martin8550 martin8550 komentáře u knih

Tajnosti pařížské Tajnosti pařížské Eugène Sue

No podle níže uvedených komentářů jsem četl asi jinou knihu. Napínavé, dobrodružné, romantické snad, ale hlavně zolovsky drsné osudy skoro u každé postavy. Realistické líčení vztahů ovládající-ovládaný, ústící v brutální zneužití slabších. Popisy pařízských brlohů a jejich obyvatel. Psychologie zločinu, to vše tam je. Jednání hlavního hrdiny Rudolfa je vlastně romanticky nepravděpodobné, jinak by byl to drsný sociálně-realistický román. Sue je zde někde mezi Hugem a Zolou. Jazyk a styl vyprávění nedosahuje mistrovství francouzských klasiků, ale i tak se to dá číst.

17.03.2023

Němý svědek Němý svědek Agatha Christie

Poněkud slabší "Agáta". Kniha rozsahem spíš delší, naopak zápletka je jednodušší. Vraha odhalí jeho psychologický profil než důmyslná dedukce slavného detektiva. Spousta prázdné výplně včetně dialogů Hastingse s Bobem. Čtivé to je, ale kdo chce číst od autorky mistrovský kus, musí sáhnout po jiné knize. V knize nekorektní poznámky o nahnědlých dětech podávají svědectví o myšlení angličanů.

25.12.2022 3 z 5

Pád Pád Simon Mawer

Tak nevím. Mě ta kniha zas tak nenadchla. Čtivé to je, to jo, na druhou stranu člověk přeskočí i několik stránek a o nic celkem nepřijde, zvláště pak v dějové lince odehrávající se v Londýně během německého bombardování, děj je zde naprosto předvídatelný. Podivný propletenec vztahů, je těžko uvěřitelný. Co je fajn, tak to je prostředí welšských hor, zde je patrná autorova osobní zkušenost. Takže kdo má chuť na romantickou slátaninu s rádoby psychologickým kontextem uprostřed podmanivých kulis, tak si přijde na své, ale jinak přečíst a odložit.

20.12.2022 2 z 5

Lord Mord Lord Mord Miloš Urban

S Hastrmanem moje nejoblíbenější Urbanova kniha, určitě nejlépe propracovaná zápletka, vlastně zde jsem s uspokojením nalezl harmonii mezi zápletkou, formou, atmosférou a historií a také čtivostí knihy. Zřetelný a logicky zakončený děj se prolíná ulicemi starého Josefova v mlze heroinových přízraků. Gratulace.

29.08.2022 5 z 5

Blues Mrtvého muže Blues Mrtvého muže Ray Celestin

Ve srovnání s klasiky žánru D.Hammetem a R. Chandlerem musím dát pouze tři hvězdy. Rozvláčná kniha, spoustu zbytečných slov, ohýbání historických událostí a nepravděpodobní hlavní hrdinové bohužel nabízí průměrnou četbu, která příliš okatě vychází vstříc současnému čtenáři. Jako zábava dovolenou docela dobrý, ale v knihovničce objemný svazek zabírá až snad příliš mnoho místa. Nejsympatičtější hrdina zde není dvojice vyšetřovatelů Pinkertonovců, ale heroinový závislák a gangster ze staré školy..bohužel finální řešení této postavy je nepravděpodobné a neuspokojivé.

19.08.2022 3 z 5

Přestupní stanice Přestupní stanice Clifford D. Simak

Skoro až poetický příběh. Mistrně napsáno, Simak rozhodně nepokrývá papír zbytečnými slovy. Enoch mi dost připomíná Old Schatterhanda, takový ten superhrdina plný ideálů, který se dokáže ve správný okamžik správně rozhodnout. Navíc má proklatě dobrou mušku. Lucy je superžena s nekonečnou empatií. Zásadní myšlenka nutnosti sjednocujícího vyššího duchovního principu pro uchování galaktického míru je opravdu aktuální téma.

29.07.2022 5 z 5

Pravomil aneb Ohlušující promlčení Pravomil aneb Ohlušující promlčení Petr Stančík

Zápletka nepravděpodobná, hrdina Pravomil též skoro neskutečný, postavy a události trochu jak z nějaké šablony o kladných a záporných hrdinech, trochu mystická babička, laskavý a erotice nakloněný kněz , milosrdný pan továrník, moudrý pan prezident, nicméně kniha docela baví, je to vlastně spíš pohádkový příběh a obrazy z naší i světové historie 21. století, také příběh o dobru a zlu. Není to špatné, některé pasáže ale trochu nudné, různá historická poučení sloužící jako časové značky pro lepší orientaci v příběhu.

31.01.2022 3 z 5

5 x Nero a Archie 5 x Nero a Archie Rex Stout

Nero Wolfe se několikrát ocitne mimo zdi pískového domu, nastoupí do armády, řeční na veřejném shromáždění, dělá Santa Clause na soukromém večírku. Vraha spíše než nějakou komplikovanou dedukcí odhalí nějakým jednoduchým trikem, jako je inzerát v novinách nebo dopis. Novely jsou vtipné, dobře se čtou, ale nedosahují úrovně nejlepších Stoutových knih. V jednom případě se mi dokonce podařilo okamžitě odhalit vraha. Jako lehká zábavná literatura však zcela splňují očekávání.

15.03.2021 3 z 5

Královnovrah Královnovrah Sebastien de Castell

Z výborně rozjeté fantasy série pro všechny se stává Y.A. pro náctileté dívky. Kellen opět zachraňuje malou holčičku, takové trapné klišé, že hlavní hrdina musí zachraňovat náctileté holčičky, byť jsou to královny s moudrostí vědmy. Magický potenciál rozjetý v předchozích dílech zůstává nevyužit, kromě triků s černým a červeným práškem Kellen nic nepředvede, ale i přesto se z něj stává otrlý zabiják. Hlavní padouch je zřejmý od vstupu na scénu. Velká škoda zbrklého překotného psaní , autor psát umí, nicméně rychlé uvádění nových knih posouvá tuto sérii do průměrnosti zapomnění. Po čase si snad vzpomenu na kočkoveverčáka, který je postupem času mlsnější a nadutější i když nějaké to oko i tak s chutí slupne.

15.03.2021 3 z 5

Hřbitov bezejmenných lodí Hřbitov bezejmenných lodí Arturo Pérez-Reverte

Krásná kniha, Peréz je zcela spisovatelem romantismu 19. století, který skvěle ovládá formu čtenáře konce 20. století. Příběh námořníka a Tanger postupně graduje v dost nečekané rozuzlení. Napínavá zápletka je proložena těžkou romantikou, jejíž vrchol je v jantarové kapičce spermatu na Tangeřině stehně .

10.02.2021 5 z 5

Šermířský mistr Šermířský mistr Arturo Pérez-Reverte

Další výborný román tohoto autora. Ta inspirace klasikem dobrodružné literatury Alexandrem Dumasem je tak kreativní a přitom jasně zřetelná, že jako by to Dílo psal francouzský mistr sám. Na rozdíl od Dumase je Peréz-Reverte ve formě ukázněnější a tím méně rozvleklý, pro moderního čtenáře stravitelnější. Vychází vstříc milovníkům dobrodružných romantických příběhů, kterým přináší sofistikovanou zápletku a nečekané rozuzlením a kromě inspirace romantickým Dumase připojuje inteligenci A.C.Doyla , J.Verna , ke kterým též evidentně vzhlíži.

10.02.2021 5 z 5

Spoutávač Spoutávač Sebastien de Castell

Kniha potvrdila silné autorovy stránky. A to jsou výborně vygradovaná finále a to, že rozdíl mezi nepřítelem a přítelem je dlouho nezřetelný. Jedinou jistotou je obchodní partnerství. Jinak autor stále udržuje linii, že rodina a opravdové přátelství jsou věci, kvůli nim stojí bojovat až do posledního dechu. Takže výraznou devizou knihy jsou nové postavy v opatství černého stínu a efektní závěrečný souboj, naopak nepřekvapí již výše zmíněná klišé. Dávám o jednu hvězdu méně než obvykle, ne že by kniha byla horší, ale spíš ž není lepší.

08.02.2021 4 z 5

Dumasův klub Dumasův klub Arturo Pérez-Reverte

Kultovní kniha.

25.01.2021 5 z 5

Umrlčí cesta Umrlčí cesta Peter May

Psát čtivě Peter May umí, ve srovnání s herbridskou trilogií je toto dílo podstatně slabší, jakoby napsané ve spěchu. Není to vůbec tak dobré jako třeba Skála, děj je dost přitažený za vlasy. Za přečtení a vrácení do knihovny to stojí za investici do vlastní knihovny ale ne.

14.12.2020 3 z 5

Marlow Marlow Volker Kutscher

Nejslabší díl celé série, nezáživné líčení nacistických rituálům vtažení historických postav do děje, z mrtvých vstání a návrat padoucha z Bílé ruky, nedomyšlenost zápletky....

15.11.2020 2 z 5

Zrcadlení Zrcadlení S. J. Rozan

skvělá detektivka se sympatickou dvojicí detektivů. Výborná zápletka, exotické prostředí, akce. Autorka je v českých zemích nevydávaná a to je velká škoda..

09.10.2024 5 z 5

Mé dvě ženy Mé dvě ženy Patrick Quentin (p)

Skvělý psychologicko-kriminální trihler. Vrah těžko předvídatelný. Čtivé vyprávění, úsporné a bez zbytečných slov.

21.08.2024 5 z 5

Noční jestřáb Noční jestřáb Robert B. Parker

Spíš než o detektivku se jedná o sexuologicko-psychologický rozbor fenoménu swingerského pohlavního života. Spoustu nudných dialogů a řádků, které bylo lepší vůbec nečíst. Pachatel zapadá do autorovi šablony pachatelů (viz Goldwulfský rukopis) a je odhalen již v první třetině knihy.

02.10.2023 2 z 5

Věrná řeka Věrná řeka Stefan Żeromski

U nás ne moc známá kniha, v Polsku literární a filmová klasika. Velice čtivě a napínavě napsaný příběh se sympatickým počtem stránek. Romantické dobrodružství zraněného vojáka a opuštěné dívky na samotě kdesi v Polsku, kde straší duch pomstychtivého Dominika. Mohla by to být romantická selanka , ale není. Tváří v tvář kruté reality jsou hluboké úvahy o smyslu boje za svobodu, o odpovědnosti vůdců povstání 1830-31, které je živeno uměleckým romantismem, za skutečné lidské životy, o roli předurčeného postavení lidí ve společnosti. To vše v syrových kulisách polského venkova, kde polští sedláci udávají ruské vrchnosti bojovníky za jejich svobodu. Romantický plamen je zde uhašen všedností skutečného života a do do země zašlapán. Je tu i celkem zřejmá vazba na současnost a tou je ruská touha ovládat a vlastnit Polsko.

11.06.2023 5 z 5

Godwulfský rukopis Godwulfský rukopis Robert B. Parker

Je to takové čtení na cestu vlakem z Prahy do Budějovic. Knihu pak lze s klidným svědomím odložit do knihobudky na cestu zpáteční. Čte se to lehce a dobře, jinou kvalitu to nemá. Spenser je superhrdina, ranař a sexuální idol, případem projde hladce, jako nůž máslem. Svým literárním vzorům Chandlerovi a Hammetovi se Parker přibližuje jen vzdáleně, stejně jako detektiv, tak i zápletka je přímočará a prostinká. Ale lecjaký čtenář ocení více, než propracované zápletky a postavy otců-zakladatelů žánru.

29.04.2023 2 z 5