martinstefko komentáře u knih
Nechci tvrdit, že série "Calvin a Hobbes" je lék, to zase ne, ale jsem si jistý, že na vás kniha dovede působit tak, že se prostě budete cítit o něco lépe.
Marvel si prošel různými obdobími a kniha "Marvel: Co jste neměli vědět o komiksovém zázraku" je dobře zachycuje. Pokud vás baví historie, v tomhle případě i se snahou o objektivitu, případně o zjištění různých názorů, je tohle kniha pro vás.
Příběhy s Hulkem nejsou vždy tak dobré, ale ta postava v sobě má potenciál, který se tvůrcům komiksu "Nejmocnější hrdinové Marvelu 7: Hulk" podařilo využít. I když se zde nějaké postavy zdají navíc, i když je to příběh, u nějž si nejsme konkrétně jisti následky, dobře to vystihuje Hulkovu podstatu a jeho sílu jako postavy.
Tohle je Manara, kterého očekáváte, bohužel dějem spíš méně než více.
Ne, komiks "DC komiksový komplet 16: Harley Quinn - Preludia a nokurňa" rozhodně nedoceňuje kvality téhle zábavné postavy. Ukecaná Harley bez smyslu pro humor mě nebaví.
Knihu "Ultimátní komiksový komplet 84: Avengers vs. X-Men, část třetí" si užijete a je to příjemné zakončení série v české mutaci.
Kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 6: Captain America" je zajímavá tím, že obsahuje různorodé příběhy, různé žánry a překvapivě ukazuje, že nejlepší je příběh, který se ke Capovi moc nehodí. Tahle patriotická postava nesedne každému.
"Cesta meče 2: Uhlíky vzdělání" má v ději nějakou tu slabinu, ale Federico Ferniani to vynahrazuje svou krásnou kresbou. Jeho ženy jsou nádherné, jeho příšery krásně děsivé a jeho akční scény dechberoucí stejně jako jeho krajiny a města. Jsem rád, že se nakladatelství Zanir rozhodlo vydat tenhle komiks, protože je to skvělá ukázka toho, jaké příběh z Japonska je také možné vytvářet. Samurajové mě nepřestanou bavit.
Tvůrci si ze sebe dovedli udělat legraci, což oceňuji, ale stejně se to výš jak na průměr nedostává.
Postavy si zaslouží právě rozpracování v tomhle ohledu. A jasně, chce to i dobré akční scény, ale mám většinou pocit, že čím je příběh bombastičtější, tím je prázdnější. Tady alespoň akce vede k nějakým vztahovým zvratům. Scéna sblížení týmu díky tomu zasáhne.
Kniha "Ultimátní komiksový komplet 117: Marvel - Co kdyby?" rozhodně naplno neodhaluje potenciál, který v sobě tyhle příběhy měly, ale ukazuje, že zde rozhodně je prostor pro zajímavé alternativní příběhy.
Ne, ani komiks "Nejmocnější hrdinové Marvelu 5: Iron Man" se moc nevyvedl, a i když je třeba kresebně zajímavý, i když jsou zde prvky ve vyprávění, které se mi líbily, celkově to je jen ukázka toho, že i ty velké marvelovské postavy mají špatné příběhy, které nefungují. A ani po takové době, co Marvel komiksy vydával, tu není romance, která by stála za to. Ona by tahle byla zajímavá, ale je prostě jen výplňová.
Ennis zanechal silnou stopu a rozloučil se se sérií dobrým, úderným a smysluplným příběhem.
I když je druhá kniha trochu slabší, spíše oddaluje to, co musí přijít, tak je "Třetí zákon" další parádní ukázkou toho, jak vypadá evropský komiks. A vypadá dobře.
Body jsou jen za George Péreze a jeho kresbu a také za skutečnost, že ta kniha u nás vůbec vyšla.
Akční příběh, který tu je, je v podstatě výplňový, i když vyprávěn není špatně. Uvědomíte si však, že to všechno je psáno proto, aby zde mohl být vyhrocen vztah milostné dvojice, která k sobě zase jednou hledá cestu. A ten vztah se vyhrotí, ale nevyřeší.
Erotický komiks skutečně může něco sdělit. Něco víc než jen nahotu až pornografii. Tenhle tak rozhodně činí.
Kniha "DC komiksový komplet 14: JLA - Rok jedna, kniha první" dějem zásadně nevyniká, je to formování týmu ve světle hrozby. Tým je různorodý, je zde spousta vtípků, mnohdy se opakují, lehce to čerpá z děje "Watchmen", ale nemá to žádnou hloubku. Prostě mainstream o vzniku týmu.
Scott Snyder a Greg Capullo nepřekonali začátek své spolupráce na Batmanovi, ale ukázali, že Temný rytíř je pořád ve skvělé formě.