maryzka
![Abchazský med Abchazský med](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34311/abchazsky-med-34311.jpg?v=1271691048)
Tak jak uklízím půdu tak jsem tuto knihu četla. Pamatuji si jak se zmiňovali o ní rodiče. No tenkrát mi nějak nepřipadala zvláštní a po čtení , když jsem si přečetla životopis autorky tak mi připadali jako povídky, které jsem nacházela v časopise ,, Naše rodina. Myslím, že tam taky jednu měla. Ale co se týče té knihy tak mě to nijak nezaujalo, ale dalo se to číst, protože jsem na začátku nepoznala kdo je vrah. Takže se to dočíst muselo. Některé pasáže mi připomínají detektivky nebo spíš námětově z filmů 70.let.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Vražda cara Mikuláše Vražda cara Mikuláše](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24289/vrazda-cara-mikulase-24289.jpg?v=1252003646)
I když je to malá knížečka tak je velmi zajímavá. Sice něco málo jsem věděla o popravě Romanovců díky jedné knize vydané za první republiky, ale to bylo asi všechno. I když to co napsali v knize tak v této knize to bylo stejný, ale bylo tam k přečtení něco navíc, ale co nejvíc jsem byla překvapena, že se ještě v 90. letech, kdy se rozpadl Sovětský svaz tak se objevilo ještě spousta falešných carevičů a careven, kteří přežili vyvraždění carské rodiny.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Římské aféry II Římské aféry II](https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79117/rimske-afery-ii-pJ9-79117.jpg?v=1579508861)
Tak tyto italské detektivky nejsou moc můj šálek čaje. Od mafie ke korupci k úplatkářským vlivným lidem no a neposlední řadě k neúplatným policajtům a těch je opravdu málo, kteří to myslí dobře.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Encyklopedie šlechtických rodů Encyklopedie šlechtických rodů](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/219392/encyklopedie-slechtickych-rodu-scm-219392.jpg?v=1413836301)
Tato kniha se nedá číst jednou občas se k ní člověk bude vracet. I když se neubráním mírnému srovnání pana Petra Maška, ale liší se v několika maličkostech např: slovníček aristokracie, u pana Maška je i pár lidí, které v této encyklopedii chybí i fotografie, které se u pana Maška neobjevují, ale to je asi dobou.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dva případy kapitána Exnera - Znamení lyry / Poklad byzantského kupce Dva případy kapitána Exnera - Znamení lyry / Poklad byzantského kupce](https://www.databazeknih.cz/img/books/98_/98906/dva-pripady-kapitana-exnera-98906.jpg?v=1323765209)
Poklad byzantského kupce je lepší, četl se velmi dobře, ale druhá povídka z vojenského prostředí tak nic moc, ale možná je to tím také trochu prostředím, které mi moc neříká
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Balada o českém vojákovi Balada o českém vojákovi](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/362115/balada-o-ceskem-vojakovi-1kT-362115.png?v=1512685508)
Jsou tu popsány vznik československé armády v Buzuluku, známá jména, která se učila v dějepise, Češi v tehdejším Sovětském svazu ( no spíš v Rusku), kdy tam odjížděli za lepší svět. Poválečný návrat do Čech, ale velmi malá.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Světlo v nás: Jak si poradit v nejisté době Světlo v nás: Jak si poradit v nejisté době](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510656/svetlo-v-nas-jak-si-poradit-v-nejis-LVu-510656.jpg?v=1675692735)
Kniha mě zaujala proto, že není egoistická, nabubřelá jak psávala paní Ivana Trumpová. Popisuje svůj život v soukromý. pracovní, společenský sféře, popisuje situace do kterých se dostala ona a může se do toho dostat každý z nás. Poskytla návod jak se s těmi situacemi vypořádala.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pod křídly Pod křídly](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38654/pod-kridly-38654.jpg?v=1276627298)
Na takové čtení to opravdu nejsem . Připadala jsem si v té knize jak jsem četla v prvorepublikových knihách pro děti: o svědomí, o chování k rodičům i prarodičům o světě fantazie, kde pro rodiče není moc k pochopení.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Z naší rodinné kroniky Z naší rodinné kroniky](https://www.databazeknih.cz/img/books/empty_n.jpg?v=1479224491)
Vzpomínky autorky na dobu svého dětství, mládí, vlastně si myslím, že zažila obě světové války, neboť tato kniha končí 1. světovou válku, Bohužel 2.světovou válku již nerozepisuje. Popsán život loděnických dělníků i život její rodiny kdy museli řešit nedostatek peněz, bydlení apod.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Vkus a nevkus kolem nás Vkus a nevkus kolem nás](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/160196/vkus-a-nevkus-kolem-nas-160196.jpg?v=1366469354)
I když tato kniha vznikla před 40 lety tak i dnes může být nadčasová. Jsou zde věci, které souvisí s krásou, kulturou, vkusem i nevkusem i etiketou. Popsány rozdíly generací a dokonce se mi líbilo z historie oděvů, srovnání s rokem 1976,historie nábytku, skla, porcelánu, šperky dokonce i psaní dopisu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Moje kamarádka Anne Franková Moje kamarádka Anne Franková](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/522728/moje-kamaradka-anne-frankova-Tti-522728.jpg?v=1694877457)
Vyjmečný , osudový, tragický příběh o síle kamarádství v těžkých časech.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Do lesů: Příběh přežití, vítězství a lásky za holokaustu Do lesů: Příběh přežití, vítězství a lásky za holokaustu](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520816/do-lesu-pribeh-preziti-vitezstvi-a--Xys-520816.jpg?v=1691874239)
Smutné, tragické, hrůzné, empatické o přežití židovské rodiny v období holocaustu. Ale na konci této strastiplného osudu se přeci vynoří nějaké to světélko.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Láska v časech nenávisti: Kronika citů 1929–1939 Láska v časech nenávisti: Kronika citů 1929–1939](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520212/laska-v-casech-nenavisti-GEy-520212.jpg?v=1690827166)
Tak jsme si zas početli soukromý život několik pracovníků oblasti kultury především z Berlína, kde počátek 20.let se považuje za zlatý věk, dekadenci v oblasti sexu, dvojí život a zrovna ne dobrou morálku. Někteří spisovatele, malíři jsou přínosem pro kulturní oblast díky silným, rozhodným ženám, které vkládají svoji ženskost, sexualitu, diplomacii a neváhají použít někdy svoje ženské zbraně( tělo, pláč)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Život na splátky Život na splátky](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182712/zivot-na-splatky-182712.jpg?v=1385132306)
Myslím si, že tato kniha má volné pokračování v ,, Neklidná řeka" . Tato kniha popisuje nejhorší 30. leta v době krize a kdy začal pomalu nastupovat v Německu nacismus.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Legenda o slavném městě Legenda o slavném městě](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155216/legenda-o-slavnem-me-155216.jpg?v=1364040048)
Když jsem tu knihu vytáhla kdysi ze smetiště, tak jsem si říkala jéžiš co to bude za propagandu jak byl léta člověk zvyklý. A náhodou to jde. Je to o vzniku Moskvy, která se připisuje třem zakladatelům a jeden z nich je bojar jménem Kučkin. Tento pán, který dostal řeklo by se dekret od jednoho knížete, díky druhému o něj přišel a byl pod nějakou záminkou popraven.. Jeho rodina to dost ošklivě odnesla. Takový běh osudu jak by řekli naši předci. ,,Těžce nabyl, lehce pozbyl. Dále se mi na této knize líbí a v některých knihách ještě byli neznámá slova s vysvětlivky, takže se člověk dozvěděl něco zajímavého a tady to konkrétně bylo o lidské národnosti.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Vzpomínky na Sherlocka Holmese Vzpomínky na Sherlocka Holmese](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44312/vzpominky-na-sherlocka-holmese-6wO-44312.jpg?v=1558773898)
Taková poklidná kniha, kdy autor měl Holmese plné zuby tak ho v této knize nechal zemřít. Některé povídky jsou veselé, smutné, ale také se najde někdy dost rozvláčné.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Ženy rodiny Náprstkovy Ženy rodiny Náprstkovy](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15000/zeny-rodiny-naprstkovy-15000.jpg?v=1245507777)
Zajímavá kniha o ženách, které se stali součásti života mecenáše Vojty Náprstka
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Roky v kruhu Roky v kruhu](https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/5556/roky-v-kruhu-8u5-5556.jpg?v=1568491545)
Knihu jsem četla když mi bylo asi 10.let a byla u nás z nostalgie, neboť ji ráda četla moje babička. No nijak mě nenadchla a to jsem četla a přečetla pouze kapitolu ,,Jaro" Nyní jsem ji četla celou a nějak mě nenadchla- popisek života autorky se soužití se starším mužem, hledání smyslu života v domácnosti, přírodě, s dětmi, které se zvou ,,strávníci a lidé na okraji společnosti.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Řím v plamenech Řím v plamenech](https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57751/rim-v-plamenech.jpg?v=1322171241)
Vzhledem k tomu, že toto období a trochu církevní teologie i když se to nazvat nedá moc nemám ráda a moc tomu nerozumím, ale jak pode mnou čtenář podotkl - první dvě části docela ušli, třetí jmenovitě ,, Palatin" ten byl opravdu zoufale nudný
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Tajná přání Tajná přání](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510879/tajna-prani-p6e-510879.jpg?v=1685967906)
Zkraje to sice bylo nudné, ale opravdu jenom pár stránek poté následoval švih, vtažení do děje. V poslední knize se uzavírají život lidí po smrti syna císařovny Sissy. Seznamuje nás také se životem ve Vídní, kdy žily osobnosti jako malíř Gustav Klimt nebo psycholog Freud. Poznáme také práva žen kdy neměli přístup k financím, byli závislých na mužích, nebo obyčejný lidé, kteří byli zaměstnány ve službách, kde mohli děvčata otěhotnět a poté skončit na ulici, kde se jich nikdo neujímá. Poznáme vojenské aféry, dokonce i úctihodný hotel ,, SACHER", kde skutečné byli diskrétní pokojíky, kde se konalo několik afér příslušníku císařského dvora. Dokonce i dosažení rozvodu ač to nebylo tenkrát jednoduché