maryzka maryzka komentáře u knih

Stříbrná labuť Stříbrná labuť Sabrina Jeffries

Sice je to docela zábavná romantická kniha, ale pro mě tento děj, který se odehrává v období ,, restaurace monarchie(doufám, že to píšu dobře),vůbec mu nerozumím, takže malá intrika se tam odehrává, ale většinou jsou tam romantické prvky

01.06.2017 3 z 5

Srdce rebelky Srdce rebelky Nora Roberts

Romantická kniha u které si budu muset zopakovat dějiny Anglie a Skotska především královského rodu ,,Štuartovců". Jinak pro zimní večery nebo pro letní čtivo na zahrádce docela slušné čtení.

24.05.2017 2 z 5

Hodina předjitřní Hodina předjitřní František Rachlík

Nevím jak tuto knihu hodnotit( pravděpodobně záleží na vydání). Knihu, kterou jsem četla je vydaná v roce 1960). V tomto vydání si myslím, že doznívá ještě vřava způsobená II. světovou válkou a doznívání společenské přeměny od středověku(asi tak).Pravdou je hloubková studie zvyků, obyčejů i skutečných postav, které v té době žili i když je tam jedna postava - fikce( společník Jana Žižky z Trocnova. Ale celou knihou se táhne stará známá pravda- Češi neumí vládnout, vždycky někdo musí přijít zvenčí udělat pořádek.

17.04.2017 3 z 5

Jizvy na duši Jizvy na duši Jan Jelínek

Kniha je takový balzám na duši. Není ani smutná, ani veselá, spíš něco mezi tím. Pro mě je spíš zajímavá tím, že pro ,, Nymburáky" je to další střípek zajímavostí o lidech, které znám z vyprávění nebo z knih o lokalitě Nymburk. Bohužel pamětníci již nežijí, ale podle této knihy jsem zjistila, že jsem si hrála s jejich vnoučaty. Bohužel jejich babičky i dědečkové se moc o sobě a o době v které žily nechtěli moc mluvit.

04.04.2017 3 z 5

Tři bratři z Mydlovaru Tři bratři z Mydlovaru Karel Sellner

Kniha byla pro mě zajímavá pouze pro místní popis, neboť v této lokalitě bydlím. Dále jsem zkoumala zda cesta z hradu Mydlovar vedla skutečně přes les Vídrholec a dospěla jsem, že je to pravděpodobné. Takže ano mám chuť se vydat po stopách tohoto příběhu a dojít nebo spíš zkusit dojít touto cestou až do Prahy. I když se jedná o skutečné osoby, jejichž potomci ještě žijí do dneška. Ta kniha je rozšířená o rodokmen rodu ,, Roudníckých", kteří vlastnili zříceninu Mydlovaru, je tato kniha taková pohádka a trochu by se dala zařadit do žánru pověsti

19.03.2017 3 z 5

Dobrodružství Augieho Marche Dobrodružství Augieho Marche Saul Bellow

Po přečtení těchto komentářů jsem neměla chuť tuto knihu vůbec číst, ale zvědavost mi nedala. Je pravda, že s komentáři souhlasím, bylo to únavné, někdy těžko stravitelné, taky je pravda, že jsem se někdy musela vrátit na předchozí stránku,nebo přeskočit některé pasáže. Ale pro sebe jsem si vyvodila pouze jedno: hlavní hrdina nebyl tak materialisticky založen, jemu stačila práce, střecha nad hlavou, teplá lidská náruč. Pokud je pravda, co se píše na konci knihy, že je to částečně autobiografická kniha i když je tam medailonek o autorovi,pak se ani nedivím proč byl 4x ženat.

07.02.2017 1 z 5

Poslední rudého plémě Poslední rudého plémě Zane Grey

Autor knih Zane Grey asi pro mě nebude i když byl oblíbeným autorem ,, první republiky. Mě ta kniha připadala jak se indiáni a běloši snaží žít vedle sebe, jak se běloch snaží vnutit svoji kulturu i když ji chtějí /nechtějí indiáni přijmout i když mezi bělochy se najdou podvodníci a manipulátoři, ale mezi indiány se najdou také ,, černé ovce", asi tento autor nebude moc u mě oblíbený.

02.01.2017 2 z 5

Strážné ohně III Strážné ohně III Vasilij Ivanovič Němirovič-Dančenko

Ani se nedivím, proč to nikdo nečte a proč to bylo oblíbené spíš v první republice. Z mého hlediska nevím, kteří ruští spisovatelé se předháněli v hrdinských bitvách ruského vojska a lidu. Ale je asi fakt, že tato války změnila pravděpodobně zas svět. Údajně tak Rakousko- Uhersko získalo Bosnu a Hercegovinu, Turecko válčilo s Bulharskem apod. Nevím, zda tyto knihy bude ještě někdo číst nebo se pomalu, ale jistě budou vyhazovat do sběru.

07.12.2016 2 z 5

Děti, které přežily Děti, které přežily Richard Dean Rosen

Takhle krásně bych komentář k této knize nenapsala jako .. adlenka". Souhlasím se vším, kromě druhého odstavce. Líbili se mi všechny tří příběhy.

18.09.2016 2 z 5

Pravda o lásce Pravda o lásce Stephanie Laurens (p)

Druhá kniha z této série, která mě nudila. I když je o trochu lepší než ,, Dokonalá nevěsta.

01.09.2016 1 z 5

Baronka v opeře Baronka v opeře Pavel Kosatík

Tato kniha mi obsahově trochu připomněla a někdy jsem si myslela, že vychází z knihy Jarmily Novotné ,, Byla jsem šťastná."( docela se jí podobala). Na druhou stranu se mi líbilo jak se i kriticky přiznalo, že Amerika je taky tvrdá zem, taky tam není vše zalité sluncem. No připomíná mi to jedno přísloví: Všude je chleba o dvou kůrkách.

29.05.2016 3 z 5

Cizoložnice Cizoložnice Theodor Fontane

(SPOILER) Nechápu proč autor byl ve své době velmi populární i když tušení mám. Sice kritika německé společnosti je dobrá, ale taková nemastná neslaná. Ve druhé povídce Stine - převládl rozum ženy kvůli původu ve společnosti a možná osvícení jaký by byl jejich život dál. I když pan hrabě se pro neštasťastnou lásku zastřelí

23.05.2016 1 z 5

Postel s nebesy Postel s nebesy Karel Houba

Tak jsem se musela smát jak mi to připadalo dobu po slavném sametu.(jak všichni byli pronásledovaní). Přitom v 50. letech šli s proudem (smrt Stalina, vstup do KSČ, stranické prověrky) a pak rádoby v 68. roce všichni utekli. Opravdu zajímavá kniha i když dnes už to nikdo chtít číst asi nebude.

28.02.2016 3 z 5

V patách Elize Cynsterové V patách Elize Cynsterové Stephanie Laurens (p)

Této knize s bídou dávám dvě hvězdičky. Druhá nejnudnější kniha z cyklu ,, Cynster" Velká legrace tkví v tom, že slečna Cynsterová ač z rodu, která je jezdectvím proslulá " je pro ní jízda na koni dost velký problém. Ale podle knihy si myslím, že je to dost ,, rozmazlená slečna( neumí jezdit na koni, nechce slyšet o pobytu na venkově apod. ). V jiných dílech jsou její sestry poněkud živější. Jinak doufám, že vyjde další díl a to docela brzy. Kniha je docela neukončena(pořád nemáme tajemného Skota a proč unáší dámy z Cynsterova rodu.

23.02.2016 2 z 5

Kmotr Mrázek III - Válka kmotrů Kmotr Mrázek III - Válka kmotrů Jaroslav Kmenta

Sice jsem se neubránila dalšímu zděšení nad vytunelování českých podniků a bank, ale zároveň jsem se neubránila nějak ironickému pohledu, kterým jsem si dávala otázky, ale bohužel jsem situace řešení asi nezvládala. Tak třeba kdyby Mrázek byla taková kladná postava tak by byl dobrý ,, estébák" možná by se dal využít i jako ,, agent" Dále by mě zajímalo, zda by byl rád kdyby jeho konkurent- jistý ministr financí by se nechtěl zbavit(dobrý či špatný způsob), nebo kdyby Mrázek by se nedostal taky do politiky jakoby nic. No bylo by to zajímavý. Jenom škoda, že neřádí takhle v cizině tedy kromě dalšího veksláka(uprchl ze své vily v Černošicích)

14.02.2016 4 z 5

Kmotr Mrázek II - Krakatice Kmotr Mrázek II - Krakatice Jaroslav Kmenta

Tak tohle byla pro mě vyšší politika. I když mám k tomu spousta neodpustitelných komentářů coby soukromá osoba(asi mnoho lidí nebude souhlasit). Tuto republiku vedli dilentanti, hochštapléři veksláci. Kdyby jistý ministr financi dal policii pokyn a sebral lidem, kteří jsou jmenováni v této knize majetky a peníze, tak by snad musel zaplatit státní dluh a možná by zbyli peníze ještě na jiné věci. No i když lituji, že Mrázek a spol. nevytunelovali EU a nedosáhli do organizací podporující IS. Možná, že bychom tady neměli emigrantskou vlnu. Ale mimochodem jistého ministra financí neměl Mrázek příliš v oblibě.

07.02.2016 3 z 5

Kmotr Mrázek Kmotr Mrázek Jaroslav Kmenta

Tak na tuhle knihu se hodí - vekslák,milionář, miliardář, lobbista - vším jsem byl rád. Ale ted vážně. Veksláci drželi před rokem 1989 dost stranou, ale po roce 89 se dostali k moci hochštapléři, dilentanti a chytrolíni, kteří dokázali se známostmi vydělat na našem státě, kde i policie byla v 90.letech bezmocná. No a dnes bych docela byla ráda, kdyby Babiš sebral majetek těm lidem, kteří přivedli pomalu k bankrotu republiku( stačí se podívat do tété knihy a do ostatních dílů o Mrázkovi)

04.02.2016 3 z 5

Na rovinu Na rovinu Miroslav Vacek

Tak tohle nevím jak hodnotit, to by spíš hodnotili ty lidé, kteří byli v armádě tj.( vojáci z povolání, branci, odvedenci- doufám, že to píšu správně. ). Pro ženský nezáživné čtení. Ačkoliv coby žena se divím jakým ohromným majetkem disponovala ČSLA.

08.01.2016 2 z 5

Pátek aneb Vítězství divočiny Pátek aneb Vítězství divočiny Michel Tournier

Jako dítěti by se mi to možná líbilo, ale ted nevím. Připadá mi to částečně parodie na knihu ,, Robinsona Gruso od Defoa. Důraz je zde kladen především na to,že je lepší oprostit se od civilizace a na druhé straně takový člověk,, přírody a volnosti touží po civilizaci.

09.12.2015 2 z 5

Hraběnčin skandál Hraběnčin skandál Deborah Hale

I když je to ,, červená knihovna" tak je zde ukázána zajímavá sonda do .. života šlechticů"v 18.století a řešení společenského života tzv,, rozvod v lepší společnosti.

01.12.2015 2 z 5