martin6849 martin6849 komentáře u knih

Sudetenland Sudetenland Leoš Kyša

Ale jo, mně se to líbilo. Je to samozřejmě brak a oddechovka do vlaku, ale o mnoho levelů lepší, než běžné kotletoviny :-). Dokonalé to není, ale občas i nabízí čtenáři něco, nad čím se opravdu dá zamyslet. Takže palec nahoru.

21.10.2023 4 z 5

Hon na ovci Hon na ovci Haruki Murakami

Kdyby to šlo, tak dám hvězdiček 6. Ta symbolika mi samozřejmě utíkala (naštěstí je tam doslov), ale jinak celá kniha, atmosféra i příběh byli super. Navíc teď už se konečně můžu vrhnout na Tancuj, tancuj, tancuj.

Jediné, co místy drhne a na co nejsem u Murakamiho knih zvyklý, je překlad. Není to nic hrozného, ale místy člověka praští do očí divné slovo nebo věta.

02.03.2023 5 z 5

Útok na pekárnu Útok na pekárnu Haruki Murakami

Malinkatá jednohubka, taková dobře vypečená slaná banketka, jsem spokojený.

04.10.2021 5 z 5

Nezbytná smrt Lewise Wintera Nezbytná smrt Lewise Wintera Malcolm Mackay

Tak tohle je prý nejlepší skotská detektivka roku (těžko říct kterého). Pokud to tak opravdu je, tak potěš noha! Naštěstí je kniha krátká a stála mě jen tři pětky. Předpokládám, že to je ležák, který skoro nikdo nekupuje, když ho přidávají za pár šupů jako "dárky". A asi i tohle se vyplatí.

Děj tak nějak o ničem, postavy klišoidní, nic extra. A opravdu nemám rád, když vyprávění probíhá v přítomném čase. I proto jsem hodnotil, jak jsem hodnotil.

Nicméně jako předěl, kdy si chce člověk vyčistit hlavu od jiné knihy, než se pustí do další (a na tuhle úspěšně velmi rychle zapomene), je to OK.

02.10.2021 1 z 5

Bílá nemoc Bílá nemoc Karel Čapek

Já chápu tu myšlenku, kterou v sobě kniha má, i vztah k době, ve které byla napsaná, ale nemůžu si pomoct, přijde mi to strašně naivní.

13.07.2020 3 z 5

Vědecká vysvětlení nejbizarnějších způsobů smrti Vědecká vysvětlení nejbizarnějších způsobů smrti Cody Cassidy

Slabé. Pár smrtí bylo zajímavých, sem tam to bylo vtipné, ale celkem žádná sláva.

A vadily mi blbosti, zajímalo by mě, jestli vznikly překladem, nebo jak, ale zase mě to nezajímá tak moc, abych si to hledal v originále. :-) (například ve vystřelení z děla: "To se rovná přetížení 17 G, tedy 2000x víc, než kdy zažil kterýkoliv kosmounaut." Nebo se mi nezdá to, že netrénovaný člověk prý nevydrží zadržet dech déle, než 30 vteřin. A tak dále.)

02.01.2020 3 z 5

Hold Katalánsku Hold Katalánsku George Orwell (p)

Pohled na strany jedné strany španělské občanské války. Věřím Orwellovi, že byl upřímný a i se snažil být nestranný, takže jeho verzi beru jako uvěřitelnou a asi i dost pravdivou.

A kdybych si měl vybrat, na kterou stranu se přidat (tzn. jestli republikáni nebo fašisti), asi bych se musel velmi rozmýšlet, protože mi to příjde jako vybírání si mezi dvěma zly. Budiž k dobru lidem té doby, že měli ideály a nevěděli (ani nemohli vědět), co víme dneska my (že si komunisti s fašisty můžou podat ruce a společně skočit ze skály).

24.02.2019 5 z 5

Stín legendy Stín legendy Tomáš Němec

Po houbové hrůze návrat na pozitivní vlnu. Pohodové čtení do vlaku, byl jsem spokojený.

19.12.2018 4 z 5

Koncová hra Koncová hra Raymond Khoury

!Možné SPOILERY!

Není to odpad, ale velmi se mu blíží. Zápletka vůbec není ničím zajímavá, neobsahuje nic, co by nebylo v tisíci jiných knih, takže originalita absolutní nula.

Máme tady zlou CIA; superzabijáka, který vraždí nepohodlné osoby, ale na hlavním hrdinovi si vyláme zuby; hlavního hrdinu z FBI, kterému by i Rambo záviděl, co přežije i vlastní smrt a pořád jede na 200 %, nerdí hackerskou dvojici, atd.

Co bije do očí, jsou autorovy představy o IT. Už jen to, že na začátku musí rychle vypnout proud, aby zlý hackerský padouch nezačal přepisovat disky, je k smíchu a co mělo znamenat nasazení botnetu na CIA server, těžko říct.

Takže špatné a nikdy více :-).

29.05.2018 1 z 5

Stařík mě docela zklamal, čekal jsem od něj daleko více. Kniha byla sice správně přitažená za vlasy (chvílema až moc), ale u Analfabetky jsem se bavil mnohem více. Navíc mi Alan od začátku nebyl sympatický. Opět, Nombeko v Analfabetce se dalo fandit, protože vše, co dělala, dělala proto, aby přežila, zatímco Alan je prostě zloděj a vrah (a navíc ožrala a blbec). Více se mi asi líbila dějová linka z minulosti, ale ani z té jsem úplně nechrochtal blahem.
Takže celkově o třídu horší než Analfabetka, a proto dávám taky i o jednu hvězdičku méně.

02.10.2017 3 z 5

Lovcův odkaz Lovcův odkaz Alex Drescher

Autora jsem neznal a knihu jsem si koupil jen díky rezenzi v XB-1 a tomu, že děj se odehrává v Ostravě. Za to jednoznačně plus, menší mínus za to, že jí bylo tak málo :-).

Líbil se mi zajímavý svět, chvílema mi už ale přišel trošku překombinovaný. Celkově se to dobře četlo, je to taková oddechová zábava. Co se mi ale hrubě nelíbilo, byla autorova snaha o to být vtipný. Používá plno různých klišé a narážky, které jsou většinou nenápadné asi tak jako Zeman u korunovačních klenotů (pokud bych měl přiblížit zhruba autorovu úroveň) a jsou akorát hloupé a vůbec ne zábavné. Sem tam se objeví nějaký zajímavější kousek, u kterého se člověk musí i trošku zamyslet, kéž by jich bylo více.

Dal bych knize solidních 7/10, s přimhouřením oka 4*. Jestli si ale koupím druhý díl, to nevím. A obálka je fakt děsná.

15.08.2017 4 z 5

Colorado Kid Colorado Kid Stephen King

Mno, je to taková jednohubka. Neoslní, ale ani neurazí :-). Na čtení do tramvaje ideální. A díky existence Temné věže můžou být vysvětlení záhady velmi exotická...

04.08.2017 4 z 5

Zakuti v oceli Zakuti v oceli Miroslav Žamboch

Nemůžu si pomoct, ale byla to celkem slabota. A je to škoda, protože svět je opravdu zajímavý a plný možných příběhů. Tento příběh by taky nemusel být špatný, ale byl takový nějaký plytký, něco tomu chybělo. Jasně, Žamboch, to je oddechová četba a ani bych neočekával nějaké hloubky, ale i tak jsem byl trošku zklamaný. Zdá se mi, že Mirďův styl se prostě více hodí pro fantasy a sci-fi by měl buď psát jinak, nebo ho nepsat vůbec :-).

01.01.2017 3 z 5

2084: Konec světa 2084: Konec světa Boualem Sansal

Obecně nemám moc rád knihy, které se přiživují tím, že "navazují" na nějaké jiné (a většinou hodně známé) dílo. A 2084 navazuje nejen jménem, považuju to docela za mínus, je to zbytečné, tohle téma to nepotřebuje.

Taky styl, kterým je kniha napsána, mi úplně nesednul, ze začátku jsem dlouho čekal, kdy skončí ten rozvláčný úvod a začne nějaký děj. Ten nakonec začal, ale vlastně jen tak mimochodem.

Za zásady nečtu texty napsané na přebalu knihy, protože často obsahují nechutné spoilery. Při čtení jsem si říkal, že mi Yölah a jeho Vyslanec Abi a poměry v Abistánu až příliš připomínají jedno existující náboženství a zdálo se mi, že je to až moc okaté. Po dočtení knihy jsem si ten přebal přečetl a asi je to takhle okaté schválně. A že pana autora v některých zemích opravdu moc nemají rádi, je docela evidentní.

Téma je zajímavé a docela si umím představit zfanatizované stádo ovcí jdoucí slepě na porážku v celoplanetárním stylu. Tedy né že bychom to už dnes neviděli v různě menších měřítcích, takže té představivosti není třeba mnoho...

07.11.2016 3 z 5

Marťan Marťan Andy Weir

Nejdříve knihu a potom až film. Jsem rád, že jsem toto pravidlo dodržel. Ne, že by ten film byl úplně špatný, ale oproti knize je tak poloviční a navíc obsahuje dost nelogičností. Kniha je prostě VŽDY lepší (bez výjimky).

Marťan se mi četl celkem fajn, byla to taková docela oddechovka, u které nebylo třeba nějak moc přemýšlet. Děj občas trošku skřípe a logika jde kapku stranou, ale proč ne, kniha je prostě pouze čistý mainstream, takže se to dá odpustit.

22.05.2016 4 z 5

Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky Miloslav Švandrlík

Výborně jsem se bavil a párkrát se i nahlas smál. Co více by měl člověk od humoristického románu čekat? Navíc to vůbec nebylo blbé a když se nad tím člověk zamyslí, tak major Terazky byl vlastně docela hodný člověk.

07.09.2015 5 z 5

Pátá vlna Pátá vlna Rick Yancey

Jsem asi tak ve dvou třetinách a nejsem schopný to dočíst. Nebaví mě to. A to jsem se tak těšil. Asi se přemůžu a tenhle díl dočtu, ale další určitě kupovat nebudu...

27.08.2015 2 z 5

Revival Revival Stephen King

Skvělá kniha, výborně napsaná. Super příběh, navíc vyprávěný stylem, který mám moc rád. Líbí se mi, když King líčí běžný americký život a děj přitom nenápadně ubíhá tím správným tempem. Knihu jsem četl v originálu a zrovna včera dostal český překlad, takže budu číst ještě jednou.

24.06.2015 5 z 5

Růže pro Algernon Růže pro Algernon Daniel Keyes

!!!Spoiler!!!

Jedna z mých nejoblíbenějších knih, jednoznačně doporučuju. Četl jsem ji česky i v originále a v
angličtině podle mě lépe vyzní to postupné zlepšování gramatiky, takže kdo může, ať se raději pustí do originálu.

24.06.2015 5 z 5

47 róninů 47 róninů Takeda Izumo

Nelze jinak než dát plný počet hvězdiček. Příběh samozřejmě znám (četl jsem jiná zpracování i viděl film) a tahle verze se mi hodně líbila. I když mou nevýhodou je, že čtu rychle a nepořádně, takže se ke knize budu určitě vracet.

Díky poznámkám mám zase spoustu věcí, které budu googlit a o kterých si budu číst.

A Japonci jsou prostě divní. Vždycky byli a snad i vždycky budou. :-)

Jedinou výtku a palec dolů mám ke zpracování knihy. Původně to vlastně měl být palec nahoru, protože se mi formát i papír líbil. Ale bohužel se mi kniha v průběhu čtení rozlepila a rozpadla a vypadávaly mi z ní chumly stránek.

15.11.2024 5 z 5