Martina852
![Zaklínač – encyklopedie Zaklínač – encyklopedie](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520295/zaklinac-encyklopedie-64ca768a8bff1.jpg?v=1690990218)
Krásně zpracovaná encyklopedie o světě Zaklínače.
Seznámení s konjunkcí sfér. Poté souhrn všech zemí s popisem včetně vládců, měny a hlavních měst i některých významných měst. Další část se zabývala postavami a poslední byly tvorové. Takový bestiář, na který jsme mohli narazit i v počítačových hrách, kde byla popsána charakteristika, výskyt a i způsob boje. To doprovázelo úryvky z knih, kde jsme se s danou postavou či tvorem setkali a velice krásné ilustrace namalované na stránkách připomínající pergamen.
Krásný doplněk ke knižní sérii.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Coura Coura](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477635/coura-Eor-477635.jpg?v=1627549152)
Když vám někdo půjčí knihu, tak ji nechcete vracet nepřečtenou. Při čtení začátku jsem chtěla knihu odložit, ale přece jsem ji dokázala přečíst. Hlavní postava byla věčně naštvaná, ufňukaná a taky se mi nelíbila kupa vulgarismů v knize. Občas jsem se zasmála nad různými přirovnáními, ale to bylo asi tak všechno. Určitě kniha najde své čtenáře, ale já k nim nepatřím.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Zjizvený král Zjizvený král](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/416193/zjizveny-kral-tR3-416193.jpg?v=1565973793)
Bylo mi jasné, že rozhodně nemůžu vynechat knihu o mém oblíbenci. Už když nám ho spisovatelka představila jako nebezpečného korzára Sturmhonda a následně se z něho vyklubal následník trůnu, bylo jasné že kolem něj bude dobrodružství požehnaně. Mohli jsme o něm konečně dozvědět něco více o jeho dětsví a jeho vztahu k Ravce a těžkému údělu panovníka.
Více prostoru dokonce dostala i Zoja a my jsme mohli pohlédnout za její masku a dozvědět se o ní něco více.
Dost mě překvapily kapitoly o Nině, která uzavírá svojí bolestivou kapitolu s Matthiasem ve Fjerdě a hned na to se pouští do dalšího napínavého dobrodružství, kdy samozřejmě nechybí její úhlavní nepřítel Jarl Brum.
Konec vyvolává spoustu otázek a jsem zvědavá, co mě čeká a nemine v druhém díle.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Bouře a vzdor Bouře a vzdor](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351296/boure-a-vzdor-wD3-351296.jpg?v=1525344205)
(SPOILER) Podle hodnocení jsem čekala, že dílo bude o trochu slabší, ale mě se líbil více než první díl. Je pravda, že spisovatelka si největší akce naplánovala hned na začátek a pak až na úplný konce. Což chápu, že by pro někoho prostředek mohl být trochu nudný, ale já si stejně tu omáčku kolem užívala. Alinina touha po posledním umocňovači a její rozkoly s Malem a ještě k tomu halucinace o Temnyjovi. Taky přibyly nové postavy dvojčata Tamara a Tolja a korzár Stormhund. Když jsem si Stormhunda oblíbila a říkala si, že bude dobrým členem naší malé party. Tak se z něho vyklube princ, druhý následník Ravkovského trůnu. To už jsem se nemohla odtrhnout od čtení, jak mi to vyrazilo decha a napjatě jsem čekala jak on zamíchá dějem. Ještě musím dodat, že jsem zvědavá co bude s Žeňou. V prvním díle jsem si ji oblíbila a nedokázala jsem se na ni zlobit, že si vybrala Temnyjovu stranu, vzhledem k jejím okolnostem. Temnyjova zlost se na ni podepsala, když Alinu a ostatní nechala uprchnout z lodi a nad její postavou cítím obrovskou lítost. Doufám, tedy že bude mít nějaký dobrý konec.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jedna želva za druhou Jedna želva za druhou](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/372312/jedna-zelva-za-druhou-u4e-372312.jpg?v=1525155598)
Po přečtení obsahu jsem si myslela, že bude více pátrání po zmizelém miliardáři. Ale už jsem pár knih od Johna Greena přečetla a měla jsem si uvědomit, že dobrodužné knihy nepíše.
V knížce nám představuje zvláštní dívku Azu, která trpí obsedantně-kompulsivní poruchou. Protože i spisovatel trpí takovou to poruchou, tak nám osvětluje jaké to je s ní žít. Mít vtíravé myšlenky a občas jak znemožňují i jednoduché činnosti každodenního života. Podle mě ty pocity dobře napsal a je to jedna z mnoha knih, která trochu objasňuje mentální zdraví a prolomit jistá tabu o těchto poruchách či nemocích.
Tím to dílem pro mě štafeta Johna Greena končí, musím říct že Green psát umí a jeho knihy jsou převážně oddychové. Teda až na výjimku, kdy si chcete pobrečet, tak bych doporučovala Hvězdy nám nepřály, které jsem si oblíbila a patří podle mě k nejlepším z jeho knih. Jediné co jsem nechápala byla to, že skoro v každém románu si museli pojmenovat auto či věc (Modrá limata, Stanovy Máry, Filip, Harold, atd.). Pokud, ještě nějaké knihy napíše tak si je určitě přečtu.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Sněží, sněží... Sněží, sněží...](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/236038/snezi-snezi-zv5-236038.jpg?v=1445352264)
Oddychové čtení s trochu Vánoční tématikou. Ale možná jsem si ji měla nechat na Vánoce a pít přitom horký čaj a ukusovat cukroví.
Dodatek: Shlédla jsem film. Pokud se vám kniha líbila, tak nedoporučuji se na to dívat. Jediné co má ten film a kniha společného je jen ten název.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Královna ohně Královna ohně](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/290488/kralovna-ohne-gHQ-290488.jpg?v=1475759996)
Zajímavý příběh, který skončil naprostým zklamáním.
V prvních dvou díle byl aspoň nějaký příběh. Ve třetím díle už se skákalo jen z bitvy do bitvy a žádný zajímavý zvrat nás už ani nečekal.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![A žili šťastne až naveky A žili šťastne až naveky](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487884/a-zili-stastne-az-naveky-Jll-487884.jpg?v=1661508280)
Příjemné zakončení o Bridgertonově rodině.
Kapitola o Violet potěšila.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Poznáš to z polibků Poznáš to z polibků](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/1364/poznas-to-z-polibku-2uu-1364.jpg?v=1450304945)
Na rozdíl od předchozího dílu jsem se od čtení nemohla odtrhnout.
V sérii už jsme se dostali k mladším členům rodiny Bridgertonů. Z malé Hyacinth se stala dospělá žena s vlastní hlavou a názory. V knize nechyběl vtip, tajemství a hlavně láska. Velký bonus byla hlavně lady Danburyová.
Kniha Poznáš to z polibků mě snad nadchla ze série nejvíce.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Čekanka Čekanka](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/1368/cekanka-9Hp-1368.jpg?v=1609744736)
Seriál už nám odhalil, kdo je Lady Whistledownová, takže mě žádné překvapení v knize moc nečekalo. Na rozdíl od předchozích dílů jsem odebrala jednu hvězdičku, protože se nějaká velká zápletka moc nekonala a děj lehce plynul a naše dvojce si hledala k sobě cestu.
Je trochu úsměvné, že takový bulvární plátek dokázal někdo tajit dlouhých deset let.
Ale stále je série Bridgertonů velice odpočinková a příjemná četba.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492192/znamenita-mrtvola-x2q-492192.jpg?v=1651044921)
(SPOILER) Dystopie, kde místo zvířecího masa se jí maso lidské.
Hlavní hrdina nám popisuje temnou společnost, kde je legální kanibalismus a provází nás celým procesem porážky a popisuje svět po Velké změně. I když sám odsuzuje pojídání speciálního masa nebrání porušit své zásady, aby zachránil své manželství a splnil si tak svoji touhu po dítěti.
Dost si kladu otázku, co tím chtěla spisovatelka říci. Docházím k závěru, že autorka poukazuje, že v každém z nás je trochu pokrytce, ať už to je za jakékoliv situace a za jakéhokoliv režimu.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zaklínač a jeho svět Zaklínač a jeho svět](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/239981/zaklinac-a-jeho-svet-ByN-239981.jpg?v=1431639796)
Krásná encyklopedie ze světa Zaklínače.
Pět kapitol o světě, zaklínačích, magii, monster a hlavně o příběhu našeho hlavního hrdiny Geralta z Rivie. Líbilo se mi, že každou kapitolu vyprávěl někdo jiný, kdo má k danému tématu nějaký vztah a poskytl i nějaké své doplnění. Takže se v knize nejedná jen o nějaká holá fakta jako z učebnice. Kniha je také plná úžasných obrázků převážně převzatá z herního pokračování. Pro ty, co hry nehráli se mohou dokonce v poslední kapitole dočíst jaká další dobrodružství vývojáři vymysleli pro Geralta z Rivie. Jen chybí popis děje dvou datadisků, Srdce z kamene a O víně a krvi, což není asi divné s ohledem s datumem vydání knihy a datumem vydání herních rozšířeních.
Zaklínač a jeho svět je takové zopakování, co už asi všichni dobře známe. Ale myslím si, že každý fanoušek Zaklínače si nenechá ujít žádnou knihu ze světa Sapkowského.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Návrat na Vysočinu Návrat na Vysočinu](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427711/navrat-na-vysocinu-gLb-427711.jpg?v=1575635966)
(SPOILER) Po přečtení anotace jsem čekala asi trochu více. Velké plus bylo, že se děj knihy vrátil na Vysočinu než aby se odehrával jenom v Londýně. Ale čekala jsem sblížení mezi Rowenou a Lachlanem trochu jinak než neustálé boje a najednou zničeho nic si uvědomují, že se milují. I tak mě překvapil Winiin únos a vcelku to bylo příjemné čtení.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Nezkrotný horal Nezkrotný horal](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413425/nezkrotny-horal-qzH-413425.jpg?v=1560496788)
(SPOILER) Začátek knihy mi dost připadal podobný jako první díl, ale celý útěk a svatba bylo zpestření knihy. Přečtení mi trvalo trochu déle, ale jenom tím, že červená knihovna není můj nejčtenější žánr. Ale stále chci dočíst další díly ze série a dozvědět se něco více o McLawryho klanu.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Měla jsem chuť si přečíst něco, kde budou figurovat svalnatí horalové v kiltech, to mě zavedlo ke spisovatelce Suzanne Enoch a k její sérii nazvané Skandální Skotové. Jak bylo asi už ze začátku jasné Ranulf McLawry uchvátil svoji Charlotte a nezbývá mi nic jiného než se vrhnout na další díl a sledovat dalšího člena McLawryho klanu.
Skvělá kniha s jednoduchým dějem na odreagování. Dávala bych přednost možná trochu větší zápletce, ale i tak to bylo pěkné čtení.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Sisi - 21 kapitol ze života rakouské císařovny Sisi - 21 kapitol ze života rakouské císařovny](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/170174/sisi-21-kapitol-ze-zivota-rakouske--KTk-170174.jpg?v=1600625346)
Skutečný příběh o Alžbětě Bavorské, který se dost liší od všech jejích filmových zpracování. Je to jak z pohádky, kdy se Císař na první pohled zamiluje do mladičké Alžběty, ale po svatbě nastává tvrdá realita. Sisi toužící po svobodě utíká při každé příležitosti z Vídně od povinností, tchýně, manžela a i od dětí. Postupně se z ní stává melancholická žena posedlá jenom svým vzhledem a váhou, které byly možná způsobeny častými sňatky mezi rodinnými příslušníky. Myslím, že na popularitě získala i tím jak byla tragicky zavražděna a jak se často u historických postav stává jsou jim připisovány větší zásluhy než to bylo ve skutečnosti.
Dala bych přednost, kdyby to bylo uspořádáno v chronologickém pořadí a tím by se neopakovaly fakta, která už byla zmíněná v předchozích kapitolách, ale jinak kniha velice čtivá.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Sucho Sucho](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414637/sucho-8jA-414637.jpg?v=1567452694)
Kniha po které vám rozhodně vyschne v ústech.
Nedostatek vody zapříčiní, že už si nemůžete být jistí i před vlastními sousedy a jste postaveni před těžká rozhodnutí, které vás mohou připravit o veškerou lidskost.
Děj mě zcela vtáhnul a měla jsem problém se od knihy odtrhnout. Proto nemohu jinak, než dát všech pět hvězdiček.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Papírová města Papírová města](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/205749/papirova-mesta-y1S-205749.jpg?v=1628404428)
Podle obsahu jsem čekala více hádanek podle níž by Margo našli. Nejhorší ze všeho byl ten konec, oni váží takovou cestu a ona je nakonec seřve, že ji neměli hledat. Nejsem si jistá, co tím chtěl tím koncem John Green říci a co jsem si já, jako čtenář, z toho měla odnést. Samozřejmě to byla pěkná knížka, beru ji jako oddechovku.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Jantarové kukátko Jantarové kukátko](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/2556/jantarove-kukatko-ebL-2556.jpg?v=1446505151)
Začínalo to krásným světem plný divoženek, medvědů a deamonů. Bohužel poslední díl mě dosti zklamal.
Po předchozích dvou dílech vyprchalo veškeré dobrodružství a i když je poslední díl ze všech nejdelší, přišlo mi jako by se tam skoro nic nestalo. I konec některých postav byl pro mě z části nelogický.
Od celé série jsem asi očekávala něco jiného...