martin6849 komentáře u knih
Po dlouhé době první díl trilogie, u které nejen že si koupím ten druhý, ale i se na něj těším :-). Začátkem knihy jsem byl docela nadšený, ke konci se mi zdálo, že už tomu trošičku dochází dech, ale úplný konec mě zase navnadil. Takže hurá do knihkupectví pro další díl.
Líbí se mi svět, ve kterém se tenhle díl (a Stín legendy) odehrává. Bohužel už kniha chvílema zavání blábolením. Nemůžu si pomoct, ale Mirkovi Žambochovi jde fantasy mnohem více, než sci-fi...
Série JFK je hodně kolísavá a tohle byl bohužel zase jednou slabší kousek.
Tuto knihu jsem dostal jako dárek, sám bych si ji asi nekoupil. Moc se mi do ní nechtělo, protože jsem si říkal, že to asi nebude úplně můj šálek kávy a bylo to tak. Neříkám, že to je špatná kniha a někdo z ní může být nadšený, já jsem nebyl.
Docela mi trvalo, než jsem se začetl, forma je dost neobvyklá a čitelnosti to nepomáhá. Po pár desítkách stran jsem si zvyknul, ale pořád nic, z čeho bych chrochtal nadšením ;-).
Obsah je roztahaný, strašlivě unylý (chápu, že je to tak schválně, ale to je přesně něco, co se mi špatně čte) a bohužel už tak od půlky knihy je jasné, jak to skončí. Z druhé strany chvílema je kniha docela čtivá a párkrát jsem se i docela zasmál (nevím, jestli to byl autorův záměr, nebo jen můj morbidní humor). A myslím, že autor by si rozuměl s D-Fensem a jeho dělením lidí na zmrdy a vohnouty ^^.
Pokud jsem se od této knihy něco naučil, je to - lasice jsou pěkné svině, dejte si pozor na lasice!
Jinak na druhý díl jsem čekal skoro tři roky a měl ho přečtený za jeden den. To mi příjde jako dost špatný poměr. Doufám, že se nakladatel pochlapí a další díly dodá podstatně dříve, protože tímhle tempem vyjde poslední díl cca. za 15 let... I když se mi do toho moc nechce, v takovém případě by asi bylo lepší začít to louskat v polštině. :-/
Edit: Kecám, čekal jsem jen dva roky :-P
Tak tahle kniha byla dost utrpení a jsem rád, že ji mám za sebou. Autor, překladatelka a odpovědný redaktor by měli dostat za uši, protože výsledek jejich práce je dost špatný.
Nebudu hodnotit příběh, asi nejsem ta správná cílová skupina, nějak mě to neoslovilo (ale zase ani neurazilo), někoho jiného třeba ano.
Co mi ale vadilo:
Celá kniha je zaplevelená příslovci u přímých řečí. Hrozně mě to rušilo. Je to samé "řekl Price důvěrně", "řekl Wall nevzrušeně", "řekl Wall jaksi nemotorně", "řekl Price konejšivě", atd. Nevím, jestli autor neumí popsat rozpoložení postav jinak, a proto si musí pomáhat takovými berličkami, nebo proč to dělá.
Všechny postavy se chovají, jako kdyby byly na houbičkách. Asi všechny prožívají nějaké emocionální peklo a trpí bipolárními poruchami. Jak jinak si vysvětlit, že v jedné chvíli jsou naštvané a o pár vět později už rozkoší zavírají oči, aniž by pro to měly nějaký důvod. Tyhle změny se u nich nelogicky střídají celou knihu.
Překlad knihy je tragický. Některé věty nedávají smysl, z jiných úplně čiší to, jak asi vypadal anglický originál a jak je špatně nebo neobratně přeložený. Asi si vytvořím osobní black list překladatelů a paní Fulková bude první, kdo se na něj dostane.
A odpovědný redaktor, třetí do party, by se taky měl stydět. Kniha je plná překlepů a pravopisných chyb. Nikdo není dokonalý a všichni děláme chyby. Rozdíl je ovšem v tom, že já si to třeba v komentáři můžu dovolit, anžto za to nejsem placený a není to moje práce. Chápu, že sem tam něco uteče, je to normální, ale tohle už je přeháňka.
POZOR, MOŽNÝ SPOILER: Trošku mě rozradostnil závěr, kdy se ukázalo, že věci jsou jinak, než se zdály být, ale bohužel mi to vydrželo jen chvilku.
Pohled na strany jedné strany španělské občanské války. Věřím Orwellovi, že byl upřímný a i se snažil být nestranný, takže jeho verzi beru jako uvěřitelnou a asi i dost pravdivou.
A kdybych si měl vybrat, na kterou stranu se přidat (tzn. jestli republikáni nebo fašisti), asi bych se musel velmi rozmýšlet, protože mi to příjde jako vybírání si mezi dvěma zly. Budiž k dobru lidem té doby, že měli ideály a nevěděli (ani nemohli vědět), co víme dneska my (že si komunisti s fašisty můžou podat ruce a společně skočit ze skály).
Tuctová, klišoidní kniha, která nemá žádný originální nápad. Číst se to celkem dá, ale není to nic převratného. Předchozí díl jsem nečetl a na další se ani nechystám.
Hvězdičku dolů od průměru jsem dal kvůli absolutní idiocii postav. Jeden drobný příklad (POZOR SPOILER!!!): Na Tenerife mají teď už skoro prázdnou karantenní loď, ale přesto nechají bakteriologickou laboratoř plnou zombíků NEHLÍDANOU pod nemocnicí. A aby toho nebylo málo, kód ke dveřím, který je otevírá, leží na stole. Po nějakých peripetiích nechají v klidu z této laboratoře odejít člověka, který je zraněný, jen proto, že je v ochranném obleku (roztrhaném), protože si myslí, že je doktor. Jestli si za to nezaslouží všichni vychcípat, tak už nevím za co. Dobře jim tak! A pro autora velké mínus.
Taková malá chuťovka, kterou jsem si dal po dočtení Outsidera (mimochodem určitě doporučuju). Celkem milé čtení sfouknuté během chvilky.
Jediné, co mě štvalo, byl překlad dialogů. Proč, do prkýnka, proč má někdo potřebu prznit je obecnou češtinou (pražštinou). Strašně mi to kazí požitek ze čtení.
!!! POZOR, SPOILERY !!!
Příběh byl bohužel slabý (a na Kinga velmi slabý). Líbil se mi začátek, a pak závěrečná bitva o věznici. Závěrečná třetí část (po probuzení) byla tak na hodnocení "odpad". Mám rád rozsáhlé romány, takže množství postav mi nevadí, ale vadilo mi, že to bylo takové celkem o ničem. Baby usnuly, chlapi si zablbli, baby se probudily, všichni se polepšili a svět se stal o trošku více sluníčkovým (čemuž teda ani trošku nevěřím, myslím, že by se toho moc nezměnilo)... :-)
Kdyby byly povídky úchylné a vtipné nebo úchylné a s pointou, bylo by to super. Ale bohužel byly úchylné a... o ničem. Fantastické orgie byly jednoznačně nejlepší, u nich jsem se aspoň jednou zasmál, ale celkově prostě slabota.
Po houbové hrůze návrat na pozitivní vlnu. Pohodové čtení do vlaku, byl jsem spokojený.
Jedním slovem špatné! Po předchozím dílu od Neffa obrovský propad, skoro se to nedá číst.
Je to Neff, takže je to divné. A to se mi na tom líbilo. Vtipné, zajímavé, jeden z nejlepších dílů zatím.
Tohle je bohužel dost úkrok stranou a první díl série, který se mi opravdu nelíbil. Postavy se chovaly hloupě (a hlavně jinak, než v předchozích dílech), příběh mě nezaujal. Jediné plus je za úchylného šerifa.
Trošku hloupější, mnohem sprostší a překvapivě vtipnější a zábavnější než originál.
Jo, je to nářez a Kulhánek je žánrový král (a těsně za ním jsou Kotleta a Žamboch). Jen má tahle kniha drobná problém - začíná na 100 %, a pak to už jde celou dobu jen dolů.
Spoiler!
A ještě jedna drobnost - když přeměnění na mrtváky nepostihlo ty, kteří byli zrovna v lese, jakto, že to schytaly srnky a vlci? Bohužel takových logických nesmyslů je tam trošku víc.
Je to dobrá kniha, taková už celkem klasika. Ale řekl bych, že by se všichni tihle antiutopičtí autoři divili, kam jsme dospěli v realitě a kam to směřuje (třeba takový bodový systém budovaný teď v Číně by strčil hravě velkého bratra do kapsy). A co jsme schopní dělat pro to, abychom náhodou neurazili nějakou menšinu a to jak se dělají rozdíly (za to, co projde menšinám by byl heterosexuální bílý muž dávno ukřižovaný), je taky škoda mluvit. A do třetice - a opět Čína - vzhledem k tomu, že mají v plánu snímat zaměstnancům mozkové vlny, aby věděli, jaké mají emoce, tak ani ta bezpečnost myšlenek v hlavně není už tak jistá.
Možný spoiler!
Trošku mi na knize vadilo to, že 95 % děje bylo vlastně úplně zbytečného, vzhledem k tomu, že město na konci stejně vymazala bomba. Navíc jsem tak nějak pochopil, že pálení knih se odehrává hlavně v Americe, předpokládám, že zbytek světa má jiné starosti, než to, jestli se všichni mají dobře, takže nějaké pamatování si je vlastně taky úplně zbytečné.
Kdyby Čína nechtěla Severní Koreu jako nárazník, tak už by byli Kimové dávno pod drnem (nebo by viseli na kandelábru) a byl by to normální stát. Ale bohužel to ještě dlouho bude tak, jak to je a nikdo s tím nic neudělá... Je to hnus. Ale knihu si přečtěte.
Tuhle knihu jsem začal číst jen proto, že ji napsal David Duchovny. A když už jsem ji začal, tak jsem ji taky dočetl. Ale bohužel kniha je spíš hloupá, než vtipná a hlubokých myšlenek je v ní taky poskrovnu. Rádoby vtipné poznámky a násilné popkulturní odkazy mě pěkně otravovaly.
Čtení Krávy nebeské bych bral jako ztracený čas, nebýt toho, že jsem ji četl ve vlaku nebo na záchodě, takže ten čas už stejně ztracený byl...