mataj komentáře u knih
Nejdřív jsem začala poslouchat rozhlasovou hru ale hodně jsem se ztrácela v postavách, tak jsem si to raději přečetla a udělala jsem dobře. Výborná satirická komedie o zkorumpovanosti, úplatkářství a podlézavosti.
* Takhle krást, na to máš nízkou šarži.
* Ono čím víc bouraček, tím čilejší vypadá městská správa.
* Jo, a kdyby se zeptal, proč pořád nestojí špitální kostel, když jsme na něj před pěti roky dostali subvenci, tak nezapomenout mu říct, že stavět se začal, ale že shořel.
Pomalu této autorské dvojici začínám přicházet na chuť. Jejich předchozí díly nebyly špatné co se týče děje, zdánlivě nesouvisejících odboček i konečné zápletky, která byla vždy docela zajímavá, nicméně charaktery postav a jejich přiblížení se čtenáři u mě hodně pokulhávalo. Ale je možné, že jsem si po přečtení pěti dílů jenom zvykla na jejich styl psaní a přestalo mi to vadit.
Výborná historická detektivka odehrávající se v bouřlivých časech náboženských změn za vlády Jindřicha VIII, kdy dochází k reformě v církvi a rozpouštění klášterů. A právě v jednom takovém klášteře dojde k vraždě králova vyslance. Právník Mathew Shardlake se svým pomocníkem dostane za úkol odhalit vraha, ale vražd v klášteře přibývá. Poutavé a napínavé čtení, přičemž na pozadí příběhu ukazuje intriky a překrucování pravdy v zájmu dosažení cílů. Těším se na další díl.
Tak u téhle knihy jsem se docela bavila. Černý humor, prostředí mafie a příběh o tom, jak se naštvaný a časově vytížený právník stane pánem svého vlastního života. Díky absolvování kurzu soustředění, kterého závěry postupně aplikuje do svého vnímání a rozhodování, se nakonec všechny problémy vyřeší.
Příjemná a lehce zábavná fantasy detektivka. Peter Grant se pomaloučku polehoučku zdokonaluje v kouzlení a při řešení zvláštních vražd jazzových muzikantů objevuje další nadpřirozené postavy.
Když se policejní zelenáč Peter Grant přichomýtne k vyšetřování podivné vraždy, zatím netuší kam všude ho to zavede. Otevře se před ním tajemno Londýna, o kterém neměl ani tušení. Aby se mohl vypořádat s duchy a různými nadpřirozenými bytostmi musí získat jisté magické dovednosti. Proto se stane učedníkem u vrchního inspektora Nightingalea a spolu sním se snaží odhalit nebezpečného pachatele. Příjemná a docela vtipná detektivní fantasy.
Nebylo to špatné, ale ani mě to nenadchlo. Hezky načaté vyšetřování případu zmizelé mladé dívky je náhle utnuto, a po dvaadvaceti letech se díky výčitkám svědomí a přesvědčení o karmě dozvídáme pravdu. Nicméně autora ani náhodou nezatracuji, kniha se četla hezky, takže se chystám i na další díly.
I když pomalu plynoucí, vůbec ne nudná, dá se říct taková klasická detektivka. Musím ocenit postupné odkrývání životních osudů a myšlenek jednotlivých aktéru příběhu a tak, jsem si dovedla představit u každého z nich motiv k vraždě. Linku s "Hvízdalem" bych klidně vynechala, přišla mi trochu zbytečná, nicméně jistý úkol v knize splnila.
Půvabné a velmi lidské povídky zobrazující život několika farmářských rodin v nádherném údolí - Nebeské pastviny. Příběhy se postupně prolínají a vytváří obraz poklidného života na počátku minulého století. Jsou prodchnuté tajemnou, někdy až tragickou atmosférou. Steinbeck mi svými knihami učaroval.
Humorný příběh partičky kamarádů, kteří si užívají života jak to jenom jde a nejdůležitější je pro ně sehnat nějaký ten "galónek" vína (na způsobu nesejde), aby bylo veselo. Ale i když jsou to povaleči a zloději vědí co je to přátelství a víceméně drží při sobě. Velice milá kniha plná mejdanů, bitek ale hlavně pohody.
(audiokniha) Tentokrát jde Mrakoplaš, spolu s novými pomocníky Coninou (dcerou největšího barbara) a Nijelem (ničitelem, který se zatím učí), zachraňovat Zeměplochu před velkou magickou válkou a jakokalypsou. Opět další díl plný absurdního humoru a hlášek. Nevím co bych vytkla, bavila jsem se dokonale.
..."Jseš živej?" řekl Mrakoplaš. "Jestli nejsi, byl bych raději, kdybys mi neodpovídal."...
Jsem nadšená, výtečně jsem se při poslouchání audioknihy v podání p. Kantůrka bavila. Pěkný příběh, ale abych pravdu řekla, bylo by mi jedno o čem konkrétně by to bylo. Jde o ten úžasně vtipný styl psaní, kterého se nemůžu nabažit...
(audiokniha) Výborně načtená kniha p. Geišbergem. Vtáhla mě do děje od první chvíle. Na scénu přichází "nový" kriminalista Richard Krauz. Zajímavý děj, i když v téhle knize není právě vyšetřování vraždy to nejzajímavější. Spíše se mi líbila dokonale popsaná doba před revolucí, neskutečné praktiky StB i nezáviděníhodné osudy lidí. Některé rozhovory mě docela pobavili.
Hodně zajímavá kniha, tajemná, děsivá... Děj má spád, čte se výborně.
Trochu lepší než předchozí dva díly a musím říct, že zápletka byla opět velmi zajímavá. Nicméně, vzhledem k tomu, že celou dobu stálo v popředí příběhu jakési tajemno kolem potopeného trajektu Estonia, byl samotný zvrat ve vyšetřování až příliš uspěchaný a zbrklý.
Již první díl série s inspektorem Kettem a jeho povedenými dětmi se mi líbil, a tento druhý byl podle mě ještě lepší. Napětí, akce, neotřelá zápletka, překvapivé rozuzlení ale i lehký humor, to vše jsem v knize našla a již mám připravený další díl, ve které se snad dozvím, co se stalo jeho ženě.
Netradiční detektivka, kde oběť otravy se snaží najít svého vraha, ještě než umře. Je prostoupená příjemným černým humorem, ale nechybí jí taky trocha napětí a nějaký ten zvrat a překvapivé rozuzlení. Líbilo se mi to.
Knihu jsem si vybrala kvůli ČV - ukrajinský autor. A jelikož jsem věděla, že je určená mladším čtenářům, nepředpokládala jsem, že budu mít chuť přečíst si pokračování, ale... vůbec to nebylo špatné. Ano, chování hlavní hrdinky Vasilisi je velmi naivní a důvěřivé, nicméně samotný příběh mě zaujal. Takže kdo ví, možná dojde i na další díly.
Soudce Ti se při svých cestách po provinciích ocitá v situacích, kdy se musí pustit do vyšetřování podezřelých událostí a úmrtí. Když se ubytuje v tajemném červeném pavilonu, kde před několika dny umřel mladý akademik, je požádán aby jeho smrt vyšetřil. Nakonec musí objasnit ne jednu ale rovnou tři zvláštní úmrtí, jednu dokonce z dávné minulosti, které jsou považovány za sebevraždu a všechny spojuje právě červený pavilon.
Druhý díl v ničem nepokulhává za prvním. Výtečná i humorná dobrodružství Lockeho a Jeana se přesouvají do hráčského města Tal Verarru, kde se snaží uskutečnit dokonalou loupež a okrást největší hernu Hříši. Ani tentokrát však nejde vše podle plánu a díky podlému podvodu jsou nuceni pracovat pro mocichtivého Stragose. Ocitají se na moři ve společnosti pirátů, mezi kterými se však kupodivu cítí více než dobře. Příběh jsem si opravdu vychutnala.