martin6849 martin6849 komentáře u knih

Dost bylo kokotů! Dost bylo kokotů! Xavier Crement

Není to nic objevného, ale je to místy celkem vtipné. Jinak slovo kokot mi příjde o několik levelů sprostší, než asshole. A je to smutné, ale pár kokotů znám, asi by si to měli přečíst :-).

Škoda chvílemi pěkně pomrveného překladu, některé věty nedávají vůbec smysl.

Další díly číst nebudu.

30.12.2019 3 z 5

Hegemonův stín Hegemonův stín Orson Scott Card

!!!Možné drobné SPOILERY!!!

Ve chvíli, kdy se ze sci-fi stalo pseudo politické drama o dobývání světa, to ztratilo úplně všechno, čím byla tato série zajímavá. Navíc to univerzum, ve kterém se kniha odehrává, je jedno klišé navršené přes druhé, doplněné pěkným kopcem hloupostí a nelogičností.

Jeden příklad za všechny - příběh se odehrává cca 300 let v budoucnu, lidstvo muselo technologicky neskutečně pokročit kupředu (už jen proto, že bylo schopné poslat flotilu x světelných let daleko) a přitom se válka vede stejnými prostředky jako v 80. letech 20. století. A všichni si mezi sebou posílají emaily.

Jedna hvězdička je maximum, do odpadu moc nechybělo, protože tohle je opravdu škvár. Myslím, že další dva kousky této série s radostí vynechám.

21.11.2019 1 z 5

Nukleoid štěstí Nukleoid štěstí Roger Zelazny

Celkem hloupé (příběhově), ale docela čtivé a naštěstí krátké :-).

Zelazny je můj oblíbený autor, ale bohužel má (pro mě) dva typy knih - absolutně výborné, nebo špatné. Tato kniha patří do kategorie #2.

A ten, kdo vymýšlel český název, si před tím asi něco šlehnul. Ani překlad není bez chybičky, ale dalo se to přežít.

15.05.2019 2 z 5

Prasata psům Prasata psům Pfanner I.

Tuto knihu jsem dostal jako dárek, sám bych si ji asi nekoupil. Moc se mi do ní nechtělo, protože jsem si říkal, že to asi nebude úplně můj šálek kávy a bylo to tak. Neříkám, že to je špatná kniha a někdo z ní může být nadšený, já jsem nebyl.

Docela mi trvalo, než jsem se začetl, forma je dost neobvyklá a čitelnosti to nepomáhá. Po pár desítkách stran jsem si zvyknul, ale pořád nic, z čeho bych chrochtal nadšením ;-).

Obsah je roztahaný, strašlivě unylý (chápu, že je to tak schválně, ale to je přesně něco, co se mi špatně čte) a bohužel už tak od půlky knihy je jasné, jak to skončí. Z druhé strany chvílema je kniha docela čtivá a párkrát jsem se i docela zasmál (nevím, jestli to byl autorův záměr, nebo jen můj morbidní humor). A myslím, že autor by si rozuměl s D-Fensem a jeho dělením lidí na zmrdy a vohnouty ^^.

27.03.2019 2 z 5

Temné dny Temné dny Manel Loureiro

Tuctová, klišoidní kniha, která nemá žádný originální nápad. Číst se to celkem dá, ale není to nic převratného. Předchozí díl jsem nečetl a na další se ani nechystám.

Hvězdičku dolů od průměru jsem dal kvůli absolutní idiocii postav. Jeden drobný příklad (POZOR SPOILER!!!): Na Tenerife mají teď už skoro prázdnou karantenní loď, ale přesto nechají bakteriologickou laboratoř plnou zombíků NEHLÍDANOU pod nemocnicí. A aby toho nebylo málo, kód ke dveřím, který je otevírá, leží na stole. Po nějakých peripetiích nechají v klidu z této laboratoře odejít člověka, který je zraněný, jen proto, že je v ochranném obleku (roztrhaném), protože si myslí, že je doktor. Jestli si za to nezaslouží všichni vychcípat, tak už nevím za co. Dobře jim tak! A pro autora velké mínus.

20.02.2019 2 z 5

Kouzelná skříňka pro Gwendy Kouzelná skříňka pro Gwendy Stephen King

Taková malá chuťovka, kterou jsem si dal po dočtení Outsidera (mimochodem určitě doporučuju). Celkem milé čtení sfouknuté během chvilky.

Jediné, co mě štvalo, byl překlad dialogů. Proč, do prkýnka, proč má někdo potřebu prznit je obecnou češtinou (pražštinou). Strašně mi to kazí požitek ze čtení.

10.02.2019 4 z 5

Podhoubí smrti Podhoubí smrti Jiří W. Procházka

Jedním slovem špatné! Po předchozím dílu od Neffa obrovský propad, skoro se to nedá číst.

13.11.2018 1 z 5

Útek z tábora 14 Útek z tábora 14 Blaine Harden

Kdyby Čína nechtěla Severní Koreu jako nárazník, tak už by byli Kimové dávno pod drnem (nebo by viseli na kandelábru) a byl by to normální stát. Ale bohužel to ještě dlouho bude tak, jak to je a nikdo s tím nic neudělá... Je to hnus. Ale knihu si přečtěte.

14.08.2018 5 z 5

Stará dáma vaří jed Stará dáma vaří jed Arto Paasilinna

Humoristický román bez humoru = odpad!

Možné spoilery!!!
Všechny hlavní postavy jsou nepříjemné a absolutně záporné. Tři týpci, kteří dostanou, co zaslouží a babka, která se neštítí jed (kterým mimochodem před tím zabila x holubu) zkoušet na svém nejlepším (a jediném) příteli a navíc jí není líto, že umřela kočka, její dlouholetý jediný společník.

Celá tahle kniha je špatná.

25.06.2018

Prachožrouti Prachožrouti Paolo Bacigalupi

Obyčejné postapo sci-fi. Neurazí, nepřekvapí. Tak nějak mi přišlo, že v knize nebylo nic, co by ji vytáhlo z šedi absolutního průměru. Na další díl se rozhodně nechystám.
Ach jo, nějak se mi ta sbírka prvních dílů rozšiřuje :-).

11.05.2018 3 z 5

Lovci Lovci František Kotleta (p)

Dostal jsem přesně to, co jsem očekával, pohodovou oddechovku na cestu a ještě zbylo na pár hodin i na hotelu, takže za mě spokojenost.

23.02.2018 4 z 5

Tajný deník Hendrika Groena Tajný deník Hendrika Groena Hendrik Groen

Sám bych si tuto knihu nekoupil, ale když už jsem ji dostal, přečetl jsem si ji (respektive poslechnul). Stáří čeká spoustu z nás (pokud neskončíme třeba stylem: "Pozor autobus!" "Jaký autobus?" BUM!) a je jasné, že to povětšinou není nic příjemného. Takže to, že je kniha chvílema smutná a depresivní, je jasné a rozhodně je to pro ni spíš plus. Co se humoru týče, tak ten mě nějak moc neoslovil a celkově mě to nějak extra moc nebavilo.

14.12.2017 3 z 5

Konec Věčnosti Konec Věčnosti Isaac Asimov

Provozní technik Harlan je idiot, jinak se to nedá říct :-). Celou knihu jsem mu vlastně přál, aby to s ním dopadlo špatně, protože si to zasloužil. Z druhé strany všichni obyvatelé Věčnosti jsou magoři, takže se to vsákne. Všichni manipulují se všemi a intrikují na všechny strany a všichni (až na Harlana) si ten konec zaslouží :-).

Poctivé sci-fi, četlo se to super, za 5 to není, ale 4 hvězdy si to určitě zaslouží.

27.01.2016 4 z 5

Na hranicích Nadace Na hranicích Nadace Isaac Asimov

(SPOILER) Fajn kniha. Četl jsem jí teda až po Nadace a Země, takže jsem už věděl, jak to dopadne, ale i tak se to četlo fajn.

!!!SPOILER!!!
Jediné mínus posledních dvou Nadací je, že vlastně těch předchozích pět dílů je úplně o ničem, když je Nadace jen plán B. Kdyby Daneel nezaložil Nadace (přes Hariho Seldona), nic by se nestalo. :-)

12.01.2016 4 z 5

Stalo se ve tmě Stalo se ve tmě Ellery Queen

Nejdříve to, co mi vadilo celou dobu čtení - sazba. Mám vydání z roku 2013 a v něm jsou všechny kombinace písmen st, ct, sf, atd. nahoře spojeny malým ocáskem, který tam nemá co dělat. Strašně mě to při čtení rozptylovalo a měl jsem tendence to číst jako šišlání. Nevím, možná to někomu příjde zajímavé, mě to těžce štvalo.

Příběh samotný je takový docela průměrný, četlo se to celkem dobře, ale nepřišlo mi to jako nic extra úžasného.

01.09.2015 3 z 5

Vánoční říše Vánoční říše Joe Hill (p)

Začátek knihy je super, pak to podle mě dost ztrácí dech a já se nějak nemůžu dokopat k tomu, abych to dočetl. Už rok jsem tak ve dvou třetinách a nejde to dál...

24.06.2015

Děti plástve 1 Děti plástve 1 Josef Pecinovský

Bohužel jsem udělal tu chybu, že jsem si koupil i druhý díl. Dobře mi tak!
První díl byl sice relativně hloupý, ale alespoň byl celkem zajímavý. Tento je bohužel slátanina a lepší hodnocení si nezaslouží.

Největším problémem je svět. Je trošku jiný než v prvním dílu a není s ním zpětně kompatibilní. Hlavně je nekonzistentní, plný nelogičností a je vnitřně rozporný. Mohl bych vypsat několik příkladů, ale vlastně se mi nechce, protože to za to nestojí.

Druhým největším problémem je nezajímavý a nudný příběh. Vůbec mě to nebavilo a poslouchal jsem to jen z povinnosti (protože velmi nerad odcházím od rozečtené nebo rozposlouchané knihy). Vlastně ne jen nebavilo, chvílema mě to docela otravovalo :-). Všichni hlavní hrdinové jsou takoví... no o ničem. Nevím, proč bych jim měl fandit.

Ale co, stane se, ne každá kniha se povede. Aspoň na ni můžu rychle zapomenout a jít číst něco lepšího.

05.11.2024

Plutos Plutos Aristofanés

Jako že by to byla nějaká zábava k popukání, to zase ne. I když starověký člověk to asi vnímal jinak. Ale jako čtenáři antickým Řeckem téměř nepolíbenému mi to přišlo zajímavé. Možná to budu hodnotit jinak, až toho budu mít přečteného více, ale celkem se mi to líbilo.

Méně nadšený jsem z překladu, ale hodně toho naštěstí spravily vysvětlující poznámky.

12.06.2024 4 z 5

Organická oprátka Organická oprátka Vilém Koubek

!!! MOŽNÉ DROBNÉ SPOILERY !!!
Divná, ujetá, sprostá a vtipná. Což je kombinace, kterou mám rad. Bohužel, nejlepší je první část v pustině mezi městy a od Cementopole už to kapku ztrácí šmrnc. A závěr je úplný úlet, ve kterém jsem se poněkud ztrácel.
Občas je styl, kterým je kniha psaná, trošku těžkopádný a rušilo to při čtení.
Jedná se však o oddechovku, která pobaví, a vzhledem k tomu, ze jsem na knihu narazil úplnou náhodou a autora jsem neznal, jsem spokojený. Asi si přečtu i něco dalšího a v papírové podobě (což je pocta, protože neznámé věci a kraviny většinou kupuju elektronicky, protože knihovna není nafukovací a knížky pomalu nemám kam dávat).

15.11.2023 4 z 5

Příště se zmrazit nenechám Příště se zmrazit nenechám Petr Mandík

Hm, ani nevím, jak jsem k téhle knize vlastně přišel. Chvílemi byla celkem vtipná, ale hloupé momenty drtivě převažovaly. Celý příběh byl takový divný a ujetý (bohužel ovšem špatným způsobem ujetý). Useknutý závěr mě taky nepotěšil. Takže celkově nic moc.

25.10.2023 2 z 5