MartinaF
![Krv prvorodených Krv prvorodených](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/195780/krv-prvorodenych-NQS-195780.jpg?v=1535325753)
Mé druhé setkání s tvorbou Juraje Červenáka a opět ve slovenštině. Druhý díl neměl chybu, tentokrát jsem se v ději ani v postavách neztrácela a čtení jsem si užívala až na několik výjimek. Napínavé, dramatické, občas vtipné. Nemůžu se dočkat třetího pokračování.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Stínka Stínka](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404070/stinka-jake-to-je-byt-jina-RPT-404070.png?v=1551024939)
Stínka byla sice jednohubka na jedno odpoledne, ale žádná oddechovka. O autistech bylo už několikrát psáno, ale o lidech s Aspergrovým syndromem už je knih méně. Vždycky jsem si myslela, že právě tento syndrom je lehčí forma autismu, ale autorka mě vyvedla z omylu. Je stejně závažný jako jakákoliv jiná forma duševní poruchy. V komiksu se čtenář dozví, jaké to je, jak s Aspergrem žít, co lidem vadí, co jim může dělat potíže. Je to o konkrétním člověku, ale jak autorka poznamenává, neexistuje TEN autista. Každý je jiný. Za mě velice poučná kniha, která je také graficky zajímavě zpracovaná.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vařila jsem pro Picassa Vařila jsem pro Picassa](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/369348/varila-jsem-pro-picassa-M3A-369348.jpg?v=1517224474)
Skvělý příběh. Miluju takové romány o lásce, rodinném tajemství. Navíc je kniha velice čtivá a je snadné se do děje rychle ponořit. Vřele doporučuji!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Erebos – Hra, která zabíjí! Erebos – Hra, která zabíjí!](https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87451/erebos-hra-ktera-zabiji-SpR-87451.jpg?v=1418940990)
Velmi zdařila kniha o tom, jak snadno vás může hra vtáhnout do svého světa. O to víc děsivější, že Erebos ovlivňuje svět i v reálu. Bylo to moc zajímavé, napínavé a čekala jsem, co se z toho vyvrbí a výsledek mě hodně překvapil. Konec? No konec byl trochu přeslazený, ale do této věkové kategorie to nejspíše patří. Za tuto knihu dávám velký palec nahoru.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kořeny Kořeny](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356178/koreny-t5O-356178.jpeg?v=1506675078)
Krásný příběh o rodině, rodičovství i hledání sebe sama. Moc jsem si čtení užívala, trochu humorné, trochu dojemné, trochu k zamyšlení.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Rybí krev Rybí krev](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/122317/rybi-krev-5dn-122317.jpg?v=1592289116)
Dočetla jsem a za mě nečekané překvapení. Kniha byla skvělá, napínavá. I když jsem věděla, že boj s tak velkým kolosem jako je stavba jaderné elektrárny je předem prohraná, pořád jsem Hance fandila a přála si, aby vyhráli.
Velice čtivé a napsané tak, že ani nedýcháte.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek](https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/859/pycha-a-predsudek-8x9-859.jpg?v=1566546993)
Konečně dočteno. Z knihy nejásám jako ostatní čtenáři a čtenářky. Autorka mě svým příběhem neoslovila. První polovina nuda, od druhé poloviny se začalo něco dít. Poslední třetina knihy mě jakžtakž bavila.
Pro mě to byla kniha, která neurazí ani nenadchne. A nejspíš jsem asi v celém zástupu nadšených čtenářů sama. Dávám tři a půl hvězdičky.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Řvi potichu, brácho Řvi potichu, brácho](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/295842/rvi-potichu-bracho-tIu-295842.png?v=1552982344)
No páni! Tak tohle byla kniha, kterou jsem přečetla na jeden zátah. Závažné téma v podání Ivony Březinové se četlo naprosto neuvěřitelně skvěle - bylo to vtipné a zároveň smutné, někdy beznadějné, někdy zase plné optimismu.
Je to pro mě nejlepší kniha, kterou jsem v tomto roce přečetla. A myslím si, že by si knihu měl přečíst naprosto každý. A vůbec se nedivím, že byla kniha nominována na Cenu Magnesia Litera. Přála bych jí, aby tu cenu i získala.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Stařec a moře Stařec a moře](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/238863/starec-a-more-L6B-238863.jpg?v=1568734398)
Mně se kniha moc líbila a skvěle se mi četla. Vůbec jsem se nenudila a v rámci možností byla kniha napínavá až do konce, ačkoliv jsem věděla, jak vše dopadne.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Životem nekráčím sama Životem nekráčím sama](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/291528/zivotem-nekracim-sama-AgZ-291528.jpg?v=1464028554)
Krásná kniha, která je plná optimismu. Jak životem nekráčet sám, jak se vyrovnat s těžkou nemocí, se ztrátou blízkých. Silný, ale nádherný příběh, který se četl úplně sám.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Řekni lituji Řekni lituji](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231376/rekni-lituji-65f4a35160a80.png?v=1710531409)
Tak tohle nemělo chybu. Napínavé, psychologické, od knihy se nešlo odtrhnout. Už dlouho jsem nečetla tak napínavý thriller.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![O zahradě O zahradě](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/140867/o-zahrade-uoH-140867.jpg?v=1633531308)
Nikdy bych nevěřila, že tento příběh s krásnými ilustracemi dokážou rozehrát další a další příběhy plné fantazie.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Motýlí ostrov Motýlí ostrov](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182402/motyli-ostrov-ahz-182402.jpg?v=1627844874)
Nádherný příběh, ve kterém se odhaluje rodinné tajemství. Prolínají se zde dvě dějové linie, které jsou opravdu dobře napsané. Příjemná oddechová četba, která splňuje všechny podmínky - romantická zápletka, trochu dobrodružný děj. Ke konci jsem stránky jen hltala a neskončila jsem, dokud jsem knihu nedočetla celou. Vřele doporučuji.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Perníková chaloupka Perníková chaloupka](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155721/pernikova-chaloupka-ODX-155721.jpg?v=1588016738)
Pro mě to byla velice příjemná oddechová krimi. Není tu nic, co by bylo bralo dech a nic mimořádně napínavého, spíš se jedná o psychologii vraha. Ale závěr, tak ten mě opravdu dostal, ten jsem opravdu nečekala.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Nikdynoc Nikdynoc](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405921/nikdynoc-Z2c-405921.png?v=1667492042)
Tohle bylo vážně dobré na to, že je to fantasy a youngadult k tomu (oboje není můj úplně vyhledávaný čtecí žánr). Ale co k tomu říct? Skvělé počtení, autor měl vše promyšlené a stvořil svět, který nezná slitování. Mia mi byla sympatická, stejně tak i další postavy, které autor vytvořil. Ráda bych si přečetla i další díly, ale vzhledem k tloušťce to nebude asi hned.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Knihkupectví poslední naděje Knihkupectví poslední naděje](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/465035/knihkupectvi-posledni-nadeje-ymU-465035.jpg?v=1612472130)
Jaj, takové negativní komentáře? Mně osobně se příběh líbil. No co, že byl neoriginální, nepravděpodobný a předvídatelný. Pro mě ideální čtení, kdy nechci přemýšlet nad tím, jestli psychologie postav a romantická zápletka byla plnohodnotná a uvěřitelná. Jistě, několik much se našlo, jistě, některé části mohly být napsány jinak. Před nedávnem jsem četla podobný příběh z knihkupectví a to byla slátanina, tohle bylo odpočinkové a milé.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ellie a její náhodné setkání Ellie a její náhodné setkání](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/429614/ellie-a-jeji-nahodne-setkani-IVZ-429614.jpg?v=1577821630)
Tohle je přesně můj šálek kávy. Mám ráda podobné příběhy, které jsou niterně hloubavé a zajímavě napsané. Obě hlavní postavy mi byly sympatické. Skvělé popisy přírody i pocitů vyvážily nepříliš akční děj. Za mě výborně napsaný román, který mě pohladil po duši.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Heartstream Heartstream](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463857/heartsream-vBT-463857.jpg?v=1611557967)
Málokdy dávám young/adult knihám max hvězdiček, většinou totiž najdu něco, co se mi nelíbí. tady jsem ovšem četla s otevřenou pusou a nestačila číst, jak to bylo napínavé. Dva příběhy, které mají v základu jedno společné - nebezpečí sociálních sítí, fanatismus a závislost. Knize jsem úplně propadla. Byla napínavá, čtivá a v mnoha ohledech i reálná.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ticho mezi námi Ticho mezi námi](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456613/ticho-mezi-nami-MKo-456613.jpg?v=1610652157)
Je to smutné čtení, lehce depresivní a byla jsem napnutá z věcí, která ještě více poznamenají Franka i Maggie. Bála jsem se číst dál, ale zároveň mě to nutilo pokračovat. Už dlouho jsem nečetla knihu, která by mě takto emočně dostala. Přesto však mám určité výhrady a to právě k tomu tichu. Ať už mám s tím, s kým žiji, jakýkoliv vztah, komunikace, i kdyby jen z organizačních důvodů, je důležitá. Jenže ticho není to hlavní, důležité je to, co se stalo před tím a čím si s Maggie musel projít. Je to těžké čtení a určitě ne pro každého.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Utajená dcera Utajená dcera](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434468/utajena-dcera-rbN-434468.jpg?v=1606374569)
Moc krásný příběh, kdy na začátku stála snaha pomoci, ale nakonec to dopadlo úplně jinak. Autorka má moc příjemný styl psaní, kniha se moc dobře četla.