služby a hlavně všem, kteří jsou na konci prodejního řetězce v každodenním styku se zákazníkem. Knížka je to útlá, dá se přečíst o přestávkách na oběd a pokud by si z ní každý prodejce odnesl byť jen jednu jedinou věc, kterou šmahem uplatní u sebe na prodejně, tak se přes noc kvalita služeb v naší zemi zlepší o desítky procent.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vaše dítě ve věku od 1 do 3 let Vaše dítě ve věku od 1 do 3 let](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/52266/vase-dite-ve-veku-od-do-let-52266.jpg?v=1289581870)
Knihu jsem četl skoro dva roky. Ne že by byla tak dlouhá či náročná, ale ke čtení po částech tato kniha úplně vybízí, protože je rozdělená po určitých časových useků věku dítěte. Na jaké problémy v tom období narazíte, jak dítě reaguje na konkrétní věci a co je v daném věku naprosto běžné. Takže jsem si vždy přečetl část, která se nás zrovna týkala a za pár měsíců zas další. Musím pochválit to, že často pomohla proměnit mé zoufalství v uklidnění, že v tomto věku se podobná věc děje každému dítěti a jaké to má navíc důvody. Zbytečně jsem tak nestresoval jak sebe tak i dítě.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Spánek malých dětí Spánek malých dětí](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/200132/spanek-malych-deti-pq4-200132.jpg?v=1394796411)
Pokud spánek vašeho prcka není úplně ideální a nebo mu chcete prostě jen porozumět, tak tahle knížka je ideálním průvodcem do světa spánku malých dětí.
Čtivě a stručně bourá zažité stereotypy čerstvých rodičů. Vysvětluje různé etapy spánku, a pomáhá rodičům pochopit, proč potomek pláče a co asi cítí v určitých situacích.
Pro čtení knihy nemusíte být studenty Vývojové psychologie, abyste všemu porozuměli. Navíc je kniha doplněna zajímavými vsuvkami, jak se daná věc řeší v jiné kultuře. Mě osobně kniha pomohla se zorientovat v pár věcech kolem spánku naší holčičky a kvůli některým se už tak nestresuji.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![52 změn 52 změn](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/190867/52-zmen-190867.jpg?v=1389952507)
Těch 52 rad je vcelku fajn. Všechny dávají smysl, jsou rozumné a pokud podobnou literaturu či časopisy jako Forbes apod. čtete déle, tak jste se s většinou z nich už setkali.
Jsou tedy fajn, ale je jich prostě moc a jsou navíc povrchně pojaté. Neznám nikoho, kdo pojede každý týden nový návyk a bude si hlídat i ty staré. Lepší by bylo vzít tak 5 nejdůležitějších a dokopat čtenáře k tomu, aby si je osvojili. Do detailu je popsat, aby i ti méně chápaví vzali smysl té změny za svůj.
Takto je pro vás kniha jen plná stresu z toho, co vše byste měli změnit, abyste byli "šťastní" - alespoň z pohledu autora - ale kvůli přehlcení ze spousty úkolů v knize to nikdy nedotáhnete do konce. Knihu nakonec zahodíte a nebo radši někde schováte, aby vám nepřipomínala váš nezdar.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Cukr : jak se zbavit závislosti Cukr : jak se zbavit závislosti](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/164808/cukr-jak-se-zbavit-zavislosti-164808.png?v=1370118792)
Že cukr je zabiják, pokud se to s ním přehání, už asi tuší většina z nás a že se to s ním přehání hodně. Jedu nízkosacharidovou dietu, protože cukru máme ve stravě strašně moc a to i v té tzv. "zdravé" a od této knihy jsem očekával, že se o cukru a reakci těla na ně dozvím více. Kniha je ale psaná napůl lidově pro běžného čtenáře a napůl celkem dost odborně, jak pro studenta medicíny. Myslím, že čtenář, na kterého cílí je ta první kategorie (i já nejsem odborník) a ten se po pár kapitolách přestává chytat. Kniha se pro něj stane jednostraným křikem na cukr a jak autorku málem zabil a co vše způsobuje. I kdyby to byla vše pravda, tak mě to po 70 stránkách přestalo bavit číst. Pokud se o cukru a následcích na vaše tělo chcete dozvědět více, tak mnohem čtivější a zajímavější je kniha Proč tloustneme.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Galveston Galveston](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/239961/galveston-239961.jpg?v=1424248761)
Kniha mě nalákala oznámením, že je to od autora scénáře mého oblíbeného seriálu True Detective (u nás Temný případ). A protože nedávno skončila druhá série seriálu byl jsem celý žhavý, abych se ponořil do autorova světa i knižně. A ten je asi takovýto: jižanská část USA jako New Orleans, pořád vedro a dusno, hrdinové nehrdinové s vlastními problémy, v depresích, alkoholici a k tomu temný případ, vhodný jen pro jejich náturu, protože jen podobní porouchaní lidé dokáží nahlédnout do mysli těch ještě porouchanějších. Čekal jsem "jižanskou" detektivku, ale dostal jsem k mému zklamání "severskou". Prostě má to spád a hrdinu jako od Nesba, ale Nesbo to není. Atmosféra jako v seriálu se nekoná, ani ten hrdina není zas tolik porouchaný, jak jsem čekal. Prostě z toho nakonec vylezla celkem svižná, ale předvídatelná gangsterka s nemastným neslaným antihrdinou. Vůbec na mě nedýchla atmosféra přímořského města Galveston, jak jsem doufal a nakonec jsem ji ani nedočetl.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Od nuly k jedničce Od nuly k jedničce](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248585/od-nuly-k-jednicce-w8z-248585.jpg?v=1436897622)
Před pár dny jsem se začetl do nové knihy "Od nuly k jedničce". Autorem je Peter Thiel, který investoval do online společností jako PayPal, Facebook, LinkedIn a většinou stál i u jejich zrodu, celkem celebrita v Silicon Valley. Kniha mě ani tak nenalákala na spousty chytrých rad od investorského guru, jak založit startup a na co si dát pozor, než se z něj stane druhý Facebook. Podobných knih vychází teď mraky (určitě znáte, Mysli jako Steve Jobs a jiné). Zapamatovat si i jen desetinu rad, co se na vás jako potencionálního Zuckerberga č. 2 všude hrne, je nad lidské síly a ještě náročnější je, se dle nich držet. Tahle kniha je jich také celkem plná, ale to mě na první pohled tolik nelákalo. Spíše mě zaujal Thielův hodně jiný pohled na byznys, až dalo by se říci provokativní, trochu extrémní, ale bez debaty zajímavý k přemýšlení. Leitmotivem knihy je v kostce asi toto: monopoly jsou vlastně fajn, konkurenční prostředí zabíjí byznys.
Pokud vás historky z podnikání moc nezajímají a velkými osobnostmi jsou pro vás spíše Ghádhí nebo Matka Tereza a ne Bill Gates nebo Steve Jobs, tak knize dejte 3*. Pokud vás stejně jako mě zajímají inspirativní nápady a zkušenosti z byznysu, i když se často neshodují s tou vaší, tak dejte 4*. Pokud zakládáte technologický startup nebo byste rádi a chcete si přečíst něco ze zákulisí toho nejlepšího, tak 5*.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Roky pod psa Roky pod psa](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206482/roky-pod-psa-8sg-206482.jpg?v=1407667157)
Dva puberťáci a jejich rodina, dva lůzři, kteří ještě nevědi, co se životem a vymýšlí různé voloviny. To jsou hlavní hrdinové takového deníku radostí a strastí dnešního puberťáka. Čte se to velmi svižně a často jsem se přistihl, že se při tom usmívám. Kniha je vyprávěna z pohledu jedné z hlavních postav, celá psaná nespisovně a opravdu máte pocit, že vám to vypráví 15-letý hrdina sám. Po každé kapitole je vždy krátký sen, kdy jsem často žasnul nad představivostí autora. Na to, že to byla jeho prvotina tak super. Kniha každopádně nemá moc nějaký příběh, jen tak hezky plyne.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Ahoj, tati Ahoj, tati](https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89063/ahoj-tati-89063.jpg?v=1316451632)
Příjemně a vtipně popsané všechno možné, na co se má budoucí tatínek připravit. Od výběru jména, přes porod či první kontakt s miminkem. Kniha je napsána velmi jednoduše s hodně obrázky. Občas možná až moc jednoduše jako by chlap rovnal se hlupák, který nedokáže vyměnit plenu, ale asi je jich mezi námi dost. Kniha je každopádně plná dobrých triků a rad, které můžou ujasnit pár věcí s porodem a co se bude dít v první dny po narození. Můžu vřele doporučit jako dárek budoucím tatínkům, kór těm, co na svou rodičovskou roli nejsou ještě moc připravení či dozrálí. Velmi ji ocení.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Skvělé služby: Jak dělat služby, které vaše zákazníky nadchnou Skvělé služby: Jak dělat služby, které vaše zákazníky nadchnou](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/166104/skvele-sluzby-jak-delat-sluzby-ktere-vase-zakazniky-nadchnou-166104.jpg?v=1371237119)
Celkem stručné shrnutí, jak si autor představuje skvělou službu zákazníkovi a jak o ní přemýšlí. Vše navíc ukázáno na příkladech zahraničních a českých firem. Já osobně se s názorem autora knihy ztotožňuji a kniha mě pomohla si lehce utřídit myšlenky a postupy o tom, jak by měla perfetkní služba vypadat. Kniha ale není žádná "kuchařka", která vám z ničeho pomůže vybudovat skvělou službu, spíše vás může nastartovat, abyste o své firmě a službách začali vůbec přemýšlet a ujasnit si, že s tím chcete něco dělat. Podrobnější návod vám kniha ale nedá, to budete muset sami :).
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Podnikání v USA - Chudý Honza, bohatý John Podnikání v USA - Chudý Honza, bohatý John](https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65550/podnikani-v-usa-65550.jpg?v=1302815089)
Kdo čte jeho blog, ten v knize najde hezky shrnuto vše podstatné a mnohem víc. Kniha je velmi inspirativní hlavně proto, že si na nic nehraje a jde hned k věci. Navíc víte, že autor je v USA velmi úspěšný a že ty rady a zkušenosti jsou podepřeny reálnými úspěchy či také nezdary. I když větší část knihy je o praktických radách, jak začít podnikat v USA, tak začátek a konec knihy by si měli přečíst všichni začínající podnikatelé.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Byznys v plné nahotě Byznys v plné nahotě](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/107686/byznys-v-plne-nahote-107686.jpg?v=1327612543)
Branson je anglický Radim Jančura (či spíše obráceně :-)). Dělá do všeho možného od letadel po fittness centra, rád ničí monopoly a ještě radši na tom vydělává.
Branson umí na managera skvěle psát, což dokazuje nejen touto knihou, ale i pravidelnými sloupky v novinách (u nás přetiskuje každý týden HN). Kniha je plná zážitků a poznatků z jeho podnikatelské kariéry. Ale není to jen klasické plácání po ramenou, ale i popis chyb a nezdarů.
Hodně motivační čtení nejen pro začínající podnikatele
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Bod zlomu Bod zlomu](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25974/bod-zlomu-whT-25974.jpg?v=1471206693)
Plno přelomových událostí ve světě, ať už tím myslíme svět technologický, společenský či obchodní, se neděje ze dne na dne, i když to kolikrát z povzdálí může tak vypadat. Můžete se roky snažit budovat kvalitní obchod, ale nárůst je jen velmi pozvolný až do okamžiku, který nazývá autor Bodem zlomu, od kterého je vše jinak. Autor zde řeší plno konkrétních příkladů: nárůst jedné modní značky, kde se ze společnosti před krachem stane módní ikona; začátek Americké války o nezávislot; vzestup kriminality v Baltimoru v USA a plno dalších. Jak takový Bod zlomu vznikne a co mu pomůže? Jaké měly všechny tyto rozdílné události společného jmenovatele? Autor hledá odpovědi v mnohých sociologických a psychologických výzkumech, ale čtenáře naštěstí nezahlcuje přemírou informací a je to vše napsané velmi čtivě.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Jedenáct Jedenáct](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136062/jedenact-136062.jpg?v=1348338129)
Kniha má pravda hlavního hrdinu, ale vcelku zde sledujeme hlavně osudy 11 lidí. Hlavní motivem je "klasická sněhová koule", kdy i sebemenší životní rozhodnutí může změnit životy mnoha lidem kolem vás. Přesně jako padající sněhová koule se postupně nabaluje až dokáže způsobit lavinu. Kniha se čte příjemně, ale pro mě moc nudně. Čekal jsem na druh této knihy zábavnější čtení (kór když autor je známý anglický komik). Vůbec mě po 100. stránce nezajímal hrdina, ani jeho skutky. Čtení hezky plyne, ale nic mě to nedalo a věřím, že do pár měsíců si ani nevzpomenu na název knihy. Každopádně na zkrácení času to není tak zlé.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Angličtina na rovinu Angličtina na rovinu](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134460/anglictina-na-rovinu-01I-134460.png?v=1511440683)
Tuhle knihu bych doporučil každému, kdo se angličtinu učí nebo ji učí ;-). Autor je dlouholetý lektor angličtiny v naší zemi a vtipnou a velmi svěží formou glosuje o obtížích tohoto jazyka pro Čechy. Často se zaměřuje na steoreotypy o angličtině, její špatnou výuku a na specifika jazyka, které leckde vysvětlují šíleně složitým způsobem, jemu na to stačí kolikrát jen dvě stránky této knihy. Mezi tím, co se při čtení bavíte historkama autora, se nenápadně učíte a ztrácíte obavy z anglického jazyka. Je to přeci jen jazyk barbarů a stačí taky tak myslet :-). Kniha je poskládána z textů, které vycházely v ekonomickém deníku E15 doprovázené vtipnými ilustracemi. Zaručuji, že po přečtení knihy, se na angličtinu budete dívat jinak a už vám nepřijde tak složitá a nepochopitelná. Každopádně ani tato kniha ji za vás nenaučí :-).
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Born to Run: Zrozeni k běhu Born to Run: Zrozeni k běhu](https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72487/zrozeni-k-behu-HNw-72487.jpg?v=1492972095)
Píši tento příspěvek přesně den po doběhnutí mého třetího půlmaratonu v životě (Ústecký půlmaraton 16.9.2012). A ačkoliv jsem svým okolím považován za exota, co uběhne víc než většina z nich ujde :-), jsem úplné NIC proti lidem z knihy Born to run - Zrozeni k běhu.
Ke knize jsem přistupoval hodně skepticky z pohledu člověka, co nemusí moc knihy o sportu a o běhání zvlášť. O to větší bylo pro mne překvapení, jak zajímavá a přínosná kniha to je.
Zápletka je vlastně velmi jednoduchá. Autor knihy, novinář a běžec amatér, se vydává za tajuplným kmenem Tarahumarů, žijícím v rozpálených kaňonech Sierra Madre v Mexiku, aby zjistil v čem tkví jejich tajemství běhu. Tito indiáni jsou podle legend nejlepšími ultramaratonci na světě a 100km vzdálenosti jsou pro ně denní chleba. Postupně jejich tajemství odhaluje a nakonec se zúčastní spolu s dalšími “pošuky” z celé Ameriky velkého závodu. Toť vše k cestopisecko-dobrodružné části, která je napínavá a splňuje všechny atributy, které od podobné literatury člověk očekává. V knize je toho ale naštěstí mnohem víc.
V průběhu mexického dobrodružství plného indiánů, drogových pašeráků a kaňonů, kde nepřipravený člověk umírá do jednoho dne, vkládá autor mnoho vsuvek, které pro mě byly nejzajímavější částí knihy. Autor totiž velmi šikovně dávkuje argumenty, vědecké a historické důkazy o tom, jak vůbec člověk k běhání přišel. Proč my lidé vlastně běháme a k čemu nám to matka Evoluce nadělila. Nejsme rychlejší než predátoři a většině z nich neutečeme, ani na strom pořádně nevylezeme. Nejsme ani rychlejší než většina ostatní zvěře a zajíce nebo antilopu těžko dohoníme. Pointa toho všeho pro mě byla celkem překvapivá a bavilo mě, si v průběhu čtení knihy skládat celý obrázek dohromady. Proto to nebudu vyzrazovat :-).
Pokračování zde: http://martinschovanec.blog.idnes.cz/c/287848/Zrozeni-k-behu.html
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Bumerang Bumerang](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138068/bumerang-138068.jpg?v=1351029376)
Co spojuje Island, Irsko, Řecko a Kalifornii? Tyto země se přes levné úvěry dostaly k tolika penězům, že je to zbavilo opatrnosti a spustilo to řetěz chamtivosti a pošetilosti, který většinu z nich dohnal až na okraj bankrotu. Autor cestuje do těchto zemí a s černým humorem a nadhledem komentuje začátky a průběhy finančních krizí, realitních bublin a opájení se "levnými" penězi. Nejedná se o žádnou detailní analýzu, ale přesto se z knihy o 230 stran dozvíte o celé krizi více než z přednášek slovutných ekonomů. Moc se mi líbilo, jak tento americký ekonom a bestsellerista nastavuje zrcadlo evropským ekonomikám a jak si z části utahuje ze stereotypů každého z postižených národů. Pod slupkou čeného humoru se ale táhne knihou dlouhé varování, že toto může postihnout v podstatě každou zemi, pokud se začne zadlužovat vůči své budoucnosti.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Lovci hlav Lovci hlav](https://www.databazeknih.cz/img/books/93_/93222/lovci-hlav-CYP-93222.jpg?v=1418763878)
"Hrdinu" asi milovat nebudete. Zakomplexovaný a namyšlený hajzlík není postava, která si získá rychle naše sympatie (alespoň u většiny z nás :-)). Ale ve výsledku to není vůbec na škodu a alespoň máme všechnu pozornost upřenou na příběh. Ten má na tak málo stránek sakra hodně zvratů a druhá polovina knihy je pořádná jízda, která vás donutí číst až do rána. Celkem si říkám, že bych mrknul i na filmové zpracování.