maryska09 maryska09 komentáře u knih

Osudy dobrého vojáka Švejka Osudy dobrého vojáka Švejka Jaroslav Hašek

Nekde jsem cetla, ze clovek by za svuj zivot mel precist minimalne dve knihy, Bibli a Svejka, ve kterych je obsazeno vse. S tim se neda nez souhlasit. Kniha je vyborne napsana, ac je celou dobu brana s nadhledem a humorem, casto ctenare mrazi naznakem hruz prvni svetove valky, ktera je popisovana v cele sve nesmyslnosti a hruznosti. Je jen vecna skoda pro cesky narod, ze pan Hasek nestihl knihu dopsat.

09.04.2017 5 z 5

Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Dobre napsany pribeh o vlivu vychovy i prostredi na cloveka. Prilis nezapada do soucasne doby, ale i tak se velmi dobre cte a da hodne k zamysleni o tom, jak jeden clovek dokaze nesmazatelne ovlivnit zivot ostatnich.

26.02.2017 4 z 5

Gejša Gejša Arthur Golden

Vyborne napsana kniha z krasneho prostredi predvalecneho Japonska. Opet je mnohem lepsi kniha, nez film podle ni natoceny. Doporucuji

20.02.2017 5 z 5

Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo Rebecca Yarros

Kniha uhranula mnohé a po přečtení to chápu. Čte se velmi rychle, děj je chytlavý a nápady nové a neotřelé. Občas to ale trochu drhne, zvraty jsou až příliš nelogické nebo komplikované. Každopádně se těším na pokračování.

29.12.2024 4.5 z 5

Hrob Hrob Yrsa Sigurðardóttir

Další dobře napsaná detektivka z ledového Islandu, napínavá od začátku do překvapivého konce. Doporučuji pro všechny co se rádi bojí

18.11.2024 4 z 5

Exotova abeceda Exotova abeceda Ladislav Heryán

Mé první setkání s Ladislavem Heryánem a díky za něj. Jeho texty a myšlenky jsou po všem možném kázání a nařizování jak věřit, v co věřit a co dělat a nedělat velmi osvěžující. Jsem si jistá, že i nevěřící člověk si v nich najde hodně pravdy.

13.10.2024 5 z 5

Dcera krále močálů Dcera krále močálů Karen Dionne

Výborně napsaná kniha, která se čte jedním dechem. Pasáže ze současnosti se prolínají se vzpomínkami na dětství a odkrývají se další a další části života dítěte, které miluje svého otce bezmeznou láskou, ačkoliv je to sadistický narcista. Doporučuju pro strhující příběh

25.09.2024 5 z 5

Kniha apokryfů Kniha apokryfů Karel Čapek

Krásný jazyk a inteligentní humor. Některé kraťoučké příběhy byli srozumitelnější než jiné a čtenář nad nimi musí přemýšlet. Navíc je dobré znát souvislosti, jinak smysl apokryfu zcela unikne.

12.08.2024 4 z 5

Jablka ze stromu nepadají Jablka ze stromu nepadají Liane Moriarty

Příliš tenisu, příliš myšlenek, příliš pohledů. Kdo zná styl paní Moriarty, není překvapen, ale ani není nijak nadšen. Co fungovalo skvěle v Sedmilhářkách už v x-té obměně nefunguje. Pohledy dětí i náhodných kolemjdoucích se střídají příliš rychle, než aby se z příběhu složil celek, navíc těch náhod a rozuzlení na konci je až moc. Role domácích zvířat je už hodně přes čáru. Spíš nedoporučuji

23.05.2024 2 z 5

Tichá odplata Tichá odplata Hania Allen

Dobře napsaná detektivka se zajímavou zápletkou i závěrem. Hlavní vyšetřovatelka je sympatická a konečně bez závislostí a psychických problémů a ani jí příliš neškodí nadřízení ani kolegové. Milá změna oproti klasickým detektivkám. Doporučuji

22.03.2024 4 z 5

Řeka pod hladinou: Vědomím proti času Řeka pod hladinou: Vědomím proti času Pavel Kolář

Hodně zvláštní kniha, dobře napsaná, ale velmi těžce pochopitelná. Od poloviny jsem začala číst už jen ob stránku, putování do alternativní historie mi přestalo dávat jakýkoliv smysl a ani závěr mě s knihou neusmířil. Mírně připomíná mnohem lepšího a pochopitelnějšího Tuláka po hvězdách. Spíš nedoporučuji

10.03.2024 1 z 5

Rozbité světy Rozbité světy Markéta Prášková

Moc dobře napsaná kniha o šílené a ne tolik vzdálené době. Skvěle se četla a byla napínavá i poučná od začátku do konce, který překvapil a potěšil. Moc dobře byly zpracované, pro mě ne zcela známé, události pražského povstání. Díky za knihu a doporučuji všem

11.02.2024 5 z 5

9. listopad 9. listopad Colleen Hoover

Dobře napsaná, ale velmi nereálná kniha. Autorka ráda píše o ohromných, osudových láskách, ale tady toho bylo opravdu moc. Dvě děti se sejdou a milují se nekonečnou láskou, vidí se jen jednou za rok a dají si všechno, co potřebují... Pro mladé lidi je rok nekonečná doba, to by nevydržel nikdo, i s tolik pohnutým osudem, jako měli oni dva. Tahle kniha mi vážně nesedla

27.08.2023 2 z 5

Rodina odvedle Rodina odvedle Sally Hepworth

Dobře napsaná kniha plná poměrně nečekaných zvratů a překvapení. Doporučuji

30.07.2023 4 z 5

Kosti v srdci Kosti v srdci Colleen Hoover

Milé, naivní a nepravděpodobné. Autorka vždy píše o osudové lásce a ve většině případů jí to i věřím, ale tady už je to trochu za hranou. Přes ostrý začátek se zabředává do sluníčkové romantiky, kde jsou všichni milí, zamilovaní a přátelští. Nevlastní sestra je skvělá, macecha milá a bohatá, otec láskyplný, přátelé věrní... Bez mráčku to zůstane v podstatě až do konce, kde prostě všechno dobře dopadne, aniž by se vyskytl jakýkoliv zádrhel. Letní čtení bez špetky vzrušení.

21.07.2023 2 z 5

Rozbřesk Rozbřesk Stephenie Meyer

Čteno po několikáté, celá sága baví. Díky za ní

23.02.2023 4 z 5

Ve tmě jsme všichni stejní Ve tmě jsme všichni stejní Julia Heaberlin

Moc dobře napsaná detektivka, která mě vážně zaujala. Postavy jsou skvěle vypracované a až do konce jsem netušila, kdo za tím vším stojí. Velmi doporučuji.

05.02.2023 5 z 5

Dokonalá manželka Dokonalá manželka J. P. Delaney (p)

Knížka se zajímavým námětem, která se moc dobře čte, ale které na konci jakoby došel dech. Děj je dobře vystavěný a napínavý, proto nedotažený a uspěchaný závěr zamrzí. I tak díky za knihu

19.11.2022 4 z 5

Tajemství Querburů Tajemství Querburů Michal Vlk

Kniha je zvláštní, pro dospělého je příliš předvídatelná, pro děti je napsaná v podstatě archaickým jazykem plným slov jako jež, jehož, jenž, přičemž, doufaje atd. Nevím který 13 ti letý kluk uléhá na lože, má mysl naplněnou obavami a v očích mu vyskakují otazníky. Dítě ani neocení moudrosti Querburů. Kniha mi přijde jako slepenec Harryho Pottera, Čtyř dohod, ekologické příručky a výživového poradce.

08.05.2022 2 z 5

Otec neznámý Otec neznámý Julie Clark

Kniha mě příliš nezaujala. Byla až snad moc průhledná, často naivní a průřez do genetiky celkem o ničem. Nejvíc mě dostalo tvrzení o tom, že genetická mutace neplodnosti se přenáší z otce na syna. Spíš nedoporučuju.

28.03.2022 2 z 5