mataj mataj komentáře u knih

Nezvratné alibi Nezvratné alibi Peter May

Jednotlivé příběhy, či spíše případy této série jsou čtivé, zajímavé i napínavé. Velice spletité vyšetřování je doprovázeno neméně komplikovanými rodinnými vztahy. Hlavně tento díl se jenom hemží na první pohled nesouvisejícími stopami a okolnostmi. Nicméně v závěru knihy všechny dílky skládačky do sebe zapadnou a celé klubko lží a podvodů se rozmotá.

25.10.2022 5 z 5

Němá dívka Němá dívka Hans Rosenfeldt (p)

Zatím velmi povedená série, plná napětí, komplikovaných vztahů a zvratů ve vyšetřování. Nechybí ani poutavá zápletka a samozřejmě otevřený a překvapivý konec, který mě nutí sáhnout rovnou po dalším díle, abych zjistila co se bude dít.

23.02.2022 5 z 5

Dlouhá cesta domů Dlouhá cesta domů Louise Penny

LP píše opravdu nádherně, poeticky. Vychutnávám si všechny její knížky. Nicméně u téhle bylo těch vnitřních démonů, hříchů minulosti a hledání odpuštění a múz na mně moc. Samotný příběh nebyl špatný a konec měl spád a jiskru ale tentokrát mi to nejspíš nesedlo, alespoň ne tak, jak jsem u téhle autorky zvyklá. Uvidíme co přinese další díl, na který se moc těším.

07.02.2022 4 z 5

Sladká pomsta Sladká pomsta Jonas Jonasson

Mám ráda tenhle druh absurdního ale milého humoru. Nepravděpodobný příběh propletený neskutečnými situacemi okořeněný zvláštními osůbkami (šaman mě naprosto dostal) - dalo by se říct typické pro Jonase Jonassona.

04.01.2022 5 z 5

Už mě vidíš? Už mě vidíš? Sharon J. Bolton

Vůbec to nebylo špatné. Jack Rozparovač současnosti děsí lidi i policii - zajímavé téma pro první díl série. Nechybí akce, napětí i jiskření mezi hlavními postavami. A kdo je vlastně kdo zjistíme až na posledních stránkách. No, já si určitě ráda přečtu další díl...

06.10.2021 5 z 5

Návrat krále Návrat krále J. R. R. Tolkien

Závěr nepřekonatelné a úchvatné trilogie z pera výjimečného autora s neskutečnou představivostí. Jsem naprosto nadšená a unesená. Co víc napsat než vřele doporučuji.

05.10.2021 5 z 5

Oběť 2117 Oběť 2117 Jussi Adler-Olsen

Zatím poslední díl oddělení Q konečně poodhalí život a minulost Asada, která nebyla nijak růžová. Jeho nepřátelé se chtějí pomstít a zničit jak jeho tak "západní" svět. Kniha byla hodně zajímavá a čtivá, jenom trochu překombinovaná. Budu se těšit, pokud vyjde další díl.

27.09.2021 4 z 5

Světelný klam Světelný klam Louise Penny

Celá série z vesničky Three Pines mě opravdu hodně baví. Příjemné, klidné, řekla bych až poetické prostředí, zajímavé postavy a inteligentní vyšetřovatelé. No a k tomu nějaké to tajemství a staré křivdy a oběť je na světě. Kdy by to byl řekl, že umělecké prostředí je tak nelítostné a vražedné.
Mojí nejoblíbenější postavou se díl od dílu víc a víc stává Ruth se svým prořízlým jazykem. Tentokrát ji zdatně sekundovala Suzanne na téma "co všechno se dá vypálit a vypít".

08.11.2020 5 z 5

Zrcadlový muž Zrcadlový muž Lars Kepler

Výborný (zatím poslední) díl série. Hodně napínavé a děsivé a taky dost zvrácené, no a ten závěr... Já jsem si knihu maximálně užila.

07.11.2020 5 z 5

Noc Noc Bernard Minier

Velice zajímavý a napínavý detektivní thriller. Kniha se mi líbila, děj měl spád i překvapivý konec. Přečetla jsem již všechny tři díly předtím a vždy jsem byla spokojena, nicméně v této knize mě vysloveně rozčilovalo takové zbytečné detailní popisování téměř všeho, včetně složení látky oblečení, značky a podobně...

04.04.2020 4 z 5

Volání Kukačky Volání Kukačky Robert Galbraith (p)

Velice příjemná a čtivá kniha. Taková "klasická" anglická detektivka. Strika i Robin jsem si oblíbila, tudíž určitě sáhnu i po dalších dílech.

06.01.2020 4 z 5

Ďáblové jsou tu Ďáblové jsou tu Louise Penny

Celá série s Gamachem patří mezi k mým oblíbeným, a tenhle zatím poslední díl považuji za jeden z nejlepších. Děj se přesouvá do Paříže, kde se potkává celá rodina a chtějí si užít společné chvíle před narozením vnučky. Cestou ze společné večeře je napaden Armandův kmotr, miliardář Stephen Horowitz, který upadne do bezvědomí a hrozí mu smrt. Gamache nevěří, že se jedná o nehodu a pustí se do hledání motivu pokusu o vraždu. Zjišťuje, že Stephen sám pátral po nějakých důkazech a informacích, které chtěl následně odhalit. Jak se zdá, protivník je tentokrát mnohem silnější a je velice odhodlaný udržet vše v tajnosti. Gamach si sáhne na samotné dno a při snaze ochránit svou rodinu nemůže věřit nikomu. Vynikající, a i když mi chyběla má oblíbená vesnička Three Pines a jeho obyvatelé, čtení jsem si neuvěřitelně užila.

04.05.2024 5 z 5

Ztracené děti Ztracené děti Linda Castillo

Další velmi napínavý příběh Kate Burdholderové s neuvěřitelným rozuzlením. Tentokrát pátrá po zmizelých mladých děvčatech, které i když jsou Amišky, nejsou spokojené se svým životem a každá svým vlastním způsobem se proti tomu bouří.

02.04.2024 5 z 5

Pohřbené kosti Pohřbené kosti Lisa Regan

Další případ Jossie se opět týká někoho z jejího týmu. Tentokrát se jedná o matku Noaha, která byla za podivných okolností zavražděna. Ale není jedinou obětí vraha, který se snaží udržet minulost pod pokličkou. Zápletka docela zajímavá a oceňuji i překvapivé rozuzlení, ale neskutečně mě rozčilovalo chování Noaha a jeho sestry a nakonec i samotné Jossie, myslím ve vztahu k nim.

26.02.2024 4 z 5

Vodník Vodník Tereza Bartošová

Autorka hned od začátku pěkně rozehrála detektivní příběh. Různé náznaky něčeho podezřelého, zmizení mladé ženy a vzápětí objevení mrtvoly, dokonce jisté tajemno kolem rybníka. Závěr ale trochu pokulhával a samotné rozuzlení jaksi nesplnilo moje očekávání. Nicméně musím ocenit prostředí, ve kterém se příběh odehrává i snahu o jeho ozvláštnění.

31.01.2024 4 z 5

Černý úsvit Černý úsvit Rolf Börjlind

Když dojde k vraždě dvou malých dětí, všechno směřuje k tomu, že spolu vzájemně nesouvisí, kromě zřejmého rasového motivu. Vyšetřování se zaměří na odhalení skupiny, která se netají svým rasistickým smyšlením a komentuje tyto vraždy na internetu. Nicméně stopy zavedou Olívii i do vzdálené minulosti a taky k vraždě, kterou Tom Stilton nedokázal vyřešit, a která ho stála hodně. Výborné čtení.

29.08.2023 5 z 5

Noční brána Noční brána Peter May

Enzo se po několika letech domácí pohody vrací na scénu, aby pomohl s nálezem neznámých ostatků, a zároveň se připlete k vraždě jistého prodejce obrazů. Příběh se přesouvá do válečné Francie, kde se skupina lidí snaží ochránit výjimečná umělecká díla před nacisty. A abych pravdu řekla, právě tento příběh z druhé světové války mě oslovil více, než samotné Enzovo pátrání.

25.02.2023 4 z 5

Nevinným sa neodpúšťa Nevinným sa neodpúšťa Dominik Dán

(SPOILER) Vynikající jako pokaždé. Na začátku jednoho příběhu je partička dlouholetých přátel, jedna hloupá sázka v opojení alkoholu na dovolené a na konci zůstane jeden z nich mrtvý. Je to sebevražda, nebo vražda? Další případ se dostane Krausovi do rukou víceméně náhodou, ale může vést k odhalení několika nevyřešených vražd v minulosti. Krauz a ostatní se připravují na velký zátah, všechno ale dopadne jinak...

13.01.2023 4 z 5

Jednou nohou v hrobe Jednou nohou v hrobe Dominik Dán

Naše již tradiční skupinka vyšetřovatelů se, mezi pošťuchováním sobě vlastním, pouští do řešení několika zapeklitých případů najednou. Na smetišti se najde uříznuta noha, mladá manželka jistého umělce zase není k nalezení a k tomu loupež velkého množství peněz z nočního trezoru banky. Jako pokaždé jsem byla maximálně spokojena.

31.10.2022 5 z 5

Dům u kanálu Dům u kanálu Agatha Christie

Agatha Christie je pro mě zárukou kvalitní a hlavně propracované detektivky, u které jsem málokdy uhodla motiv a pachatele.
Tommy a Pentlička už mají svůj věk, ale řešení podezřelých případů je neopustilo. Po smrti tetičky Ady se k nim dostane obraz domu u kanálu, kterého původní majitelka záhadně zmizela z domova pro seniory. Pentlička se vrhá do "pátraní", při kterém se dozví o nevysvětlených podivných vraždách malých dětí a sama se ocitá v ohrožení.

26.09.2022 4 z 5